Bükkaljai Mozaik - 2012. március 28.
Írta: Eleven Televízió   
2012. március 26. hétfő, 14:38
Hagyomány és művészet - beszélgetés Lakatos József fafaragóval - 1. rész
 
Még száz esztendővel ezelőtt is a leginkább használt alapanyagnak számított főként a paraszti kultúrában a fa. A különböző fafajták a mindennapi élet különféle területein kerültek felhasználásra, tekintettel azok tulajdonságaira.
Mára a legtöbb területen már felváltotta ezt az évezredes múltra visszatekintő alapanyagot a fém és a szintetikus anyagok, a szobrászatban viszont még mindig legalább annyira elterjedt, mint a kő, vagy a bronz. Különösen igaz ez akkor, ha a népi szobrászatra gondolunk.
Szerencsére még mindig akadnak hazánkban olyanok, akiknek köszönhetően nem halt ki a népi fafaragás művészete. A Mezőkeresztesen élő Lakatos József még gyermekkorában ismerkedett meg a faragó késsel és a vésővel. Azóta megszámlálhatatlan szobrot és évszázados hagyományokat tükröző használati tárgyat tudhat magáénak, amelyek révén nem csak szűkebb hazájában, de országosan is ismert alkotóvá vált.
Hirdetés_______________________________________________________________________
 
 

 
1848. március 15. - Emlékünnepség a mezőkeresztesi iskolában
 
Mezőkeresztesen a Kossuth Lajos Általános Iskolában, a március 15-ei eseményekre emlékeztek a diákok és pedagógusok. Az 5. osztály múltidéző műsora után, Kirnyák András igazgató köszönte meg a felkészítők és gyermekek munkáját.

Hirdetés_______________________________________________________________________
 
 

 
1848. március 15. - Emlékünnepség Bükkábrányban - 1.rész
 
2012. március 15-én reggel 9 órára várták az érdeklődőket a Jánosházi Sándor Könyvtár és Szabadidő Központba az 1848/49-es szabadságharc ünnepi megemlékezésére.
A himnusz eléneklése után az iskola tanulóiból álló énekkar által felcsendült énekek teremtettek ünnepi hangulatot. Az énekkart követően a település első embere Szalai Szabolcs polgármester ünnepi beszédét hallgathatták végig a jelenlévők, amelyben kiemelt szerepet kapott a forradalom és szabadságharc fontossága, eszmeisége.
Az ünnepség az Arany János Általános Iskola néptánccsoportjának műsorával folytatódott Zelei Ferenc vezetésével.
A néptánccsoport fellépését követően a Bükkábrányi Hagyományápoló Egyesület Benyovszki Mária karvezető irányításával énekelt az ünnephez kapcsolódó dalokat.
Nemzeti ünnepünkön az 1848. március 15-ei eseményeket az iskola 6. osztályos tanulói elevenítették föl Manueljané Tóth Katalin tanárnő vezetésével. Az emlékezés koszorúinak és virágainak elhelyezésére a falu központjában lévő történelmi emlékműnél került sor.

Hirdetés_______________________________________________________________________
 
 

 

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
 

A hozzászólás az Ön számára nem engedélyezett.
Kérjük regisztráljon vagy lépjen be az oldalra!