Gyökerek és szárnyak-helytörténeti sorozat-I.rész
Írta: Eleven Televízió   
2008. november 26. szerda, 02:00
Biztosan felmerült Önökben az elmúlt hetekben, hogy mirõl is fog szólni új sorozatunk, a Gyökerek és szárnyak. Annyit tudhattak, hogy egy helytörténeti filmsorozatot mutatunk be, ennyit elárultunk. De nem neveztük meg azt a települést, településeket, amelynek, amelyeknek múltjába elkalauzoljuk Önöket.
Az Eleven Televízió és a film alkotói, Kovács Gyula és Vukovich Ákos november 21-én, egy díszbemutató keretében mutatták be az elsõ két részt a közönségnek Bükkábrányban. A sorozat céljairól, az elmúlt hónapok munkájáról is szó esett a vetítés elõtt. A tovább gombra kattintva megtekinthetik a sorozat elsõ részét, a második részt pedig december 24-ei adásunkban nézhetik meg.

Hirdetés_______________________________________________________________________





A film elsõ része:


A bevezetõ szöveg:


A díszbemutató alkalmával elhangzott bevezetõt, köszöntõt itt is elolvashatják, illetve szó van arról a jótékonysági célú felhívásról is a szövegben, amelyet televíziónk indított útjára. Kérjük, hogy ezt is olvassák el figyelmesen, és amennyiben módjukban áll segíteni céljainkat, támogassák a kezdeményezést!

"Közel 500 kilométert autóztunk az elmúlt hónapokban, amely furának tûnhet, hiszen helytörténetrõl van szó. Mintegy 10 óra nyersanyagot forgattunk, megfordultunk számos bükkaljai településen, sõt, egy megyeszékhelyen is. Felmásztunk a Bükk hegyeire, és voltunk a Borsodi Mezõségben is. 

Most már elárulhatjuk, az elsõ két epizód Bükkábrányról szól, e település múltjának szemszögébõl tekint vissza közel 8 millió évre. Azonban mindannyiunk számára egyértelmû, hogy évmilliókkal, évezredekkel ezelõtt még nem létezett Bükkábrány, és a világon is kevés olyan város, község van, amelynek évezredes múltja ismert a ma embere számára.
A 8 millió évhez képest keveset, idézõjelben csak 787 évet kell visszamennünk a múltba Bükkábrány elsõ említéséig, addig tekintve e térség múltja sok szempontból közösnek nevezhetõ, bár vannak települések, amelyek ezen idõpont elõtt, vagy utána alakultak ki.
Ebbõl is kitûnik, hogy nem véletlenül hívtuk meg Önöket, benneteket a kistérség településeirõl is, hiszen a film céljai között szerepel többek között, hogy megalapozza azt a szándékunkat, hogy Mezõnyárádról, Mezõkeresztesrõl, valamint Vattáról, és több bükkaljai településrõl is ilyen helytörténeti visszatekintés készüljön, amely képben és hangban felidézi múltunkat az évmilliókkal ezelõtti idõktõl egészen a 20.század közepéig.
Az, hogy Bükkábrányról készült elõször két epizód, annak nagyon egyszerû oka van: ez az a település, amelynek múltjáról a legtöbb információ állt rendelkezésünkre egészen a régmúltig visszamenõen.

Ahogy már az imént is elhangzott filmünk valamilyen szinten összekapcsolja a környékbeli településeket, noha alapvetõen Bükkábrányról szól. Nem hagyhatjuk azonban figyelmen kívül tágabb környezetünket sem, hisz nemcsak a múltunk a jelenünk is összeköt bennünket. Együtt, összefogva kell  élni mindennapjainkat, sok és egyre több probléma adódik, melyen csak közös erõvel tudnak túllépni a környék települései.
Filmünk elsõdleges célja tagadhatatlanul az, hogy feldolgozza Bükkábrány múltját.
Másodsorban azonban  sorozatunk és egyben ez a bemutató is egy olyan kezdeményezés, ami semmiképp sem a széthúzást, hanem a szorosabb összefogást célozza. Hisz, ahogy a film elején is elhangzik a múlt összeköt, kössön össze a jelen is bennünket.
Harmadrészt szeretnénk, ha a környék településein is szívesen látnának bennünket, hogy az õ múltjuk is egy hasonló filmben keljen új életre. 
Egy filmben, amely  a lakóhely múltjának megismerésére irányul és nemcsak a felnõtt korosztály tájékozottságát hivatott szolgálni, hanem akár iskolai kereteken belül gyermekeink oktatását is, hogy ismerjék meg lakóhelyük múltját, a nagyapák a dédapák életét és ezáltal szorosabb lelki kötõdés alakuljon ki bennük otthonukhoz.
A másik fontos dolog, amire rá szeretnénk irányítani a figyelmet a sorozat elsõ két részének  mostani bemutatásával, hogy mindenhol vannak értékek melyeket nemcsak megcsodálnunk kell, hanem megõriznünk is. Értéket rejthet egy régi épület, egy templom vagy annak csak a romjai, egy temetõ, egy levéltár, vagy akár egy domb belseje , egy darabka föld is, és itt nem kell feltétlenül kézzelfogható, anyagi értékekre gondolni. De felbecsülhetetlen értéke van a helyi legendáknak, az öregek meséinek, melyek, ha visszaemlékszünk gyerekkorunkra, sokszor kezdõdtek így: „Még a nagyanyámtól hallottam.” Így száll hát a múlt, a történelem, a mesék, a legendák által generációról generációra. És hogy ez így is maradjon, ez rajtunk is múlik.

