Alakuló testületi ülés Mezőnyárádon

2010. október 18-án tartotta alakuló ülését Mezőnyárád község képviselő-testülete. A nyilvános ülésre a házasságkötő teremben került sor nagy érdeklődés mellett.

Hirdetés_______________________________________________________________________






Farkas Pál, mint korelnök köszöntötte a jelenlévőket és nyitotta meg az ülést.
Elsőként Bajnóczki Mátyás a HVB elnöke tájékoztatta a jelenlévőket az eredményekről és felkérte a megválasztott képviselőket az eskütételre.
( Mint ismeretes, több megválasztott mezőnyárádi képviselő is lemondott mandátumáról a választást követő héten. A mandátumát visszaadó Tóth Sándor helyére Vályi-Nagy Zsolt került be a testületbe, míg a szintén megválasztott Harangozó Barnabás is visszaadta mandátumát, csakúgy mint sorban következő, legtöbb szavazatot kapó jelölt Orosz Lajosné is. Így a testület hatodik tagja Bogyó József lett.
A Nyárádi Krónika októberi számában több cikket is olvashatnak majd a választással kapcsolatban, amelyekben a megválasztott polgármester, Dr. Horváth László, és a mandátumokról lemondó képviselők is leírják gondolataikat.) Először a képviselő-testületi tagok, majd a polgármester is letette esküjét valamint aláírásukkal hitelesítették is azt.
Harmadik napirendben a polgármester tiszteletdíjának és költségátalányának megállapítására került sor. Ebben a szavazásban Dr. Horváth László polgármester érintettsége miatt nem kívánt részt venni. Az előterjesztett javaslatot a képviselők támogatták, így ennek alapján 174.00 Ft tiszteletdíj és 25%-os költségálltalány illeti meg a község első emberét.
Negyedik napirendben Dr. Horváth László ismertette polgármesteri programját. Beszédében kifejtette: Megtörtént a hivatal átadás átvétel. Az elkövetkező időszakra szoros pénzügyi tervet kell kidolgozni. A kialakításra kerülő gazdasági programnak segítenie kell a fejlesztések előmozdítását.. A civil szervezetekkel még szorosabb összefogást kell kialakítani. Új kulturális tartalommal kell megtölteni a rendezvényeket.
Az ülés vezetését a továbbiakban Dr. Horváth László vette át
Ötödik napirendben szavazatszámláló bizottság felállítására került sor, az alpolgármesteri választás lebonyolításához. A bizottság elnöke Bogyó József lett, tagjai pedig Szajlai Gábor és Vályi-Nagy Zsolt.
Hatodik napirendben alpolgármester választás zajlott. A polgármester javaslata alapján és a lezajló titkos szavazás eredményeként Bárdos József Szabolcs lett Mezőnyárád község alpolgármestere.
Hetedik napirendben az alpolgármester tiszteletdíjának megállapítására került sor Az újonnan megválasztott tisztségviselő nyilatkozata alapján nem kívánja felvenni tiszteletdíját. A testület egyhangúlag elfogadta a határozatot.
Nyolcadik napirendben a képviselők tiszteletdíjának megállapítására került sor. Előzetes megbeszélés alapján egyhangúan arra a megállapításra jutottak a képviselők, hogy nem kérik a tiszteletdíjat. Ezt a döntésüket később megerősítették szavazatukkal.
Kilencedik napirendben a Bursa Hungarika ösztöndíj pályázathoz való csatlakozást tárgyalták a képviselők. Ebben a fázisban csak a jelentkezés megerősítésére került sor. A későbbiekben még tárgyalja a testület a kérdést és értesíti a lakosságot a jelentkezés feltételeiről.
Időszerű kérdések feladatok között. Meghívó hangzott el az Október 23-ai rendezvényre.
Az ülés végén megajándékozták azokat a volt képviselőket, akik a későbbiekben már nem kívánnak indulni, de sok cikluson keresztül tevékenykedtek és sokat tettek Mezőnyárád község fejlődéséért. Név szerint: Ötvös Sándorné, Kolyvek István, Ötvös Károly.
A szózat hangjai után üdítőre és süteményre invitálták a jelenlévőket.

Az ülésen készült felvétel (vágatlan):


Polgármesteri program:

Tisztelt Hölgyeim és Uraim!

