Bükkaljai Mozaik - 2012. március 21.
Írta: Eleven Televízió   
2012. március 19. hétfő, 09:20
Még nem tűnt el a szűcs mesterség - 2.rész
 
A hímzés a mai napig a legáltalánosabban elterjedt kézimunkafajta. Eredete az őskori anyagösszevarrásra, vagy annak díszítésére vezethető vissza. Magyarországon a népi hímző művészet a XVIII.-XIX. században kezd fejlődésének indulni. Az addig szerény népi varrottas ekkor kezd színesebbé, megkomponálttá, technikailag változatossá válni. A régi mesterek gyönyörű népi motívumokat hímeztek a többnyire irhából készített viseletekre, amikből így praktikus meleg téli ruházat mellet, szemet gyönyörködtető díszes darabokat varázsoltak.
A szűcs-, vagy szűrhímzés: bőr, vagy posztó alapanyagú mellények, ködmönök, szűrök, subák, bundák díszítését jelenti. Készítésük kismesterség részeként férfiak tevékenysége volt. Vattán egyszemélyes műhelyében mégis egy munkája iránt rendkívül elkötelezett hölgy ápolja, gondozza ezt a kiveszőfélben lévő mesterséget. A munkájáról, az álmairól és céljairól beszélgettünk Kókáné Pásztor Évával.
Hirdetés_______________________________________________________________________
 
 

 
Névadójukra emlékeztek a bükkábrányi iskolások - 2.rész
 
Magazinunk előző számában már láthattak nézőink egy összefoglalást, arról a két napos rendezvény sorozatról, amelynek keretében a bükkábrányi általános iskolások Arany Jánosnak, az iskola névadójának születésnapján emlékeztek meg a magyar irodalom kiemelkedő alakjáról. Akkor az első nap eseményeiről adtunk hírt. Nézzük, mi történt a második napon!
Reggel 8 órakor gyülekeztek a tanárok és a diákok az iskola aulájában. Itt először az elmúlt napon rendezett osztályok közötti vetélkedés eredményét ismertette az intézmény igazgatója és kiosztásra kerültek az első három osztály között az "Aranyos", "Aranyosabb", "Legaranyosabb" megtisztelő cím, majd rövid ünnepség keretében az Arany-domborműnél helyezték el tanulók a megemlékezés koszorúját.
A délelőtt folyamán sor került a már hagyományosnak számító "Arany-olimpiára". Előbb az alsó, majd a felső tagozatosok versenghettek a tornateremben az érmekért és a győztesnek kijáró kupáért.
Folytatódott az Arany Jánost és korát bemutató projektmunkák ismertetése is. Ezen a napon az 5., 6., 7. és 8. osztályosok bemutatóira került sor.
A délután sem telt azonban esemény nélkül. Míg előző nap az alsó, most a felső tagozatosok adhattak számot tudásukról egy jó hangulatú, tréfás irodalmi és történelmi vetélkedő keretében, ahol a jól teljesítő csapatok tagjai könyvjutalomban részesültek.

Hirdetés_______________________________________________________________________
 
 

 
Alapítványi bál Mezőnyárádon
 
Március 10-én rendezte hagyományos jótékonysági bálját a Nyárádi Ifjúságért Közalapítvány és a Mezőnyárádi Gyermekekért Közhasznú Alapítvány kuratóriuma. A rendezésben mind az óvoda, mind pedig az iskola Szülői Munkaközössége részt vállalt.
A rendezvény este 8 órakor nagy résztvevői létszámmal vette kezdetét az iskola tornatermében. Először Tóth Sándor az általános iskola igazgatója köszöntötte a megjelenteket.
A bál fővédnöke Tállai András országgyűlési képviselő volt, aki nyitó beszédében hangsúlyozta az alapítványi összefogás, támogatás fontosságát.
Híven az eddigi évek hagyományához a bált színvonalas nyitó műsor előzte meg. Előbb a 8. osztályosok által táncolt bécsi keringő aratott nagy sikert, majd a társas táncokat tanuló kisebbek adtak elő modern táncokat. Őket a Kenguru Tánccsoport Egyesület műsora követte, akiktől akrobatikus rock&roll táncokat láthattak a vendégek.

Hirdetés_______________________________________________________________________
 
 

 

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
 

A hozzászólás az Ön számára nem engedélyezett.
Kérjük regisztráljon vagy lépjen be az oldalra!