Az elmúlt napok fejleményei:
-Kuzmi István, a Borsod Takarék Takarékszövetkezet elnök-ügyvezetõje reagált Sashalmi László újabb nyílt levelére.
-Tegnap (január 18.) Sashalmi László válaszlevele is megérkezett Kuzmi István közleményére.
Január 19.
-Kuzmi István újabb közleményt adott ki a MáriaPark Kft. ügyvezetõjének tegnapi levelére.
-Megérkezett Sashalmi László reagálása a Takarékszövetkezet elnökétõl kapott reggeli levélre.


Az elõzményekrõl a címre gombra kattintva olvashatnak, majd - idõrendi sorrendben - a nyílt leveleket, és a Borsod Takarék Takarékszövetkezet közleményeit is teljes egészében, változatlan formában elolvashatják.
Hirdetés_______________________________________________________________________





Az ügy elõzményei idõrendi sorrendben:

-Televíziónk internetes postafiókjába is megérkezett néhány nappal ezelõtt az a nyílt levél, amelyet a MáriaPark néven ismert élménypark ötletgazdája, és a beruházás megvalósítására alapított Kft. ügyvezetõje, Sashalmi László írt azzal kapcsolatban, hogy "nem boldogulnak" a beruházás finanszírozása kapcsán a helyi Takarékszövetkezettel.

-A levélrõl csak televíziónk révén értesült a Borsod Takarék Takarékszövetkezet, akiket azzal a szándékkal kerestünk meg, hogy reagáljanak.

Kuzmi István, a Borsod Takarék Takarékszövetkezet elnöke egy közleményben válaszolt a nyílt levélre.

-A közleményre válaszul megérkezett internetes postafiókunkba Sashalmi László válaszlevele, amelyet szintén elolvashatnak teljes egészében.

-Kuzmi István, a Borsod Takarék Takarékszövetkezet elnök-ügyvezetõje reagált Sashalmi László újabb nyílt levelére.

-Január 18-án Sashalmi László válaszlevele is megérkezett Kuzmi István közleményére.

Január 19.

-Kuzmi István újabb közleményt adott ki a MáriaPark Kft. ügyvezetõjének tegnapi levelére.

-Megérkezett Sashalmi László reagálása a Takarékszövetkezet elnökétõl kapott reggeli levélre.




A MáriaPark Kft. ügyvezetõjének nyílt levele:


Több éve dolgozunk azért, hogy Mezõnagymihályon megvalósuljon a MáriaPark elnevezésû idegenforgalmi, szórakoztató és szabadidõ központ. E beruházás, ma már a szakemberek által is elismerten, nemcsak a két régió (Észak-Magyarország, Észak-alföld) idegenforgalmi, oktatási és szórakoztatási helyzetén javítana, színesítene, de országos, sõt nemzetközi viszonylatban is megállná a helyét.

A létrejövõ minimum 300 (de akár 500) új munkahely és a környék szolgáltatói, termelõi, beszállítói felé jelentkezõ jelentõs új kereslet pedig sokat lendíthetne a térség nehéz helyzetén.
Arról nem beszélve, hogy ez a beruházás felértékelné ezt az autópálya leágazást, újabb beruházásokat is idevonzva.

Elmondhatom, hogy mindezt érzékelhetõen látják azok a hivatalok, szervezetek, akikkel eddig kapcsolatba kerültünk. Eddig mindenkinek a hozzáállása segítõkész, gyors és korrekt volt.
Egy ilyen nagy beruházás „összerakásának” legnehezebb része a finanszírozás megszervezése. Ezen a területen sem panaszkodhatunk, hiszen mind a pályázati, mind a nagyobb banki rendszerekben (pl.: MFB), nagyon kedvezõ és a beruházás jelentõségét megértõ hozzáállással találkoztunk.

Helyi banki szinten azonban nem boldogulunk. A projekt tovább haladásához szükség lenne egy banki szemmel nem nagy összegû finanszírozásra, melyre fedezettel is rendelkezünk. Sajnos a mai pénzügyi helyzetben, a nagy kereskedelmi bankok nem hiteleznek projektcégeknek.
Kézenfekvõ megoldás, hogy a helyi Takarékszövetkezethez forduljunk, hiszen neki több vonalon is érdeke lenne, hogy ez a beruházás létrejöjjön.
Sajnos azonban, lényegében érveink meghallgatása és számaink megvizsgálása nélkül eddig elutasítást kaptunk.

