Nõtt a munkanélküliség a térségben
Több, mint 150-nel nõtt az álláskeresõk száma a mezõkövesdi kistérségben 2008-ban, az új esztendõ elsõ két hónapjában tovább romlott a helyzet: február végére 2815 munkanélkülit tartottak nyilván a munkaügyi központban.
Tavaly minden hónapban magasabb volt az állásnélküliek aránya, mint 2007 azonos idõszakaiban. Ez a tendencia Mezõkövesd vonzáskörzetében, valamint Borsod-Abaúj-Zemplén megyén túl az északkelet-magyarországi régióban általánosan tapasztalható.
A tavalyi esztendõ utolsó hónapjaiban a gazdasági válság Dél-Borsodban is éreztette hatását.
Hirdetés_______________________________________________________________________





A recesszió elsõsorban azokon a területeken jelentkezett, ahol korábban kedvezõ volt a helyzet. Azokban a térségekben, ahol eddig is magas volt az álláskeresõk száma, nem nõtt jelentõsen a munkanélküliség.

Januárban és februárban tovább romlott a helyzet, hiszen nem egészen két hónap alatt 2815-re nõtt a regisztrált álláskeresõk száma. Mezõkövesden 7,7% a munkanélküliek aránya, ez a kistérség többi településéhez viszonyítva kedvezõnek tekinthetõ.
Azt viszont tudni kell, hogy az ország régiói közül az északkeleti és az észak-alföldi van a legrosszabb helyzetben. A válság elsõsorban az autóipart sújtja, így ebben az ágazatban érezteti leginkább hatását.
A munkaügyi helyzettel kapcsolatos információk nyilvánosak és elérhetõek az Állami Foglalkoztatási Szolgálat honlapján, a www.afsz.hu címen.

A Munkaügyi Kirendeltségen - a lehetõségekhez mérten - igyekeznek javítani a kialakult nehéz helyzeten. A tavalyi esztendõben a decentralizált foglalkoztatási alapból 260 millió forint állt a rendelkezésükre, melybõl több mint 50 millió forintot képzési támogatásra fordított a kirendeltség.
„A kirendeltség pénzügyi keretén túl az Európai Szolidaritási Alapból isigényelhettünk támogatást a TÁMOP programok keretében. Tavaly nyolc képzést indítottunk a TÁMOP keretében, idén viszont kevesebbet tervezünk. Idén elsõsorban arra helyezzük a hangsúlyt, hogy azoknak a hallgatóknak, akik befejezték a képzéseket, megpróbáljuk bérköltség-támogatással segíteni az elhelyezkedését.”– mondta el Szabó Ferenc, a Munkaügyi Központ Mezõkövesdi Kirendeltségének vezetõje.

Ebben az évben a TÁMOP keretében CNC-forgácsoló képzés indul. A decentralizált foglalkoztatási alapból három kirendeltség által szervezett tanfolyamot indítanak, míg az Észak-magyarországi Regionális Átképzõ Központ két képzést valósít meg.
Szakirányt tekintve lesz ECDL számítógépes, angol alapfokú, logisztikai ügyintézõ és könnyûgépkezelõ tanfolyam. A tavalyi esztendõhöz hasonlóan a hét, illetve nyolc általános iskolával rendelkezõk számára felzárkóztató képzés is indul.
Utóbbira azért is van nagy szükség, mert a munkanélküliség aránya épp ezt a réteget érinti leginkább. Az álláskeresõk 40%-a ugyanis 8 általánossal vagy annál alacsonyabb végzettséggel rendelkezik.

Érdekes és egyben szomorú statisztika az is, hogy a kirendeltségen munkaerõt keresõ cégek száma a decemberihez képest körülbelül az egyharmadára esett vissza, és ez még akkor is jelentõs, ha a statisztikák szerint minden évben az elsõ két hónapban a legmagasabb a munkanélküliek száma.
(forrás: Mezõkövesdi Média KHT. - a fotó illusztráció)
Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
 

A hozzászólás az Ön számára nem engedélyezett.
Kérjük regisztráljon vagy lépjen be az oldalra!