Trianon 100 - megemlékezés Bükkábrányban
Írta: Eleven Televízió   
2020. június 05. péntek, 12:26
Pontosan egy évszázad telt el azóta, hogy aláírásra került az a békediktátum, amely az első világháborút volt hivatott lezárni, de ugyanakkor Magyarország szétdarabolását és ellehetetlenítését is célul tűzték ki általa a nagyhatalmak.
A bükkábrányi református templomban június 4-én délután gyűltek össze megemlékezésre a helyiek. A megemlékezés elején Nagy István-Zoltán lelkipásztor hirdetett igét, amelynek egyik fő gondolata ez volt: "Ha Isten velünk, ki ellenünk?"
Az igehirdetést követően a Hórvölgye Alapfokú Művészeti Iskola zenetanárának, Bárány Zoltánnak az előadásában Kovács Béla: Bach Hommages című műve csendült fel, majd Garad Annamária Wass Albert versét tolmácsolta a jelenlevőknek.
Szalai Szabolcs polgármester ezúttal beszédében Bükkábrány erdélyi tesvértelepülése polgármesterének a szavait tolmácsolta a bükkábrányiaknak.
Hirdetés_______________________________________________________________________
 
Ennek végeztével - csatlakozva az országos kezdeményezéshez - megszólaltak a templom harangjai a jelenlevők pedig egy perces néma csenddel, felállva hajtottak fejet az ország tragédiájára emlékezve.
A felvidéki Bódvavendégi település polgármestere Béres Tibor videóüzenetben szólt a helyiekhez, ezt kivetítőn nézhették meg az emlékezők, majd pedig a helyi népdalkör műsorával folytatódott az összejövetel.
A bükkábrányi és  berecki iskolások Juhász Gyula Trianon című versét szavalták el közösen, amelyből szintén videó összeállítás készült, ez valamint a záró áldás és a Himnusz közös eléneklése zárta a megemlékezés ezen részét.
Mindezek után a résztvevők a II. András téren levő emlékműhöz vonultak ahol a Székely Himnusz csendült fel, majd pedig koszorúzás következett. Este 20 óra 20 perckor pedig fellobbantak a nemzet összetartozásának lángjai a sportpály melletti füves területen.   
 
 

Szerkesztő


Kovács Gyula
szerkesztő, operatőr

Telefon: +36 (30) 395 4289

Operatőr


Kovács Gyula
szerkesztő, operatőr

Telefon: +36 (30) 395 4289

Vágó


Kovács Gyula
szerkesztő, operatőr

Telefon: +36 (30) 395 4289

 
 
Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com