Bükkaljai Mozaik - 2012. szeptember 5.
Írta: Eleven Televízió   
2012. szeptember 04. kedd, 11:44
Látogatás Faragó Zoltán népi fafaragónál-1.rész
 
Mezőkeresztesen a Balaton utcában él és alkot Faragó Zoltán népi fafaragó.
Több mint két évtizede tölti ki mindennapjait a fával való munka. A mesterséget saját tapasztalataira alapozva, önképzéssel sajátította el.
A településhez elválaszthatatlan kötelékek fűzik, hiszen itt született és itt is él gyermekkora óta.
A Zoli bácsi alkotói tevékenységére egy dolog volt igazán nagy hatással, ez viszont kitörölhetetlenül beleívódik szinte minden művébe: a régi, gyermekkorár meghatározó paraszti élet, az akkori világ jellegzetes arcai mind életre kelnek a véső nyomán.
A régmúlt arcai mellett a másik fontos dolog, amelyhez a végsőkig ragaszkodik az alkotó, hogy kimondottan természetes anyagokat használ, hisz' még a fán történt javítást valami idegen anyag bevitelével is elfogadhatatlannak tartja.
A mezőkeresztesi temetőben áll egy fejfa, melyet szó szerint nevezhetünk fejfának, hisz a nagyszülők földi maradványai fölött egy saját készítésű szobor őrködik hosszú évek óta.
Hirdetés_______________________________________________________________________
 
 

 
Nyárádi Napok - estébe nyúló rendezvények - 1.rész
 
Az augusztus 20-ai hosszú hétvégén került megrendezésre ismét a Nyárádi Napok elnevezésű rendezvénysorozat Mezőnyárádon. A vasárnapi bőséges programkínálat reggel 9 órakor egy lovas bemutatóval vette kezdetét. A délelőtt további részében pedig ugráló vár és trambulin várta a kisebbeket, helyi termékek bemutatója és a Vöröskereszt jóvoltából egészségsátor pedig a felnőtt generációt.
A szíves invitálásnak délutánig meg is lett az eredménye, hiszen a vizsgálatokra jelentkezők száma a nap végére megközelítette a 200 főt.
Miközben a programok zajlottak, a déli órákban az Önkormányzat ínycsiklandó ebéddel kedveskedett a helyieknek. A tányérokon töltött káposzta gőzölgött, amelyet igazán kár lett volna kihagyni bárkinek is.
Némi ebédszünet után a délutáni programokat A Hejőbábai Hagyományőrző Csoport fellépése nyitotta meg, akik a nap folyamán többször is színpadra léptek a különböző műsorszámok között.
A hejőbábaiak első népdalcsokrát a Bükkaljai Diák Sportegyesület karate bemutatója követte.

Hirdetés_______________________________________________________________________
 
 

 
Szentmise és kenyér szentelés Bükkábrányban - 2. rész
 
Az augusztus 20-án bükkábrányi római katolikus templomban megrendezett ünnepei megemlékezésen a polgármesteri ünnepi beszéd és az igeliturgiát követően a szentmise áldozati része következett.
Az istentisztelet végén egy vers hangzott el Veres Gerda előadásában, majd a Sályi Kamarakórus több énekkel tette még bensőségesebbé az ünnepi megemlékezést.
Hajdú Ferencné református lelkipásztor igehirdetésének vezérfonalát a kenyérszaporítás csodája és annak mondanivalója, evangéliumi és teológiai háttere adta.
A szentmise végén mindkét lelkipásztor megszentelte és megáldotta azt a kenyeret, amelyből a távozó hívek is részesülhettek egy-egy szelet erejéig, mintegy jelképesen is magukhoz véve a templomi áldást.

Hirdetés_______________________________________________________________________
 
 

 

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
 

A hozzászólás az Ön számára nem engedélyezett.
Kérjük regisztráljon vagy lépjen be az oldalra!