Válasszon szekciót 
Címszűrő 
Tartalomszűrő 
  Az összes leírás kapcsolása Az összes leírás összecsukása
Térségi top
Cikk címe Találatok
Önkormányzati választási eredmények adáskörzetünkben

Bükkábrányban, Mezőnyárádon és Mezőkeresztesen is eredményes és érvényes volt, illetve fennakadás és rendzavarás nélkül zajlott le az önkormányzati választás október 13-án. Országos szinten elmondható, hogy a válaztásrra jogosultak nem egészen fele járult csupán az urnákhoz.

Bükkábrányban az 1355 választásra jogosult választópolgár közül 728-an éltek szavazati jogukkal.
Mindkét szavazókörben összesítették a szavazatokat: polgármester-jelöltként egyedül Szalai Szabolcs (FIDESZ-KDNP) indult, így ő lett, illetve maradt Bükkábrány polgármestere.
A képviselő-jelöltekre leadott szavazatokat és a testület összetételét illetően az alábbi eredmény született:
1. Bodzán Antal 443 szavazattal
2. Takács Sándorné 401 szavazattal
3. Dr. Cseh Gergely 382 szavazattal
4. Székely Ottóné 377 szavazattal
5. Birinyiné Kleszó Anita 340 szavazattal
6. Szabó Edina 335 szavazattal
Ők hatan alkotják a kövekező öt éves ciklusban a képviselő testületet.

933
Önkormányzati Választás 2019: eredmények Bükkábrányt, Mezőnyárádot és Mezőkeresztest érintően

Bükkábrányban, Mezőnyárádon, Mezőkeresztesen is eredményes és érvényes volt, illetve fennakadás és rendzavarás nélkül zajlott le az önkormányzati választás október 13-án.

933
Polgárőr Nap - elismerés Lengyel Józsefnek
Az elmúlt évben több olyan kezdeményezés érkezett a polgárőrök részéről, hogy a megye területi nagyságát figyelembe véve ne megyei polgárőr napon, hanem járási és regionális szinten találkozzanak, amelyet a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Polgárőr Szövetség elnöksége elfogadott, s így Arnóton került megrendezésre az I. Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Regionális Polgárőr Nap augusztus 3-án.
Az eseményen megjelent többek között Csöbör Katalin országgyűlési képviselő és dr. Túrós András, az Országos Polgárőr Szövetség elnöke is. Mezőkeresztes, Mezőnyárád és Bükkábrány polgárőrei is résztvevői voltak az eseménynek.
Helyi vonatkozásban egy különösen örömteli eseménye is volt a találkozónak. A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Polgárőr Szövetség Elnöksége Kiemelkedő Polgárőr Tevékenységért plakett kitüntetésben részesítette Lengyel Józsefet aki hosszú évek óta tagja, majd vezetője lett a bükkábrányi polgárőrségnek. Józsi bácsi lendülete pedig továbbra is töretlen, most épp a testület újjászervezésén dolgozik.
Az egész napos rendezvényen egyébként bőven volt idejük a résztvevőknek az ismerkedésre sőt a főzésre is. Ez mellett pedig technikai és kutyás bemutató is színesítette a programot.
1727
EFOP-1.8.5-17 Menő menzák az iskolákban
EFOP-1.8.5-17 Menő menzák az iskolákban – Egészséges étkezést és életstílust népszerűsítő programok a Miskolci Arany János Általános Iskola és Művészeti Iskolában.
1223
Európai parlamenti képviselők választása 2019 - részvételi adatok és eredmények térségünkből
Az Európai Unió polgárai 2019-ben kilencedik, Magyarországon negyedik alkalommal dönthettek arról, hogy ki képviselje őket az Európai Parlamentben.
Szerte Európában magasabb részvétellel zajlottak a választások, mint legutóbb, Magyarországon rekord részvételi adatokról számolt be a Nemzeti Választási Iroda: 43,36 %-os részvétel mellett, mintegy 3.409.785 ember szavazott.
A nem hivatalos végeredmény szerint a FIDESZ-KDNP a voksok 52,14%-át, a DK 16,26%-át, a Momentum 9,92%-át, az MSZP-Párbeszéd 6,68%-át, a Jobbik 6,44%-át szerezte meg, míg a többi párt a delegáláshoz szükséges öt százalékos küszöb alatt maradt.
Ennek eredményeként Magyarország 21 európai parlamenti képviselõi helyéből a FIDESZ 13, a DK 4, a Momentum 2, az MSZP-Párbeszéd és a Jobbik pedig 1-1 helyet szerzett meg.
A televíziónk vételkörzetéhez tartozó települések közül Bükkábrányban az országos részvételi arány felett járultak az urnákhoz a választók, a választók 44%-a ment el szavazni, míg Mezőnyárádon 38,92 %-os, Mezőkeresztesen 33,96 %-os volt ez az arány.
782
Dél-borsodiak kiállítása a Felvidéken
Február elején térségünk négy alkotója mutatkozhatott be a felvidéki Rozsnyó városában a "Dél-Borsod négy arca" című kiállítás keretében.
Nagy István, Papp István, Novák József és Szikszai Róbert művei között szerepelnek többek között grafikák, festmények, szobrok és fotók. Ami közös bennük, hogy mindegyikük a maga művészi eszközeivel ennek a térségnek a jellegzetességeit, szépségeit, hagyományait kívánja a nagyközönség elé tárni.
A színvonalas tárlatról készült összeállítást a Rozsnyói Városi Televízió készítette és tette közzé magyar nyelvű adásában: http://rozsnyovidek.sk
960
Újabb baleset: mentővel ütközött egy autó a 3-ason - közlekedési káosz a reggeli M3-as baleset miatt


 
Legfrissebb (13:27):
A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórházba került két életveszélyes sérült egyikének életét a szakszerű orvosi beavatkozások ellenére sem sikerült megmenteni.
A másik beteget jelenleg is az intenzív osztályon kezelik.


Friss információk (12:01)
A délben kiadott informácikók alapján ismét járható az M3-as autópálya Borsod-Abaúj-Zemplén megyei szakasza a geleji pihenő térségében, ahol hétfőn kora reggel több ember halálát okozó közlekedési baleset történt, befejeződött a helyszínelés és a műszaki mentés, az útlezárást feloldották.
A sajtóreferens közölte, az autópálya 142-es kilométerénél, Mezőkeresztes térségében, a Budapest felé vezető oldalon nyolc jármű ütközött. A sűrű ködben egy személyautó hátulról nekiütközött egy kamionnak, majd megpördült és az érkező járműveknek csapódott.
A balesetben egy férfi a helyszínen, ketten - egy férfi és egy nő - a kórházba szállításuk közben haltak meg. Ketten súlyos, négyen - köztük egy csecsemő - könnyű sérülést szenvedtek, őket a mentők kórházba vitték.
Az M3-ason történt balesettel kapcsolatban a  Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház tájékoztatása alapján két életveszélyes állapotban lévő sérültet ápolnak az intenzív osztályon.

Korábban írtuk:
Az M3-ason történt szerencsétlenség nyomán történt balesetek közül a legfrissebb a 3-as főúton, Mezőnyárádnál történt, ahol a Mezőkeresztes felé vezető út és a főút kereszteződésében a forgalomirányítás ellenére egy személyautó összeütközött egy mentővel. Könnyebb sérült van. Ez pár napon belül a harmadik mentősbaleset a környéken. A forgalom csak az M3-as irányába halad, Mezőkövesd felé nem lehet menni.
A térség közlekedését is jelentősen befolyásolják a balesetek: az autópályáról Emődnél leterelik a Budapest felé közlekedőket, ők Mezőkeresztes-Mezőnyárádnál mehetnek vissza. Ugyanakkor a 3-ason történt baleset miatt a 3-as főúton nem lehet közlekedni Mezőkövesd felé, aki arra tart, őket Mezőkeresztes majd Szentistván felé terelik el: az autópálya és a 3-as úton történt balesetek miatt így viszont hatalmas torlódás alakult ki Mezőnyárád belterületén, a 3-as út egy szakaszán.

Videó a 3-as főúton, Mezőnyárádnál történt balesetről:

Fotók az M3-ason történt balesetről:















Fotók a 3-as úton történt balesetről:










(Fotók: Tóth Balázs, Ulvicki Tamás, Kovács Gyula)

1911
Bükkábrány top
Cikk címe Találatok
Rekordkísérletbe kapcsolódott be a bükkábrányi iskola

A bükkábrányi iskola is részese volt december 13-án annak a rekord kísérletnek, amely 2019, a periódusos rendszer nemzetközi éve tiszteletére valósult meg. A Guinness és magyar rekord állítás kísérletet, a Nagy Periódusos Rendszer Performanszot pontban 11 órakor több mint 70 iskola és 5 egyetem egyszerre valósította meg az EKE és a Magyar Kémiatanárok Egyesületének felhívására.
Minden diák piros felsőbe jött iskolába, a tornateremben a 7 periódus 118 elemét, valamint az 1869-es dátumot jelenítették meg.
A rekord jegyzőkönyvezésre került, videóval és képekkel is igazolták a teljesítést.

970
Luca kupa és Luca napi programok a bükkábrányi iskolában

Luca napja alkalmából ismét lány kézilabda kupát rendeztek a bükkábrányi iskolában december 13-án, a házigazdák mellett Harsány, Mezőnagymihály, Mezőkeresztes csapatai játszottak egymással. A kupát végül a Mezőkeresztesi Kossuth Lajos Általános Iskola csapata érdemelte ki, a 2. helyen Bükkábrány, a 3. helyen Mezőnagymihály, a 4. helyen Harsány csapata végzett.
Másnap pedig folytatódtak a  Luca naphoz kapcsolódó programok az iskolában: a napot a népszokások felelevenítésével kezdték, majd a kisebbeket egy akadálypálya várta a tornateremben, illetve kézműveskedhettek, majd a bolhapiacon árulhattak, csereberélhettek. Csakúgy mint a felsősök, akiket ezen kívűl egy humoros vetélkedő, mozizás és a Polgármesteri Hivatal környékén megrendezett váltófutás várt.

