Hurkafesztivál és világrekord méretû szalonna Tardon
Immár negyedik alkalommal rendezték meg  Hurkatöltõ Fesztivált Tardon. Az elõzõ években népszerûvé vált versenyre ez alkalommal még többen érkeztek látogatók határon innen és túlról egyaránt. A hurkatöltés mellett savanyúság-, a szalonna- és a forralt bor kategóriában is versenyeztek a csapatok.
 
 
 
A hurkakészítõk több kategóriában is versenyeztek: véres hurka is került a zsûri asztalára, a különleges hurkák között pedig találhattunk mazsolával ízesített, illetve dederkával készült ételt, de volt itt erdélyi hurka is, amely a hagyományos alapanyagok mellett csomborral, és reszelt almával volt ízesítve.
A rendezvényrõl hamarosan mozgóképes beszámolót is láthatnak.

(fotó: www.boon.hu)

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Hirdetés_______________________________________________________________________





Azok, akik nem merészeltek fakanalat ragadni és inkább a kóstolgatást részesítették elõnyben, igazi kuriózumnak számító elõadásokat láthattak a nap folyamán. Hallhattak népi zenekart, vagy olyan csángó énekkart, akik dalaikban a mára kihalt magyar szavakat is megénekeltek.

A hurkát a 42 versenyzõ csapat hurkatöltõjének folyamatos üzeme biztosította a többezres tömeg részére. A nevezéssel mindenki számára biztosították az alapanyagot, azonban, aki rutinos, komoly versenyzõ, az semmit sem bíz a véletlenre, így maga hozza a titkos alapanyagot. Ezt a módszert választotta a versengésbe az idén bekapcsolódó mezõkeresztesi csapat, amely tulajdonképpen a település képviselõ-testületének tagjaiból verbuválódott.

A mezõkeresztesi csapat titka az egységben is rejlett-tudtuk meg a település elsõ emberétõl. A képviselõ testület két igazolt hiányzástól eltekintve teljes létszámban vette ki részét a munkából. A vízhordástól, a csapat sátrát ostromló látogatók kíváncsiságnak kielégítésén keresztül az alapanyagok idõ- és térbeli koordinálásáig minden feladatot felvállalt valaki. Fontosnak tartotta a versenyt megfelelõ szervezõ munka koordinálását, és a csapat arculatát formáló dekorációt, amit egy gyûjtõ munka elõzött meg.
Gál Bertalan önkormányzati képviselõ, aki ezúttal a csapatfõnöki teendõket is ellátta, elmondta, hogy kétféle hurkával képviselték a mezõkeresztesi, de fõként a bükkaljai ízvilágot. Májas és véres hurkát is fûszereztek majorannával, emellett abált szalonnával is beneveztek a versengésbe.


A csapatoknak mindent be kellett vetniük az eredményesség érdekében, hiszen a 120 féle hurka közül csak egy lehet az, amelyik majd a legjobb lesz, készítõje pedig elnyeri a Hurkamester címet. Mint ahogyan az éremnek is két oldala van, így ennek a rendezvénynek is, míg a lelkes csapatok fûszereznek, kevernek, töltenek, addig a bírák homlokát gyöngyözni látjuk.
Nem kis feladat végigkóstolni több mint 100 hurkát, savanyúságot, szalonnát és forralt bort. A nagyszámú versenydarabhoz, népes zsûri is dukált.

A világrekorddal sem maradtak adósak a szervezõk: a 85 kg-os szalonna mangalicából készült, mely ismét reneszánszát éli, hiszen ásványi anyagokban gazdag. Ez alkalommal füstölt szalonnaként készítették el az állatról szinte kabátként levett réteget - nevét is errõl kapta.

A versengés végeredményét délután hirdette ki a zsûri: a Tardi Hurkamester címet, azaz a fõdíjat a szihalmi Virág Dénes nyerte, aki nemcsak a hurkakészítésben jeleskedett- õ lett a Szalonnakirály is.
Aranyérmes hurkát készített még Szûcs László, a véres hurka kategóriában pedig a mezõkeresztesi képviselõ-testület tagjaiból összeállt csapat lett a legjobb, akiknek a munkáját ezúttal Gál Bertalan képviselõ irányította.
A keresztesi csapat az abált szalonnára is büszke lehet: ebben a versenyszámban ezüstérmet kapott.
A különleges hurkák kategóriájában Makkai Zoltán és csapata bizonyult a legjobbnak, a savanyúságok között Lendvai Ica érdemelte ki az elsõ díjat, a legfinomabb forralt bort pedig-érthetõen-egy szakértõ csapat készítette, méghozzá az Emõdi Pincegazdák.


A disznótor elmaradhatatlan alkotóeleme a jókedv, ami Tardról sem hiányzott. Mindenkit szívesen láttak, és kínáltak nem csak a helybeliek, hanem a versenyzõk is. Egy biztos: senki sem távozott korgó hassal! Aki nem hiszi, járjon utána, mert jövõre is mindenkit szeretettel várnak!

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
 

A hozzászólás az Ön számára nem engedélyezett.
Kérjük regisztráljon vagy lépjen be az oldalra!