Különösen fájó ez azért, mert több más Takarékszövetkezet vezetése jónak és finanszírozhatónak tartja a projektünket, azonban a másik területére, a helyiek ellenében, nem szándékoznak belépni.

Ezúton kérek mindenkit, akinek van lehetõsége, hogy segítsen meggyõzni a helyi Takarékszövetkezetet, hogy álljon a projekt mellé, hiszen ez az ott lakók, de hosszabb távon, biztos vagyok benne, a Takarékszövetkezet érdeke is.

                                                                            Köszönettel:

                                                                          Sashalmi László
                                                                           MáriaPark Kft.
                                                                         www.mariapark.hu



A Borsod Takarék Takarékszövetkezet ügyvezetõjének közleménye:


KÖZLEMÉNY
 

 


A BORSOD TAKARÉK Takarékszövetkezet Igazgatósága tájékoztatja a MáriaPark projekt iránt érdeklõdõket, hogy a befektetõ Vagyonkezelõ Kft. hitelintézetünkhöz hivatalosan hitelkérelemmel nem fordult.
Sajnálatosnak tartjuk, hogy a Kft. projektfinanszírozási elképzeléseit, problémáit a „közvéleményhez” fordulva szeretné megoldani.

Ennek – a tényszerûségnél maradva – az lehet az oka, hogy szövetkezetünk ügyvezetése elõzetes informális tárgyalást folytatott a befektetõ képviselõjével és jelezte:

-A MáriaPark projektfinanszírozási igénye a látványterv szerint is 1,5-2 milliárd Ft, mely meghaladja a kockázatviselési lehetõségeinket.
Tájékoztatás történt arról is, hogy ilyen vállalkozások finanszírozásához speciális hitelintézethez, nevezetesen a Magyar Fejlesztési Bankhoz célszerû fordulni.

-Az érdeklõdõ vállalkozás elõtt nyilvánvalóvá tettük a hitelezés feltétel és követelményrendszerét.
A fölösleges tárgyalások elkerülése céljából hangsúlyoztuk, hogy sem a látványterv, sem az ahhoz kapcsolt pénzügyi finanszírozási terv nem alkalmas a projekt részfinanszírozásához sem.

A hitel konkrét megnyitásához sikeres pályázat, állami ígérvény illetve bankgarancia szükséges.


Mindezekre figyelemmel azt a látszatot kelteni, mintha a hitelintézetünket kellene meggyõzni, illetve hogy vezetõségünk akadályozná a MáriaPark projekt megvalósítását, testületünk kénytelen visszautasítani, és a jövõben is elhatárolódik az ilyen partnerektõl.
 

Összegezve tehát Igazgatóságunk álláspontját, a MáriaPark Kft nyílt levelét a jó üzleti hírnevünk elleni támadásnak minõsítjük. Meggyõzõdésünk szerint a befektetõnek nem a hitelintézetünket négy évtizede sikeresen irányító ügyvezetést kell meggyõznie, hanem a Hitelintézeti Törvényben rögzített szigorú jogszabályi és hitelképességi feltételeknek, valamint az üzleti életben elvárható magatartási szabályoknak célszerû megfelelni.

Mezõkeresztes, 2010. január 12.

 
 BORSOD TAKARÉK 
Takarékszövetkezet képviseletében

                                                         Kuzmi István elnök-ügyvezetõ


A MáriaPark Kft. ügyvezetõjének, Sashalmi Lászlónak válaszlevele Kuzmi István részére

Tisztelt Kuzmi Úr!

 
 

Elõször is elnézést szeretnék kérni, Öntõl, vagy bárki mástól, ha úgy érzik, hogy a jó hírnevüket megsértettem, természetesen ez nem volt szándékomban.

