Bükkaljai Mozaik - 2012.április 18.
Írta: Eleven Televízió   
2012. április 17. kedd, 14:53
A világ Papp István szemével - 1.rész

Papp István nem gyerekkorában szerette meg a fotózást, mégis olyan gyermeki hévvel mesél róla, mintha mindig is ezt csinálta volna. Vattán az otthonában látogattuk meg, hogy meséljen arról, hogyan kezdődött ez a szenvedély, amely mára meghatározza életét. Betekintést nyerhettünk művein keresztül látásmódjába, ahogyan ő látja a világot a lencsén keresztül.
Hirdetés_______________________________________________________________________
 
 

 
Víz Világnapja a mezőkeresztesi iskolában
 
A több mint tíz éves hagyományoknak megfelelően idén is a Jeles Napokon az egész óvodát átfogó közös programokat szerveztek a gyermekeknek a mezőkeresztesi Harmatcsepp Napközi Otthonos Óvodában. 2012. március 21-én és 22-én, a Víz Napját ünnepelték. Szerdán a Kácsi patakhoz sétáltak el, ahol a víz sodrását, tisztaságát, szennyezettségét, a környék szemetességét nézték meg, majd a vízmintát az óvodában elemezték.
Csütörtökre a Méhecske csoport óvónői vízzel kapcsolatos kísérletekkel készültek a saját csoportszobájukban, a Pillangó csoport óvónői ábrázolótevékenységeket találtak ki, és ezek lehetőségeit teremtették meg saját csoportszobájukban, míg a Maci csoport óvónői a tornateremben rendeztek be vízzel kapcsolatos mozgásos játéklehetőségekhez eszközöket.
Az óvodások kis vízcseppecske kitűzővel a mellükön 10 órakor indultak el saját dajka nénijükkel egy másik terembe forgószínpad-szerűen. Egy-egy teremben így három felnőtt segítette a gyermekek tevékenységeit. A kisebbeknek biztonságot adott a többi csoporttárs és a dajka néni jelenléte. Mindhárom helyszínen érdekes feladatok várták őket:

A Méhecske csoportban:
Jég, víz, gőz – halmazállapot-változások nyomon kísérése
Zsebkendő szárazon tartása a vízben
Lebegő tárgyak
Paraván mögött a víz hangjainak felismerése: csöpögtetés, csorgatás, bugyborékolás, öntés, szürcsölés, stb...
Vízzel kapcsolatos találós kérdések
Tea kóstolása
Zene különböző magasságig vízzel megtöltött poharakon
Üvegnagyságok mérése

A Pillangó csoportban:
Vízi élőlények nyomdázása a „tengerbe”
Papírhalacska hajtogatás
Vitorlás hajó hajtogatás

A tornateremben:
Ívelt hídon átmászás a „folyó” felett
Evezés kenuban ülve
Folyó átúszás
Mocsárjárás köveken lépegetve
Komppal átkelés a folyón

Végül az udvaron egy hosszú „folyam-kígyóként” végig hömpölyögtünk a fák és játékok között.

Pázmándi Péterné, Marika óvó néni - Maci csoport


Hirdetés_______________________________________________________________________
 
 

 
1848. március 15. - Emlékünnepség Mezőkeresztesen - 2.rész
 
A 164 évvel ezelőtt Pesten kitört forradalom, majd az azt követő szabadságharc eseményeire emékeztek Mezőkeresztesen is március 14-én este a Polgármesteri Hivatal előtti téren, illetve a Művelődési Házban a város lakosai.
A megemlékezés azzal a fáklyás fedlvonulással vette kezdetét, amelynek résztvevői egyrészt a római katolikus templom, másrészt pedig az általános iskola elől vonultak a település központjába.
Itt rövid filmvetítés után Kirnyák András iskolaigazgató mondott ünnepi beszédet, amelyben felelevenítette a forradalmi eseményeket és hangsúlyozta: az akkori összefogása a ma embere számára is példaértékű lehet.
A visszaemlékezés után többek között a város különböző intézményei, a politikai pártok képviselői és a civil szervezetek helyezték el a kegyelet koszorúit Petőfi Sándor és Kossuth Lajos szobránál. Az ünnepi események ezek után a Művelődési Házban folytatódtak. Az általános iskola tanulói zenés irodalmi műsor keretében emlékeztek 1848. március 15-e eseményeire, azok előzményeire.
Az óvodások korhű jelmezbe öltözve arattak nagy sikert versekkel és dalokkal színesített műsoruk előadásával.
A színpadra utolsóként a Mezőcsáti Népi Együttes táncosai léptek és szórakoztatták a közönséget több néptáncból összeállított bemutatójukkal. Ha pedig valakinek kedve támadt ezeknek a lépéseit is megtanulni, az részt vehetett az ünneplést követő táncház programján is.

Hirdetés_______________________________________________________________________
 
 

 

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
 

A hozzászólás az Ön számára nem engedélyezett.
Kérjük regisztráljon vagy lépjen be az oldalra!