Aratási körkép térségünkbõl
Az ország déli részén már korábban befejezõdött, térségünkben viszont még csak a napokban ért véget a búza aratása. A termény legnagyobb része mára a magtárakba került.
A betakarítás idejére beköszöntõ esõs idõjárás nagyban hátráltatta a munkálatokat. Nemcsak a talaj felázása okozott gondot, hanem a termény nedvességtartalmát is megnövelte a csapadék.
Így elõfordult, hogy napokig is álltak a kombájnok. Letárolni ugyanis csak bizonyos nedvességtartalom alatt lehet a learatott magot, a szárítás költségei pedig meglehetõsen magasak.

Hirdetés_______________________________________________________________________






A kezdeti aszályos idõszak is visszavetette a termés mennyiségét. Jó esetben az õszi búza termésátlaga mintegy hat tonna hektáronként. Ebben az évben mindössze négy tonnás átlaggal számolnak a gazdák.
Nem jobb a helyzet az árpával sem. Itt a hét tonnás elvárható mennyiség mindössze négy és öt tonna között mozog.                                         
A minõségi elvárásoknak - eltekintve egyes fajtáktól - viszont megfelel a búza. Lesz belõle nemcsak takarmánynak való, hanem élelmiszeripari feldolgozásra való is.
Komoly gondok jelentkeznek az értékesítést illetõen is. Kisebb mennyiségekre van ugyan vevõ, nagyobb tételekre viszont egyelõre nincs kereslet.
Ez egyrészt a tavaly még jelentkezõ, az idén viszont elmaradó lengyel kivitelnek tudható be. Másrészt pedig a nagy mennyiségû szlovák import okoz visszaesést.
Többen egyelõre letárolják a terményt és megpróbálják kivárni a helyzet jobbra fordulását.  
Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
 

A hozzászólás az Ön számára nem engedélyezett.
Kérjük regisztráljon vagy lépjen be az oldalra!