Villámárvíz Mezőnyárádon: kerteket, pincét, utcákat öntött el a víz
Helyi hírek (2018.) - Mezőnyárád
Írta: Vukovich Ákos   
2018. április 23. hétfő, 20:45
Április 23-án nagy mennyiségű eső zúdult le Bükkalja térségében. A mintegy fél órás intenzív csapadék érintette azt a vízgyűjtő területet, amely a Mezőnyárádon átfolyó patakot is táplálja. A hegyekből alázúduló víz a Kucik környékén lévő szántóföldeken összegyűlt, és a 3-as utat keresztezve, majd a Petőfi úton lévő házak mögötti kerteket érintve zúdult rá az Akácfa és a Toldi utak egyes részeire.
Mivel a nagy mennyiségű csapadék nem konkrétan a településen jelentkezett, hanem az érintett patak távolabbi vízgyűjtőjén, ezért gyakorlatilag előjel nélkül, mintegy 10-15 perc alatt, meglepetésszerűen duzzadt fel a patak vize.
Az általában 10 cm-es patak méteres magasságúra duzzadt, és számos helyen kilépett a medréből, kerteket öntve el. Az utcákat keresztezve a hidaknál szintén nem maradt a medrében, 20-40 cm magasan átcsapott az úttesten illetve egy ház pincéjébe is betört, itt sajnos embermagasságú viztömeget kellett később eltávolítani.
Hirdetés_______________________________________________________________________
   
 Az utcabeliek azonnal a bajba kerülők segítségére siettek, homokzsákokkal próbálták védeni a veszélybe lévő ingatlanokat, az önkormányzat pedig igyekezett homokkal és zsákokkal segíteni a munkát, és erőgépeket is biztosítottak a homok szállításához.
A szomszédok, barátok, önkéntes segítők, polgárőrök, és az időközben megérkező tűzoltók erőfeszítései által mintegy 1,5 óra alatt sikerült úrrá lenni a helyzeten, egyúttal a víz utánpótlása is folyamatosan csökkent. Az elöntött pincénél és útszakaszoknál a szivattyúzás által csökkeni kezdett a vízszint.
Ezzel együtt a kertekben minden jel szerint nagy károk keletkezhettek, mindezek felmérése, a károk mérséklése kedden kezdődhet meg.
Úgy tudjuk, legalább 10-15 ingatlanhoz tartozó kertet öntött el, nagy területeken terült szét és ezzel várhatóan további károkat okozott a nagy mennyiségű csapadék.     
 

 

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com