 
 

A Közleményükben leírtakat idõrendbe szedve, a következõképpen látom a helyzetet:

 

- Amikor, közel egy évvel ezelõtt fogadott a Takarékszövetkezetben, a második mondatom után kijelentette, hogy a Takarékszövetkezetük nem tud és nem is akar finanszírozni ilyen típusú beruházást, semmilyen mértékben, bár már akkor sem a teljes beruházás finanszírozásához, hanem egy jóval kisebb, kezelhetõ nagyságú összeg ügyében kerestem Önöket. Nem kaptam lehetõséget, sem a koncepció, sem a gazdaságossági számítások ismertetésére. Ezek után, azt hiszem érthetõ, hogy nem nyújtottunk be hitelkérelmet.

 

- Az elmúlt egy évben, többször kerestük a Takarékszövetkezet vezetését egy megbeszélés érdekében, melyen Mezõnagymihály elöljáróival együtt, szerettük volna elmondani érveinket. Sajnos nem tudtak idõt szakítani, majd azt üzenték, hogy leülhetünk, de sok értelme nincs, mert hajthatatlanok a kérdésben.

 

- Természetesen ez az egész ügy - normális körülmények között - nem tartozna a nyilvánosságra. Tiszteletben tartottam és tartanám a Takarékszövetkezet véleményét, hogy nem látnak benne fantáziát, ha ennek nem lett volna további hatása. De sajnos az történt, hogy az elõzõ bekezdésekben leírtak után, más Takarékszövetkezetek vezetõit is megkerestük. Elsõre azt tapasztaltuk, hogy lelkesek és az egész elképzelést jónak és finanszírozhatónak tartják.  Majd egyeztettek a Borsod Takarék Takarékszövetkezet vezetésével és ezután, sajnálattal elutasították megkeresésünket. Azt azért megtudtuk, hogy ha az o területükön lenne, mellé állnának a projektnek.

 
 

Megjegyzem, hogy takarékszövetkezeti körökbõl jött az az ötlet is, hogy több Takarékszövetkezet konzorciális formában, mögé is állhatna a beruházásnak, de ez már tényleg teljesen elképzelhetetlen a helyiek nélkül.

 
 
 

Mindezek után gondoltam azt, hogy a közvéleményhez fordulok, hiszen a MáriaPark ügye, ma már nem egy egyszerû ötlet, hanem a térség egyik nagy lehetõsége is. 

 

Mindenesetre, töretlenül biztos vagyok abban, hogy a MáriaPark jó, finanszírozható és fenntarthatóan mûködtethetõ program és meg fog valósulni, ha nem itt, akkor egy-két autópálya leágazással arrébb.

 
 

                                                                        Üdvözlettel:

 
 
 

                                                                    Sashalmi László
                                                                      MáriaPark Kft

                                                                    www.mariapark.hu


A Borsod Takarék Takarékszövetkezet ügyvezetõjének közleménye az újabb nyílt levélre:

Tisztelt Sashalmi Úr!


Közleményünket nem megismételve arról is tájékoztatom, hogy hitelintézetünket a szóban forgó témában hivatalosan egyetlen egy takarékszövetkezet sem kereste meg, így nyilvánvalóan semmiféle egyeztetésre sem kerülhetett sor.

Az országban és megyénkben a takarékszövetkezetek önálló jogi személyek, szinte mindegyiknek mûködési területe az egész országra kiterjed.

A BORSOD TAKARÉK mûködési területén 18 egységgel van jelen és - a megyeszékhely kivételével – még négy szövetkezeti hitelintézet kirendeltsége folytat pénzintézeti tevékenységet. Miskolcon pedig csak Borsod megyébõl 7 takarékszövetkezetnek van kirendeltsége, melyek szintén teljeskörû pénzügyi szolgáltatást nyújtanak.

Mindezek után bizonyára megérti, és kérem tartsa tiszteletben Igazgatóságunk álláspontját, hiszen bármelyik takarékszövetkezethez fordulhat a MáriaPark projekt finanszírozása ügyében.

Az az állítás tehát, hogy a lelkes támogatóknak területi korlátozás állna fenn az ügylet finanszírozása tekintetében, tényszerûen valótlan.

Az ötleteknél maradva mi azt tudjuk csak javasolni, hogy az ilyen nagyvonalú beruházás indításánál célszerû lenne közvetlenül a vállalkozás számlavezetõ bankjához fordulni.

Igazgatóságunk sok sikert kíván elképzeléseik megvalósitásához!

