Lesz-e vagy sem halastó Bükkábrány külterületén?
Írta: Eleven Televízió   
2011. február 13. vasárnap, 01:00

Immár több éve húzódik a Bükkábrány külterületére építendő halastavak ügye. 2011. január 25-én egy lakossági fórumot hívott össze az önkormányzat, hogy kikérje a lakosság véleményét az üggyel kapcsolatban.
A fórumon megjelent a beruházó, valamint a kivitelező cég több képviselője is.
A lakosság számos kérdéssel fordult a beruházó felé. Többek között kifejtették azon álláspontjukat, hogy félnek egy esetleges gátszakadástól, a talajvízszint megemelkedésétől, szúnyoginváziótól, a lakóingatlanok értékének csökkenésétől, a jelenlévő természeti értékek károsodásától, valamint attól, hogy a tavak létrehozásához szükséges munkálatok elvégzésére érkező nehézgépek tönkreteszik a már szebb napokat is látott aszfaltburkolatot.
Hirdetés_______________________________________________________________________





A kérdések megválaszolása után, lehetőség nyílt megtekinteni az elkészült tervdokumentációt a térképekkel együtt, amit már több hete a lakosság rendelkezésre bocsájtottak és megtekinthető volt a polgármesteri hivatalban, valamint további felmerült kérdésekre is szívesen válaszoltak a szakértők.
A fórum után a televízió munkatársai is megkeresték a beruházót aki készségesen válaszolt a feltett kérdésekre írásban.

A televízió által feltett kérdéseket és az azokra kapott válaszokat valamint a rendelkezésünkre bocsátott dokumentációt mindenki megtekintheti ha a tovább gombra kattint!
Ebből kiderült többek között az is, hogy még a héten tervezik az érintett lakosság írásos és személyes felkeresését is, ahol minden érintett egyrészt kinyilváníthatja azon véleményét, hogy támogatja e avagy sem a beruházást, másrészt a még felmerülő kérdésekre is választ kaphatnak. Valamint kiderült, hogy egy új tanulmány szerint a TERVEZETT NÉGY TÓ HELYETT CSAK HÁROM KERÜL MEGVALÓSÍTÁSRA. A tervek között szerepel az is, hogy a beruházó saját költségén kitakarítja a Sályi-patak medrének egy szakaszát, elvégzi a gátak magasítását valamint a Béke út végén található csapadékelvezető árkot a létesítendő tavak között a patakmederbe vezeti. Továbbá nem zárkózik el attól sem, hogy az általános iskolások természetismereti órák keretein belül látogatást tegyenek a tavak környékén.


Eleven Televízió:
A szóban forgó helyen két földterület is van. A tervek szerint a Sályi patak melyik oldalán létesülnének a tavak?
Beruházó: A tervezett újonnan létesítendő halastavak a település É-i.oldalán Sály település irányában a Sályi patak két oldalán kerülnének kialakításra, Bükkábrány település külterületén. A település és a régóta meglévő és most felújítás alatt álló halastavak között egy kisebb tó, míg a patak másik Nyugati oldalán a Béke utca alatti földterületen egy kisebb és egy nagyobb tó kerülne kialakításra.

Eleven Televízió: A tervezett négy tó közül kettő kisebb, kettő nagyobb lenne. Mekkora területűek egyenként?
Beruházó:
-I/1 tó: 6,3 ha vízfelület; töltés hossza 1.260 m; töltés aljának szélessége 32 m; legnagyobb vízmélység 1,5 - 4,3 m; tároló kapacitása 216.090 m3
-I/2 tó: 0,9 ha vízfelület; töltés hossza 430 m; töltés aljának szélessége 22 m; legnagyobb vízmélység 1,5 - 3,5 m; tároló kapacitása 25.948 m3
-II/1 tó: elmarad
-II/2 tó: 0,5 ha vízfelület; töltés hossza 330 m; töltés aljának szélessége 22 m; legnagyobb vízmélység 1,5 - 3,2 m; tároló kapacitása 16.890 m3

Eleven Televízió: Mekkora lesz a tavak átlagos vízmélysége?
Beruházó: A tavak átlagos vízmélysége 1,5 m és 4,3 m között változik.