1136
Közmeghallgatás volt Bükkábrányban - 2019. 12. 02.
Bükkábrány Község Önkormányzata december 2-án tartotta meg a közmeghallgatást. Elsőként Szalai Szabolcs polgármester tartott beszámolót az elmúlt egy évről, illetve felvázolta a közeljövőben induló beruházásokat, pályázatokkal kapcsolatos tudnivalókat.
2019. is egy mozgalmas év volt Bükkábrány Önkormányzata számára. A képviselő testület 12 nyílt ülést, valamint 9 zárt ülést tartott. Az üléseken 117 db határozatot és 6 rendeletet fogadtak el.
Ami a demográfiát illeti, a ez évben 17 gyermek született és 24 halálozás történt.
Az intézményekről szólva elhangzott: a Napsugár Óvoda, Bölcsőde és Konyha teljes kihasználtsággal működik. A gyerekek létszáma az óvodában 77 fő, a bölcsődében 8 fő, óvodai, bölcsődei dolgozók létszám 17 fő, konyhai dolgozók száma 7 fő. A konyha napi szinten 290 adag ételt készít el.
Szó esett a pénzügyi gazdálkodásról is, ezen belül a szociális kiadásokról. Ide tartozik sok egyéb mellett például a beiskolázási segély, a különböző segélyek, szociális juttatások. Ezekre 2019-ben összesen 16 859 980 Ft-ot költött az önkormányzat.
918
Évszázadok nyomában - megújul a bükkábrányi katolikus templom
1686-ban a török uralom végképp megszűnt hazánkban, lassan megindult a templomok újjáépítése. Az akkori Alsóábránynak még mintegy 60 évet kellett várnia új templomára, amely az helyett az Árpád-kori temlom helyett épült fel, amelyet a mezőkeresztesi csata során a török hadak a földig ágyúztak.
1740-ben Komáromy János egri őrkanonok megkezdi a mai templom építését. 1750-ben fel is szentelik a Szentlélek tiszteletére.
Az azóta eltelt csaknem 270 esztendő meglehetősen mély nyomokat hagyot a templom külsején és belsején egyaránt. Olyannyira, hogy mostanra egy teljes felújítás vált szükségessé. Az elmúlt években történtek ugyan főleg kisebb területen állagmegóvást célzó renoválások, mára azonban ezek kevésnek bizonyulnak.
A helyi önkormányzat és az érsekség hathatós segítsége nyomán most úgy tűnik, el is indult valami. A templom műemlék jellege miatt elkerülhetetlen előzetes restaurátori feltárásokra legalábbis együtt van a forrás.
1231
Haloween buli a bükkábrányi iskolában
A halloween ősi kelta hagyományokból kialakult ünnep október 31-e éjszakáján, amit elsősorban az angolszász országokban tartanak, bár mára már az egész világon elterjedt szokássá vált, így Magyarországon is egyre több helyen, főleg a gyerekek körében hódít teret.
A bükkábrányi iskola tanulói közül is többen jelmezbe öltözve vettek részt az október 26-án délután megrendezett tökfaragáson. A munka nehezebb és főleg veszélyesebb részét természetesen a szülők végezték. Így hamar alakot öltöttek a töklámpások, melyek némelyikébe még gyertya is került.
Később egy részüket magukkal vitték a készítők, az ott maradók pedig a tanári külső lépcsőjén találtak ideiglenes otthonra. Mindaddig amíg a lázas munka folyt, néhány szülő finom szendvicseket és üdítőt készített, az esetleg megéhezők számára. Közben elkezdődött a disco, amelyhez Varga Zoltán szolgáltatta a zenét. 
921
Alakuló testületi ülés Bükkábrányban 2019. 10. 23.
Az önkormányzati választást követő 15 napon belül - ha a választás érvényes volt - meg kell alakulnia az új képviselő testületnek. Ennek a törvényi kötelezettségnek tett eleget Bükkábrány vezetése is október 23-án délután.
A testületi ülés elején Szilágyiné Lassu Mária a helyi választási bizottság elnöke számolt be arról, hogy a településen a voksolás rendben zajlott le, valamint ismertette a megszerzett mandátumokat. Ennek értelmében a község polgármestere továbbra is Szalai Szabolcs lesz a testület hat tagja pedig Bodzán Antal, Takács Sándorné, Dr. Cseh Gergely, Székely Ottóné, Birinyiné Kleszó Anita, illetve Szabó Edina lesznek.
A beszámolót a polgármester és a megválasztott képviselők eskütétele, valamint az eskü szövegének aláírása követte.
A polgármesteri program ismertetése keretében Szalai Szabolcs többek között elmondta: a program mottója a "Folytatjuk" lehetne. Számos, az elmúlt években elkezdett munka gyümölcse a ránk következő időszakban fog beérni, ugyanakkor számos új beruházás beindítása is a következő ciklus feladatai közé tartozik majd. Különösen fontos a település mikrotérségi szerepének erősítése.
A következő napirend az önkormányzat gazdasági programjának megtárgyalása lett volna, ezt azonban egy későbbi időpontra halasztotta a testület.
867
Üléseztek a bükkábrányi képviselők - 2019. 10. 07.
A 2019-es önkormányzati választások előtti utolsó ülésüket tartották október 7-én a bükkábrányi képviselők. Az ülésnek mindössze két napirendi pontja volt.
A szociális célú tűzifa támogatásról szóló rendelet megalkotása volt a testület elsődleges feladata. Szalai Szabolcs polgármester elmondása szerint ebben az évben 73 köbméter tűzifa áll az önkormányzat rendelkezésére. Ennek a településre szállítása minden évben az önkormányzat feladata. Ugyanakkor - az előző évekhez hasonlóan - a község segít a házhoz szállításban is saját költségén. A tervek szerint még az ősz folyamán minden jogosult hozzájuthat majd a kapott fűtőanyaghoz.
Mintegy lezárva az eltelt öt éves ciklust a polgármester elmondta: az eltelt években összesen 72 nyílt és 48 zárt ülésen vannak túl. Ezek során összesen 719 határozatot és 55 rendeletet hoztak. Külön kiemelte azokat a jelentősebb beruházásokat, amelyeket a ciklus során sikerült megvalósítani, egyúttal pedig köszönetét fejezte ki minden testületi tagnak a kezdeményező készségért és a konstruktív munkáért.
Két képviselő részéről is elhangzottak köszönetek, egyrészt a vezetés, másrészt pedig a község lakossága felé a munkáért, a türelemért és megértésért.
Ezt követően a testület zárt ülésen tárgyalt tovább.
765
Autómentesen - a Mobilitás Hete Bükkábrányban
Az Agrárminisztérium és az Emberi Erőforrások Minisztériuma Európa legnagyobb közlekedéssel összefüggő környezetvédelmi kampányához csatlakozva idén is meghirdette az Európai Mobilitási Hetet.
Ehhez a bükkábrányiak is csatlakoztak szeptember 16-a és 22-e között. A hét folyamán több olyan programot is beiktattak a szervezők, amelynek középpontjában a mozgás, leginkább a gyaloglás és a kerékpározás állt. A programokat az erre a célra nyert pályázati összegből finanszírozta az önkormányzat.
A mozgásból a legkisebbek is kivették a részüket: kedden egy kiadós sétát tettek az ovisok a szülőkkel keröltve.
A héten az iskola alsósai látogatást tettek a könyvtárban, ahol a biztonságos közlekedésről hallgathattak meg egy előadást a helyi rendőrőrs munkatársától. Mindezek mellett a felsősök kerékpáron bizonyíthatták ügyességüket.
Szombaton egy családi nap zárta a hetet. Ennek során szintén egy kerékpáros akadálypályán kellett bizonyítani a rátermettséget. Ugyanakkor volt olyan, aki a sétálást, illetve a futást részesítette előnyben. A megéhezőket pedig finom és főleg egyészséges italokkal és harapnivalókkal várta a kézilabda pálya mellett létesült büfé.
930
Megelőzés - házhoz jöttek a szűrések
A polgármesteri hivatal épületében egészsgnapra vártak minden érdeklődőt Bükkábrányban szeptember 11-én. A házasságkötő teremben számos szűrővizsgálatot tudott elvégeztetni mindenki, aki szeretett volna tenni az egészségéért, vagy egyszerűen csak érdekelte, hogy is áll például a vércukor szintje, a vérnyomása, vagy éppen a testzsír százaléka és koleszterinje. Akinek pedig a látásával volt valamilyen problémája, az helyben megvizsgáltathatta azt, sőt szemüveget is rendelhetett szakemberek közreműködésével.
Barna Zsolt a szűrést vezető szakember nem csak egy jó lehetőségnek tartotta a helyben kínálkozó vizsgálatokat, de számos betegség megelőzésének fontosságát is hangsúlyozta.
A vizsgálatokat mindenki délig vehette igénybe, 13 órakor pedig egy előadás zárta a délelőttöt a magas vérnyomás betegség veszélyeiről, illetve a miskolci Semmelweis kórházban működő szűrőcentrum nyújtotta lehetőségekről.
933
Iskola előtt - Cinege napok Bükkábrányban
A bükkábrányi iskola leendő elsősei idén már nem első alkalommal vehettek részt az úgynevezett Cinege napokon augusztus utolsó napjaiban. A három napon át tartó, színes, tartalmas programok során nem csak egymással, új osztálytársaikkal ismerkedhettek meg a legkisebbek, hanem leendő tanítóikkal is. A most induló tanévben az elsősok osztályfőnöke Somogyi Dóra, osztálytanítója pedig Tóthné Sándor Edit lesz.
A könnyebb ismerkedés céljából mindenki egyedi, névre szóló pólót kapott. Az ismerkedés egyébként már jóval korábban megkezdődött.
A két nap során játékos formában tehette mindenki próbára ügyességét. Készültek papírból cinege figurák, szebbnél szebb rajzok is. A közösségépítő játékok pedig segítettek összekovácsolódni a leendő elsősöknek. Közben természetesen előkerültek a tolltartók és az azokba való színes tollak, ceruzák is. A pedagódusok igyekeztek úgy összeállítani a három délelőtt programját, hogy főszerephez jusson a játékosság, illetve előtérbe kerüljön a
tevékenység központúság.
1125
Negyedik alkalommal - Erzsébet tábor Bükkábrányban
Idén már negyedik alkalommal rendezték meg azt az Erzsébet tábort, amelynek a bükkábrányi iskolások örülhettek minden nap reggeltől délutánig a Tornácos házban. A színes programokat kínáló elfoglaltságok augusztus 5-től 9-ig tartottak.
Amint a tábor vezetőjétől megtudtuk, idén gyermekenként 18 000 Ft+ÁFA összegből gazdálkodhattak a szervezők. Ebben az évben 35 gyerek vett rész a programokon, nekik a tevékenységek mellett napi négyszeri étkezést is biztosítottak. Különösen nagy hangsúlyt kapott a hét folyamán a kézműveskedés, a környezettudatos nevelés és a sport.
Ennek jegyében nézzük a heti tevékenységet a teljesség igénye nélkül. Hétfőn süthető gyurmából készültek evőeszközök, ékszerek. Kedden délelőtt a háztartási hulladékok újrahasznosítása kapta a főszerepet, a legkülönbözőbb módon keltek életre az egyébként kidobásra ítélt tárgyak. Szintén kedden délután két, nem mindennapi sportággal is megismerkedtek a gyerkőcök. A tornateremben Csuhaj László karate oktató és világbajnok, illetve ifjú segítői ismertették meg a táborozókat a sportág lényegével, alapjaival. Ezt követően Víghné Novák Erika jóvoltából mindenki közelebbi ismeretséget köthetett a jógával, gyakorolhatta az alapokat.
Másnap a vasalható gyöngy díszek, valamint a bögre díszítés és kincskeresős játék varázsolta el a résztvevőket.
921
Lesz járda? Nem lesz járda?
Évek óta visszatérő probléma és kérdés Bükkábrányban, hogy Béke út és a Sályi út között szükség lenne egy, a gyalogos közlekedést segítő járda szakaszra. Ezzel kapcsolatban sokszor fogalmazódtak meg lakossági igények is. Most azonban úgy tűnik, pont kerülhet az ügy végére. A részletekről Szalai Szabolcs polgármestertől érdeklődtünk.
A mintegy 330 méter hosszú szakasz a fagyizótól egészen a Sályi út elejéig tart majd és remélhetőleg jobbá, biztonságosabbá teszi a közlekedést.
1329
Ülésezett a bükkábrányi képviselő testület 2019. 07. 30.
Július 30-án összesen négy napirendet tárgyaltak nyilvános ülés keretében a bükkábrányi képviselők azon az ülésen, amelyre délután 15 órától került sor.
Első napirendi pont a szociális tűzifa pályázat benyújtása volt. Ebben az évben az önkormányzat 122 köbméter fára adhat be igényt, melyet győztes pályázat esetén a rászorulók között oszt majd szét.
Várhatóan a házhozszállítás a ránk következő télen is megoldott lesz.
A DIGI Távközlési és Szolgáltató Kft. önkormányzati ingatlanra bérleti szerződés kérelmét bírálták el másodikként a tagok.
A cég olyan terület bérletét kérte az önkormányzattól, amelyen egy adótornyot felépíthet, azon keresztül a helyieknek szolgáltatásokat nyújthat. Erre a sportpálya mellett bocsát rendelkezésükre a település egy 250 négyzetméteres területet, természetesen a lakóövezettől megfelelő távolságra.  A képviselők megszavazták a bérleti jogviszony létesítését.
Harmadikként az önkormányzat épületének energetikai korszerűsítésére kiírt pályázatra beérkezett ajánlatokat kellett elbírálni. Az árban legkedvezőbb ajánlatot az MZS-ÉPSZOLG Kft. nyújtotta be. Ezt az árajánlatot minősítették végül nyertesnek szavazatukkal.
910
Hogy állunk? - beruházások Bükkábrányban
Többen kerestek meg a közelmúltban bennünket azzal, mit tudunk a Bükkábrányban tervezett, illetve folyamatban levő különböző beruházásokról. Televíziónk Szalai Szabolcs polgármesterhez fordult a kérdéssel. A község vezetőjétől számos témában érdeklődtünk. Szó volt a Bányász Múzeumról, a csapadékvíz elvezető rendszerről, a kialakítandó mentési pontról is.
Természetesen nem maradhatott ki a szennyvíz beruházás sem, amelynek kivitelezése szinte mindenkit érint majd valamilyen formában. Ez mellett pedig hamarosan új építési telkek is kialakításra kerülnek a településen.
A polgármester elmondta továbbá: az iskolát és a közösségi házat érintő beruházás megvalósítása ebben az évben már nem valószínű, hogy elkezdődik, reményei szerint viszont a 2020-as évben ennek is pont kerülhet a végére.

