Elkészült az a részletes megvalósíthatósági tanulmány, mely tartalmazza a 44 reklutiválásra váró hulladéklerakó jelenlegi mûszaki és környezeti állapotát és rendbetételének lehetõségeit. A beruházás költségvetése közel 5,7 milliárd forint.
Az érintett települések között van Bükkábrány és Tibolddaróc is.
Az egyes lerakók esetében lerakónként egyesével vizsgálták meg a környezetvédelmi szakemberek a legelõnyösebb alternatívákat gazdasági, környezetvédelmi, társadalmi szempontok figyelembevételével.

Hirdetés_______________________________________________________________________





 

Rekultiválásra váró telepek a részletes megvalósíthatósági tanulmány alapján

 

A terepen végzett felmérések eredményeit egy speciális elemzési módszertannal dolgozták fel. A végleges mûszaki változatot, az adott lerakó esetében legjobb mûszaki változatok egyetlen közös mûszaki alternatívába foglalásával kapták meg a mérnökök.
Így jött létre az elõzetes megvalósíthatósági tanulmányból a részletes megvalósíthatósági tanulmány.
 

 

 

Eredmények

 

 


A program keretében 42 település összesen 44 lerakóját rekultiválják majd. Ebbõl 30-at együtemû, 10-et kétütemû rekultivációval, míg 4 hulladéktelep területét teljes hulladék-felszedéssel adnak vissza a természetnek.
A szakemberek az elõzetes vizsgálatok alapján döntöttek egyes lerakók egy- ill. kétütemû rekultivációja mellett. Ez kb. 90 hektárnyi területen elterülõ 4 millió köbméter hulladék kezelését, a terület természetközeli állapotának visszaállítását jelenti.

 

Az együtemû rekultvációra kerülõ 30 lerakó esetében a végsõ rekultivációs rétegrend kerül kialakításra. Ebbõl két lerakó esetében (Andornaktálya, Verpelét) teljes rétegrendet, további 28 lerakó esetén egyszerûsített rétegrendet fognak alkalmazni.
A kétütemû rekultivációra kerülõ lerakóknál (10 db) a projekt keretében csak az átmeneti záróréteg lesz kialakítva, s csak egy bizonyos idõ elteltével a második, végleges rétegrend.
A felszámolásra tervezett 4 lerakónál megvizsgálták a rostálással, illetve rostálás nélkül történõ rekultiváció alternatíváját is, és három esetben a rostálásos, egy esetben pedig - (ahol a korábbi vizsgálatok szennyezõdést mutattak ki) környezetvédelmi okok miatt - a rostálás nélküli felszámolást javasolták.

 
 

A rekultivációs munka viszont nem csak tereprendezést, szigetelést foglal majd magába, hanem az ugyanekkora fontosságú monitoring rendszer kialakítását is. Ennek során a talajvíz figyelésére meglévõ figyelõkutakkal együtt monitoringkutat kell telepíteni, és évente egy alkalommal mintázni.
Ezzel párhuzamosan a keletkezõ depogázok mérésére gázfigyelõ kutakat építenek, melyeket évi két alkalommal kell mintázni, illetve több lerakón gázkiszellõztetõ csövet telepítenek a gázok elvezetésére.

 

 


Nagyításhoz kattints a képre!

 


Tendereztetés 2010-ben

 

 

 

A rekultivációs program a Heves Megyei Regionális Hulladékgazdálkodási Társulás közremûködésével a KEOP-7.2.3.0 pályázati rendszerében valósul meg közel 5,7 milliárd forintból, mely 100%-os európai uniós támogatást élvez.

A programban közel 75.000 háztartás 231.500 lakosa érintett. A mostanra elkészült részletes megvalósíthatósági tanulmány alapján a minisztérium és a hatóságok által megadott engedélyek birtokában elõreláthatólag 2010 õszén kerülhet sor majd a rekultivációs program megvalósítására.

Ez azt jelenti, hogy a mûszaki ellenõr feladatait ellátó felelõs szakember és a kivitelezést, valamint majd az ehhez kapcsolódó tájékoztató tevékenység feladatait közbeszerzési eljárás keretében meghirdetett pályázat útján választja majd ki a Heves Megyei Regionális Hulladékgazdálkodási Társulás 2010 õszén.
A teljes kivitelezés illetve az elsõ mérési munkák a tervek szerint 2013 elsõ felére zárulnak le.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
 

A hozzászólás az Ön számára nem engedélyezett.
Kérjük regisztráljon vagy lépjen be az oldalra!