Június 24-én felavatták a rekorder bányagépet
Mint arról az elmúlt héten beszámoltunk, a maga nemében egyedülálló gépóriás június 22-én reggel hagyta el az építési területet és három kilométer menetelés után érkezett meg a munkaterületre, ahol a június 24-ei sajtótájékoztató keretében adták át az erõmû vezetése, a gépet építõ cégek vezetõi, és a sajtó jelenlétében.
Német szokás szerint egy üveg pezsgõ széttörésével avatták fel a gépet. Mintegy 8 milliárd forint értékû beruházás keretében a világ legnagyobb méretû és teljesítményû kompakt kotrógépe állt munkába a Mátrai Erõmû Zrt. bükkábrányi lignitbányájában, mely a térség legnagyobb munkáltatója.
A kotrógép üzembe állításával 35 új munkahelyet teremt a cég, ugyanakkor a külsõ cégek által végzett munka aránya jelentõsen visszaesik.

Hirdetés_______________________________________________________________________

 

 

 

 


Ezen a holdbéli tájra emlékeztetõ területen találták meg egyébként másfél évvel ezelõtt a világszenzációnak számító 8 millió éves mocsárciprusokat.
Bár egyelõre csak a próbaüzem és a terhelési próba zajlik majd, a gép hamarosan teljes kapacitással fog üzemelni.
 A hatalmas méretû kotró építése a külön erre a célra kialakított szerelõtéren, helyben történt.  Európa több országából érkeztek az óriási  alkatrészek a maga nemében egyedülálló géphez, amelynek építése nagy logisztikai szervezést, lebonyolítást és nemzetközi összefogást igényelt. A kotró tervezõje és az építés egyik fõ koordinátora az osztrák SANDVIK cég volt.
A gép méreteire jellemzõ, hogy tömege a hozzá tartozó szalagkocsival együtt kb. 2300 tonna, mely ugyanennyi személyautó súlyának felel meg, együttes hosszuk pedig mintegy 130 méter. Lánctalpai 4 méter szélesek, magassága pedig egy hét emeletes ház magasságával vetekszik. A méretekrõl kitûnõ képet kapunk, ha a mellette álló emberekhez viszonyítunk.
Éves meddõ termelése a számítások szerint várhatóan 12 millió m3 lesz. Ez üzemóránként mintegy 7000 m3-t jelent.
A jelenleg mûködõ gépek egyenként 480 tonnásak, illetve 5,5 millió m3 éves teljesítményre képesek.

 
Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
 

A hozzászólás az Ön számára nem engedélyezett.
Kérjük regisztráljon vagy lépjen be az oldalra!