Mezőkövesdi hírek - 2011. május 17.
Írta: Eleven Televízió   
2011. május 17. kedd, 16:03
Elsőáldozás

Május 15-én tartották az elsőáldozást Mezőkövesden, a Szent László templomban. A 9 órakor kezdődő szentmise főszereplői a díszes, fehér ruhába öltözött gyerekek, akik első alkalommal vették magukhoz az első áldozás szentségét. Mezőkövesden, az egyház egyik legjelentősebb ünnepén huszonketten áldoztak először. A szertartás fontos, egyben lélekemelő része a fogadalomtétel volt.
Első szentáldozásra az gyermek engedhető, aki korának megfelelő érettséggel képes az Eukarisztiát megkülönböztetni a közönséges kenyértől és bortól, valamint megfelelő hittani ismeretekkel rendelkezik. Ez általában 7-8 éves kor és két esztendő hittanos tanulmány után következhet be legkorábban.

Hirdetés_______________________________________________________________________
 

Közösségi Ház felújítása

Jól halad a munka Mezőkövesden, a Szent László téren és a Közösségi Házban.

Mezőkövesd Önkormányzatának 2009-ben benyújtott és megnyert városrehabilitációs pályázata keretében megújul a település központjában fekvő Szent László tér és a Közösségi Ház. A téren az emlékmű felújítása mellett épül az új díszburkolat, valamint a parkoló kiépítése is folyamatban van. Ezzel párhuzamosan halad a Közösségi Ház korszerűsítése is. Az épület új nyílászárókat kapott, amely hosszú távon hő- és energiamegtakarítást jelent majd az intézménynek. A szakemberek emellett elkezdték a liftakna kiépítését. Ezentúl az egyéb szerkezeti, bontási, átalakítási munkák is zajlanak a felújítandó ingatlanban.
M. Zs.


20 éves a Matyó Népművészeti Egyesület

Idén ünnepli megalakulásának 20. évfordulóját a mezőkövesdi Matyó Népművészeti Egyesület. A jubileum alkalmából május 13-án „20 év a matyó kultúra szolgálatában” címmel tartott közgyűlést a civil szervezet. Az ülés elején Tállai András, a Belügyminisztérium Önkormányzatokért Felelős Államtitkára mondott köszöntőt, visszaemlékezve az egyesülethez kötődő kapcsolatára és a közös munkára. Az államtitkár szavai után dr. Fekete Zoltán, Mezőkövesd polgármestere köszöntötte a jubiláló szervezetet és méltatta az elmúlt két évtizedes munkájukat. Az eltelt 20 évben történtekről és a fejlődésről Berecz Lászlóné, az Egyesület elnöke számolt be a tagok és a jelenlévő vendégek előtt. Az ünnepi közgyűlés zárásaként Budai Erzsébet, a B-A-Z. Megyei Pedagógiai és Közművelődési Intézet igazgatója elismerő oklevéllel és virággal köszöntötte fel az Egyesületet. Az ünnepség kulturális műsorában közreműködött a Matyó Népi Együttes, a Matyó Néptáncegyüttes szólistái, Vargáné Pap Edina népdalénekes, valamint Kovácsné Bulyáki Margit versmondó.
A jubileumi ünnepség szombaton délelőtt gyerekek számára szervezett játszóházzal és táncházzal folytatódott. A május 14-ei rendezvény egyik látványos programja, a matyó motívumokat alkalmazó divattervezők, designerek és népi iparművészek, ruha- és ékszerkészítők munkáiból összeállított tárlat volt. A kiállított alkotások mellett maguk a készítők is bemutatkoztak, többek között a brazil származású Patkó Seve Bruna, Tankó Judit, Varró Gabi, Erdész Judit, illetve az Örökség Alkotóműhely. Emellett Takács István festőművész divatterveiből is kiállítást rendeztek be a táncpajtában.
Ezt követően közönségtalálkozóval folytatódott a jubileumi programsorozat, amely keretében Szabó Attilával és Makó Péterrel, a Csík zenekar tagjaival találkozhattak az rajongók.
Ezután városnéző túra indult a Hadasban, amely keretében Berecz Lászlóné vezetésével a vendégek megtekinthették a városrészben található alkotó- és tájházakat.
Az ünnepség és az est fénypontjaként a Veszelka Kommandó koncertjén szórakozhattak a Táncpajtába ellátogatók.
M. Zs.


Felkészütés a szülői feladatokra

15 általános iskolás vett részt az idei csecsemőgondozói versenyen. A vetélkedő győztese vehet részt a megmérettetés megyei fordulóján.