Eleven Televízió: Többen félnek két dologtól: egyrészt, hogy megemelkedhet a talajvíz szintje, másrészt egy esetleges gátszakadástól. Mit tartalmaznak a tervek ezek elkerülése érdekében?
Beruházó: A gát elmozdulás ellen 6,5-szeres biztonsági tényezővel van méretezve a település közelsége miatt az előírt 1,8-szoros helyett. A megépült gátat vegyes fűmag keverékkel kell beültetni, hogy az esetlegesen lehulló intenzív zápor se tudja kikezdeni a töltést. A töltések koronaszélessége 4 m. A halastavak D-i gátjánál a szivárgó vizek felfogására egy-egy földmedres szivárgó árok is kerül kialakításra.

Az egyes területeken jelentkező jelenlegi „magas” talajvíz (áll a területeken a víz) azért van, mert a területre az utóbbi évben lehulló sok csapadék a felső 50-60 cm-es rétegben megállt, telítette azt és nem tud leszivárogni az alatta lévő vízzáró réteg (agyag) miatt, míg az elfolyása a terepi adottságok (mély fekvés) miatt nem volt lehetséges.

A talajmechanikai szakvélemény készítésekor elvégezték a tervezett déli töltés állékonyság vizsgálatát, hogy a töltéslábnál várható maximális nyomás esetén, megfelelő módon kivitelezett töltés elegendő biztonsággal rendkelkezeik-e elcsúszás, valamint a mentett oldali fedő felszakadással szemben. A számítási eljárást árvízvédelmi töltésekre vonatkozó módszerrel végezték. Mind a rézsű állékonyság, mind a fedő felszakadásával szembeni biztonság meghaladja a szabványban előírt biztonsági tényező 1,8 - szoros szorzat értékét.
A település alsóbb részein lakókra komolyabb veszélyt jelent a Sályi patak medrének nem megfelelő kezeléséből adódó árvízi elöntések.

A Plus Contact Kft. a Bükkábrányi Önkormányzattal, valamint a patak kezelőjével és az érintett építési szakhatósággal történő egyeztetést és megállapodást követően saját költségén vállalja a Sályi patak medrének kotrását és a gát magasítását 1-1,5 m magasságig az új tavak létesítésével kapcsolatban, az arra indokolt szakaszokon - megelőző geodéziai felmérések alapulvételével.
A tervezett tavakat az építtető körülkeríti személyvédelmi és biztonsági okokból.
Ezenfelül a Béke út végén az Önkormányzat által kiásott csapadékelvezető árkot a társaság saját költségén a létesítendő tavak között elvezeti a Sályi-patak medrébe.

Eleven Televízió: Mennyire lesz közvetlen, vagy közvetett kapcsolat a tórendszer és a Sályi patak között? Mennyiben befolyásolhatják majd a tavak a patak vízszintjét?
Beruházó: A tavak töltése: I/2 tó töltése a Sályi patakon lévő zsilip nyitásával történik. Az I/1 töltése az I/2 jelű tóból történik. A II/2 tó pedig a már meglévő halastóból lesz töltve. Ezekből látható, hogy a tavaknak NINCS közvetlen kapcsolata a Sályi patakkal. A patak áradása NEM befolyásolja a tavak vízszintjét.

Eleven Televízió:
Másik sarkalatos kérdés a szúnyogokkal volt kapcsolatos a lakossági fórumon. Készül-e hatástanulmány erről a kérdésről?
Beruházó: A Szent István Egyetem (Gödöllő) Környezettudományi intézet/Nemzetközi Fejlesztési és Trópusi Osztály docensének szakvéleménye a szúnyogok létformájáról röviden:
A nőstényszúnyog rendszerint pocsolyák, háborítatlan, sekély állóvizek (maximum 0,5 m átlagmélységig) vagy lassan folyó vizek felszínére egyesével vagy csomókban rakja petéit. A gyötrő szúnyogok nőstényei fentieken kívül növényekre, nedves talajra rakják tojásaikat.
A mocsaras, területek, háborítatlan vízi élőhelyek és vízfelszínek gazdasági jellegű hasznosításával (pl. halastavak, fürdő- és sportövezetek kialakítása, stb.) jelentős mértékben visszaszoríthatók a szúnyogpopulációk.
Továbbá halgazdasági szempontból is megerősítve, a halak ugyanúgy elfogyasztják az esetlegesen előforduló szúnyog lárvákat, mint egyéb a vízben lévő planktonokat is.