1109
Energetikai korszerűsítés valósul meg a bükkábrányi Polgármesteri Hivatal épületén

A TOP-3.2.1-16-BO1-2017-00052 számú, az "Önkormányzati épületek energetikai korszerűsítése Mezőkövesd, Emőd, Bükkábrány, Sály és Hejőpapi településeken" című projekt során a pályázatban résztvevő településeken öt épület fejlesztése valósul meg.
A projekt célja a konzorciumban résztvevő önkormányzatok tulajdonában lévő, leromlott energetikai állapotú épületek energetikai korszerűsítése.

A fejlesztés során külső határoló szerkezetek (utólagos homlokzati és födém hőszigetelés, nyílászárók cseréje vagy korszerűsítése), fűtési, HMV rendszerek korszerűsítése, napelemes rendszerek telepítése, valamint napkollektoros rendszer telepítése valósul meg. Továbbá terveznek a projekt során akadálymentesítést és képzések kidolgozását, illetve megtartását.

A fejlesztés során 5 db önálló energetikai rendszerrel rendelkező épület energetikai korszerűsítése valósul meg, „összetett beruházásként”.

Mezőkövesden 183.089.706, Bükkábrányban 27.263.222, Emődön 29.360.058, Hejőpapin 14.867.140 és Sályban 42.044.450 forint európai uniós támogatásból, a Széchényi2020 program keretében valósul meg a fejlesztés.

Az épületek a nagyközönség számára látogathatóak, ezzel is elősegítve a szemléletformálást, a műszaki információk, tapasztalatok terjesztését, amely szintén a program egyik feladata.

 

A fejlesztéssel érintett épületek:
1. Mezőkövesdi Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola
2. Emődi Gyermekálom Óvoda és Bölcsőde
3. Bükkábrány Község Önkormányzata
4. Mezőkeresztesi Kossuth Lajos Általános Iskola Gárdonyi Géza Tagiskolája
5. Hejőpapi Általános Iskola

922
Testületi ülés Bükkábrányban 2019. 06. 18.

Június 18-án összesen mindössze két napirendi pontot kellett megtárgyalniuk a bükkábrányi képviselőknek a délután négy órakor kezdődő testületi ülésen.
A helyi óvoda, bölcsőde és konyha intézményvezetői munkakörének betöltéséről született elsőként döntés. Galambos Lajosnénak, a jelenlegi vezetőnek a megbízása lejár. Az óvodában már május 29-én volt egy nevelőtestületi értekezlet, melynek résztvevői egyhangúlag támogatták az intézményvezető újabb megbízását, így a pályázati eljárást nem kell lefolytatni. A képviselő testület elfogadta nevelőtestület által adott egyhangú támogatást.
Szalai Szabolcs polgármester elmondta: minden téren elégedett az intézményvezető munkájával, együttműködési készségével. Mindezek tükrében a képviselők egyhangúlag újabb öt évre intézményvezetői  megbízást adtak Galambos Lajosnénak.

937
DÖK-nap és Madarak és Fák Napja a bükkábrányi iskolában
DÖK, azaz diákönkormányzati napot és egyben Madarak és Fák Napját tartottak a bükkábrányi iskolában június 12-én. A gyerekek egy akadálypályát teljesítettek a településen, az alsósokra és a felsősökre is érdekes és játékos feladatok vártak az öt-öt helyszínen.
Amíg a csapatok el nem indultak, lehetőség volt kézműveskedni: ajtódíszt, koszorút, nyári képet készíthettek a gyerekek, az aszfaltos pályán pedig krétákkal a vakáció feliratot rajzolták meg a tanulók. Ezen kívűl arcfestés, csillámtetoválás és ugráló vár, trambulin is várta a gyerekeket. Az eredményhirdetés után pedig mindenki megkapta megérdemelt jutalmát, egy-egy jégkrémet.
1117
Kilencedik alkalommal rendezték meg az Ősfa Fesztivált
alt
Ha május, akkor Ősfa Fesztivál. Jól tudják ezt már nem csak a bükkábrányiak, hanem környék szerte mindenki. A jövőre jubiláló rendezvény a szélsőséges időjárás ellenére is sok embert csábított ki. A napot a már hagyománynak számító közös ebéd nyitotta a bükkábrányiaknak, akik jóízűen falatoztak a számukra készített babgulyásból. Idén Mezőcsát városa volt a település vendége, akik a Mezőcsáti Népi Együttes által hangolták rá a nézőket a nap további részére. A hivatalos megnyitó ez után következett, ahol köszöntötte a megjelenteket a község polgármestere, Szalai Szabolcs. Tállai András a települést méltatta, miszerint az ősfák megtalálásával identitást nyert Bükkábrány. Felszólalt még Siposné Horváth Anita, Mezőcsát polgármestere, aki megköszönte a meghívást és pár szóban bemutatta városukat. Az első sztárfellépő nem más, mint Kovács Kati volt. Több generáció énekelte vele együtt legendás dalait, és még egy-két újdonság is belefért a repertoárba. Rögtön utána a gyerekek vették át a színpadot, előbb a Napsugár Óvoda nagycsoportosai adták elő műsorukat, majd a Nefelejcs Néptánccsoport ropta a fesztivál nézőinek. A nap során a helyszínen különböző programok is várták a kicsiket és nagyokat is egyaránt.
 
927
Testületi ülés Bükkábrányban 2019. május 14.
Havi rendes ülését tartotta Bükkábrány képviselő testülete május 14-én a délutáni órákban. A testület tagjainak összesen tizenhat napirendben kellett döntést hozniuk.
Elsőként az önkormányzat 2018. évi költségvetésének módosítására került sor. Ennek során az előző évi sarokszámokban történt némi változás, ezt hagyta jóvá a testület.
Másodikként a 2018. évi Összefoglaló Éves Ellenőrzési Jelentést kellett jóváhagyni. Az illetékes szerv ez esetben sem tárt fel hibát az ellenőrzés során. Az erről készült összefoglalót szintén elfogadták a testület tagjai.
A harmadik napirend még szintén elmúlt éves témához kapcsolódott. Az önkormányzat 2018. évi költségvetésének zárszámadása került jóváhagyásra. Az előre kiadott írásos anyag áttanulmányozását követően itt is egyhangú igennel szavaztak.
Bükkábrány Önkormányzat Képviselő-testületének településkép védelméről szóló rendeletének felülvizsgálati időpontjának meghatározása volt a következő fő téma.
Kiss Zoltán jegyző ezzel kapcsolatban tájékoztatott arról, hogy a Települési Arculati Kézikönyv minden településen szakmai téren korrekcióra szorul. Ennek a határidejét 2019. december 31-ben állapította meg a testület.
Ötödik napirendben olyan önkormányzati rendeletek helyeztek hatályon kívül, melyek mára érvényüket vesztették.
888
Figyelmetletlenül hajtott ki a parkolóból a 3-as úton, baleset lett a vége
Egy súlyos és egy könnyű sérültje volt annak a balesetnek, amely Bükkábrány és Mezőnyárád között történt 16 óra körül a 3-as főúton: információink szerint egy, a főúton Mezőkövesd irányába szabályosan haladó autó elé az út melletti parkolóból hajtott ki egy figyelmetlen sofőr. Az ütközés következtében a főútra kihajtó autó az út szélére, az ott lévő fa mellé vágódott, úgy tudjuk, a vétlen autó utasa sérült meg súlyosan, a sofőrnek nem esett baja, míg a vétkes sofőr könnyebben sérült meg.
A mentés és a helyszínelés idejére félpályás útzár volt, a rendőrök felváltva engedték a Mezőkövesd illetve Miskolc irányába tartó forgalmat.
961
Vandálok jártak a bükkábrányi szabadidő parkban
Úgy tűnik, a Nagypéntek nem mindenkinek az elcsendesedésről, az ünnepre való készülődésről szól. Mindez nem lenne súlyos probléma, ami viszont április 20-án reggel a bükkábrány szabadidő park területén várt az oda kilátogatókra, az már túl ment azon a határon, amit felháborítónak nevezhetünk.
Az önkormányzat által szépen rendben tartott területet pénteken este ugyanis egy olyan társaság látogatta meg, akik nem csak főzni mentek a területen kialakított bográcsozó helyre, de vandélkodni is. A görbe este nyomait másnapra tőből kidöntött, a járdán keresztbe fektetett kisebb fák, hatalmas mennyiségű szemét, egy összetört tűztér, mocsokkal összekent padok és asztalok őrizték.
A rongálás felfedezője értesítette az önkormányzatot, a polgármester pedig azonnal feljelentést tett a rongálás miatt. A feljelentés nyomán a bükkábrányi rendőrös munkatársai eljárást indítottak a tettesek kézrekerítése és jogi felelősségrevonása érdekében.
2241
eÜgyintézés: új lehetőség az elsősök beiratására a bükkábrányi iskolában is
A bükkábrányi iskolában is rendben lezajlott az általános iskolai beiratkozás április 11-én és 12-én. Egy új lehetőség is a szülők rendelkezésére állt, az elektronikus ügyintézés segítégével ugyanis előre beküldhették a gyermekük adatait az intézmény részére. A bükkábrányi intézmény a tankerület két, un. pilot intézményének egyike volt, így a szülők számára már nem volt ismeretlen a felület, az elmúlt hónapokban nagyon sokan használták arra például, hogy gyermekük hiányzását igazolják.
Így könnyedén előkészíthették gyermekük beiratkozását is a felületen, a lehetőséggel a szülők szinte kivétel nélkül éltek is.
A fejlesztés azonban nem áll meg, további lehetőségek is a szülők rendelkezésére állnak majd, hogy otthonról, a nekik megfelelő időben intézzék gyermekük ügyeit az online rendszeren keresztül.
1030
Iskolakóstolgató Bükkábrányban

Március 29-én Bükkábrányban az iskolába látogattak a leendő első osztályosok szüleikkel együtt, ahol a - most még - nagycsoportos ovisok  megismerhették egyik leendő tanítójukat, az iskolai életet, a szülők pedig számos hasznos információval gazdagodhattak.
Ősztől a legkisebbek osztályfőnöke a tervek szerint Somogyi Dóra lesz, ő is külön bemutatkozott a vendégeknek .Ezek után a negyedikes tanulók rövid kis ízelítőt adtak a Gergely-járásból, hogy régen miképpen verbuválták iskolába a gyerekeket.
A bemutatót követően a szülőknek Derekasné Orosz Andrea intézményvezető szolgált számos hasznos tudnivalóval, többek között az elektronikus ügyintézés keretében lehetséges általános iskolai beiratkozásról. Az intézmény vezetője emellett szót ejtett az iskola szakmai életéről, valamint a iskola felújításáról, bővítéséről.
A gyerekek pedig egy másik tanteremben találtak érdekes programokat maguknak, többek között összeállíották, mire van majd szükség az iskolatáskába, amelybe a digitális tábla segítségével virtuálisan be is pakolhattak.

