"eNTER 2009/2010": projektzáró konferenciát tartottak
Írta: Eleven Televízió   
2011. május 06. péntek, 21:00
2011.május 5-én tartották a bükkábrányi és a mezőkövesdi általános és középiskolai könyvtárak összefogásával, az Európai Unió támogatásával megvalósult "eNTER 2009/2010": iskolai könyvtárak innovatív fejlesztése a mezőkövesdi kistérségben című projekt záró konferenciáját és  sajtótájékoztatóját a mezőkövesdi Nefelejcs Hotel konferenciatermében.
A Társadalmi Megújulás Operatív Program keretein belül a projekt 100%-os támogatást kapott, az érintett 4 könyvtár, a bükkábrányi Jánosházi Sándor Könyvtár, a mezőkövesdi Mező Ferenc Tagiskola Könyvtára, a Szent László Gimnázium és Közgazdasági Szakközépiskola Könyvtára, valamint a Széchenyi István Szakképző Iskola Könyvtára 12.488.168 Ft-ot használhatott fel a pályázatban megfogalmazott célok végrehajtására.
Hirdetés_______________________________________________________________________
 

A konferencián elsőként a sajtótájékoztatóra került sor, melynek során a sajtó megjelent képviselőinek számolt be a projekt céljairól, eredményeiről Szalai Szabolcs, Bükkábrány polgármestere, a konzorciumvezető önkormányzat képviseletében, illetve Derekasné Orosz Andrea, a Bükkábrányi Általános Művelődési Központ igazgatója, projektmenedzser.
10 órától kezdődött el a konferencia hivatalos programja, amelynek során elsőként Szalai Szabolcs, Bükkábrány polgármestere üdvözölte a résztvevőket, vendégeket, majd Derekasné Orosz Andrea projektmenedzser foglalta össze az elmúlt hónapok munkáját, eredményeit.
Elhangzott, hogy a projektben részt vevő 2 általános iskolai és 2 középiskolai könyvtár együttműködése a pályázati projekt tervezésétől – a megvalósuláson át szoros szakmai összefogásra épült, melyet kiegészített Bükkábrány község és Mezőkövesd Város Önkormányzatának konzorciumi együttműködése a projekt lebonyolítása során. A megvalósítás időszakában a projektbe kiterjedt a mezőkövesdi kistérség valamennyi közoktatási intézményére, és közkönyvtárára.
A Mezőkövesdi Többcélú Kistérségi Társulással közös szakmai fórumok szervezésére került sor, a Városi Diákönkormányzat rendezvények megvalósításában működött közre, míg a mezőkövesdi Városi Könyvtár és a II. Rákóczi Ferenc Megyei Könyvtár szakmai segítséget nyújtott a projekt megvalósítása során.
A prioritás kiemelt célja olyan szolgáltatások fejlesztése volt, amelyek elősegítik az egyenlő esélyű hozzáférést a nem formális és informális tanulás és képzés lehetőségeihez.Emellett számos programot, például a diákok részére vetélkedőket, kiállításokat, olvasótábort, míg a könyvtáros kollégák számára szakmai továbbképzést valósítottak meg az elmúlt hónapokban.
Elkészült az iskolai könyvtárak saját honlapja, melynek szerkesztésébe a könyvtárosok mellett a diákok is bevonásra kerültek-kerülnek.
Az oktatási intézményekben működő könyvtárak mindegyike rendelkezik a pályázati projektnek köszönhetően Szirén integrált könyvtári rendszerrel, melynek 4 nyelvű elektronikus internetes katalógusába felvitt állomány bárki számára korlátlanul hozzáférhető.
A konferencia további részében Sallainé Sipka Zsuzsanna közoktatási szakértő adott áttekintést a közoktatást érintő uniós forrásokról illetve arról, hogy milyen célokat tűzött ki a Nemzeti Erőforrás Minisztérium a közoktatás rendszerének megújítása érdekében.
A következő elődó Budai Erzsébet, a B-A-Z Megyei Pedagógiai Szakmai, Szakszolgálati, Közművelődési és Sportintézet vezetője volt, aki előadásában az intézet sokrétű tevékenységét, szolgáltatásit ismertette a jelenlévőkkel, illetve taglalta a közművelődés és közoktatás együttműködési lehetőségeit.
Utolsó előadóként Kaló Anikó, az Észak-Magyarországi TÁMOP 3.2.2 projekt szakmai vezetője mutatta be azt a sokrétű programot, amelyet az észak-magyarországi régió pedagógiai intézetei, közoktatási intézményei, illetve alapítványok, civil szervezetek bevonásával valósítottak meg. A program célja volt többek között, hogy a felsorolt intézmények között hatékony információáramlás, szakmai, gyakorlati együttműködés, és a jó ötletek megosztása elinduljon és hosszú távon is egymás segítségére legyenek több területen is.
A konferencia zárásaként Kazárné Kalber Nikolett, a Mezőkövesdi Közkincs-tár Nonprofit Kht.vezetője tolmácsolta dr.Fekete Zoltán, Mezőkövesd Város polgármesterének, a konzorciumi tag önkormányzat vezetőjének elismerését a projekt résztvevői felé.

 

Projekt azonosító: TÁMOP-3.2.4-08/1-2009-2010
Projekt megnevezése: "eNTER 2009/2010": iskolai könyvtárak fejlesztése a mezőkövesdi kistérségben

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
 

A hozzászólás az Ön számára nem engedélyezett.
Kérjük regisztráljon vagy lépjen be az oldalra!