Vége a község közéletét eléggé megmozgató eseménynek a helyi választásnak. Talán túlságosan is forrtak az indulatok, de nagyon remélem, hogy időve megnyugszanak a kedélyek és kialakul az a nyugodt légkőr ami az eredményes munkához kell. Szeretném megköszönni mindazoknak, akik éltek a választás jogával és elmentek szavazni és különösen azoknak köszönöm ,akik szavazataikkal bizalmat szavaztak nekem és képviselő társaimnak és nagyon hálás vagyok azoknak a barátaimnak akik igen aktívan segítettek, támogattak a kampány során. Ugyancsak köszönet illeti mindazokat akik részt vettek a választás lebonyolításában, biztosítva annak tisztaságát. A választás eredményével kapcsolatban sajnálattal hallom, hogy egyesek csalódásukban olyan kijelentéseket tesznek, hogy megbánja még a település, hogy nem kormány párt által támogatott vezetést választott. Érthetetlen számomra ez a kijelentés egyrészt azért, mert a községnek független vezetése van és úgy gondolom ,hogy a falu érdekében ezért képesek vagyunk mindenkivel együttműködni, természetesen jobb és bal oldali kormánnyal is. Az elmúlt húsz évben mindkettőre volt már példa. Másrészt érdekes ezt hallani azoktól akik pár napja még arról győzködték a választókat, hogy mennyire szívügyük a település jövője, az itt élők sorsa,most meg arra törekednének, hogy ártsanak a falunak. Az meg aztán teljesen elképesztő, hogy nagyszámú szavazatot kapott képviselők visszaadják mandátumukat mert nem ők kerültek többségbe, így aztán már nincs is kedvük a közösségért dolgozni, meg se próbálják az általuk oly sokszor emlegetett együttműködést és összefogást. Vagy talán arról van szó, hogy úgy látják, hogy ebben a helyzetben nem tudják a saját egyéni érdekeiket érvényesíteni, mint ahogy az elmúlt években tették. Választott közszereplő nagyobb hibát nem követhet el, minthogy cserben hagyja választóit, visszaélve azok bizalmával. Az eset tanulságos kell, hogy legyen a választók számára is, a jövőben jobban meg kell gondolni kibe fektetik bizalmukat. Én és képviselőtársaim valamint a velünk szimpatizálók legfőbb törekvése ,hogy a legszélesebb együttműködést kialakítsuk községünkbe és ebbe a folyamatba a mandátumukat visszaadottak által cserben hagyott választókra is számítunk . Következetes munkával igyekszünk meggyőzni őket és bevonni abba az alkotófolyamatba ami szándékaink szerint a falu fejlődését szolgálja.
De lépjünk túl ezen a gondon, hiszen számos feladat áll előttünk, amit meg kell oldanunk.
Megtörtént a hivatal átadás átvétel. Sajnos amit a kampány során állítottunk minden beigazolódott. Valós a 10 milliós fejlesztési hitel és a 20 milliós működési hitel. Ezen kívül történt 1.250 ezer Ft.- szabálytalan kifizetés útjelző táblákra előleg címén, amire nem történt és nem is várható teljesítés. A pénz visszaszerzése már csak peres úton remélhető. Kétséges a falunap költségeire pályázott összeg kifizetése is, de ebben az ügyben nem az önkormányzat hibázott. Ezen kívül több munka úgy lett elvégezve, hogy se megrendelő, se árajánlat, se vállalkozási szerződés. Ezért aztán mindenek előtt ki kell dolgozni azt a pénzügyi tervet, amivel tudjuk kezelni a tetemes adósságot és ugyanakkor a falu működését és fejlődését is biztosítani lehet. Meg kell találni azokat a forrásokat ,amivel növelni lehet a bevételeket, de ez nem érintheti a lakosságot, mert a lakosság döntő többsége már teherbíró képessége végső határán van. Ezért is kell fokozott figyelmet fordítani a szociális kérdésekre, lehetőség szerint támogatni minden rászorulót. Ki kell dolgozni azt a gazdasági programot is, ami tartalmazza a lehetséges fejlesztési elképzeléseket. Ezekről választási programomban már részletesen szóltam, de a közeljövőben a testület elé terjesztem mint a község 2011-2014 évekre szóló gazdasági programját. Át kell tekinteni a civil szervezetekkel meglévő kapcsolatainkat és segíteni kell újak alakulását, községi rendezvényeinket új tartalommal kell megtölteni, már csak azért is, hogy talán ez is hozzájárul a békésebb légkör kialakulásához. És ezen kívül még számos feladat van az élet más területein. Ezért aztán nyitottak vagyunk a feladatok megoldásában, számítunk minden polgár véleményére és közreműködésére.
Remélem, hogy következetes munkánk eredményeképpen egy idő után mindenki belátja, hogy az új vezetésnek legfőbb célja az itt élő emberek szolgálata, lehetőleg mindenki megelégedésére. Ehhez megértés és bizalom kell és akkor reményeink szerint Mezőnyárád ismét egy élhető, nyugodt, békés község lesz. Ez mindnyájunk érdeke.

Adjon hírt ismerőseinek erről a cikkről a közösségi oldalakon!
Kattintson az ikonokra!
Add az iWiW-hez Add a Startlaphoz Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Google Reader-hez

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
 

A hozzászólás az Ön számára nem engedélyezett.
Kérjük regisztráljon vagy lépjen be az oldalra!