Testületi ülést tartottak Bükkábrányban
2009. március 25-én 14 órakor ülésezett Bükkábrány község képviselõ-testülete. A nyílt ülés keretében összesen öt napirendi pont került megvitatásra. Elsõként Szilágyiné Lassú Mária adott tájékoztatást a Családsegítõ és Gyermekjóléti Szolgálat 2008. évi munkájáról.

Hirdetés_______________________________________________________________________





 

A szolgálat hat településen három fõvel látta el feladatait. Segítséget nyújtanak a szegényebb körülmények között élõ családoknak adományokkal, valamint hivatalos ügyeik intézésében. Próbálnak segíteni a magatartási problémákkal küzdõ vagy éppen a családi háttér miatt nehéz helyzetbe került gyermekeknek. A képviselõk részérõl kérdésként merült fel a jelzõrendszeres házi segítségnyújtás kialakításának kérdése a településen. Az igény adott a községben, ezért a testület áprilisban egy hosszabb elõkészítés után visszatér a kérdésre. Ezután a beszámolót egyhangúlag elfogadták a jelenlévõk.
Második napirendben tárgyalta a testület Bükkábrány községi Önkormányzat 2009. évi munkatervét. Az elõterjesztésben szereplõ napirendi pontok mellé több képviselõ javaslata alapján újabbakat építettek be. Áprilisban tárgyalja majd a testület a jelzõrendszeres házi segítségnyújtás kialakításának lehetõségét. Májusban kerülne sor egy közbiztonsági beszámolóra a rendõrség részérõl. Szeptemberben közösen értékelnék az új oktatási intézmény munkáját. Novemberben éves beszámolót kér a testület az Eleven Televízió és az Ábrányi Krónika mûködésérõl. Decemberben tárgyalnák a közszolgáltatás jövõ évi díjait. A tagok az elhangzott kiegészítésekkel egyhangúlag elfogadták a 2009. évi munkatervet.
Harmadik napirendi pontban Bükkábrány község Önkormányzatának alapfokú nevelési, oktatási intézményeinek átszervezése került megtárgyalásra. A tavalyi évben felállított ad-hoc oktatási bizottság az oktatási szakértõvel konzultálva és véleményével egyetértve egy helyi ÁMK, azaz Általános Mûvelõdési Központ felállítását javasolta. Ebbe a társulásba az elõzetesen elmondott tervekkel ellentétben a központi konyha nem integrálható be. Így a központot az általános iskola, a napköziotthonos óvoda, a községi könyvtár, a sport- és szabadidõközpont, valamint a tornácos ház alkotná. Minden intézmény megõrizné függetlenségét, de az egész szervezetet egy ún. csúcsvezetõ irányítaná. Ennek elõnye megmutatkozhat a munkaszervezésben, pályázatok írásában, a munkaerõ jobb kihasználásában. A testület részérõl aggályok merültek fel azzal kapcsolatban, hogy nem jelent-e mindez nagyobb költséget, mintha minden intézmény visszaállna a társulás elõtti állapotba.
A válaszban elhangzottak alapján többletkiadás nem keletkezik, viszont összefogott szakmai munkára van esély a központ által, amely végigkíséri a gyermekek fejlõdését 2-14 éves korig, és akár még azon is túl. Nem eldöntött kérdés még az sem, hogy a felállítandó szervezet önállóan vagy részben önállóan gazdálkodjon-e. Ez a továbbiakban nagyban befolyásolhatja a költségeket. A testület végül elfogadta egy Általános Mûvelõdési Központ kialakításának tervét azzal, hogy a társulás részleteit a késõbbiekben pontosan ki kell dolgozni.
Negyedik napirendi pont: a helyi szociális rendelet módosítására került sor. Az új szabályozók miatt az eddig állandó szociális segélyben részesülõket közmunka programban kell foglalkoztatniuk az önkormányzatoknak. Nem vonatkozik ez azokra, akik betöltötték 55. életévüket, vagy akik 14 év alatti gyermeket nevelnek, és elhelyezésük nem megoldott. Bükkábrányban a program 8 embert érint. A tervek szerint õk besegítenének a zöld felületek rendbetételében, illetve különbözõ karbantartási munkákat végeznének. A testület 8 igen szavazattal elfogadta a rendeletet.
Indítványok, javaslatok között szó esett arról, hogy lakossági kérésre helyezzenek ki virágtartókat a település több pontjára, amelybe a virágot és a földet a község lakosai telepíthetnék, valamint a gondozást is õk vállalnák. Az elõzõ testületi ülésen elhangzott, idén több pénz jut utak és járdák építésére. Javaslatok érkeztek azzal kapcsolatban, melyek legyenek ezek az útszakaszok. Nagyobb gondot kell fordítani a bezárt szeméttelep ellenõrzésére. Az elmúlt idõszakban lakossági bejelentések alapján többeket is tetten értek miközben, illegálisan helyeztek el ott hulladékot. Két pályázat is szóba került még, az egyik egy falumegújítási pályázat, a másik pedig a Fiatalok lendületben címû program, amely célja a nem formális nevelési programok támogatása a fiatalok számára. Elhangzott még a Falunap idõpontja is, idén május 9-re tervezi a képviselõ-testület a rendezvényt. A programokkal kapcsolatban tájékozódhatnak majd a kihelyezett plakátokon, illetve az Ábrányi Krónikából.
A testület ezután zárt üléssel folytatta a tanácskozást, ahol segélyeket és kérelmeket vizsgáltak meg.
Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
 

A hozzászólás az Ön számára nem engedélyezett.
Kérjük regisztráljon vagy lépjen be az oldalra!