Kutya világ!
Írta: Eleven Televízió   
2009. április 01. szerda, 15:27
 Kutya világ!

Félreértés ne essék, nem politizálni akarok! Sokkal inkább a címben szereplõ házõrzõk felelõs (vagy inkább felelõtlen) tartásáról ejtenék néhány szót.
Bizonyára vannak települések, ahol sokkal több gondot okoznak a kóborló gazdátlan, vagy éppen kóborló, de cseppet sem gazdátlan kutyák. De azért mégis: vannak gondok nálunk is, Bükkábrányb
an.


Érthetõ, hogy haragszanak ránk.. (a kép illusztráció)

Kezdjük talán a 3-as út melletti állapotokkal. Gyakori jelenség, hogy egy autó megáll, 1-2 kutya "kiszáll", az autó pedig nagy gázzal eltûnik, hátrahagyva az ábrányiaknak a kóbor kutyákat. Ezek aztán elindulnak vagy a falu felé, vagy a Kápás irányába, mert enni ugye kell.
Néhányuk talán jól jár, mert akad valaki, akinek megtetszik és befogadja, de ez a ritkább. Sokkal jellemzõbb, hogy megmarad kóborló, kivert kutyának és elõbb, vagy utóbb valamelyik autó alatt végzi.

 

A közelmúltban Mezõkövesdrõl hazafelé tartva, a Malomtanya közelében egyik ismerõsömre lettem figyelmes, aki az út szélén állva, félig az ijedtségtõl, félig a dühtõl remegve épp az autójában keletkezett kárt próbálta felmérni, miután egy csatangoló, jól megtermett kutyát telibe talált. Mikor megálltam, kiderült: a jobbik megoldást választotta.
Ugyanis ha jobbra rántja a kormányt egy két méteres árok állítja meg, ha balra, akkor a szembõl érkezõ FIAT-tal ütközik frontálisan. Maradt hát a kutya.
Mint késõbb kiderült az autóban mintegy 30.000 Ft kár keletkezett. És ez csak egy az évi ki tudja hány esetbõl, hisz nehezen elképzelhetõ, hogy az út mellett itt-ott feltûnõ kutyatetemekkel végelgyengülés végzett volna.

 

 

Persze a község utcáin is tetten érhetõ a kutya-baj. Ezeknek a csavargó házi kedvenceknek többnyire van gazdájuk, csak a gazdit sokszor a legkevésbé sem érdekli, merre is jár kedvencük. A problémával csak akkor szembesülnek mikor már megtörténik a baj, akár egy baleset (még ha az nem is súlyos), esetleg egy harapás formájában. Mert erre is volt már példa. 

Az iskola alatti a Babos-kert sokszor valóságos kutyaparadicsommá válik. A gyerekek gyakran panaszkodnak, hogy nem mernek lemenni a területre, mert azt jól megtermett, a Sályi útról, vagy a Vigyorgóból elcsavargott kutyák "sajátították ki" maguknak.

 

Semmivel sem különb a helyzet mondjuk a Béke vagy a Petõfi úton sem. Napi rendszerességgel látni ugyanazokat a kutyákat az utcán csavarogni.

Pedig jó volna, ha a gazdik rájönnének: egy megjavított, megerõsített kerítés csodákra képes. Érdemes volna erre addig figyelni, míg nagyobb baj nem történik.

 

Az önkormányzat évente többször is igénybe veszi a mezõkövesdi gyepmester szolgáltatásait. Többnyire sikerül is befogni a csavargó jószágokat, de valahogy az "anyag" mégis újratermelõdik. Ez leginkább a hanyag tartásnak tudható be.

 

Hogy a már említett következményeken kívül mivel járhat a felelõtlen állattartás, arra álljon itt bizonyságul a 218/1999.(XII. 28.) Korm. rendelet néhány passzusa:

"3.§(1) Aki a felügyelete alatt álló kutyát a település belterületén felügyelet nélkül bocsátja közterületre, illetõleg kóborolni hagyja,...aki harapós kutyáját nem zárt helyen tartja, vagy...nem helyez el a harapós kutyára utaló megfelelõ figyelmeztetõ táblát, harmincezer forintig terjedõ pénzbírsággal sújtható.

 
(2) Aki az (1) bekezdésben meghatározott magatartással másnak nyolc napon belül gyógyuló sérülését okozza ötvenezer forintig terjedõ pénzbírsággal sújtható."

kgy

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
 

A hozzászólás az Ön számára nem engedélyezett.
Kérjük regisztráljon vagy lépjen be az oldalra!