Közmeghallgatás volt Mezõnyárádon
 
2009. január 26.-án került sor a mezõnyárádi önkormányzat képviselõ-testületének idei közmeghallgatására. A fórumra idén többen voltak kíváncsiak, mint az elõzõ években. Összesen 4 napirendi pontot tárgyaltak meg. Minden napirendi pontot Sárosi Ferenc, Mezõnyárád polgármestere ismertetett. A közmeghallgatást teljes egészében megtekinthetik január 29-én, csütörtökön 17 óra 30 perctõl az Eleven Televízióban.

Hirdetés_______________________________________________________________________





A lakosok elõször egy beszámolót hallhattak az elmúlt évben elvégzett munkákról, beruházásokról, valamint a 2008. évi költségvetésrõl, és azokról a feladatokról, amelyek az önkormányzat kötelezõ jellegû feladatai.Külön tárgyalták azokat a költségelemeket, amit az önkormányzat önként magára vállalt. Ide tartoznak a különféle szervezeteknek nyújtott támogatások, karbantartási munkálatok, festések, rendezvények szervezése, utak kátyúzása, polgárõrség, focicsapat fenntartási költségei.

 
 

Ezt követõen Tóth Sándor iskolaigazgató tájékoztatta a lakosokat, hogy elkészült Mezõnyárád honlapja (www.mezonyarad.hu), egyben segítséget is kért a jelenlévõktõl, a lakosságtól, hogy bocsássák rendelkezésükre átmenetileg a régi fényképeiket, hogy azokat a honlapon is meg lehessen tekinteni.
Kérte, hogy éljenek a honlapon mûködõ fórum adta lehetõséggel, nyilvánítsanak véleményt a település közügyeivel kapcsolatban.

 

Ezt követõen ismertetésre került 2009. évi költségvetési koncepció. Itt elhangzott, hogy az önkormányzat átszervezésre kerül, egy fõ nyugdíjba ment a konyháról, míg egy fõt elbocsájtottak a Polgármesteri Hivatalból, ezáltal a bérjellegû kiadások csökkentek. Az óvodából egy fõ elbocsájtása még függõben van.

 

Második pontban a Krisztina Hotel és Rekreációs Központtal kapcsolatos beruházásról hallgathattak meg egy rövid beszámolót a jelenlévõk. Elhangzott, hogy már több éve zajlanak tárgyalások ez ügyben, de eddig nagyobb elõrelépés nem volt. Jelen pillanatban is folynak a tárgyalások. Itt több kérdés is felmerült, miszerint a rekreációs központ környezetében élõ lakók véleményét ezidáig még senki nem kérdezte meg. Kérdésként merült még fel az óvoda esetleges lebontása és átépítése a beruházás miatt, az iskola mögötti kripta és idõs fák sorsa, valamint az iskola és óvoda közelsége miatt a szeszes italok árusítása. A válaszban a polgármester elmondta, hogy az eddigiek alapján, a beruházás komolytalansága miatt nem keresték fel a közvetlen szomszédokat. Az óvoda ügyében két lehetõség merült fel, miszerint, eredeti helyén marad és a rekreációs központ bejárata másik helyen lesz kialakítva, vagy a beruházót kötelezik arra, hogy a TSZ vagy az iskola udvarán építse újra az óvodát. Természetesen elsõdleges cél, hogy a helyén maradjon az épület, ha ez nem megoldható, akkor is a falu központjában legyen. A szeszesital fogyasztással kapcsolatban a jegyzõ elmondta, hogy az üzletek müködésérõl szóló rendelet alapján a melegkonyhás vendéglátó egységek esetében az alkoholos italok árusítása engedélyezett függetlenül attól milyen közel helyezkednek el közintézmények (iskola, óvoda). A kripta és a fák kérdésére vonatkozóan elhangzott, hogy a létesítmény határa nem éri el az idõs fákat, a kripta épülete az új tulajdonos területén helyezkedik el, mely felújításra kerül, esetlegesen kápolnává alakítják.

 

Harmadik napirendi pont keretében a legmagasabb hatósági vízár csökkentésére a pályázat benyújtásához szükséges határozatot tárgyalta meg a testület, amelyet a testületi ülés egyhangúlag elfogadott.

 

Negyedik napirendi pontban a lakosok tehették fel kérdésiket, mondhatták el javaslataikat. Kérdésként merült fel, hogy mi lesz az oktatási intézménytársulással. A válaszból kiderült, hogy Mezõnyárád bejelentette, kilép a társulásból. A lakosok szorgalmazták, hogy pontosítsák a 2008. évi költségvetés év végi mérlegét, illetve hogy milyen megszorítások lesznek 2009-ben, mivel akarja a testület a kiadásokat csökkenteni. Mivel a tavalyi évrõl csak a háromnegyedéves költségvetés van lezárva, így az elsõ kérdésre nem lehetett választ adni. A második kérdésrõl pedig februárban dönt a képviselõ-testület hangzott a válaszban.

 

Az útfelújításra benyújtott pályázattal kapcsolatban érkezett kérés, miszerint a pályázati pénzbõl ne csak a fõutat hozzák helyre, hanem egyes mellékutakat is. Sárosi Ferenc polgármester elmondta, hogy a pályázati pénzt csak arra lehet felhasználni, amire a pályázat be lett nyújtva, így a mellékutak felújítására várni kell. Ehhez kapcsolódva merült fel, hogy a nagyobb tehergépkocsikat tiltsák ki, mivel tönkreteszik az mellékutakat. Ez ügyben történt intézkedés, a falu elején és végén ki vannak téve a 8 tonnát meghaladó nehézgépjármûvekre vontakozó, behajtani tilos jelzés.

 

Kérdésként merült fel a közelben épülõ mezõkeresztes-mezõkövesdi repülõtér által okozott környezet -, és zajterhelés elkerülésére milyen intézkedéseket tesznek. A válaszból kiderült, hogy jelenleg az önkormányzat ez ügyben nem kíván lépni.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
 

A hozzászólás az Ön számára nem engedélyezett.
Kérjük regisztráljon vagy lépjen be az oldalra!