Rongálások, vandalizmus Mezõnyárádon
Írta: Eleven Televízió   
2009. február 09. hétfő, 13:02

 
 
Rongálások, vandalizmus Mezõnyárádon

„Vár állott, most kõhalom…” Idézhetjük a Himnusz költõjét e sorral. Azonban ez a kõhalom nem dicsõséges, vagy elbukott, de bátor harcok martaléka, hanem olyan gyarló embereké, akik nem tisztelik azt az örökséget, amit elõdeink hagytak ránk. Arra sem vetnek ügyet, hogy ha folytatják vandál pusztításaikat, akkor az õ utódaiknak valóban csak kõhalom marad tanúbizonyságul  a múltunkból.

Bizonyára más szemlélet képviselõi a kõmûves munkát a kistemplom falain gyakorló szakszerû rombolók, mint azok, akik a több száz éves romok maradványain nem a lyukakat szeretnék nézegetni, vagy a falak alá kupacolt kõhalmokban bukdácsolni, miközben a történelmi örökségünket csodálják.
Vajon azért nem becsülik, mert abban a szerencsében részesülnek velünk együtt, hogy lakóhelyünk, utcáink szerves része, vagy mert emiatt nincs elkerítve és nem szednek belépõt a látogatásért?
 
 
 
 
 
 

Ha kerítést helyeznének a kistemplom védelmére, talán úgy járna, mint a házasságkötõ termet körülvevõ faszerkezet. Igaz ugyan, hogy az idõ vasfoga már megkezdte a faanyagot, de talán ennyire mégsem.


 

Õk jobban vigyáztak rá (a kép forrása: www.mezonyarad.hu)

 

A polgárõrök tapasztalatai alapján a falun keresztül vonuló jókedvû fiatalok (a diszkóból hazafelé) felkérik egy táncra a kerítésleceket. Mivel azok csak mereven állnak, ezt már mégsem hagyhatják szó nélkül…Így formálódik a falu látképe, pontosabban amortizálódik, néhány vandál személy önkényének, akik talán nem is  a hozzávetõlegesen 1800 mezõnyárádi lakos közé tartoznak, akik büszkék a falu tisztaságára és a község nyújtotta örökségekre.


Ha mindez nem lenne elég a rosszútra tévedteknek, hogy lelkiismeretük megszólaljon, akkor kicsit nyomósabb érvekkel szolgálnék: a törvény ugyanis, még ha nem is tudnak róla, bizony szigorú büntetéseket róhat a rongálókra.
"Aki kulturális jellegû javak körébe tartozó tárgyi, régészeti lelõhelyet, vagy mûemléket rongál, az a bûntett miatt akár 3 évig tartó szabadságvesztéssel is büntethetõ......Aki idegen vagyontárgy megsemmisítésével, vagy megrongálásával kárt okoz, rongálást követ el." /Ptk.324§ 3.bekezdés/

A rongálók akár kesztyût is húzhatnának és a templom romjai körül összegyûjthetnék szabadidejükben a szemetet, ez is az idõtöltés egy módja. Ahhoz pedig nem férhet kétség, hogy sokkal hasznosabb is.

Ez pedig egy másik kezdet lehetne: amely nem az értékek pusztulásához, hanem megõrzéséhez vezetne.
                                                                                                               pr

(A képet és még más egyéb archív felvételt megtalálhatják Mezõnyárád honlapján,
itt. A témával hamarosan az Eleven Televízió is foglalkozik.)

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
 

A hozzászólás az Ön számára nem engedélyezett.
Kérjük regisztráljon vagy lépjen be az oldalra!