Útszéli szeméttakaró Mezõnyárád külterületén
Írta: Eleven Televízió   
2009. március 31. kedd, 19:53
Útszéli szeméttakaró Mezõnyárád külterületén

Az emberek nagy része a téli hónapokban leginkább a meleg szobákban tölti az idejét olvasgatással, vagy televíziónézéssel. Ez idõ alatt elõrelátó felebarátaink - mindenkit megelõzve - elkezdik a tavaszi nagytakarítást. No, nem éppen azért, hogy õk legyenek az elsõk, hanem azért, mert ilyen korán rajtuk kívül senki sem vág bele a takarításba. Így gondtalanul eltávolíthatják kacataikat, szemeteiket a falu környékére, ahol ezidõtájt még a madár sem jár.
Majd néhány hét múlva eljön a tavasz és megindulnak a mezõgazdasági munkák. Ha a fû elég gyorsan növekszik az árokparton, akkor talán senki sem veszi észre az oda halmozott hulladékot.
Nyilván nem szívesen látta a környezetében a saját szemetét a gazdája, így vette a fáradságot összegyûjtötte, elfuvarozta a falu határba, a szántóföldeket övezõ útszélre, majd egy könnyed mozdulattal kilökte.

Önnek hogy tetszik a látvány?

Így õ bizonyára nem látja többé. Vajon arra gondolt, hogy mások sem fogják? Vagy talán az is elég megnyugvás számára, hogy õ nem bukdácsol benne? Esetleg, hogy ezzel környezetet szennyez, vagy mások lába alá teszi, már nem fontos, hiszen nem látta senki, hogy õ volt?
A természet neki dolgozik, annak ellenére, hogy õ ellene van, mivel egyre melegebb az idõ, a növények kihajtanak és lassan ellepik a hulladékot így a probléma is megszûnik, vagy talán mégsem…?
Létezik azonban néhány alternatíva a hulladék számára kedvezõbb hely meghatározására. Mivel igen sok, mások számára még hasznos ruhanemûre, játékra is leltünk, így nagy valószínûséggel többen még örömüket lelték volna benne.

-A Vöröskereszt vagy más szervezetek szívesen eljutatják az ilyen jellegû adományokat a rászorultakhoz. (A közelmúltban szerveztek ilyen akciót Bükkábrányban.)

-Egy másik lehetõség, amit pontosan az ilyen jellegû problémák orvoslására találtak ki a lomtalanítás. (Mezõnyárádon ez a napokban zajlott.)

- A harmadik lehetõség: mivel minden családi ház után fizetnek szemétszállítási díjat (jobb esetben) így akár a saját szeméttárolójában is elhelyezhetik a már számukra haszontalanná vált  dolgaikat azok, akik eddig másként tettek.

- Ha esetlegesen a saját szeméttároló nem vált be, vagy egyszerûen csak nem szimpatikus, akkor azzal a fáradsággal, amivel összegyûjtötte és kiszállította a határba megteheti, hogy kicsit irányt módosít, újratervez és egy szemétleadó telep felé veszi az irányt.

Mindenesetre, míg mindezt átgondolják, mi nem bírtuk tovább nézni az árokparti növényeket eltakaró szemetet és összegyûjtöttünk. Reméljük, hogy legközelebb nem az ön hulladékát kell majd bemutatnunk a televízióban!

pr
Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
 

A hozzászólás az Ön számára nem engedélyezett.
Kérjük regisztráljon vagy lépjen be az oldalra!