Kuzmi István
Elnök-ügyvezetõ
Borsod Takarék Takarékszövetkezet


A MáriaPark Kft. ügyvezetõjének, Sashalmi Lászlónak újabb válaszlevele Kuzmi István részére:

Tisztelt Kuzmi Úr!


Nem nagyon szerettem volna már e témában zavarni további hozzászólásommal – mivel értelmetlennek találom – de, mivel némi iróniát érzek ki a szavaiból, ezért engedje meg, hogy a következõket megjegyezzem:

- Nem állítottam, hogy hivatalosan megkeresték Önöket más Takarékszövetkezetektõl!
- Nem állítottam, hogy azért nem tud más Takarékszövetkezet belépni, mert ez tiltva van!

Viszont, Ön is tudja, hogy ma az ilyen dolgok névnapokon, vadászatokon, vagy csak egyszerû bulikon dõlnek el, „baráti” háttérbeszélgetések közben, még Takarékszövetkezeti vezetõk körében is.  Úgy tudom, hogy ilyen, történt MáriaPark ügyben is. Márpedig, az Ön nagyhatalmú véleményével szembe nem sokan mernek, akarnak szembe helyezkedni.

Azt mindenki megítélheti, normális dolog-e, hogy ma Magyarországon a banki finanszírozás itt tart. A nagy kereskedelmi bankok szinte semmilyen új fejlesztést nem finanszíroznak. A Takarékszövetkezetek pedig, akik a helyi emberek pénzébõl, a helyi emberekért kellene hogy mûködjenek, „pofára” finanszíroznak. Mert minek lehet azt venni, ha a döntésükhöz nem érdekli õket leírt elképzelés, terv vagy gazdaságossági számítás?

Ön, korábban kifejtette, hogy a Takarékszövetkezetük nem tudja és nem akarja finanszírozni a MáriaPark projektet, mert túl nagy összegûnek tartja a finanszírozási igényt.

Meg szeretném kérdezni, hogy ezt Ön hivatalosan mire építette?

Banki szemmel és fejjel, milyen adatok és anyagok alapján bírálta el a MáriaPark projekt életszerûségét, banki finanszírozhatóságát?

Milyen összegû, futamidejû és fedezetû finanszírozási igényünk volt?

Mibõl állapította meg hivatalosan, hogy nem tudják, vagy nem akarják finanszírozni?

Várom válaszát!

Sashalmi László
MáriaPark Kft
www.mariapark.hu

 



 

 A Borsod Takarék Takarékszövetkezet ügyvezetõjének újabb közleménye a nyílt levélre:

Tisztelt Sashalmi Úr!

Társalgása olyan határhoz érkezett, amit a magam és a szövetkezetünk részérõl értelmetlennek, személyeskedõnek ítélek és befejezettnek gondolok.

 
                            Kuzmi István
                            Elnök-ügyvezetõ
                      BORSOD TAKARÉK Takarékszövetkezet


A MáriaPark Kft. ügyvezetõjének, Sashalmi Lászlónak 3. válaszlevele Kuzmi István részére:

Tisztelt Kuzmi Úr!


Ismételten szeretnék elnézést kérni, ha bármiben megsértettem, vagy személyeskedésnek tûnt, valamelyik megjegyzésem.

Úgy gondolom, hogy az eddig leírtak, mindkét részrõl egy, a térségben sok-sok embert érintõ kérdést járt körbe, úgyhogy ez nem csak kettõnkre tartozik.

Tehát, ne vegye személyeskedésnek ha megkérdem, mikor foglalkozott vele és milyen konkrét információk, adatok alapján döntött az igazgatóságuk úgy, ahogy döntött MáriaPark ügyben!

Üdvözlettel:

Sashalmi László
MáriaPark Kft.
www.mariapark.hu



Adjon hírt ismerõseinek errõl a cikkrõl a közösségi oldalakon! Kattintson az ikonokra!

Addaz iWiW-hez Add a Startlaphoz Add a Twitter-hez Add aFacebook-hoz Add aGoogle Reader-hez

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
 

A hozzászólás az Ön számára nem engedélyezett.
Kérjük regisztráljon vagy lépjen be az oldalra!