A Magyar Vöröskereszt Mezőkövesdi Szervezete immár évek óta megszervezi a csecsemőgondozási versenyt, amelyen a mezőkövesdi, illetve a környékbeli települések általános iskolás tanulói mérték össze tudásukat. Idén 5, háromfős csapat vett részt a verseny területi fordulóján.
A vetélkedő két részből, egy elméleti és egy gyakorlati feladatból állt. Az elméleti részben egy általános totót kellett kitölteniük a fiataloknak. A gyakorlat során három állomáson, a lázcsillapítás-öltöztetés, vagy a táplálás, vagy a fürdetés témakörben kellett bemutatni tudásukat a védőnők előtt.
A végeredmény alapján az első helyezett a Szent István Katolikus Általános Iskola egyik csapata lett, míg a második helyen végzett a Bárdos Lajos Tagiskola, a harmadik helyet pedig a Szent István Katolikus Általános Iskola másik csapata érte el.
M. Zs.


Vízparton

A meghittség, a béke, a nyugalom fogadott bennünket, amikor május 4-én beléptünk a mezőkövesdi Rózsa Étterem kiállító termébe, ahol ez alkalommal Szlovák Sándorné állította ki táj- és természetfotóit. A „Vízparton” című fénykép-összeállítás segítségével megismerhettük a természet, a vízparti táj szépségeit.
A fotók között láthatunk olyat, amely a naplementét, a békés folyót ábrázolja. Szlovák Sándorné a nyugalmat árasztó pillanatok mellett „lencsevégre kapta” az éppen a finom falatra lecsapó madarat, vagy a kecses mozgású hattyú landolásának pillanatát.
A képek többsége a Tiszánál, a Dunánál, a Balatonnál és más hazai, illetve külföldi tájon készült, amelyek a természet szépségeit, egy-egy megragadott pillanatot örökítenek meg.
A teremben körbesétálva, végignézve a szebbnél szebb, a természetből kiragadott pillanatot megörökítő képeket, mi, szemlélődők is úgy érezhetjük, hogy együtt sétálunk a mezőkövesdi alkotóval azon a bizonyos, szívet melengető vízparton.
A kiállítást dr. Hajdu András alpolgármester nyitotta meg, aki egyben jellemezte a bemutatott alkotásokat. Az ünnepség hangulatát Dienes Jánosné versszavalata, valamint a Matyó Néptáncegyüttes két tagjának tánca színesítette. A tárlatmegnyitó zárásaként Szlovák Sándorné által készített digiporámát tekinthették meg a látogatók.
A kiállítást egy hónapig láthatják még az érdeklődők. Látogasson el Ön is a tárlatra, s legyen részese a feledhetetlen élményt adó, szemet és szívet melengető élménynek!
M. Zs.


Neves elismerést kapott Mezőkövesd rendőre

Vizi Zoltánnak, a Mezőkövesdi Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztály kiemelt főnyomozójának adományozta a Megyei Közgyűlés a Borsod-Abaúj-Zemplén Megye Közbiztonságáért Díjat április 24-én, a Rendőrség napja alkalmából rendezett közgyűlésen.

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megye Közbiztonságáért Díjat 15 évvel ezelőtt, 1996-ban alapították. A megyében minden évben három, egy bűnügyi területen dolgozó, egy közrendi területen munkálkodó, illetve egy igazgatásrendészeti vagy közlekedésrendészeti területen teljesítő személy kaphatja meg a díjat. A Megyei Közgyűlés méltatása szerint Vizi Zoltán a több, mint 15 éves példamutató munkavégzésért kapta ebben az évben a neves kitüntetést.
A kitüntetett nyomozó szerint nagyon sok mezőkövesdi dolgozó megérdemelné ezt az elismerést, ennek ellenére városunkban rajta kívül még egyetlen rendőr sem kapta meg, így méltán lehetünk most büszkék a Mezőkövesdi Rendőrkapitányság kiemelt főnyomozójára.
„A legtöbb kollégámnak gyermekkori álma volt, hogy rendőr legyen. Nálam ez nem így történt. Először a Kós Károly Építőipari Szakközépiskolában út-, és hídépítő képesítést szereztem Miskolcon, és annak ellenére, hogy éppen akkor, a 90'-es években kezdtek el több autópályát is építeni, én mégsem abba az irányban indultam el. A sors érdekes fordulata volt, hogy az akkori barátnőm, most már feleségem édesanyja vett észre az újságban egy hirdetést, miszerint rendőr tanoncokat keresnek. Úgy gondoltam megpróbálom, és 1995. február 1-jén felvételt nyertem a Miskolci Rendészeti Szakközépiskolába. Majd 1999-ben munka mellett – járőrként kezdtem, mint minden rendőr – elvégeztem egy tanárképző főiskolát, pedagógia szakon, illetve átképzőként a Rendőrtiszti Főiskolát, és később, több lépcsőfokot megjárva 2007-ben lettem kiemelt főnyomozó a kapitányságon.” – mesélte el Vizi Zoltán.
P. V.


