A matyó kultúra, a matyó ember - Mezőkövesden barangoltunk (2005.)
Írta: Eleven Televízió   
2015. november 19. csütörtök, 11:05
Ha az ország bármely részén azt a szót hallja valaki, hogy matyó, szinte biztos, hogy be tudja határolni magában legalább hozzávetőlegesen azt a kis dél-borsodi területet, ahol ez a népcsoport él.
Mezőkövesdet méltán emlegetik „matyó főváros”-ként. Ez a barangolás azonban rendhagyó kissé. Nem magát a várost kívánjuk bemutatni. Sokkal inkább olyan emberek szólalnak meg és szolgálnak értékes információkkal, aki jól ismerik a mezőkövesdi matyóság múltját, népművészetét, hagyományait.
Hirdetés_______________________________________________________________________
 
Megismertetik a nézővel a régi paraszti élet részleteit, a summások, kisbirtokosok életét, az iparos múltat. Hiszen e terület lakói leginkább ezekkel a tevékenységekkel keresték a mindennapi betevőt. Hiányos lenne azonban a paletta a népművészet, a hagyományos viselet, az oly híres matyó hímzés nélkül. Ezek sem maradnak ki barangolásunk során. Ugyanúgy, ahogy a hagyományos tánc, lakodalmi szokások, illetve azok a lelkes emberek sem, akik igyekeznek mindezt megőrizni az utókor számára.
 
(Televíziónk korábban készült magazinjait folyamatosan töltjünk fel honlapunkra. Látogassanak vissza rendszeresen és barangoljanak velünk környékünk érdekes helyein, ismerjenek meg elfeledett, ritka szakmákat, és érdekes embereket!)
 
 
Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
 

A hozzászólás az Ön számára nem engedélyezett.
Kérjük regisztráljon vagy lépjen be az oldalra!