1095
Nyílt napok a bükkábrányi óvodában

Március 11-én, 12-én és 13-án nyíltnapokat szerveztek a bükkábrányi óvodában, hogy lehetőséget biztosítsanak a szülőknek az intézményben folyó oktató, nevelő munkába, a gyerkőcök mindennapjaiba való betekintésre.
Hétfőn a Napocska csoportba várták apát és anyát. Reggel 9 órakor közös játékkal és énekléssel indult a nap, majd kézmosás és tízórai következett. Miután mindenki jól lakott egy puzzle került az asztalra, amelynek kirakása után a csoport egy – egy emlékezetes pillanata elevenedett meg. Tekintettel a közelgő nemzeti ünnepre egy piros fehér zöld tulipánt ragaszthattak össze a kicsik. Az elkészült virágokkal közös sétára indult a csoport, és azokat a szülőkkel karöltve helyezték el a központban levő szabadságharcos emlékműnél.
Kedden a Szivárvány csoport gyerkőceinél tehettek látogatást szüleik, a nap kezdetén némi segítséggel tésztagyúrásba kezdett a kis csapat, amelyből a végére kiváló sütemény alapanyag kerekedett, sajtos puffancs lett később belőle. Amíg a sütemények a sütőbe kerültek és sültek, addig itt is tízóraiztak a gyerekek. Ezt egy foglalkozás követte, amelynek során az évszakokról, a hónapokról tanultakat eleveníthette fel mindenki játékos formában. Közben pedig elkészült a sajtos süti is, amellyel a csoport tagjai nem csak a saját pocakjukat tömhették meg, hanem vendégül láthatták az apukákat és anyukákat is.

889
Üléseztek a bükkábrányi képviselők 2019. 03. 05.
Március 5-én délután tartotta soron következő ülését Bükkábrány Község Képviselő Testülete. Ennek során összesen nyolc napirendi pont került megtárgyalásra.
Elsőként a „Csapadékvíz elvezető rendszer fejlesztése Bükkábrányban”  tárgyú közbeszerzés eredményhirdetése történt meg.
Szalai Szabolcs polgármester ezzel kapcsolatosan elmondta, hogy összesen három árajánlat érkezett a kivitelezésre. Sajnos ezek közül a legolcsóbb is mintegy 7 millió forinttal haladja meg a rendelkezésre álló több mint 41 milliós
összeget. Ezért a közbeszerzést érvényteleníteni kellett, melynek során a képviselőknek név szerint kellett erről szavazniuk. Ennek során mindenki az érvénytelenné nyilvánítás mellett voksolt.
A második napirendben ehhez kapcsolódóan született egy döntés arról, hogy a közbeszerzés újra kiírásra kerül.
Bükkábrány Község Önkormányzat 2019. évi Közbeszerzési Tervének elfogadása adta a harmadik napirend témáját. Ennek megvitatására jogszabály kötelezi a testületet minden évben. Az előzőekben említett beruházással együtt összesen tíz olyan projekt van tervben, amelyre külön közbeszerzést kell kiírnia az önkormányzatnak. Természetesen év közben ez a szám még változhat.
Negyedik fő téma Bükkábrány Önkormányzatának saját bevételei és adósságot keletkeztető ügyleteiből eredő fizetési kötelezettsége volt. Az ezzel kapcsolatos előterjesztést a testület tagjai korábban már írásban megkapták. Ennek alapján az egyhangú igennel megszavazásra került.
Az önkormányzat 2019. évi költségvetésének megtárgyalása, elfogadása volt napirenden a következőkben. Itt szintén előre kiadott írásos előterjesztésből dolgozhattak a testület tagjai., illetve több előzetes egyeztetésen is túl van az önkormányzat. A polgármester elmondta: igyekeztek egy meglehetősen takarékos költségvetést összeállítani. A bevételi és kiadási főösszeg egyaránt 767 821 795 forintban került megállapításra.
Elhangzott továbbá, hogy az intézmények üzemeltetésénél is a takarékosság a fő szempont idén, szem előtt tartva természetesen a fenntarthatóságot és a színvonalas működést.
Mindezek tükrében a költségvetés ellenszavazat nélkül lett elfogadva.
801
Könnyűszerkezetes csarnokot építtetett a bükkábrányi önkormányzat

Elkészült a bükkábrányi önkormányzat új tárolócsarnoka: a Mátyás király úti egykori gázcseretelep helyén épült fel a mintegy 20x7 méteres építmény. A korábbi épület elbontása, a betonalap elkészítése után a kivitelező cég 1 nap alatt megépítette a könnyűszerkezetes csarnokot, amelyet már használatba is vettek.
Az önkormányzat több, a település egyes pontjain lévő épületeiből ugyanis ide hozzák át a különböző eszközöket, tárgyakat, hogy itt egyben tudják tárolni.


710
Farsangi készülődés a bükkábrányi oviban

A bükkábrányi óvodában a farsangot megelőző munkadélutánokra csoportonként várták a szülőket, melyeken változatos tevékenységekkel kézműveskedtek a farsang jegyében. Hétfőn a Napocska csoportban farsangi maszkot és egy nyakkendőt készítettek, melyekre színes díszítőelemek kerültek fel.
Kedden a Felhőcske csoport óvodásai ehető keksz figurákat készítettek gumicukorral, csokireszelékkel, mazsolával valamint egy farsangi fejfedő is a közös munka eredménye volt.
Szerdán a Szivárvány csoportban az egyik asztalnál egy bohóc fej készült lufiból, egy másiknál pedig papírból. A harmadik asztalnál pedig itt is egy farsangi kalapot készítettek.
A legkisebbek, a Csillag csoportosok csütörtökön várták szüleiket, itt állatfigurákat mintázó maszkok és ugyancsak farsangi kalapok készültek.
Nagyon örültek gyermekek és felnőttek egyaránt, hogy a közös munkába ennyien bekapcsolódtak.


903
Megkezdődött a próbaüzem a Mátrai Erőmű bükkábrányi naperőművében
Lezárult a bükkábrányi naperőmű 5,16 milliárd forintból megvalósult beruházása és megkezdődött a próbaüzem, a Mátrai Erőmű Zrt. a múlt hét végén a villamosenergia-rendszerre kapcsolta az ország egyik legnagyobb, 20 megawattos fotovoltaikus létesítményét - tájékoztatta a társaság hétfőn az MTI-t.
A közlemény szerint rekordidő alatt, öt hónappal a tavaly szeptemberi alapkőletétel után megkezdte működését a Mátrai Erőmű Zrt. bükkábrányi fotovoltaikus erőműve, amely a próbaüzem korai szakasza és a nap kis beesési szöge ellenére is már 14 megawatt áramot termel. A maximális, 20 megawattos teljesítményt - a többi naperőműhöz hasonlóan - a nyári hónapokban éri majd el.

2111
Jótékonysági vacsora est Oláh Dénes gyógyulásáért

Jótékonysági vacsora estet tartott Bükkábrányban február 9-én a Zsófi ReményVár Egyesület, annak érdekében, hogy segítsék a 2015-ben balesetet szenvedett Oláh Dénes gyógyulását, felépülését. Bükkábrány Község Önkormányzatának támogatásával valósították meg az estet, a fővédnökséget Szalai Szabolcs polgármester vállalta. Az estélyen mintegy 50 fő vett részt, de támogatói jeggyel még sokan segítő kezet nyújtottak a családnak.
Dénes 2015. október 3.-án autóbalesetet szenvedett, majd fél év éber kómát, számtalan műtétet és sok sok kezelést, tornát követően állapota folyamatosan javul. 2018 végén egy nagy műtéten esett át , amit Budapesten végeztek el. A kórházba és a hazaszállítást önállóan kellett megoldaniuk. Az odaúttal semmi gond nem volt, megérkeztek a kórházba, viszont hazafelé tönkrement az autójuk motorja.
Mivel az autó a családnak létszükséglet, vásároltak egy öreg kis kocsit, ugyanis a kezelésekre való eljutás, a segédeszközök és gyógyszerek beszerzése megoldhatatlan számukra, ha nincs autó. December 23-án viszont a szabályosan közlekedő édesapa részese volt egy balesetnek, így az az autó is használhatatlanná vált.


1485
Móka és kacagás: farsangi játszóház Bükkábrányban

A bükkábrányi iskola tornaterme ismét gyerekzsivajtól és kacajtól volt hangos február 9-én: farsangi játszóházra várták reggel fél 10-től délután 3 óráig a gyerkőcöket és szüleiket.
Ugrálóvárakon, kisebb és óriási csúzdákon és célbarúgó játékokkal szórakozhattak a vendégek. A könyvtár egyik termében mesefilmeket lehetett megtekinteni, míg a szomszédban kézműveskedés keretében farsangi álarcot készíthetett mindenki a szervezők és a felnőtt kísérők segítségével.
Aki megszomjazott vagy éhes lett, az igénybe vehette a büfét is, amelyet a Főnix Életmód Egyesület tagjai biztosítottak a nap folyamán.


723
Informatikai képzéseket tartanak Bükkábrányban: minden korosztályt várnak!

A bükkábrányi Jánosházi Sándor Könyvtár Digitális Jólét Pontként működik, és sikeresen pályáztak informatikai eszközökre, így lehetőségük volt beindítani egy képzést idén januárban. Még 2018-ban 3  db laptop, 2 db tablet és 2 db mobiltelefon valamint projektor került beszerzésre illetve vezetéknélküli hálózati elérést építettek ki bel- és kültéren egyaránt.
Ezeket az eszközöket egyébként bárki használhatja, aki bejön a könyvtárba és internetelérésre van szüksége.
Az eszközbeszerzésen túl, 65 év felettiek számára indult informatikai képzés januárban ugyancsak a könyvtárban: a beszerzett eszközökön kis létszámú csoportokban sajátítják el az ismereteket. Összesen 24 órás a képzés, egy alkalommal 90 percesek az oktatások, összesen 12 alkalommal, hetente kétszer fix időpontban. Jelenleg két csoportban folyik a képzés.


803
"Szép Magyarország, színes világ!" - fotókiállítás nyílt Bükkábrányban a Magyar Kultúra Napján

A Magyar Kultúra Napján, január 22-án "Szép Magyarország, színes világ!" címmel a Mezőkövesdi Fotóklub alkotóinak kiállítása nyílt meg Bükkábrányban.
A vendégeket Takács Katalin művelődésszervező köszöntötte, illetve a Magyar Kultúra Napja jelentőségéről beszélt, majd Tóth István szavalta el Tóth Gábor "Vándorlásaim" című versét.
A tárlatot Vukovich Ákos, az Eleven TV főszerkesztője nyitotta meg, aki a neves, Balázs Béla díjas dokumentumfilmes rendező, operatőr és egyben tehetséges fotográfus, Mohi Sándor szavait idézte a képalkotással kapcsolatban:
„A pontosság. Mindig érzem, hogy sikerült-e valamit elcsípni a kamerával, „rátapadt-e a szalagra” vagy elsuhant mellettem.”

964
Mezőnyárád top
Cikk címe Találatok
Ülésezett Mezőnyárád képviselő testülete 2019. 12. 16.
Havi rendes ülésüket tartották a mezőnyárádi képviselők december 16-án délután 16 órától. Az ülésnek ezúttal öt napirendi pontja volt.
Ezek közül elsőként az önkormányzat 2020-as belső ellenőrzési tervét fogadták el a tagok az előre kiadott írásos anyagot figyelembe véve. Várnai Róbert jegyző emlékeztetett: ez egy fajta önkontroll, amelynek elvégzése kötelessége a község vezetésének, célja pedig a megfelelő gazdálkodás felügyelete ellenőrzése.
A képviselő testület következő évi munkaterve volt a második napirend témája. Ez a már előre látható munkafázisokat tartalmazza, ide értve például a testületi ülések várható időpontját, egyes napirendi pontokat. A munkaterv egyhangú igennel lett elfogadva.
877
Az iskolások meggyújtották a második adventi gyertya lángját Mezőnyárádon
alt
A vasárnapi szentmise után Mezőnyárádon is meggyulladt a remény lángja. Ezen a héten az iskolásokon volt a sor, akik egy verses, zenés műsor után gyújtották meg a második lila színű gyertyát. A szentmisére érkező híveket ezután szokásosan várta az egyházközösség által elkészített sütemények és meleg tea, amit jó hangulatú beszélgetések közepette fogyasztottak el.
 
871
Szent Erzsébet, Szent Katalin Bál Mezőnyárádon
alt
Az ősz és tél beköszöntésével megkezdődik a bálok időszaka is a települések életében. Mezőnyárádon is nagy hagyománya van, hisz immáron 27. alkalommal került megrendezésre a Szent Erzsébet, Szent Katalin Bál. A táncos mulatságot az általános iskola 7. osztályos tanulói és azok szülői közössége szervezték, amire idén is szép számmal érkeztek. A vendégeket Tóth Andrásné osztályfőnök köszöntötte. Ezek után egyből bele is csaptak a lecsóba, Kriston Zoltán gondoskodott a jó hangulatról. A sok tánc közben a bálozók a büfénél frissülhettek fel, hogy a hajnalig tartó mulatsághoz energiát gyűjtsenek. Éjfélkor szokás szerint köszöntötték az Erzsébeteket és Katalinokat, majd tombolasorsolásra is sor került.
 
