Harci gázok - újabb előadás a Nagy Háborúról
Írta: Eleven Televízió   
2018. november 16. péntek, 11:47
Pásztor Levente neve már ismerősen hangozhat mind a Mezőkeresztesieknek, mind a környékbelieknek. Az egyetemi hallgató fiatalember korábban már tartott olyan előadást a mezőkeresztesi Tahy Olga Városi Könyvtárban, amelynek az I. világháború adta a fő témáját. Akkor a borsodi kötődésű 10-es honvédekről hallgathattak érdekes tényeket az érdeklődők. November 13-án újabb előadásra került sor a könyvtárban, ezúttal a harci gázok alkalmazása volt a téma.
Hirdetés_______________________________________________________________________
 
A centenáriumi, diavetítéssel egybekötött előadáson számos érdekes tény hangzott el a témával kapcsolatban. Fény derült rá például, hogy bár egy korábbi békeértekezleten született egy nyilatkozat oly lövedékek alkalmazásának tilalmáról, amelyeknek egyedüli     célja fojtó vagy mérges gázok terjesztése, ezeket később mégis bevetették a harctereken.
Konkrét számok is elhangoztak. A németek által 1915-ben a franciák ellen végrehajtott klórgázos támadás például mintegy 5000 emberéletet követelt.
Az előadáson természetesen külön hangsúlyt kaptak a magyar vonatkozású momentumok, mind a helyszíneket, mind a harci eszközöket illetően.
 
 

Szerkesztő


Kovács Gyula
szerkesztő, operatőr

Telefon: +36 (30) 395 4289

Operatőr


Bodzán László
     tulajdonos

Telefon: +36 (30) 372 0691

Vágó


Kovács Gyula
szerkesztő, operatőr

Telefon: +36 (30) 395 4289

 
 
Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com