Környezetkárosítások, rongálások Bükkábrányban
Az Ábrányi Krónika olvasói már találkozhattak a témával, most azonban képanyaggal illusztrálva is közreadjuk,amit érdemes tudni a község határában, illetve a határokon belül uralkodó rongálással, szemeteléssel kapcsolatos állapotokról.
A szõlõhegy alatt elterülõ régi patakmeder mentén álló évszázados fûzfák még tavaly nyáron is impozáns látványt nyújtottak.
Mostanra azonban eltûntek, mert muszáj volt õket eltüntetni. Barbár módon ugyanis a sokkal inkább védelmet,mint pusztulást érdemlõ matuzsálemeket valaki, vagy valakik egyszerûen felgyújtották.A törzsük alá tüzet rakva a pusztulásig égették õket.

Hirdetés_______________________________________________________________________






 A helyszínen még most is megtalálható néhány gumiabroncs, amit a gyújtogatás megkönnyítésére vittek oda. A terület tulajdonosa -megelõzendõ a nagyobb bajt - a fákat azóta kivágatta, mielõtt egy széllökés dönti rá õket egy esetleg arra járóra.
  A faluhoz közeledve sem fogadja szebb látvány a szemlélõdõt. A szeméttelep állapota felháborító. A rég ellopott nagykapu helyére valaki lustaságból, nemtörõdömségbõl egy jókora teherautónyi szemetet billentett, megakadályozva ezzel a területre való bejutást.
Aztán elszabadult a pokol: a szemetet jobb híjján mindenki borogatja, ahová éppen tudja. A kerítésen kívülre, a szántóföldre, ha így megy tovább lassan elönti a szõlõbe vezetõ utat is.

A hivatalos szerveknek lépéseket kell tenni a helyzet normalizálására - de sokkal fontosabb lenne a megfelelõ hozzáállás mindenki részérõl, hogy nem így helyezi el a hulladékot, illetve jelzi, ha egy hasonló folyamat elkezdõdik. Ha idõben megáll ez a folyamat, nem alakul ki hasonló állapot.


  Nem jobb a „szeméthelyzet” a Sályba és Tibolddarócra vezetõ utak mentén sem. A fasorokban egymást érik a nyilvánvalóan illegálisan odakerült szemétkupacok. Igaz, ezek a részek kívül esnek a közigazgatási területen, egy gyakoribb rendõri vagy polgárõri jelenlét talán segíthetne, bár természetesen ez csak tüneti kezelés lehetne-az alapvetõ ok itt is a szemlélet.
   A község utcáin is tetten érhetõ a vandalizmus. A közelmúltban történt buszmegálló-felújításokra is azért kellett sort keríteni, mert egyesek nem bírtak az erejükkel. A korábban beépített átlátszó plexi burkolat nagyon hamar a vandálok áldozatává vált.
A károk helyreállítása nem kevés pénzt emésztett fel, amit bizonyára lehetett volna másra is költeni, Noha a rendõrség és a polgárõrség ért már el eredményeket a hasonló esetek tetteseinek kézrekerítésében, úgy látszik, ennek kevés a visszatartó ereje: szigorúbb törvényi szabályozásra lenne szükség.
Akkor talán ez a jelzõtábla sem a nagybolt oldalát díszítené most, ahová azután került, hogy eredeti helyérõl szabályszerûen kitépték és a buszmegálló mellé dobták. Így talán majd nehezebben boldogulnak vele.
De folytathatjuk a sort az összetört csatornakifolyóval, amely a Takarékszövetkezet oldalát „ékesíti”. Az iskola és a tornaterem körül egyébként ugyanez volt a helyzet, itt azonban le lett cserélve az alumínium vastag falú mûanyagra.
   Végezetül szögezzük le még egyszer: kicsivel több odafigyeléssel, felelõsségérzettel mi magunk is javíthatunk a helyzeten. Ha hasonló dolgokkal találjuk szembe magunkat, ne menjünk el mellette szó nélkül, ne sajnáljunk rá egy percet, hogy a rendõrséget vagy a polgárõrséget értesítsük.
  Talán akkor kicsit élhetõbb lesz körülöttünk a világ.      
  
Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
 

A hozzászólás az Ön számára nem engedélyezett.
Kérjük regisztráljon vagy lépjen be az oldalra!