Környezetrongálók nyomait kutattuk Mezõkeresztesen
A Bükkábrányban és Mezõnyárádon komoly gondokat okozó lopásokkal, rongálásokkal már foglalkoztunk a korábbiakban. Nem rózsásabb a helyzet Mezõkeresztesen sem.
Az egyik fõ probléma itt is a szemetelés. A Szentistváni út elején levõ szeméttelep jelenleg zárva tart, amire tábla is figyelmezteti a lakosságot. Egyeseket azonban úgy látszik, ez egyáltalán nem zavar. A kerítés mellett megállva azon keresztül dobálják be a hulladékot a területre. Meglehetõsen visszataszító látványt nyújt az úttól alig néhány méterre lévõ szeméthalom. Annál is inkább, mert nemcsak a kerítésen belül, de azon kívül is landol a hulladék egy része.

Hirdetés_______________________________________________________________________





 
Püspöki másik végén, útban Szentistván felé is jókora szeméthalmokba ütközik az arra járó. A fasor messzirõl tarkállik az illegálisan lerakott hulladéktól. A háztartási hulladék mellett még lefejtett kábelburkolatra is akadtunk, ami bizonyára egy külön történet lehetne. A településrõl kivezetõ utak végén, különösen olyan helyeken, ahol elhagyatottabb területre visz az út, minden felé illegális szemétlerakók éktelenkednek. Az önkormányzat minden tavasszal gondoskodik az így elhelyezett szemét összegyûjtésérõl, de az újra és újra megjelenik, mert egyeseknek mitsem számít közvetlen lakókörnyezetük tisztasága.
Másik sok gondot okozó dolog az esztelen rongálás. Szinte semmi sem szent a vandálok elõtt. A református templom melletti, meglehetõsen igényes kialakítású buszmegállót valaki ízléstelen graffitivel látta el ráadásul a tetejét is megtépázták. Ha lehet még gusztustalanabb látványt nyújt a szentistváni úti óvodánál lévõ buszváró. Ha valaki rászán egy kis idõt, komoly tájékozottságra tehet szert a fiatalok szerelmi életérõl, hisz az építményt használják üzenõfalként. De hogy ez mennyire nem mutat jól, azt a mellékelt ábra is mutatja.
A közterületen elhelyezett, nem kevés pénzbe kerülõ fa hulladékgyûjtõk is útjában vannak egyeseknek. Legtöbbjüknek a tetejérõl már letépték a lindab-lemezt, oldalukat összerugdosták, az élvédõ léceket letördelték. Akad köztük olyan is, amit tõbõl próbáltak kitépni és most olyan labilisan áll a földben, hogy csak idõ kérdése, mikor dõl ki, különösen ha segít is neki valaki.
Különös szokása alakult ki egyeseknek az új piactéren. Igen erõs vonzalmat éreznek ugyanis a csavarok iránt. Az asztalok deszkáit rögzítõ csavarok egy részének rendszeresen nyoma vész. A deszka marad, a csavar megy. Az önkormányzat pedig nem gyõzi pótolni, mielõtt a faanyag is a tolvajok áldozatául esik.
Az Összekötõ úton az iskolával szemben lévõ kerítés tavaly decemberben, úgyszólván rohammunkával készült. Erre azért volt szükség, hogy még a csúszós idõ beállta elõtt készen legyen és útját állja egy esetleges balesetnek, amit a töltésrõl való leesés okozhat.
Nos, a vandalizmus ezt sem hagyta érintetlenül. Mára több beton tartóoszlopot is kidöntöttek. Van amelyiket a betontuskóval együtt, de van olyan is amelyiknél a betontuskó nem engedett, kettétörték hát az oszlopot. Biztos, hogy ehhez a mûvelethez több ember erejére volt szükség, öszzefogtak hát és megoldották. Bár az ellenük tenniakarókban volna ilyen hajlandóság az összefogásra.
Ha lehet, még felháborítóbb a világháborús áldozatok emlékmûvének és környékének állapota. Ha csak a teret nézzük rögtön feltûnik, hogy szinte alig van olyan pad, melyet ne rongáltak volna meg. Többnyire a deszkák tünedeznek el, de van olyan is, amelynek a betonszerkezetét sem kímélték. Hasonló állapotok uralkodnak egyébként a szentistváni úti, korábban már említett buszmegálló elõtti kis téren is.
Ami azonban igazán megdöbbentõ, az az emlékmû állapota. Az oldalát borító márványtáblák jelentõs részét egyszerûen lefeszgették és elvitték. Természetesen a beléjük vésett áldozatok neveivel együtt. Ez nem csak rongálás és lopás, de tiszteletlenség és kegyeletsértés is.
Apropó kegyeletsértés. Forgatásunk idején a képen látható úriember épp a temetõbõl tartott hazafelé, hóna alatt a legnagyobb magabiztossággal cipelve egy kovácsoltvas kiskaput és két vasból készült sírkeresztet. Nem volt azonban jó napja: pár száz méterrel odébb egy rendõrjárõr megcsípte és megkérte, hogy ugyan fáradna be vele az õrsre egy kis beszélgetésre.
Bizonyára sokkal több szemetelõt, rongálót és tolvajt lehetne felelõségre vonni, ha nem csak az õ táboruk nõne, hanem azoké is, akik komolyan veszik Mezõkeresztesen a község értékeinek védelmét, a környezet tisztaságának megóvását. Ha pedig az említettekhez hasonló esettel találják szembe magukat, nemcsak a szavukat, hanem a telefont is felemelik, hogy az elkövetõk mihamarabb kézre kerülhessenek.

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
 

A hozzászólás az Ön számára nem engedélyezett.
Kérjük regisztráljon vagy lépjen be az oldalra!