Jó tanulók a békák
2011. április 10. vasárnap, 01:00
Több száz kétéltű, jellemzően barna varangy tanulta meg az elmúlt napokban a rá vonatkozó közlekedési szabályt a Bükk-hegységben. A KRESZ által nem taglalt szabály az, hogy az állatoknak tilos az úttesten átkelni, számukra a kijelölt átkelőhely az úttest alatt húzódik.
A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság által létesített kétéltű átjárókat az állatok már használják és eddig egyetlen példány sem szegte meg a szabályt. Ennek köszönhetően minden varangy – és más kétéltű – épségben átért a telelőhelyéről a szaporodó helyére és a közúti forgalmat sem veszélyeztetik az állatok.
A nagy vonulás Bogácson, a 3504-es út menti tó mellett minden nap az alkonyati és esti órákban látható és filmezhető.

Hirdetés_______________________________________________________________________
 

Üzembe helyezték, a kétéltűek, jellemzően barna varangyok pedig birtokba vették a Bogácsi-tó közvetlen közelében kialakított átjárórendszert. Az elmúlt időszakban minden évben, a kézzel történő „vödörtaxis” mentés ellenére is igen rövid idő alatt ezrével ütötték el a tó felé szaporodni igyekvő kétéltűeket a 2504-es számú úton.

A projekt keretében mintegy 40 millió Ft-os beruházással a közút békák által legfrekventáltabb majd 1 km-es átkelési szakaszán, egy meglévő áteresz került felújításra, két új áteresz, 1400 m terelőfal, 300 m terelőárok, és egy ideiglenes kapu épült. A műtárgyak nem csak a biztonságos szaporodóhelyre való eljutást, hanem az onnan élőhely felé történő mozgást is biztosítja. 

A március végén átadott, átjárót szinte rögtön használatba is vették a kétéltűek. A békák átkelését természetvédelmi őrök, biológusok, ökológusok, az Egri Főiskola munkatársai és hallgatói kameracsapdák segítségével és személyes jelenléttel folyamatosan követik. Ez a monitoring tevékenység jelentősen hozzájárulhat ahhoz, hogy a kétéltűek vonulásáról nyert tapasztalatokat a későbbiekben létesítendő átjáróknál hasznosíthassák.

 A projekt széles társadalmi összefogással valósult meg és működtetésében is erre alapul, hiszen abban a BNPI-n (közmunkások bevonásával) és a közútkezelőn kívül, a helyi horgászegyesület, a vízgazdálkodási társulat, a település önkormányzata és a felméréseket segítő civilek is részt vesznek, így a projekt jó példa a természetvédelem és a helyi lakosság együttműködésének erősítésére is.

 A program nem áll itt meg, hiszen még idén elkészülnek a felsőtárkányi átjárók és a BNPI Varbó, Hasznos és Sástó térségében békaátjárók létesítésére újabb KEOP pályázatot nyújtott be.

(fotó: Bükki Nemzeti Park Igazgatóság)


Adjon hírt ismerőseinek erről a cikkről a közösségi oldalakon!
Kattintson az ikonokra!
Add az iWiW-hez Add a Startlaphoz Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Google Reader-hez

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
Módosítás dátuma: 2011. április 10. vasárnap, 13:21
 

A hozzászólás az Ön számára nem engedélyezett.
Kérjük regisztráljon vagy lépjen be az oldalra!