Bükkaljai Mozaik - 2012.április 4.
Írta: Eleven Televízió   
2012. április 04. szerda, 07:15
Hagyomány és művészet - beszélgetés Lakatos József fafaragóval - 2. rész
 
Még száz esztendővel ezelőtt is a leginkább használt alapanyagnak számított főként a paraszti kultúrában a fa. A különböző fafajták a mindennapi élet különféle területein kerültek felhasználásra, tekintettel azok tulajdonságaira.
Mára a legtöbb területen már felváltotta ezt az évezredes múltra visszatekintő alapanyagot a fém és a szintetikus anyagok, a szobrászatban viszont még mindig legalább annyira elterjedt, mint a kő, vagy a bronz. Különösen igaz ez akkor, ha a népi szobrászatra gondolunk.
Szerencsére még mindig akadnak hazánkban olyanok, akiknek köszönhetően nem halt ki a népi fafaragás művészete. A Mezőkeresztesen élő Lakatos József még gyermekkorában ismerkedett meg a faragó késsel és a vésővel. Azóta megszámlálhatatlan szobrot és évszázados hagyományokat tükröző használati tárgyat tudhat magáénak, amelyek révén nem csak szűkebb hazájában, de országosan is ismert alkotóvá vált.
Az ország különböző pontjain és rendezvényein kiállított szobrok mellett szólnunk kell azokról az alkotásokról is, amelyek a Bükkalja több településén is állnak és amelyek között kültéri és beltéri szobrokat egyaránt fellelhetünk.
Természetesen az eddig elkészült és kiállított szobrokkal nem ért véget az alkotások sora. Jelenleg is vannak készülőben lévő művek és a jövőbeni tervekről is érdemes szót ejteni.
Hirdetés_______________________________________________________________________
 
 

 
1848. március 15. - Emlékünnepség Bükkábrányban - 2.rész
 
Magazinunk előző részében már láthattak egy összefoglalót nézőink arról az emlékünnepségről amit az 1848/49-es forradalom és szabadságharc emlékére és tiszteletére rendeztek Bükkábrányban a Jánosházi Sándor Könyvtár és Szabadidő Központban. Most nézzük, hogyan folytatódott a műsor.
A néptánccsoport fellépését követően a Bükkábrányi Hagyományápoló Egyesület Benyovszki Mária Karvezető irányításával énekelt az ünnephez kapcsolódó dalokat.
Nemzeti ünnepünkön az 1848. március 15-ei eseményeket az iskola 6. osztályos tanulói elevenítették föl Manueljané Tóth Katalin tanárnő vezetésével.
Az emlékezés koszorúinak és virágainak elhelyezésére a falu központjában lévő történelmi emlékműnél került sor.

Hirdetés_______________________________________________________________________
 
 

 
1848. március 15. - Emlékünnepség Mezőnyárádon - 1.rész
 
Az 1848/49-es forradalomra és szabadságharcra emlékeztek 2012. március 14-én a 16 órától Mezőnyárádon.
Az általános iskola udvarán felállított színpadon elsőként Wass Albert "Emlékezés egy régi márciusra" című verse hangzott el.
Ezt követően Dr.Horváth László, Mezőnyárád község polgármestere mondta el ünnepi beszédét, amelyben az 1848/49-es forradalmat és szabadságharcot a magyar történelem kimagasló eseményének nevezte, amelynek szellemi örökösei kell, hogy legyünk.
Ezt követően a zenével, tánccal átszőtt műsorban a gyerekek felidézték a forradalom és szabadságharc minden jelentősebb eseményét.
A megemlékezést követően a könyvtárhoz vonultak át a résztvevők, ahol elsőként a Nemzeti dalt hallgathatták meg Korpás Zoltán előadásában, majd az önkormányzat, az intézmények mellett a civil szervezetek és pártok is elhelyezték a
megemlékezés koszorúit a forradalom és szabadságharc emléktáblájánál.

Hirdetés_______________________________________________________________________
 
 

 

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
 

A hozzászólás az Ön számára nem engedélyezett.
Kérjük regisztráljon vagy lépjen be az oldalra!