1698
Üléseztek a mezőnyárádi képviselők - 2019. 11. 11.
Mezőnyárádon is sor került a választások utáni első munkaülésre, amelyen a képviselők összesen hat napirendi pontot vitattak meg november 11-én délután.
Mezőnyárád község képviselő testületének gazdasági programja volt a 2019-2024-es ciklust érintően az első napirend témája.
Bárdos Szabolcs polgármester elmondta, hogy a testület tagjai egy meglehetősen részletes tervezetett kaptak kézhez ezzel kapcsolatosan. Ezen a programon a későbbiekben természetesen lesz mód változtatni. A program számos tervet tartalmaz, csak néhány ezek közül: az elnyert pályázati források kivitelezése, a belterületi utak, járdák felújításának folytatása, az intézmények előtti parkolók bővítése és burkolása, több funkciós közösségi ház kialakítása, melyben helyet kaphatna egy edzőterem, tájház és idősek napközis otthona, a közvilágítás korszerűsítése, a költségek csökkentése érdekében, illetve csapadékvíz elvezetés hatékonyságának növelése.
Néhány kérdés tisztázása után egyhangú igennel fogadták el a tervezetet.
694
Márton napi délután Mezőnyárádon
A IV. században élt Szent Mártonra - aki előbb katona, később pap , majd püspök lett - és a Márton napi hagyományokra emlékezve vidám délutáni programokon vehettek rész a mezőnyárádi iskola tanulói november 11-én.
Délután két órakot a kistornateremben gyülekeztek a tanárok és a diákok. Itt kezdetként a másodikosok mutattak be egy rövid jelenetet Szent Márton életéből. A négy csoportra osztott tanulókat négy különböző helyszínen a legkülönbözőbb programok és feladatok várták.
Volt ahol Fazekas Mihály Lúdas Matyi című, sokak által ismert mesés költeményének ismeretében kellett kvíz kérdésekre válaszolni, a helyes válaszok nyomán pedig egy kirakó formájában Matyi alakja rajzolódott ki.
1256
Alakuló testületi ülés Mezőnyárádon 2019. 10. 21.
A helyi önkormányzati választások eredményeinek véglegessé válása után Mezőnyárád új községi vezetése október 21-én tartotta ünnepélyes nyilvános alakuló ülését. Az ülés elején a Himnusz hangjai csendültek fel.
Első napirendben Fila József Tamás a helyi választási bizottság elnöke számolt be arról, hogy a községben a választások rendben, rendzavarás és minden rendkívüli esemény nélkül zajlottak le. Ismertette a végeredményt is: polgármesterként Bárdos József Szabolcs kapta a szavazatok többségét a képviselő testületet pedig az elkövetkező ciklusban Szajlai Gábor, Bárdos Bence József, Bogyó József, Harangozó Lászlóné, Dr. Szántai-Kiss László és Lukács István alkotják majd.
Ezt követően mind a polgármester, mind pedig a képviselők letették esküjüket. Az eskü szövegét aláírásukkal is megerősítették, valamint átvették megbízólevelüket is.
941
Rózsafüzér - ima a missziókért Mezőnyárádon
Október világszerte a katolikus egyházban a kiemelt Mária tisztelet, ezzel együtt pedig a rózsafüzér hónapja. Ez az ima már a XV. században is elterjedt volt a katolikus hívek körében, több száz év alatt is változatlanul fennmaradt
Az „Egymillió gyermek imádkozza a rózsafüzért” elnevezésű kezdeményezéshez csatlakozva október 18-án, magyarországi idő szerint 9 órakor világszerte gyermekek imádkoztak fél órán át a világ békéjéért és az egységért Ferenc pápa kezdeményezésére. A Szentatya döntése szerint 2019 októbere a világmisszió rendkívüli hónapja. Így az ide világméretű imakezdeményezésnek a misszió is a témája volt és a gyermekekkel főként a misszionáriusokért és új missziós hivatásokért imádkoztak.
Számos helyen ezért akár a tanítást is felfüggesztették erre az időre. Így volt ez a mezőnyárádi katolikus általános iskolában is. A közös ima, amelybe a helyi egyházközség rózsafűzér társulatának tagjai is bekapcsolódtak, egy énekkel indult. Az úgynevezett tizedeknél egy-egy osztály tanulói voltak az előimádkozók, a tizedek között pedig rövid elmélkedések hangoztak el, melyeket Lipcsák János iskolalelkész fogalmazott meg. A mintegy fél órás imádságot szintén egy Mária ének zárta.
1098
Mi legyek? - pályaorientációs nap Mezőnyárádon
Minél jobban közeledik az általános iskolai tanulmányok vége, annál inkább előktérbe kerül a kérdés a szülők és a gyerekek számára is: hogyan tovább, milyen pályát válasszunk? Ebben igyekezett segíteni az elmúlt napokban a mezőnyárádi Boldog Sándor István Katolikus Általános Iskola minden tanulójának, de különösen a felsősöknek. Az október 14-én megrendezett pályaorientációs nap folyamán a kisebbek a díszteremben kezdhették a napot ahol Udvari János jóvoltából egy érdekes előadást hallgathattak végig a település környékén fellelhető ehető és mérgező gombákról. Eközben az elsősök két drámapedagógus segítségével a színészi képességeiket tehették próbára.  Ezt követően egy családi gazdaságban tettek látogatást. Itt az állattartás örömei mellett nagy élményt jelentett megismerkedni a sokszáz lóerős mezőgazdasági gépekkel is. 
847
"Több vagy ha adsz!" - karitaszos munka Mezőnyárádon
A mezőnyárádi Boldog Sándor István Katolikus Iskola Karitasz Junior csoportja idén első alkalommal csatlakozott a három napos "Több vagy ha adsz!" mottójú ifjúsági akcióhoz. Ennek célja a segítségnyújtás és az önkéntes munka örömének felfedezése 72 órában a Magyar Katolikus Egyház, a Magyarországi Református Egyház és a Magyarországi Evangélikus Egyház szervezésében.
Az mezőnyárádiak önkéntes akciója október 11-én pénteken délután került megszervezésre. Az iskolában a főépület előtti díszrácsot festették le a junior karitaszos gyermekek.
Sokan csatlakoztak hozzájuk az iskola tanulói közül, mindannyian nagyon aktívak és elkötelezettek voltak a feladat elvégzésében. 
1721
Üléseztek a mezőnyárádi képviselők 2019. 09. 10.
Testületi ülést tartott a mezőnyárádi községi vezetés szeptember 10-én, melynek során összesen hét napirendet vitattak meg a jelenlevők.
Elsőként Bárdos Szabolcs polgármester számolt be az önkormányzat első félévi gazdálkodásáról. Ennek értelmében az első félévben az egész évre előirányzott összeg 51 százaléka került felhasználásra, ilyen téren a gazdálkodás arányosan alakul. A képviselők egyhangú igennel fogadták el a beszámolót.
Második napirendben arról született döntés, hogy a község - hasonlóan az eddigi évekhez - ismét csatlakozik a Bursa Hungarica ösztöndíj pályázathoz, amely a felsőoktatásban tanulók támogatását célozza.
Az Önkormányzat Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló rendelet apró, formai jellegű módosítása következett harmadikként.
Negyedik téma ismét egy rendelet módosítás volt, ezúttal a
települési támogatásról és az egyéb szociális ellátásokról szóló rendeleté. 
835
Tanév kezdés - Csibetábor Mezőnyárádon
A mezőnyárádi Boldog Sándor István Katolikus Általános Iskolában a 2019-2020-as tanév kezdete előtt néhány nappal második alkalommal került megszervezésre a Csibetábor, melyre nagy örömmel és izgalommal várták a leendő elsősöket. Most is öt településről: Mezőnyárádról, Sályból, Kácsról, Tibolddarócról és Csincséről érkeztek gyerekek.
Idén az első osztály 15 fővel indul, 6 lánnyal és 9 fiúval.
A két nap gondosan összeállított programja hétfőn a játékos ismerkedéssel indult és a délelőtt további részében is főszerephez jutott a játék. Előkerüktek a színes ceruzák, papírok is. Noé bibliai történetének megismerése után a táblán is élettel telt meg a bárka egy ügyességi feladatnak köszönhetően. A napot záró kézműveskedés közben pedig egy új dalt is megtanulhattak a leendő kisiskolások.
Másnap közös mozgás indította a napot ezt követően pedig az iskolai tantermek mellett a templommal is megismerkedhetett mindenki, az oda történő belépés, a viselkedés alapjait is megismerhették a kicsik. Kötetlen beszélgetés során derült ki, melyik nebulónak mi tetszik igazán a templomon belül.
1270
IX. Mezőnyárádi Békafesztivál
alt
Már majd egy évtizede, hogy a mezőnyárádiak megidézve múltjukat, felelevenítették a béka sütés-főzés csínját bínját. A IX. Mezőnyárádi Békafesztivál az elmúlt évekhez hasonlóan, a pénteki napon koncertekkel indult. Az egri Superstation zenekar nyitotta a rendezvényt az iskola udvarán, megalapozva a hangulatot az esti főattrakciónak. A jövőre 30 éves Republic lépett színpadra este 10 órakor. A műsorukban megtalálhatóak voltak a régi klasszikus és az új éra dalai is, amiket nagy lelkesedéssel prezentáltak a közönség felé. A már megszokott jó hangulatot díszítették még a különböző show- és látványelemek, amik feltették a koronát a zenei élmény tetejére. Boros Csaba, a zenekar énekes-basszusgitárosa elárulta a nagy titkot, ő miben látja a sikerüket. Az éjszakába, már lassan hajnalba torkolló mulatozást Czaga József utcabálja biztosította. Szombat reggel már gyűltek a csapatok a parkban, elfoglalták helyeiket és neki kezdtek a finomabbnál finomabb ételek elkészítéséhez. Közben az iskola épületébe sorra érkeztek a pálinkamustrára érkező minták is, rekordot jelentő 163 nevezést adtak le. A rendezvény látogatói a reggeli órákban benevezhették kedvenceiket a kutyaszépségversenyre. Darvas Réka bemutatójában megismerhették a jelenlevők a segítőkutyákat is. A sütő- főzőversenyre sok új nevező is érkezett, de visszatérő vendégekből is akadtak bőven. A nap folyamán rengeteg kreatív és különleges étel készült, többségében békából. A tavalyi béka sütő-főző verseny győztese, Vass János idén is különleges saját készítésű smokerével érkezett, amivel idén is sikerült bezsebelnie a halsütő kategória első helyét. A szakács zsűri 3 kategóriában (halsütő, halászlé, békasütő) hirdetett eredményt, valamint különdíjak kiosztására is sor került. A pálinkamustrán is sok párlat lett díjazott különböző fokozatokban, melyeket a Magyar, az Erdélyi, a Vajdasági, a Magyar Pálinkafőzők és a Bükki Pálinka Lovagrend tagjai értékeltek.
 
