Újjáéledt a tiszakeszi cipõgyár
Írta: Eleven Televízió   
2010. május 25. kedd, 03:00
 
 


Tiszakeszin 2003-ban teljesen felszámolták azt a nagy múltú, minõségi cipõket gyártó cipõüzemet, mely a külföldön is jól ismert Tisza cipõket gyártotta korábban. Ezzel több, mint ezer ember munkahelye szûnt meg a térségben.
A felszámolt gyártelep önkormányzati tulajdon lett, de évekig senki sem használta, lassan amortizálódni kezdett, egyes részei romos állapotba kerültek.
2009-ben azonban változás állt be az itteni állapotokat illetõen. A cipõgyártással foglalkozó Barben Kft. hat létesítményt vásárolt meg a valamikori gyártelepen és újra indította itt a termelést.

Hirdetés_______________________________________________________________________





A cég közvetlenül és közvetetten jelenleg összesen mintegy ötszáz fõnek biztosít munkalehetõséget. Ebbe beleértendõk természetesen a bérmunkázó cégeknél állást találók is, Nyírmeggyesen, Nyírtelken, Pocsajon, Mezõcsáton, Orgoványban, Ózdon, Rakamazon és Nagyváradon.

A könnyûipar hazai helyzetét ismerve mindennek nagy jelentõséget tulajdoníthatunk, ugyanakkor példaértékû a kezdeményezés és a megvalósítás.

A Barben Kft. 2003 áprilisában jött létre két belföldi magánszemély kezdeményezésére. A cég bérmunkában gyártott cipõket egy belföldi cipõgyár, illetve a német LUGINA SCHUFABRIK GmbH. megrendelésére. Belföldön és Ukrajnában egyaránt folytattak gyártási tevékenységet.

2003-ban és 2004-ben egyaránt nyereséggel gazdálkodtak. 2005 novemberében pedig a TREWI Kft., mely szintén cipõfelsõrészt gyártott, beolvadt a BARBEN Kft-be jogutódként, ezzel a BARBEN saját tulajdonába került, ingatlanával, gépeivel, berendezéseivel együtt. Ekkor a cég által foglalkoztatottak létszáma 85 fõre emelkedett.

A fejlõdésnek és a további terveknek nagy lendületet adott, hogy ebben a térségben és konkrétan Tiszakeszin 1970 óta folyt cipõgyártás. Az alapok tehát adottak voltak. A korábban is a lábbeli gyártás területén dolgozó szakemberek tudására, tapasztalatára lehetett építeni.

Igen fontos dolog, hogy Tiszakeszi és a környék települései egy halmozottan hátrányos helyzetû kistérséghez tartoznak. A munkanélküliek száma rendkívül magas.

Másrészt a személyes indíttatásnak is nagy szerep jutott. Bencsik Mihály az, akinek köszönhetõ, hogy jelenleg ebben a térségben a BEN-ROSS és a BARBEN Kft. létezik. Személyes kötõdése a településhez, szakmai elhivatottsága, ambíciója és töretlen optimizmusa az, ami ösztönözte a vállalkozások létrehozásában, illetve folyamatos fejlesztésében.

Ennek a fejlesztésnek a része, hogy a Barben Kft. 2009 májusában - ahogy azt már említettük - újabb ingatlanrészt vásárolt meg Tiszakeszin. Az ingatlanrész területe 11.678 m2. Az egykor üzemként funkcionáló, több épületet is magába foglaló ingatlant teljes egészében felújították. Ez magába foglal egy 1000 m2-es üzemcsarnokot, illetve kiszolgáló egységeket is.

Itt kapott helyet egy igényesen, igazi európai színvonalon kialakított étkezõ, a most kialakításra kerülõ üzemi büfé, nõi és férfi öltözõ, zuhanyzó, a mûvezetõi iroda, készáru raktár, kazánház, kompresszorház is. A felújítási munka rendkívül sokrétû volt: szükség volt a tetõszerkezet teljes cseréjére, az elektromos, illetve épületgépészeti hálózat teljes felújítására, a nyílászárók és a burkolat cseréjére, épület szigetelésre, a napkollektoros fûtési rendszer kialakítására. De sor került akadálymentesítésre, illetve az úthálózat felújítására. Az utak és épületek között pedig igényesen megtervezett parkok kaptak helyet.

A beruházás teljes nettó költsége 128.639.871 Ft volt. Ennek az összegnek az 50%-át a Kft. saját erõbõl fedezte, a fennmaradó részt, vagyis 64.319.936 Ft-ot uniós pályázati forrásból az Észak-magyarországi Operatív Program telephely fejlesztésre kiírt pályázatán elnyert támogatásból valósíthatta meg a társaság.

Hogy a település és a térség munkanélküliségbõl adódó gondjain enyhítsenek, úgy szervezték a felújítási munkálatokat, hogy azokat helyi és környékbeli vállalkozók végezzék, szintén helyi és környékbeli alkalmazottakkal.

A német LUGINA mára már mintegy napi 1600 pár lábbelire kért kapacitás-fejlesztést a közeljövõre vonatkozóan. Ehhez pedig minden segítséget meg is ad a társaságnak.

A nyersanyag beszállításáról és a kész termék elszállításáról a német partner maga gondoskodik és mindezt saját költségén teszi, emellett pontosan és megbízhatóan fizet. 2010 elején egy rendkívül modern, az iparág legkorszerûbb gépeit magába foglaló gépsor beszerzését is nagymértékben finanszírozta. Ez mind a mennyiségi, mind pedig a minõségi termelést nagyban elõsegíti.

Az elmondottakra alapozva társaság az idei évben nagyarányú létszámemelést is tervez. Év végéig az elmúlt évhez képest mintegy 90 fõvel szeretnék növelni a foglalkoztatottak létszámát.

A helyi üzem dolgozóinak száma jelenleg 148 fõ. Ez a létszám egyrészt a korábban már az iparágban dolgozó szakképzett munkaerõbõl, másrészt betanított munkásokból áll. Az utóbbiak betanítását saját berkeinken belül, helyben oldják meg.

A jelenlegi dolgozói létszámból 40 fõ roma származású. Azért is fontos ez, mert itt õk is munkahelyre, stabil anyagi háttérre találhatnak.

Igyekeznek továbbá a fiatalokat munkához juttatni. Nagy figyelmet szentelnek a fiatal, szakképzett munkaerõnek. Az által pedig, hogy szolgálati lakást is biztosítanak számukra stabil hátteret teremtenek az ide hozott szakembereknek.

A cég mindezek mellett akkreditált is. Ez év május közepéig 7 megváltozott munkaképességû személyt foglalkoztattak. A közelmúltban újabb két fõvel gyarapodott a létszám, így jelenleg már 9 olyan ember lelt itt állásra, akik az átlagnál is nehezebben jutnak munkához.

Tiszakeszin tehát nagy dolgok mennek végbe, olyanok, amelyek sajnos egyre ritkábbak hazánkban. Elhivatott, tenni akaró embereknek köszönhetõen nemcsak egy már-már elpusztulni látszó ipartelep kap új életre, hanem a magyar könnyûipar egy jelentõs szegmense is újra feltámad. Ami pedig még talán ennél is fontosabb, emberek százai jutnak munkához és biztos anyagi háttérhez egy olyan kistérségben, melyben még az országos átlagnál is nehezebb megélhetési forrást találni.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
 

A hozzászólás az Ön számára nem engedélyezett.
Kérjük regisztráljon vagy lépjen be az oldalra!