Mi lesz veled, Vasút utca?
Írta: Eleven Televízió   
2018. július 19. csütörtök, 15:03
A Mezőnyárád belterületéhez tartozó, a Keresztesi utat és a vasútállomást összekötő Vasút utca útburkolatán már évek óta igen csak óvatosan kell közlekednie annak, aki nem akar bajt magának. Dacára a - valljuk be: nem sokáig kitartó - javítgatásoknak, mostanra ismét hatalmasakat zökkennek a kátyúkban az autók kerekei. Aki nem akarja felesleges költségbe verni magát az szlalomozhat, vagy lehútódhat a padkára, vigyázva, nehogy a töltés mellé hajtson.
Mind a mezőkeresztesi, mind pedig a mezőnyárádi önkormányzat évek óta igyekszik egyeségre jutni a Magyar Közút Nonprofit Zrt.-vel, aki a mintegy 430 méteres szakasz fenntartója. Eddig nem sok sikerrel. Szerkesztőségünk is megkereste a céget kérdéseivel, melyekre a következő választ kaptuk:

"A burkolat ezen a szakaszon közel harminc éve épült hideg kötő zúzalékból, a felújítása szakmai szempontok alapján is indokolt, ugyanakkor a csekély napi keresztmetszeti forgalom miatt, amely a legfrissebb adataink alapján 346 egységjármű/nap, a felújítási munkák besorolásánál rendre háttérbe szorul.  A lokális hibákat, kátyúkat évente két-három alkalommal kijavítjuk. Ebben az évben februárban padkanyesést is végeztünk és 2 tonna aszfalt felhasználással megszüntettük a balesetveszélyes burkolathibákat. Az útszakasz ismételt kátyúzását ütemtervünk alapján augusztus hónapban tervezzük ismét elvégezni. Az út állapota miatt kátyúzással hosszabb távon már nem fenntartható a burkolat, felújítása időszerűvé vált, viszont a viszonylag csekély Évi átlagos napi keresztmetszeti forgalom miatt, amely 2017. évi adatok alapján 346 Egységjármű/nap, a felújítási munkák besorolásánál rendre háttérbe szorul."
Hirdetés_______________________________________________________________________
 
Vagyis egyelőre úgy tűnik, még várni kell a teljes felújításra, a kátyúzgatás pedig fél évig sem tart ki. A fenntartó fontosnak tartotta kihangsúlyozni, hogy a teljes felújítás anyagi fedezetének biztosításában sem övék a főszerep:

"A kátyúzási munkákon túlmutató, teljes körű felújítási munkák külön hazai vagy európai uniós forrásokból valósulhatnak meg. A felújításokra vonatkozóan társaságunk javaslatot tehet, a felújításokhoz szükséges források felett azonban nem társaságunk rendelkezik."

Pedig az igény megvolna a helyzet rendezésére, nem beszélve a járművekben keletkező anyagi károk elkerüléséről.
Egyelőre tehát mind az önkormányzatok, mind az arra közlekedők és ott lakók küzdelme szélmalomharcnak tűnik. Most mindenki várhat az augusztusi kátyúzásig, később pedig talán majd kiderül, hogy
mi lesz veled, Vasút utca? 
 
 

Szerkesztő


Kovács Gyula
szerkesztő, operatőr

Telefon: +36 (30) 395 4289

Riporter


Kovács Gyula
szerkesztő, operatőr

Telefon: +36 (30) 395 4289

Operatőr


Kovács Gyula
szerkesztő, operatőr

Telefon: +36 (30) 395 4289

Vágó


Kovács Gyula
szerkesztő, operatőr

Telefon: +36 (30) 395 4289

 
 
Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com