1950
Testületi ülés Mezőnyárádon 2019. 06. 17.
Négy napirendi pontot tárgyaltak a mezőnyárádi képviselők azon az ülésen, amelyre június 17-én került sor.
Az első két napirend megvitatásánál Tóth Sándorné, a helyi óvoda vezetője is jelen volt.  Elsőként ugyanis az általa korábban beadott írásos beszámoló került górcső alá, amely a 2018-19-es nevelési évről adott átfogó képet.
A beszámolóban foglaltak szerint két vegyes életkorú csoporttal, illetve Csincse tagóvodai csoporttal működik jelenleg az intézmény. Az október 1-i beírt létszámuk 58 fő összesen, a tagóvodával együtt. (Mezőnyárádon 49 fő, Csincsén 9 fő.) Május 31-ei állapot szerint ez a szám 61 főre gyarapodott.
Tervben van az óvodai csoportszoba új bútorának beszerzése, illetve az öltözőszekrények cseréje. A nyár folyamán a tisztasági festés is megvalósul.  Mindezeket és a beszámolóban leírt egyéb adatokat figyelembe véve a testület egyhangú igennel fogadta el a beadványt.
A mezőnyárádi óvodában az óvodai csoportok maximális létszámához eltérési engedély megadása volt a második fő téma. Erre szinte minden évben sor kerül. Az intézmény vezetőjének elmondása szerint már most látható, hogy az új nevelési évben is meg fogja haladni a csoportok létszáma az engedélyezett 25 főt.
A létszám bővítését a testület megszavazta.
IX. Béka és Hal Sütő-főző Fesztivál és VII. Mezőnyárádi Pálinkamustra rendezvénnyel kapcsolatos tájékoztatást adott harmadikként Bárdos Szabolcs polgármester. A rendezvényre idén július 5-én és 6-án kerül sor. A várható költség mintegy 4 millió forint lesz. Ennek jelentős részét pályázati pénzből, illetve önerőből és a támogatók segítségével valósítja meg az önkormányzat.
951
Testületi ülés Mezőnyárádon
2019. május 13 -án tartották Mezőnyárád község képviselő – testületének soron következő ülését. Az ülésen összesen 8 napirendi pont került megvitatásra. Az első napirendben az önkormányzat 2018. évéről szóló 1/2018. évi rendelet módosítására került sor. Ez a napirend mindössze technikai jellegű átcsoportosításokról szólt. A bevételi és kiadási fő számok nem változtak. A tagok egyhangúan elfogadták és támogatták a napirendet.
A második napirendben éves ellenőrzési jelentés és összefoglalót tárgyalták meg a 2018. évről. Az ellenőrzés mindent rendben talált az önkormányzat működésében. A jelenlévők egyhangúan fogadták el a jelentést.
804
Lakhatási gondok - segítsünk együtt! Frissítve!
Mezőnyárádon, a Rákóczi utcában megbújik egy takarosan rendben tartott kis ház, amelynek a falain belül nap mint nap hősies küzdelem folyik az emberi életért és a létfenntartásért.
A harminckét éves Dombi Norbert és édesanyja, valamint küzdelmes mindennapi életük már ismerős lehet nézőinknek. Beszámoltunk ugyanis korábban arról, hogy a ZSÓFI ReményVár Egyesület segítségével egy használt, de jó állapotú autóhoz jutott a család, amely a tolókocsihoz és ágyhoz kötött fiatalember betegségén ugyan nem, de az orvosi vizsgálatokra való eljutásban és a napi teendők intézésében sokat segít. Mindezek mellett viszont a szűkös megélhetés és a
napi huszonnégy órás felügyelet és ápolás gondját nem veszi le az édesanya válláról.
3392
Testületi ülést tartottak Mezőnyárádon 2019. április 15-én
Április 15-én ült össze a mezőnyárádi községi vezetés havi rendes ülésére. Ezúttal négy napirendi pont került megtárgyalásra.
Elsőként a könyvtári feladatok ellátásáról szóló beszámolót fogadta el a testület. Az erről szóló írásos anyagot, melyet Golyán Tünde könyvtáros nyújtott be, a tagok korábban már megkapták. A beadványban szó van többek között arról, hogy az intézmény jelenleg 383 olvasót tudhat magáénak, ebből rendszeresen 280 fő kölcsönöz. Magas a 18 év alatti könyvtárlátogatók száma, kötelező és ajánlott olvasmányokból több példány is megtalálható a 4542 kötetes kölcsönözhető állományban. A könyvek mellett természetesen folyóiratok és elektronikus adathordozók is az olvasók rendelkezésére állnak.
Az intézmény épülete sajnos meglehetősen elavult, ezért több programot is más intézményekben kénytelenek megszervezni és megtartani.
A leírtak alapján a testület egyhangú igennel fogadta el a beszámolót.
652
Változatos programok a mezőnyárádi oviban
A közelmúltban három különösen tartalmas délelőtt is várt a mezőnyárádi csöppségekre az óvoda aulájában. A rendezvény sorozatot a Mezőnyárádi Gyermekekért Alapítvány finanszírozta a korábban már rendszeressé vált nyárbúcsúztató programok mintájára. Most azonban szó dem volt búcsúzkodásról, sokkal inkább a tavasz várás jegyében teltek a programok.
Első délelőtt a zene és a tánc kapott föszerepet. Előbb a Pom-Pom Família, majd pedig Kovácsovics Fruzsina zenés, ínteraktív műsorán mulathattak a kicsik.
Következő alkalmakkor a Galagonya bábszínház volt az intézmény vendége, illetve Boncsér Gábor ismertetett meg midenkit a népi hangszerekkel és a népzene világával. Legvégül jutott idő a közeledő ünnepre való tekintettel egy kis húsvéti kézműveskedésre is.
Az alapítvány elnökének elmondása szerint természetesen ezzel nem ér véget a sor. Mind az óvodásokra, mind pedig az iskolásokra számos program vár az év hátralevő részében is.
856
Végigjárták a keresztutat a mezőnyárádi iskolások
alt
Nagy szél kísérte a nyárádi gyerekek útját a régi romtemplomtól egészen az iskola mellett álló katolikus templomig. A húsvét közeledtével nem csak sonkát és tojást vásárolunk az ünnepekre, de megkezdődik a keresztény hit hagyományainak megidézése is. Jézus keresztútjára emlékezve, 15 állomáson keresztül vitték a keresztet a Boldog Sándor István Katolikus Általános Iskola növendékei. Pilátus halálos ítéletétől egészen a Megváltó temetéséig minden történést felidéztek, tanulságot vontak belőle, imádkoztak és énekeltek a menet résztvevői.
 
855
Nyílt nap a mezőnyárádi bölcsődében

2017. októberében kezdte meg működését a mezőnyárádi Méhecske Mini Bölcsőde az óvoda épületében. Az intézmény jelenleg hét olyan gyermek napközbeni felügyeletét biztosítja, akik még nem töltötték be a harmadik életévüket. A legnagyobbak azonban hamarosan oviba mennek, kell tehát az utánpótlás.
Március 27-én délelőtt lehetősége volt minden szülőnek, aki a későbbiekben ide szeretné járatni csemetéjét, hogy a gyerekekkel együtt bepillanthassanak a bölcsis élet mindennapjaiban. Mind a már ide járóknak, mind pedig a vendégeknek nagy örömöt jelentett a közös játék, az együtt eltöltött idő.

836
Elsőként - lábtenisz kupa volt Mezőnyárádon
A Mezőnyárádi Sportegyesület március 23-án szombaton is kínált fakultatív programot a focit szerető helyieknek. Ekkor rendezték ugyanis az első lábtenisz bajnokságot a helyi iskola tornatermében. A párosok 11 pontig menő  meccseket játszottak egymás ellen mindaddig amíg a végeredmény ki nem alakult. A résztvevők között ugyan úgy akadt fiatal aktív focista is, mint az ötvenen túl levő öregfiú.
A mérkőzések szüneteiben volt lehetőség gondoskodni a folyadék utánpótlásról is, ami nem csak az erőnlétnek, de a hangulatnak is jót tett. Sőt a kora délutáni órákra elkészült a finom öhön is, amellyel a szervezők várták ebédre a torna résztvevőit.
A szervezők tervei szerint a legközelebbi hasonló megmérettetést már sokkal
szélesebb körben, más települések bevonásával hirdetik majd meg.
1034
Környezetünkért - Teremtésvédelmi Nap Mezőnyárádon
Dr. Ternyák Csaba egri érsek Teremtésvédelmi Nappá nyilvánította március 25-ét, Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepét. Ennek keretében a mezőnyárádi katolikus iskola diákjai, pedagógusai a szülőkkel és a település Faluszépítő Egyesületével együttműködve végezték a település kijelölt területeinek megtisztítását. A program során hulladékgyűjtést és gereblyézést végezteknk az iskola parkjában, valamint az iskola- és a templomudvaron. Ez utóbbi két helyen számos virágot is ültettek, hogy még szebbé tegyék környezetüket.
Az iskolában is a természeten, a fenntarthatóságon volt a hangsúly a hét folyamán. A program keretében a tanórákon is jelen volt a teremtett világ védelme, ápolása és gondozása. A tanulók a témával kapcsolatban saját gondolataikat fejthették ki és oszthatták meg tanáraikkal, osztálytársaikkal.
956
Fékezni kényszerült a Suzuki vezetője, a fékező kisautót egy furgon lökte az árokba Mezőnyárádnál
Figyelmetlenség, az elsőbbségadás kötelező tábla figyelmen kívűl hagyása, és a megfelelő követési távolság be nem tartása okozhatta a csütörtök délutáni balesetet Mezőnyárádnál:  úgy tudjuk, hogy egy trélert vontató terepjáró kanyarodott ki a főútra Mezőnyárád felől Mezőkövesd irányába, úgy, hogy a főúton pont ekkor Mezőkövesd felől érkező Suzuki vezetője fékezésre kényszerült.
A Suzuki mögött érkező furgon ekkor a személyautónak ütközött, mire a kisebb jármű a villanyoszlopot mellett, az árokpartra csapódva az oldalára borult. Az autót a kövesdi tűzoltók áramtalanították, a baleset után két sérültet vittek kórházba a mentők.
A rendőrök teljes útzár mellett helyszíneltek, a forgalmat Mezőnyárád belterületére terelték.
(fotó: Tóth Balázs)

875
Újabb pályázatokat nyert Mezőnyárád
Összesen több, mint 85 millió forintos összeget fordíthat a mezőnyárádi önkormányzat négy középület felújítására, állagmegóvására a közeljövőben. A különböző pályázatokon nyert összegeket egy esetben önállóan, a többi esetben pedig konzorciumi partnerként kapja majd meg a település. A különböző beruházásokról Bárdos Szabolcs polgármestert kérdeztük.
Ezek mellett megújul belülről is a könyvtár amelyre 3 millió forint áll majd az önkormányzat rendelkezésére. A községi vezető elmondása szerint egyébként az energetikai korszerűsítési munkák a nyílászárók cseréjét, külső szigetelést és fűtés korszerűsítést foglalnak majd magukban.
1160
Hamvazószerda - lelki nap a mezőnyárádi iskolában
Hamvazószerda a negyven napos Nagyböjt, a Húsvét ünnepére való készülődés kezdete a keresztények számára. A mezőnyárádi Boldog Sándor István Katolikus Általános Iskolában idén is lelki napot tartottak ez alkalomból.
Reggel 8 órakor a lelki napot Varga Lászlóné Tóth Erika tanító néni nyitotta meg, melynek során egy tablókép segítségével mutatta be a nagyböjti időszakot hamvazószerdától egészen a feltámadásig.
A délelőtt a könnyedebb elfoglaltság jegyében telt. Előbb a felsősök próbálhatták ki ügyességüket a kistornateremben. Természetes alapanyagok felhasználásával és Herczeg Mária vezetésével kézműveskedhetett mindenki. Időközben megérkeztek a helyi nyugdíjas klub tagjai is, akik szintén ragasztópisztolyt vettek a kezükbe és társultak a gyerkőcökhöz.
901
Visszajöttek - hódok a Kácsi patakon
Mintegy 170 esztendeje, hogy az akkori Magyarország teljes területéről eltűnt az eurázsiai hód. Közeli rokona a kanadai hód esetleg sokaknak ismerős lehet természetfilmekből, az európai fajról azonban elég kevés természetbarát tud, a magyar állományról pedig különösen kevesen.
Nem csoda hát, hogy a közelmúltban nagy örömmel fedezték fel természetjárók Mezőnyárád határában a Kácsi patak medrében azt a gátat, amelyet a hódok emeltek megemelve ezzel a vízszintet, lassítva a patak folyását. Mindezt alig néhány száz méterre a lakott területtől az iparvágány keleti oldalán.  
Eurázsia legnagyobb rágcsálójának testtömege 20 és 35 kilogramm között van, testhossza 75 centimétertől egy méterig terjedhet, amihez 30–40 centiméteres, lapos, pikkelyes farok csatlakozik.
Újbóli megjelenése leginkább
annak az átfogó programnak köszönhető, amelyet a szakemberek indítottak útjára még évtizedekkel ezelőtt.
2741
Vízkereszt - iskolaszentelés Mezőnyárádon
A mezőnyárádi Boldog Sándor István Katolikus Általános Iskolában Vízkereszt ünnepe után néhány nappal zárták a karácsonyi időszakot. A hagyományok szerint ebben az időben végzi el a pap a házszentelést, megáldja az épületet és annak szobáit.
Lipcsák János iskolalelkész a tanítást megelőző sorakozón mesélt a gyerekeknek a Vízkereszt ünnepének jelentőségéről elmondva azt is: az áldás és a szentelés nem annyira magának az épületnek és termeknek szól, sokkal inkább a benne dolgozóknak és tanulóknak.
Ezt követően János atya végig járta a tantermeket és egyéb helységeket az egész iskola területén. Az osztályokban egy-egy rövid közös imádságot követően áldásban részesültek a gyerekek, az ajtó fölött pedig az előző évi évszám is át lett javítva 2019-re a három napkeleti bölcs, Gáspár, Menyhért és Boldizsár neve mellett. 
886
Mezőkeresztes top
Cikk címe Találatok
Testületi ülés Mezőkeresztesen
2020. január 30-án tartotta soron következő ülését Mezőkeresztes város önkormányzata. Az ülésen összesen hét napirendi pont került megtárgyalásra.
Az első napirendben Mezőkeresztes Város Önkormányzat 2020. évi költségvetésének tervezetét vitatták meg a képviselők. A költségvetést február 15-ig elő kell terjeszteni, de még sok tényező van ami tisztázásra vár. Többek között a normatívák változása miatt. A bizottságok még áttekintik és a későbbiekben újratárgyalásra kerül.
A második napirendben a Mezőkeresztesi Harmatcsepp Óvoda és Bölcsőde 2020. évi önköltség számítási szabályzata, személyi térítési díj megállapítására kerül sor. A bölcsődések és mini bölcsődések továbbra is térítésmentesen vehetik igénybe az étkezést, míg az óvodások esetében 420 Ft lesz a térítési díj 2020. március 1-től.
A harmadik napirendben a gyermek és szociális intézményekben alkalmazandó nyersanyagköltségek és térítési díjak megállapítására került sor. A napközis gyermekek napi háromszori étkezése 560 Ft-ba kerül majd, a menzás gyermekek esetében 380 Ft. Tízórai esetén 150 Ft-ba kerül egy étkezés. Felnőttek részére saját dolgozó esetén 580 Ft-ba kerül majd egy étkezés, a vendégebéd pedig 755 Ft lesz 2020. március 1 -től.
1016
Közmeghallgatás volt Mezőkeresztesen 2019. 12. 12.

