Befejeződtek a településfejlesztési munkák Kácson: aszfaltozott utak, vízelvezető árkok épültek több utcában
Írta: Eleven Televízió   
2013. július 26. péntek, 16:09
Július 26-án ünnepélyes keretek között adták át Kács községben azokat az útszakaszokat, parkolókat és vízelvezető árkokat, amelyek a település több utcájában épültek meg az elmúlt három hónapban. A mintegy 99 millió forintos uniós támogatással megvalósuló beruházás fontos mérföldkő a település életében.
A megvalósult beruházás átadó ünnepségét 2013. július 26-án 11 órától tartották Kácson, a Dózsa György és Várhegy utcák kereszteződésében.
A megjelent vendégeket Ostorházi István, Kács község polgármestere köszöntötte. Beszédében elmondta, hogy az aszfaltos utak megépítése, és az érintett utcák vízelvezetésének megoldása a település életében fontos mérföldkő, jelentősége ahhoz mérhető, mikor kiépült a településen a villamos hálózat vagy éppen a vezetékes gázszolgáltatás.
A kivitelező Szilvási Építő Kft. részéről Farkas Tibor projektvezető beszélt az elmúlt három hónapban végzett munkákról, majd Tállai András, a Belügyminisztérium önkormányzatokért felelős államtitkára, a térség országgyűlési képviselője mondta el köszöntőjét.
Beszédében a település történetében fontos állomásnak nevezte az elkészült beruházást, hiszen a projekt keretében a község kezelésében lévő utak közel egyharmada újult meg, így az itt élők életminőségére is jelentős hatása van a beruházásnak.
Ezt követően Tállai András államtitkár, Szilvási András, a kivitelező cég alapítója és Ostorházi István polgármester a nemzeti színű szalag átvágásával átadta a település lakóinak, az erre közlekedőknek az elkészült utakat, vízelvezető árkokat és parkolókat.
Az önkormányzat által az Észak-magyarországi Operatív Program kiírására benyújtott, „Településfejlesztés Kács községben” című, nyertessé nyilvánított pályázat segítségével vált lehetségessé az utak felújítása, illetve vízelvezető árokrendszer építése.
A projekt keretében április közepétől a Dózsa György út, a Rákóczi Ferenc út, továbbá a Várhegy út és egy névtelen utca felújításán dolgozott a kivitelező.
Emellett a római katolikus templom és a szomszédos erdei iskola környezete, az oda vezető út is szilárd burkolatot kapott, továbbá parkoló is épült. Szintén felújították a Petőfi út melletti orvosi rendelőhöz vezető útszakaszt, itt ugyancsak parkolót alakítottak ki, valamint parkosítást végeztek.
Az érintett útszakaszok - a megfelelő útalap kialakítása után – aszfaltburkolatot kaptak, továbbá szegélykővel látták el az út szélét.
Az árokrendszer kiépítése során korszerű, hosszú élettartamú, vasbeton mederburkoló elemeket építettek be, melyek karbantartása során csupán az iszaptalanításról kell majd gondoskodni. 
Hirdetés_______________________________________________________________________
 

A nagy lejtésű részeken, így például a Rákóczi és Várhegy úton energiaelnyelő betonelemeket is beépítettek a lezúduló víz sebességének csökkentésére.
Az útfelületen felgyülemlő vizet a megfelelő helyeken kialakított elfolyókkal, szegélykövek segítségével vezetik az árkokba.

Az érintett útszakaszokon új, megfelelő méretű átereszek kerültek a kapubejárókhoz, melyeket olyan mélységbe süllyesztettek, hogy a rendszer lejtéséhez illeszkedjenek.
A szükséges lejtés kialakításával és az árkok mélyítésével a csapadék a lehető leggyorsabban a legközelebbi vízbefogadóba tud kerülni.
A fejlesztések eredményeképpen megszűnt a balesetveszély, az utak és az ingatlanok állapotának romlása. Javult az itt élők komfortérzete, ráadásul a településen számottevő a turisták illetve az üdülőhellyel rendelkezők száma, így az ő itt tartózkodásukra is pozitív hatással lesz a beruházás.
Kács település úthálózatának felújítása már hosszú ideje váratott magára. Ennek az érintett útszakaszok mellett lakók aláírásgyűjtéssel is nyomatékot adtak korábban.
Eddig a település önkormányzata - a rendelkezésre álló források szűkössége miatt - csak a legszükségesebb javításokat tudta elvégezni, ez viszont csak átmeneti, gazdaságtalan megoldást, tüneti kezelést jelentett minden alkalommal.



Vannak olyan szakaszok, ahol a fejlesztés előtt még földúton, illetve kőtörmelékkel borított úton közlekedhettek a lakosok. Ráadásul ezeken a részeken több olyan közösségi szerepet betöltő intézmény, épület – egészségház, orvosi rendelő, központi konyha és a római katolikus templom található – amelyek megközelítését nehezítették az útviszonyok.
Problémát okozott az is, hogy a föld- és zúzott köves utak sok helyen erősen kimosódtak, nyomvályúk keletkeztek, sokszor épp az út közepén: így a közlekedés nehézkesebb és egyúttal balesetveszélyesebb is lett.
Számos helyen gödrök és esőzést követően vízátfolyások nehezítették a közlekedést és több alkalommal megsérültek a gépjárművek futóművei.
Tovább súlyosbította a problémát, hogy az utak egy része gyűjtőútként is funkcionál, így a kerékpárral és gyalogosan közlekedők számára már kifejezetten veszélyes volt.
Több helyen az utak mentén lévő házak falai is feláztak az összegyűlt vízmennyiség miatt. A korábbi, egyébként is hiányos és eliszaposodott vízelvezető árokrendszer számos helyen berepedezett, funkcióját nem tudta betölteni a szűk keresztmetszet miatt sem.
Ráadásul a helyi adottságok miatt az utak egy része nagy lejtésű, így nagyobb esőzések idején a csapadékvíz nagy erővel, irányíthatatlanul zúdult lefele.


A „Településfejlesztés Kács községben” című, ÉMOP 3.1.3-11-2012-0005 azonosító számú felhívásra sikeresen pályázva az önkormányzat 98.834.864 Ft támogatást kap a beruházás megvalósításához, amely a költségek 95%-át fedezi. A teljes beruházási összeg 104.583.174 Ft.




 

 
Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com