A teljes szakvélemény letölthető innen:
Szakvélemény (kattints a szövegre)

Eleven Televízió: A tervezett földmunkák befolyásolják-e valamennyiben az itt lakók mindennapjait?
Beruházó: Az építési munkálatokat kotrógépek fogják munkaidőben végezni. A kitermelésre kerülő humusz a tavak melletti építési munkálatokat nem érintő földterületen kerül elhelyezésre, míg az agyag mennyiséget töltésépítésre és tömörítésre használják fel. Közúton nem lesz tehergépkocsi forgalom.

Eleven Televízió: Tesznek e valamilyen intézkedést az esetlegesen megtelepedő, megjelenő ritka és veszélyeztetett állatfajok védelme érdekében?
Beruházó: A tavakon elsősorban vízi madarak megtelepedésére lehet számítani. Az újonnan építendő tavak területén az építtető a vadásztársaság részére vadászatra engedélyt nem ad. Továbbá madárriasztó gázágyút nem szándékozik használni ezen a területen.
Levegőtisztasági, zajvédelmi szempontból a beruházás terhelést nem bocsát ki. Környezeti terhelés nem áll fenn, melléktermékek, egyéb környezetet szennyező anyagok nem képződnek. A terület nem tartozik sem a védett természeti területek, sem a Natura 2000 területek közé, így elmondható, hogy a beruházás létesítésével járó hatás az élővilágra elviselhető mértékű.
A társaság igyekszik a halászati eszközök megválasztásánál a környezettudatosságra és a biológiai alapok megőrzésére, pl. homeopátiás gyógyászati szereket alkalmaz, illetve teljesen mellőz bármilyen növény-, vagy rovarölőszer használatát.
Ezenfelül a kialakított környezet alapul szolgálhat az általános iskola természetismereti órák tananyagának.

Eleven Televízió: Végül a határidőkről. Mikorra tervezik a tavak üzembe helyezését, illetve a már meglévő 4 fenti tó munkálatainak teljes befejezését?
Beruházó: A meglévő tavak rekonstrukciós munkálatai jelenleg is folyamatban vannak, terv szerint 2011. év végére készülnek el. Megjegyzendő, hogy a tavak karbantartására az előző több évtized alatt nem fordítottak megfelelő figyelmet. A kitakarítás során az összes gát megmagasításra, és megszélesítésre kerül. Teljesen új zsilipkapuk épülnek. A pangóvizes területek (20-30 cm) megszűnnek, ezzel visszaszorításra kerül a szúnyogpopuláció is, mivel a tavak teljes keresztmetszetükben, azaz gáttól gátig minimum 1,5 m átlagos vízmélységgel kerülnek feltöltésre. Az újonnan létesítendő tavak üzembehelyezését az építtető 2012. év végére tervezi.

A Sályi víztározó túlfolyóját folyamatosan takarítják, a gátakra eddig 25 teherautónyi betontörmeléket terítettek el azok erősítésére.

A víztározó, a meglévő három tó, illetve az új 3 db kisebb tó egy komplex halgazdaság egységének részei. Az építtető a félreértések tisztázására elmondja, hogy az új tavakat haltermelési célra létesíti, azok nem szolgálnának turisztikai célokat, és az építtető a lakosságot sem kívánja zavarni.
Amennyiben az új 3 tó megépül, úgy az építtető a meglévő tórendszer 3. számú tavából szeretne horgásztavat létesíteni hosszabb távú tervei szerint.
Illetve tervei között szerepel az is, hogy a 2011 és 2012 évben egy saját halkeltető állomást létesít elsősorban ponty ivadék előállítására, és azok saját területen történő kihelyezésére.

A társaság együttműködést folytat a Szent István Egyetem tanszékével és a Hortobágyi Halgazdaság Zrt.-vel is, mind állategészségügyi, mind pedig egyéb szakmai tárgyakban.

Kapcsolódó dokumentumok: (megtekintéshez kattints a szövegre)

Talajmechanikai szakvélemény

Halastó elhelyezkedése - módosított (térkép)

Halastó elhelyezkedése - eredeti (térkép)

 

Adjon hírt ismerőseinek erről a cikkről a közösségi oldalakon!
Kattintson az ikonokra!
Add az iWiW-hez Add a Startlaphoz Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Google Reader-hez

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
 

A hozzászólás az Ön számára nem engedélyezett.
Kérjük regisztráljon vagy lépjen be az oldalra!