Testületi ülést rendeztek március 2-án Mezõnyárádon
Március 2-án ülésezett ismét Mezõnyárád Önkormányzatának képviselõ-testülete, mely alkalommal 4 napirend került megtárgyalásra. Két képviselõ nem vett részt az ülésen, távollétüket elõre jelezték.
Elsõként a 2009.évi költségvetés elfogadása volt a téma. Elhangzott, hogy az elõzõ üléseken tárgyalt költségcsökkentõ intézkedések már be lettek építve a jelenlegi költségvetésbe, ám idõközben további lépéseket tettek a hiány további csökkentésére.
A település gondozását ellátó vállalkozással ugyanis megállapodott az önkormányzat, hogy április 1-tõl megszûnik a szolgáltatás, a vállalkozás vezetõjét ugyanakkor közalkalmazotti munkaviszonyban tovább foglalkoztatják.

A testületi ülést teljes egészében megtekinthetik március 5-én, csütörtökön 17 óra 30 perctõl az Eleven Televízióban.

Hirdetés_______________________________________________________________________





 

A vállalkozás által vásárolt és használt gépeket az önkormányzat megvásárolja, a személyi feltételeket pedig közmunkások felvételével oldják meg, akiket a közalkalmazotti státuszba felvett vállalkozó, és még további egy személy irányit majd.
Ezzel a lépéssel a számítások szerint mintegy 3,7 millió forintot takarítanak meg a költségvetés kiadási oldalán.

Szó volt még arról, hogy az óvodában létszámcsökkentést, átcsoportosítást hajtanak végre úgy, hogy a csoportok létszáma megmarad, ezzel is több millió forintot takaríthatnak meg a költségvetésben.

Ezen kívûl a háziorvosi és fogorvosi rendelõben foglalkoztatott takarítónõ munkaidejének csökkentése is felmerült, valamint egy olyan javaslatot is tett a polgármester, hogy az orvosok fizessék a továbbiakban az õ munkabérét és járulékait.
Az orvosok nevében dr. Horváth László elmondta, hogy az orvosi alapellátás megteremtése, és a feltételek biztosítása az önkormányzat kötelezõ feladata, ezért nem értik miért merült fel ez a kérdés, és miért az õ megkérdezésük nélkül akart errõl dönteni a testület? Ráadásul ez a tevékenység idõigényesebb, speciális ismereteket igényel, és szakirányú tanfolyamokra is kötelezik az egészségügyi intézményben dolgozó takarítókat.
Elhangzott az is, hogy az elmúlt években az orvosok önerõbõl fejlesztették, modernizálták a rendelõket, az önkormányzattól nem kértek ehhez támogatást, de az õ bevételi lehetõségeik is végesek.
A polgármester válaszában elmondta, hogy ezt azért kérnék az orvosoktól, hogy járuljanak hozzá a költségvetés egyensúlyához, mert így közel 3,5 millió forintot takaríthatnak meg éves szinten a település büdzséjében.
Az orvosi rendelõben takarítást végzõ személyt szándéka szerint az iskolába helyezné át, ám ezzel a jelenlévõk közül többen nem értettek egyet. Végül arról állapodtak meg szóban, hogy marad a jelenlegi helyén, de munkaidejét 6 órára csökkentik, amennyiben ez minden érintettnek megfelel.
A hozzászólások során ugyanakkor kiderült, hogy az egyik orvos szerzõdése 2011-ig szól, míg a másik érintettel határozatlan idejû megállapodást kötöttek, így leghamarabb 2011-ben lehet errõl érdemben tárgyalni.

A továbbiakban szó volt még arról, hogy a költségvetésrõl szóló rendelet szövegébe az ÖNHIKI pályázat helyett a mûködésképtelen önkormányzatok támogatására kiírt pályázati lehetõség kerüljön be, ezen ugyanis az elõbbinél jóval több támogatást igényelhet az önkormányzat.

Szó volt még arról, hogy az óvoda jelenlegi csoportlétszámának megtartása mellet törekedjenek arra, hogy a 2-3 éves gyerekek óvodai-bölcsõdei ellátásba való bevonására biztosított lehetõséget is ki tudják használni, mivel ezzel nõ a gyereklétszám, és dupla normatíva igényelhetõ a kisebb gyermekek után.

Ezt követõen a képviselõk között vita alakult ki arról, hogy a most módosított költségvetésben mennyi is lesz a hiány, és hogy jelennek meg a változtatások. Elhangzott, hogy fogadják el a jelenlegi változatot, ezt a késõbbiekben egyébként is módosítani kell majd az intézmény-fenntartó társulásban bekövetkezõ változások miatt.

A képviselõk végül 6 igen, 1 nem, és 1 tartózokodás mellett elfogadták a 2009. évi költségvetésrõl szóló rendeletet.

A 2. napirendben
a polgármester rövid tájékoztatást adott arról, hogy Mezõkeresztessel folynak a tárgyalások arról, hogy az iskola és óvoda az ottani központtal mûködõ társulás része lehet, a mezõkeresztesi testület hamarosan dönt a kérdésben, az eddig tárgyalások alapján van esély a megállapodásra. Mindkét intézmény helyben mûkõdne tovább az egyeztetések alapján.

A 3. napirendben
a Krisztina Hotel, Fürdõ és Rekreációs Központtal kapcsolatban tárgyaltak a képviselõk, akik kézhez kapták azt a levelet, amelyet a beruházók ügyvédje írt.
A polgármester 5 fõs bizottságot javasolt annak érdekében, hogy a település érdekeit több vélemény alapján tudják képviselni.
A képviselõk hozzászólásaikban elmondták, a levélben leírtakra reagálni kell, több kérdés, és vélemény is felmerült. A testület nem támogatná az óvodának az iskola területére való áthelyezését, ennek más telket kell keresni a település központjában, pl. a volt TSZ-kert területén. Az egyházi ingatlannal kapcsolatban a beruházó keresse meg az egyházat, továbbá az önkormányzat által átadott területeket piaci áron szándékoznak csak eladni a beruházók részére, úgy, hogy arra elidegenítés esetén az önkormányzatnak elõvásárlási joga legyen.
A kérdések között felmerült a jelenlegi sportpálya sorsa, amelyrõl nem esik szó a levélben, ugyanakkor a képviselõk ennek rendezéséhez is ragaszkodnának, úgy, hogy az egy megfelelõ helyre legyen áthelyezve. Az önkormányzat a korábbiakban a 3.számú tervet támogatta, amely szerint az óvoda a helyén maradna, ám a levélben errõl nem esik szó, kérdésként merült fel, hogy miért nem arról a változatról egyeztetnek? Továbbá elsõ lépésként az önkormányzatnak a település építési szabályzatát is módosítani kell majd, amennyiben közelednek az álláspontok.A képviselõk végül arra az álláspontra jutottak, hogy az egész képviselõ-testület részt vesz majd abban a bizottságban, amely a komplexumról tovább tárgyal.
(ehhez a témához kapcsolódva beszélgettünk Szabó Józseffel, a tervezett komplexum fõ beruházójával, a beszélgetést
ide kattintva nézhetik meg.)

A 4.napirendben
, az indítványok, javaslatok között szó esett arról, hogy az építésügyi társulás mûkõdését érintõen változások vannak folyamatban. A képviselõk véleménye alapján a továbbiakban is a mezõkeresztesi központtal mûkõdõ társulásnál maradna a település.
Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
 

A hozzászólás az Ön számára nem engedélyezett.
Kérjük regisztráljon vagy lépjen be az oldalra!