Közmeghallgatásra várta a lakosságot a mezőkeresztesi önkormányzat december 12-én a koraesti órákban a művelődési házba. Ennek kezdeteként Majoros János polgármester külön is szólt arról, hogy ez az év a választások miatt kettős volt a város életében, két képviselőtestület is vezette a települést.
A polgármester tájékoztatta a jelenlévőket, illetve a város lakosságát a 2019. évi működésről. gazdálkodásról. Elmondása szerint a kiadások és bevételek aránya megfelelően alakult. Számos szociális jellegű támogatást tudott nyújtani a város az arra jogosultaknak, de kaptak pénzügyi forrást a civil szervezetek és a sportkör is. Több mint 1 milliárd 56 millió forint állt a város rendelkezésére, amelyből gazdálkodhatott a mögöttünk levő évben.
22 alkalommal ülésezett a képviselő-testület, ezen belül többször volt nyílt és zárt ülés is. 17 db rendelet került elfogadásra és 148 db határozat született.

940
Testületi ülés Mezőkeresztesen 2019. 12. 12.
Rendkívüli ülést tartott Mezőkeresztes képviselő testülete december 12-én délután, amelynek során összesen hat napirendi pont került a testületi tagok elé.
Napirend előtt Gál Bertalan az Ügyrendi Bizottság külsős tagja tette le és látta el kézjegyével az esküt.
Első napirendi pont a Tahy Olga Városi Könyvtár könyvtárvezetői álláspályázat beérkezett pályázat elbírálása volt. Majoros János polgármester elmondta: az állásra egy pályázat érkezett be.  Az ezt elbíráló bizottság tagja dr. Dózsa György tájékoztatása szerint a pályázat mindenben megfelel a kritériumoknak. Ennek megvitatása után a testület úgy döntött, hogy a könyvtár vezetésével az eddig is megbízott vezetőként dolgozó Bódizs Nórát bízza meg.
Második fő téma a Központi Konyha vezetői álláspályázatára beérkezett pályázat elbírálása volt. A bíráló bizottság nevében dr. Dózsa György a megfelelő iskolai végzettség hiánya miatt az egyetlen beérkezett pályázat elutasítására tett javaslatot. Ezzel a testületi tagok egyet is értettek.
Mezőkeresztes Város Önkormányzata és a Mezőkeresztesi Roma Nemzetiségi Önkormányzat közötti megállapodás felülvizsgálata  volt a következő fő téma.  Ez gyakorlatilag egy törvényben előírt kötelezettség, amelynek most eleget is tett a testület.
757
Lucázás Mezőkeresztesen
Minden évben útnak indulnak a Mezőkeresztesi óvodások, hogy bejárják a település üzleteit, közintézményeit előadják műsorukat és levegyék a rontást az emberekről. A Lucázás népszokását december 12 -én elevenítették fel a kicsik.
709
Mikulás járat Mezőkeresztesen
Mikulásjárat indult december 7-én a Tahy Olga Városi Könyvtártól az IKSZT-ig. Mindkét helyszínen érdekes programok várták a gyermekeket.
941
Testületi ülés Mezőkeresztesen - 2019. 11. 28.
Első napirendben Mezőkeresztes közbiztonsági helyzetéről szóló rendőrségi beszámolót kellett megtárgyalni. Az ülésen részt vett Nagy Gergő őrsparancsnok helyettes és dr. Szerencsi Árpád a mezőkövesdi rendőrkapitányság vezetője is. Az írásos beszámolót előre megkapták a testület tagjai.  Az őrsparancsnok helyettes néhány kiegészítést fűzött a megírt anyaghoz. Külön kiemelte a rendőrség az önkormányzat a polgárőrség és a lakosság közötti együttműködés fontosságát, amely mezőkeresztesen különösen jól működik. Szerencsi Árpád elmondta: különösen fontos, hogy a lakosság megfelelően tájékoztatva legyen a különböző csalásos bűncselekményekkel kapcsolatosan.  A beszámolót egyhangú igen szavazattal fogadta el a testület.
A második napirend témája az éves belső ellenőrzési terv jóváhagyása volt a 2020-as évre.
Harmadik téma a közmeghallgatás előkészítése volt.  Majoros János polgármester elmondása szerint idén december 12-én 17 órától tervezik a közmeghallgatás megtartását z IKSZT épületében. Az időpontot a testület tagjai jóváhagyták.
Negyedik napirend a 2020-as munkaterv megtárgyalása volt. Ezzel kapcsolatosan is írásos előterjesztést kaptak korábban a  tagok. Ez a tervezet leginkább a törvényben előírt kötelezettségekre terjed ki. Némi kiegészítés után a tervezet elfogadásra is került.
967
Könyvbemutató a Tahy Olga Városi Könyvtárban
Liszt, víz, türelem című könyv bemutatójára került sor november 27-én a mezőkeresztesi Tahy Olga Városi Könyvtárban. A találkozót Majoros János a város polgármestere nyitotta meg. A rendezvény előtt a két szerzővel a helyi kötődésű Berta Andrea Ilonával és szerzőtársával N. Török Ilonával beszélgetünk a könyv születéséről.
969
Testületi ülés Mezőkeresztesen - 2019. nov. 21.
Újabb testületi ülésre gyűltek össze a mezőkeresztesi városvezetés tagjai november 21-én. Ezúttal négy napirendi pontot tárgyalt a testület.
Napirend előtt három olyan bizottsági tag tette le esküjét, akik nem tagjai a testületnek. Név szerint: Fekete Zoltán, Demeter József és Horváth József eskütételére került sor. Gál Bertalan nem tudott jelen lenni, az ő eskütételére később kerül majd sor.
Első napirendben a város és az önkormányzat nevében Majoros János mondott köszönetet az előző ciklusban tevékenykedő képviselőknek. dr. Dózsa György javaslatot tett arra, hogy a most határozatként is elfogadott köszönet nyilvánítás legyen személyre szólóbb. Végül is az e szerint módosított határozat került megszavazásra.
A Szentistván és térsége Beruházó és Kommunális Szennyvíz - üzemeltető Társulási Tanács tagjainak megválasztása volt a második fő téma. A polgármester elmondta: négy településről összesen nyolc tagja van a tanácsnak, ebből négyen Mezőkeresztesről kerülnek ki. Végül a testület döntése alapján Majoros János, dr. Dózsa György, Farkas Julianna és Pető Istvánné tagságát támogatták  szavazatukkal a jelen levők.
838
Testületi ülés Mezőkeresztesen 2019. nov. 7.
Megalakulása utáni első munkaülését tartotta a mezőkeresztesi városvezetés november 7-én délelőtt. A testület tagjainak hét napirendi pontot kellett megtárgyalniuk.
Elsőként egy ad-hoc bizottság létrehozására került sor, amelynek feladata volt, hogy a társadalmi megbízatású alpolgármester megválasztását előkészítsék,  a választást lebonyolítsák. A bizottság tagjai Farkas Julianna és dr. Hegedűs Marianna lettek.
Majoros János polgármester Pető Istvánné személyére tett javaslatot a tisztség betöltésére. Mindezek után a képviselők leadták voksaikat. Ezek összeszámlálása alapján a voksokat egyhangúlag Pető Istvánné kapta, ő tölti tehát be az alpolgármesteri tisztséget az elkövetkező öt éves ciklusban.
Az eredmény ismertetése után sor került az eskütételre, valamint az eskü szövegét az alpolgármester kézjegyével látta el.
Harmadik napirendben a tiszteletdíj megállapítására került sor. A már előre kiadott előterjesztésben a polgármester az előző évekhez hasonló javadalmazásra tett javaslatot az alpolgármester tiszteletdíját illetően. Ezt a testületi tagok el is fogadták, így az új vezetőt havi 157 00 Ft illeti meg, valamint ennek 15%-a jár költségtérítés gyanánt, vagyis 23500 Ft.
A negyedik fő téma a helyi Szervezeti és Működési Szabályzat formai változtatása volt, amelynek során aktualizálásra került a képviselők neve és lakcíme.
1080
Alakuló testületi ülés Mezőkeresztesen
Az önkormányzati választást követő 15 napon belül- ha a választás érvényes volt - meg kell alakulnia az új képviselő testületnek. Ennek a törvényi kötelezettségnek tett eleget Mezőkeresztes vezetése is október 24-én délután három órától. A testületi ülés elején a helyi választási bizottság elnöke számolt be arról, hogy a településen a voksolás rendben zajlott le, valamint ismertette a megszerzett mandátumokat. Ennek értelmében a község polgármestere továbbra is Majoros János lesz a testület hat tagja pedig dr. Dózsa György (független) 478 szavazattal, Farkas Julianna (független) 350 szavazattal, Pető Istvánné (független) 540 szavazattal, Antal Erika Bernadett (független) 325 szavazattal, dr. Hegedűs Marianna (független) 442 szavazattal és Páricsi László (független) 305 szavazattal. A beszámolót a polgármester és a megválasztott képviselők eskütétele, valamint az eskü szövegének aláírása követte.
718
Ülést tartottak a mezőkeresztesi képviselők - 2019. 09. 30.
Szeptember 30-án tartotta havi rendes ülését a mezőkeresztesi városvezetés, amelyen összesen kilenc napirend szerepelt.
Elsőként Majoros János polgármester számolt be azokról a fontosabb eseményekről, melyek az elmúlt ülést követően zajlottak. Elmondása szerint folyamatban van az út felújítás, amellyel kapcsolatban számos egyeztetésen, valamint korrekciós munkán van túl az önkormányzat és a kivitelező. Elkészült továbbá egy külterületi út is a repülőtér irányába, amelynek építésére még 2017-ben sikerült pályázati forrást nyerni. Végső szakaszához érkezett a leendő artézi kút engedélyeztetése is.
Mezőkeresztes Város Önkormányzat költségvetési rendeletének módosítása történt meg másodikként. Itt kisebb forrásbeli változtatásokat szavaztak meg a testületi tagok.
A Tahy Olga Városi Könyvtár könyvtárvezetői álláspályázatának kiírása volt a harmadik fő téma. A jelenlegi vezető megbízása idén december 31-én lejár, ezért az állást újra meg kell pályáztatni. Egyébként korábban erre már többször sor került, érvényes pályázat azonban eddig nem érkezett be.
Hasonló volt a helyzet a negyedik pontnál is. Itt a központi konyha vezetésére kiírandó pályázatot hagyta jóvá a testület.
665
Összefogás - közös munka Mezőkeresztesen
Mintegy nyolcvan ember gyűlt össze augusztus 15-én reggel a mezőkeresztesi IKSZT rendezvénytermében, ahová azokat várták a szervezők, akiket érdekelt az összefogás, az önkéntesség, a közösen végzett munka a település érdekében.  A meghívott előadó, Tuczai Rita kulturális közösségfejlesztő mentor hasonló témájú előadása indította a napot.
