5 éves a Bükkábrányi Népdalkör
 
2003. õszén az akkori kulturális referens a település kulturális életének felpezsdítése érdekében gyûlést hív össze. Ennek eredménye képen születik meg az ötlet egy kórus alapításáról. Az elhatározást hamarosan tettek követik: Chrudinák Zsoltné vezetésével létrejön egy tizenkét lelkes tagot számláló kórus.
 

Hirdetés_______________________________________________________________________





Megalakulásuk idõpontját 2004. január 22.-étõl számolják
. Ekkor kerül ugyanis sor elsõ nyilvános fellépésükre. A Magyar Kultúra Napján Dr. Demjén István képkiállításán lépnek elõször a nyilvánosság elé. Ekkor még karvezetõ nélkül, úgyszólván autodidakta módon igyekeznek minél magasabb színvonalon eleget tenni kitûzött céljaiknak.

2005. októberében keresik meg Benyovszki Máriát és kérik fel a kórus vezetésére. Az új kórusvezetõ komoly tapasztalata és szakmai háttere révén rövid idõ alatt komoly elõrehaladást ér el a kis csapattal.
Látva a bennük rejlõ tehetséget és az ebbõl fakadó lehetõségeket, egyre inkább a népdalok irányába tolja el a repertoárt. Nem eredménytelenül: néhány hónap múlva már mint Bükkábrányi Népdalkör válnak ismertté.
2006. tavaszán sor kerül az elsõ komoly megmérettetésre is, amely már szigorú szakmai zsûri elõtt zajlik: az Amatõr Gála Mezõkövesden megrendezett selejtezõjébõl továbbjutnak a Kazincbarcikán tartott megyei középdöntõbe.
Ettõl kezdve válnak igazán népszerûvé. Egyre több és több felkérésnek kell eleget tenniük. A községi rendezvények szinte állandó szereplõivé válnak, de a környék településein is szívesen látják és hallgatják õket. Így sokat szerepelnek Sályban, Tibolddarócon, Bogácson, de eljutnak Szirmára és Felsõzsolcára is. Itt azonban nem ér véget a fellépések sora. Az Abasári Katona-és Bordal Fesztiválról harmadik helyezettként térnek haza. Meghívást kapnak a pest megyei Kartalra, sõt egy törökszentmiklósi osztálytalálkozóra is.
A legnagyobb elismerés azonban még ezután következik. 2008. augusztus 2.-án Tibolddarócon a Nemzetközi Dalostalálkozón elnyerik a szakmai zsûritõl az országos minõsítés arany fokozatát. Ha a késõbbiekben ezt sikerül megvédeniük, pályázhatnak a legnagyobb országos elismerésre, az Arany Páva Díjra.
Benyovszki Mária a népdalkör vezetõje igyekszik minél többet kihozni a csapatból. Elmondása szerint ez nemcsak a tagok énektudásán, tehetségén múlik (természetesen ez a legfontosabb pillére a sikernek), hanem a népdalcsokrok összeállításán, azok összhangján is. A mûsor összeállításánál fontos kritérium az adott alkalom: nagy odafigyeléssel kell rendszerezni a dalokat aszerint, milyen alkalomra adják elõ azokat.
Az azonos hangzás miatt nagy jelentõsége van a tájegységeknek is. Énekeltek már bükkaljai, palócföldi,szatmár megyei, vagy éppen galgamenti népdalcsokrot is ahhoz igazodva, hogy az adott alkalom, vagy helyszín mit kívánt meg.
A népdalkör elsõdleges támogatója az önkormányzat. A kapott támogatás legnagyobb részét az utazások emésztik fel, hisz egyes fellépésekhez akár több száz kilométert is utazni kell. 2008-ban némi többlettámogatásból sikerült elegáns fellépõruhát tervezni és csináltatni a tagoknak. Az egyik tag családi felajánlásából ezt kiegészíthették egy kimondottan a számukra tervezett nyaklánccal is.
A közeljövõ tervei között szerepel 2009. április 18.-án a Vikár Béla emlékére rendezendõ kórustalálkozón való részvétel Bogácson, ahol szintén bírálók elõtt adnak számot tehetségükrõl, majd a már-már hagyománnyá váló fellépés az Abasári Katona- és Bordal Fesztiválon.
A tagok egymás közti kapcsolata bõven túlnyúlik a próbákon és fellépéseken. A találkozások szinte családias légkörben zajlanak. Megünneplik a születés-és névnapokat, megbeszéli a személyes problémákat, igyekeznek megoldást találni egymás gondjára-bajára.
Soraik közé szívesen invitálnak bárkit, aki kedvet és tehetséget érez magában egy kis éneklésre. Különösen szívesen fogadnák férfi tagok jelentkezését, mivel a jelenlegi tizennégy tagból mindössze ketten vannak férfiak. Több szempontból is nagy elõrelépést jelenthetne azonban, ha új hangszínnel gyarapodnának az elõadások.
Az eddigiekhez hasonlóan remélhetõleg sok, sikerekben és elismerésekben gazdag szereplés vár még a kis csapatra, öregbítve ezzel nemcsak a saját jó hírnevüket, hanem Bükkábrányét is szerte az országban.

 
Kovács Gyula

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
 

A hozzászólás az Ön számára nem engedélyezett.
Kérjük regisztráljon vagy lépjen be az oldalra!