Immár negyedik alkalommal rendezték meg  Hurkatöltõ Fesztivált Tardon. Az elõzõ években népszerûvé vált versenyre ez alkalommal még többen érkeztek látogatók határon innen és túlról egyaránt. A hurkatöltés mellett savanyúság-, a szalonna- és a forralt bor kategóriában is versenyeztek a csapatok.
 
 
 
A hurkakészítõk több kategóriában is versenyeztek: véres hurka is került a zsûri asztalára, a különleges hurkák között pedig találhattunk mazsolával ízesített, illetve dederkával készült ételt, de volt itt erdélyi hurka is, amely a hagyományos alapanyagok mellett csomborral, és reszelt almával volt ízesítve.
A rendezvényrõl hamarosan mozgóképes beszámolót is láthatnak.

(fotó: www.boon.hu)

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Hirdetés_______________________________________________________________________





Azok, akik nem merészeltek fakanalat ragadni és inkább a kóstolgatást részesítették elõnyben, igazi kuriózumnak számító elõadásokat láthattak a nap folyamán. Hallhattak népi zenekart, vagy olyan csángó énekkart, akik dalaikban a mára kihalt magyar szavakat is megénekeltek.

A hurkát a 42 versenyzõ csapat hurkatöltõjének folyamatos üzeme biztosította a többezres tömeg részére. A nevezéssel mindenki számára biztosították az alapanyagot, azonban, aki rutinos, komoly versenyzõ, az semmit sem bíz a véletlenre, így maga hozza a titkos alapanyagot. Ezt a módszert választotta a versengésbe az idén bekapcsolódó mezõkeresztesi csapat, amely tulajdonképpen a település képviselõ-testületének tagjaiból verbuválódott.

A mezõkeresztesi csapat titka az egységben is rejlett-tudtuk meg a település elsõ emberétõl. A képviselõ testület két igazolt hiányzástól eltekintve teljes létszámban vette ki részét a munkából. A vízhordástól, a csapat sátrát ostromló látogatók kíváncsiságnak kielégítésén keresztül az alapanyagok idõ- és térbeli koordinálásáig minden feladatot felvállalt valaki. Fontosnak tartotta a versenyt megfelelõ szervezõ munka koordinálását, és a csapat arculatát formáló dekorációt, amit egy gyûjtõ munka elõzött meg.
Gál Bertalan önkormányzati képviselõ, aki ezúttal a csapatfõnöki teendõket is ellátta, elmondta, hogy kétféle hurkával képviselték a mezõkeresztesi, de fõként a bükkaljai ízvilágot. Májas és véres hurkát is fûszereztek majorannával, emellett abált szalonnával is beneveztek a versengésbe.


A csapatoknak mindent be kellett vetniük az eredményesség érdekében, hiszen a 120 féle hurka közül csak egy lehet az, amelyik majd a legjobb lesz, készítõje pedig elnyeri a Hurkamester címet. Mint ahogyan az éremnek is két oldala van, így ennek a rendezvénynek is, míg a lelkes csapatok fûszereznek, kevernek, töltenek, addig a bírák homlokát gyöngyözni látjuk.
Nem kis feladat végigkóstolni több mint 100 hurkát, savanyúságot, szalonnát és forralt bort. A nagyszámú versenydarabhoz, népes zsûri is dukált.

A világrekorddal sem maradtak adósak a szervezõk: a 85 kg-os szalonna mangalicából készült, mely ismét reneszánszát éli, hiszen ásványi anyagokban gazdag. Ez alkalommal füstölt szalonnaként készítették el az állatról szinte kabátként levett réteget - nevét is errõl kapta.

A versengés végeredményét délután hirdette ki a zsûri: a Tardi Hurkamester címet, azaz a fõdíjat a szihalmi Virág Dénes nyerte, aki nemcsak a hurkakészítésben jeleskedett- õ lett a Szalonnakirály is.
Aranyérmes hurkát készített még Szûcs László, a véres hurka kategóriában pedig a mezõkeresztesi képviselõ-testület tagjaiból összeállt csapat lett a legjobb, akiknek a munkáját ezúttal Gál Bertalan képviselõ irányította.
A keresztesi csapat az abált szalonnára is büszke lehet: ebben a versenyszámban ezüstérmet kapott.
A különleges hurkák kategóriájában Makkai Zoltán és csapata bizonyult a legjobbnak, a savanyúságok között Lendvai Ica érdemelte ki az elsõ díjat, a legfinomabb forralt bort pedig-érthetõen-egy szakértõ csapat készítette, méghozzá az Emõdi Pincegazdák.


A disznótor elmaradhatatlan alkotóeleme a jókedv, ami Tardról sem hiányzott. Mindenkit szívesen láttak, és kínáltak nem csak a helybeliek, hanem a versenyzõk is. Egy biztos: senki sem távozott korgó hassal! Aki nem hiszi, járjon utána, mert jövõre is mindenkit szeretettel várnak!

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
 

A hozzászólás az Ön számára nem engedélyezett.
Kérjük regisztráljon vagy lépjen be az oldalra!