Az előadás végeztével pedig a tettek mezejére is léptek sokan a hallgatóság tagjai közül. A cél a két óvoda kerítésének rendbetétele volt. Mind a József Attila úton, mind pedig a Szentistváni úton előkerültek a csiszolóvásznak, drótkefék, spaklik. A délelőtti fő feladat a felület megtisztítása volt a korábbi, felpattogzott festéktől, illetve a rozsdától. A kora délutáni órákban pedig már igazi vidám, amolyan ovis színekben kezdett pompázni a számos elem a szorgos kezeknek köszönhetően.
Természetesen egy nap kevés volt a hatalmas felületek újjá varázsolásához, így
a munka folyamatosan halad tovább minden nap egészen a befejezésig.
1073
Testületi ülést tartottak Mezőkeresztesen 2019. 06. 27.
Június 27-én tartotta havi rendes ülését a mezőkeresztesi városvezetés. Ennek során összesen nyolc napirendi pont került a képviselők elé.
Mezőkeresztes Város 2019. évi egészségügyi helyzetének értékelése volt az első fő téma. Mind a praktizáló orvosok, mind pedig a védőnők írásos beszámolót nyújtottak be korábban a témát illetően. Az ülésen személyesen is jelen volt Dr. Falikejevics Marianna háziorvos és Szendrei Éva védőnő.
A Szociális Bizottság tárgyalta a beszámolókat és elfogadásra javasolta azokat. A polgármester külön is köszönetet mondott a város egészségügyi rendszerében dolgozóknak.
A Harmatcsepp Óvoda és Bölcsőde beszámolója, az előző nevelési év értékelése, illetve a következő nevelési év előkészítése következett másodikként.
Személyesen jelen volt Domján Attiláné intézményvezető, aki korábban ebben a témában is írásos beszámolóval szolgált. Az ülésen külön is kiemelte, hogy pedagógusok tekintetében jelenleg létszámhiánnyal küzd az óvoda, ez azonban szeptemberig remélhetőleg megoldódik. A tagok egyhangú igennel fogadták el ezt a beterjesztést is.
Szintén éves beszámoló volt a harmadik pont témája is, jelen esetben az Egyesített Szociális Intézményé.  Bódizs-Antal Julianna intézményvezető kiemelte: az önkormányzat szociális támogatása nyomán jelentősen nőtt az idősek klubjának létszáma. A Szociális Bizottság, tekintettel a korábbi tárgyalásra, ezt a beszámolót is helyénvalónak tartotta, így a képviselők
ellenvetés nélkül fogadták el.
739
Testületi ülés Mezőkeresztesen
2019. május 30 -án tartotta soron következő ülését Mezőkeresztes város képviselő – testülete. Az ülésen összesen 7 napirendi pont került megvitatásra. Az első napirendben az Önkormányzat 2018. évi gazdálkodásáról szóló zárszámadás elfogadására került sor. A pénzügyi bizottság előzetesen megtárgyalta a napirendet, az ülésen kérdés nem merült föl. A képviselők egyhangúan támogatták.
A második napirendben a 2018. évi éves összefoglaló ellenőrzési jelentés elfogadására került sor. A pénzügyi bizottság előzetesen tárgyalta és elfogadásra javasolta. Az ellenőrzés célja a hiányosságok feltárása volt egy nagyobb ellenőrzés előtt. A jelenlévők egyhangúan támogatták a napirendet.
1061
Gyereknap Mezőkeresztesen
Május 25-én 10 órától Gyermeknapra várták az érdeklődőket a Mezőkeresztesi Művelődési Ház udvarára. Elsőként a kicsik és nagyok egy interaktív gyermekelőadáson vehettek részt, amelynek címe „Az együgyű Misó” volt. Majd ezt követte Pintácsi Viki gyermekműsora. A nap folyamán lehetőség volt még a kézműveskedésre, csocsóra, ping-pongra és a lézerharcra is.
942
Öreg "vasak" Mezőkeresztesen
Úgy is mondhatnánk kissé átalakítva régi mondást, hogy "Öreg Skoda nem vén Skoda". Sőt olyannyira nem vén, hogy legtöbbje szemet gyönyörködtető látványosságot nyújtott 18-án szombaton Mezőkeresztes központjában az érdeklődőknek.
Ezen a hétvégén került ugyanis megrendezésre a XVI. Egri Régi Skoda Találkozó. Az ország minden részéből összesereglett veterán Skoda tulajdonosok, öszesen 35 autóval, a reggeli órákban indultak Egerből és 9 óra után érkeztek meg Mezőkeresztesre, ahol az egyik kiemelt állomása volt a túrának.
Nagy volt az érdeklődés a helyiek részéről is a máig népszerű márka régi darabjai iránt. Az egyik kiemelkedőn szép állapotú és talán a legrégebbi darab az a Skoda S 440-es volt, amely 1956 óta falja a kilómetereket. A hasonló darabok felújítása rengeteg időt, szakértelmet, elszántságot és persze nem kevés pénzt kíván.
849
Testületi ülés tartottak Mezőkeresztesen 2019. ápr. 25.
Április 25-én ült össze a mezőkeresztesi városvezetés, hogy a reggeli zárt ülést követően összesen tíz napirendi pontot tárgyaljanak meg nyílt ülés keretében.
Elsőként Majoros János polgármester számolt be az elmúlt egy hónap legfontosabb eseményeiről, a képviselő testület munkáját érintő várható feladatokról. Többek között elhangzott, hogy több projektet érintve is folytak egyeztetések. Vannak még függőben maradt munkálatok is, mint például a református templom környékének csapadékvíz elvezetése. Ezek megoldása folyamatban van.
Tájékoztatás a polgármester szabadságának felhasználásáról. Ez adta a második fő témát.
Harmadikként az egyházak, civil szervezetek 2019. évi támogatásának meghatározása volt a téma.
Idén erre a célra 6 millió Ft áll rendelkezésre. A támogatottak köre megegyezik az elmúlt évivel. A Pénzügyi Bizottság elnöke elmondta, hogy az ügyet tárgyalták és elkészült a támogatási terv is, melynek elfogadására javaslatot is tett. Ennek alapján a tagok egyhangúlag mondtak igent a tervezetre.
Negyedik pontban tájékoztató hangzott el a lejárt határidejű határozatok végrehajtásáról.
Ötödikként a Tahy Olga Városi Könyvtár könyvtárvezetői állásának betöltésére vonatkozó pályázat kiírásáról kellett döntést hozni. Jelenleg a tisztséget megbízással tölti be Bódizs Nóra, amely megbízás június végéig érvényes. Ezért
új pályázat kiírása válik szükségessé.
789
Nyílt nap a mezőkeresztesi óvodában, bölcsődében
Óvodába, bölcsődébe hívogató címmel 2019. április 10 -én nyílt napot tartottak a Mezőkeresztesi Harmatcsepp Óvoda és Bölcsődében. Tíz órától fél tizenkettőig várták az érdeklődő szülőket mind a két telephelyen az óvodai és bölcsődei csoportokba egyaránt, hogy jobban megismerhessék az ott folyó munkát, a gyermekeket, játékokat, foglalkozásokat. Lehetőség volt beszélgetésre az óvónőkkel, kisgyermeknevelőkkel, valamint együtt játszhattak a csoportszobákban és az udvaron az intézmény iránt érdeklődő szülők, a leendő óvodás, bölcsődés gyerekek.
752
Irodalmi lap születik a Borsodi-Mezőségben
Néhány lelkes, irodalmat, festészetet és más kulturális területeket szerető ember úgy gondolta: a Borsodi-Mezőséget nem csak tájegységként, hanem kulturális egészként is érdemes összefogni.
Április legelején a mezőkeresztesi Tahy Olga Városi Könyvtárban tartott megbeszélésen egy olyan irodalmat, festészetet és más, a tájegységben fellehető művészeti ágakat és azok alkotóit összefogó lap kiadásának lehetőségeiről volt szó, amely a remények szerint hamarosan az olvasók kezébe is kerülhet. A kiadást évi három, esetleg négy alkalommal tervezi a lap ötletgazdája.
A folyóiratban megjelenő tartalmakról egy külön erre a célra létrehozandó kuratórium dönt majd.
Addig is várják a szervezők minden olyan alkotó jelentkezését a Mezőségről és vonzáskörzetéből, aki akár tollal, akár ecsettel a kezében alkot és szívesen látná viszont alkotásait a leendő kiadványban.
1427
Testületi ülés tartottak Mezőkeresztesen
Újra összeült a mezőkeresztesi városvezetés március 7-én. Ez alkalommal összesen 13 napirendi pont került a testületi tagok asztalára.
Elsőként beszámoló hangzott el a Tahy Olga Városi Könyvtár 2018. évi munkájáról. Az ülésen jelenlevő intézményvezető, Bódizs Nóra a korábban beadott írásos beszámolón túl külön kiemelte: az elmúlt év a korábbiaknál is aktívabb volt, a szolgáltatások köre tovább bővült. Folyamatos továbbá a dolgozók továbbképzése is. Az elmúlt évben számos programot szervezett az intézmény.
Mindezek tükrében a beszámoló elfogadásra került.
Polgármesteri tájékoztatás a két ülés közötti eseményekről. Ez adta a második napirend témáját. Majoros János polgármester elmondta, hogy tovább folynak a tárgyalások az utak felújításával, karbantartásával kapcsolatban, valamint új kandeláberek is elhelyezésre kerülnek majd a Dózsa Gy. utcán.
Harmadikként az előző év gazdálkodásáról hangzott el beszámoló. E szerint az előirányzotthoz képest a felhasználható összeg több mint 197 millió forinttal nőtt. A Pénzügyi Bizottság a témában már folytatott tárgyalást. Ezek alapján a beszámolót egyhangúlag elfogadták
Az átmeneti gazdálkodásról szóló tájékoztatás volt a negyedik fő téma.
Az Önkormányzat 2019.   évi költségvetési rendeletének megtárgyalása történt meg ötödikként. Ezt a tárgyalást számos egyeztetés előzte meg. A Szociális Bizottság elnöke javaslatot tett a szép korúak karácsonyi ajándékának 4000 Ft-ról, 5000 Ft-ra történő emelésére, valamint a hetven év felettiek étkezési díjának csökkentésére. A beterjesztett tervezeten történő korábbi módosításokat mindhárom bizottság tagjai támogatták.
Végül mind a változtatásokra, mind pedig megára a költségvetési tervezetre igent mondtak a testület tagjai.
A saját bevételeket és az adósságot keletkeztető ügyletekből eredő fizetési kötelezettségek megállapítása volt a hatodik napirend. Ennek megtárgyalása évenként kötelező. A polgármester elmondása szerint a tervezett legnagyobb saját bevételeket az iparűzési adó jelenti a városnak. Hitelt nem terveznek felvenni, így adósággal nem számolnak.
701