2009. évben a megyében a 30 évesnél idõsebb lakosság körében, 100 ezer lakosra 32 új gümõkóros (tuberculosisos) beteg jutott, amely meghaladta a fertõzõ betegségek és a járványok megelõzése érdekében szükséges járványügyi intézkedésekrõl szóló rendelkezés erre vonatkozó bekezdésében foglaltak határértékét.
Ezért az ÁNTSZ Észak-magyarországi Regionális Intézete a 30 éves és ennél idõsebb lakos részére kötelezõ ingyenes évenként egyszeri tüdõszûrõ vizsgálatot rendel el!

Hirdetés_______________________________________________________________________





Lakossági tájékozató



Tájékoztatjuk a Borsod-Abaúj-Zemplén megye lakosságát, hogy 2009 évben a megyében a 30 évesnél idõsebb lakosság körében, 100 ezer lakosra 32 új gümõkóros (tuberculosisos) beteg jutott, amely meghaladta a fertõzõ betegségek és a járványok megelõzése érdekében szükséges járványügyi intézkedésekrõl szóló rendelkezés erre vonatkozó bekezdésében foglaltak határértékét (25%000). Ezért az ÁNTSZ Észak-magyarországi Regionális Intézete a gümõkóros betegek felkutatása, illetõleg a fertõzés veszélyének elhárítása céljából Borsod-Abaúj-Zemplén Megye közigazgatási területén huzamos jelleggel tartózkodó valamennyi 30 éves és ennél idõsebb lakosa részére kötelezõ ingyenes évenként egyszeri tüdõszûrõ vizsgálatot rendel el, melyet a 2010. évre vonatkozó adatok ismeretében egy év múlva újra felülvizsgál.
A szûrõvizsgálaton nem kell részt venni azoknak a személyeknek, akik egy éven belül ilyen vizsgálaton igazoltan részt vettek, illetõleg tüdõgondozó intézetben gyógykezelés alatt állnak.

Felhívjuk a figyelmet a tüdõszûrésen való megjelenés fontosságára, saját és családja egészsége érdekében.
A gümõkór (tbc) és a tüdõrák korai felfedezésének még ma is leghatékonyabb módszere a rendszeres tüdõszûrésen való megjelenés.

A szûrésen való megjelenésnek nincs feltétele, akár írásban névre szólóan akár egyéb módon is történhet a behívás (felhívás). Behívó hiányában is jogosult mindenki megyén belül az ingyenes tüdõszûrésre, ebben az esetben célszerû elõzetesen telefonon érdeklõdni és egyeztetni a szûrés helyérõl és idejérõl a lakóhelye szerint illetékes Tüdõgondozóban vagy Szûrõcentrumban. A tüdõszûrõ állomást a névre szóló behívóval egy éven belül bármikor fel lehet keresni.


Dr. Bodnár Judit sk.
 

regionális tisztifõorvos

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
 

A hozzászólás az Ön számára nem engedélyezett.
Kérjük regisztráljon vagy lépjen be az oldalra!