Reméljük, kellemes terhet helyezünk a vállukra, ha arra kérjük önöket, történeteikkel, emlékeikkel segítsék munkánkat. Megkereshetik Kovács Gyula kollégámat, vagy engem is személyesen, de levélben, e-mailben is elküldhetik ötleteiket, történeteiket.Az Eleven Televízió nevében tehetek annyi ígéretet, hogy megfilmesítve láthatják majd vissza mindezeket, az egyes településekhez kötõdõen, összekötve a magyar történelem meghatározó pillanataival.

Bár a film végén látható felsorolásszerûen, hogy kik azok akiknek köszönettel tartozunk azért, hogy a sorozat eddigi részei elkészülhettek engedtessék meg hogy  külön szóban is köszönetet mondjunk azoknak, akik a tartalmi rész összeállításában segítségünkre voltak.
A ME Zrt. részérõl Szomor László technológus, a Herman Ottó Múzeum részérõl Selján Éva régész, továbbá Nagy István esperes úr, és Kiss Péter, az Egri Érseki Levéltár munkatársa segítették munkánkat, amit ezúton is megköszönünk nekik.
Köszönettel tartozunk továbbá Bodzán Lászlónak, aki operatõrként segítette munkánkat, és Bodzánné Nagy Beatrixnak, aki a sorozat mottójaként szolgáló idézetet vetette papírra szép betûkkel,hogy a film részeként viszontláthassák, valamint Korpás Zoltánnak, akinek orgánuma nagyban hozzájárult a film hangulatához, emellett átéléssel  tolmácsolta számunkra a korabeli szövegeket.
Van azonban még valaki, aki bár már nem lehet közöttünk mégis óriási segítséget nyújtott: Jánosházi Sándor tanár úr. Az õ személye volt a másik ok, amiért Bükkábrányra esett a választásunk, hogy e településrõl készüljenek az elsõ epizódok. És itt engedtessék meg egy kis személyes kitérõ.
Bár gyermekkorom óta érdeklõdöm a történelem iránt, úgy huszonöt évvel ezelõtt Õ volt az, aki felkeltette bennem a helytörténet iránti érdeklõdést. Maga is elkötelezett mûvelõje volt a történelem ezen területének. Õ írta meg azt a kéziratban létezõ,” Bükkábrány Krónikája” címre hallgató mûvet, amely a Bükkábrányról szóló filmsorozatunk kiindulópontjául szolgált.

A filmsorozathoz és a mai bemutatóhoz kapcsolódóan egy jótékonysági célú kezdeményezést is útjára kívánunk indítani. Televíziónk a film elsõ két részét DVD formátumban, egy borítóval ellátott dísztokba csomagolva is elkészíti, amelyet meg lehet vásárolni.A gyártási költséget televíziónk teljes egészében magára vállalja, így a dvd vételárából befolyó összeget teljes bevételt az Ábrányi Ifjúságért  Alapítvány részére ajánljuk fel. Az alapítvány számlájára „Gyökerek és szárnyak” jeligére befizetett támogatást a bükkábrányi gyerekek, fiatalok számára rendezett programok szervezéséhez, eszközvásárláshoz használja majd fel a szervezet. Természetesen errõl a folyamatról tájékoztatjuk majd a közvéleményt is, és akik hozzájárulnak nevük közzétételéhez, azoknak a nyilvánosság elõtt is megköszönjük a támogatást.
Aki úgy gondolja, hogy a dvd kitûzött áránál, 1500 Ft-nál többet kíván felajánlani, nyugodt szívvel megteheti, várjuk tehát a cégek, vállalkozók, magánemberek segítségét.
Ha bárki a jelenlévõk közül úgy gondolja, hogy kezdeményezésünket támogatja, a vendéglátás alatt a kollégáknál lévõ listára feliratkozhat, a befizetéshez csekket is biztosítunk.
A késõbbiekben elkészülõ további epizódokat is szándékunkban áll dvd-n megjelentetni, és természetesen a többi településen készülõ filmekhez is hasonló kezdeményezést kívánunk társítani. Rajtunk nem fog múlni, ennyit megígérhetek."

(Elhangzott a 2008.november 21-ei díszbemutatón, Kovács Gyula és Vukovich Ákos részérõl)


Elérhetõségek:
BV Média Bt. Eleven Televízió
3422 Bükkábrány, Jókai út 21/a
Telefon: 30/296-8854     30/372-0691
E-mail: Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.    Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.
Honlap: www.eleven.bvmedia.hu

Szívesen várjuk felajánlásaikat a bükkábrányi ifjúság támogatásához!Amennyiben támogatja céljainkat, kérjük keressen minket elérhetõségeinken!

Kedvezményezett:Ábrányi Ifjúságért  Közalapítvány (adószám:18425415-1-05)
Számlaszám: Borsod Takarék  Takarékszövetkezet - 55100124-12000540
Kérjük, tüntessék fel a csekken a ”Gyökerek és szárnyak” jeligét! Köszönjük!
Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
 

A hozzászólás az Ön számára nem engedélyezett.
Kérjük regisztráljon vagy lépjen be az oldalra!