Kiszézés és húsvétolás a mezõnyárádi óvodában
Rendhagyó módon ebben az évben is a télûzõ, tavaszt váró-hívó kiszehajtás szokását elevenítették fel a mezõnyárádi óvodában. A gyerekek az idén is "kiénekelték" a hideget, és a betegséget. Ezt követõen az óvónénik segítségével átdobták az elõre elkészített kiszebábokat a kerítésen, így ûzték el a hideget és hívták elõ a meleget.
Hirdetés_______________________________________________________________________





A kisze
többnyire menyecskének öltöztetett szalmabáb, melyet „kice, kiszõce, kicerice, banya” néven is emlegettek. A kiszehajtás lényege, hogy egy nõi ruhába öltöztetett szalmabábut vízbe dobnak, vagy elégetnek.

A Húsvét, a húsvéti népszokások az idõk folyamán több átalakulásom mentek át. A húsvét a keresztények legfontosabb ünnepe, de a tavaszvárás, a tavasz eljövetelének ünnepe is, amelyet március vagy április hónapban a Hold állásának megfelelõen tartanak. A húsvét egybeesik a tavaszi napéjegyenlõség idején tartott termékenységi ünnepekkel is. A húsvéti nyúl, a tojás, vagy más eldugása és megkeresése, vagy ezek közül valamelyik dolog ezeken a napokon, elmaradhatatlan a gyerekeknek. Ezt a népszokást elevenítették fel a mezõnyárádi óvodában. Már az ünnep elõtt lázasan készültek a gyerekek, különbözõ a húsvéthoz kapcsolódó díszeket, tojásokat festettek, kézmûveskedtek. Az elkészült tárgyak díszítõ elemként is funkcionálnak, így ezek révén még hangulatosabbá váltak helyiségek. A délelõtt folyamán még a hagyományoknak megfelelõen a kicsiknek meg kellett keresniük az udvarban bokrok, fák alá elrejtett tárgyakat, melyet szemmel láthatóan nagyon élveztek.

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
 

A hozzászólás az Ön számára nem engedélyezett.
Kérjük regisztráljon vagy lépjen be az oldalra!