Megújult a Pulyka-kút

Megszépült Mezőkövesd egyik legmutatósabb artézi kútja, a Szent László téren álló Pulyka-kút.
Mintegy negyed millió forintból újult meg az artézi kút, amelyet a VG Zrt. alvállalkozók segítségével kivitelezett. A város díszes kútja húsvétra készült el.
„Dr. Fekete Zoltán polgármester kérése volt, hogy a korábban megközelíthetetlen kutat, átalakítsuk, és megemeljük 40 cm-rel, hogy hozzáférhessen bárki. Ennek az alapja egy 150 cm átmérőjű betongyűrű, melyben a kifolyó víz elvezetését egy csapadékelvezető árok építésével oldottuk meg.”mondta el Póta László, a VG Zrt. víz-, és szennyvízhálózati ágazatvezetője.
Magán a pulykán már évek óta megjelent a rézpatinancia, így a vörös színt szinte teljesen elfedte az oxidáció okozta zöldes barnás réteg. Annak érdekében, hogy a pulyka visszanyerje régi fényét homokfúvásos technikával tisztították meg a szakemberek. Az artézi kút vizének minősége Póta László szerint kiváló. Ennek ellenére az ágazatvezető kúraszerű fogyasztást javasol, hiszen a víz vastartalma jóval magasabb, mint az ivóvízé, illetve mint a város többi artézi kútjáé.
„A vízhálózatokban megengedett 0,2 mg/l-es felső értéket jóval felülmúlja, hiszen ebben a vízben 0,7 mg/l a vaskoncentráció.” –emelte ki a VG Zrt. ágazatvezetője.
Póta László reméli, hogy a felújítás népszerűbbé teszi az artézi víz fogyasztását a mezőkövesdiek körében.
P.V.


Közel 100 milliós fejlesztés

Átadták az új vízszállító gépjárművet a Mezőkövesdi Hivatásos Önkormányzati Tűzoltóságon május 3-án. A beruházásnak köszönhetően közel 100 millió forint értékű fejlesztés valósult meg.
A Mezőkövesdi Hivatásos Önkormányzati Tűzoltóság 2007-ben nyújtott be pályázatot új vízszállító gépjármű beszerzésére, mivel a rendelkezésre álló jármű elavult és elöregedett. A pályázatot „A hivatásos önkormányzati tűzoltóságok, valamint a szakágazat képzési feladatait ellátó oktatási intézmény szerállományának, technikai eszközeinek amortizációs cseréjére, korszerűsítésére” címmel az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság írta ki.
„ A pályázat önrészét Mezőkövesd Önkormányzata biztosította, ennek összege közel 15 millió forint volt, míg a teljes beruházás értéke hozzávetőleg 90 millió forint. Azt hiszem, ebből is jól látszik, hogy viszonylag kis önerő mellett, milyen jelentős fejlesztést sikerült megvalósítani.” -hangsúlyozta Koroknai Péter, tűzoltóparancsnok.
A sikeres elbírálásnak köszönhetően egy nagy teljesítményű és többfunkciós autóval gazdagodott a mezőkövesdi tűzoltóság gépjárműparkja. A vízszállítót egy nagyon erős, 430 lóerős motor hajtja és egyszerre hét köbméter vizet tud megmozgatni. A jármű avaroltó,- és gyors beavatkozó berendezéssel van ellátva, ezen felül egy nagyon korszerű szivattyú található rajta, így szükség esetén akár gépjárműfecskendőként is lehet alkalmazni. Az avaroltó berendezésnek köszönhetően hőségriadó esetén az aszfalt locsolását, hűtését is kiválóan meg lehet oldani.
A vízszállító autó átadó ünnepségén jelen volt többek között dr. Fekete Zoltán polgármester, Bóta Gáspár és Malatinszky Károly települési képviselő, valamint Koroknai Péter tűzoltóparancsnok. A köszöntőket követően a résztvevők betekintést nyerhettek a gépjármű működésébe és megismerkedhettek a funkcióival.
A dél-borsodi település tűzoltói további fejlesztésekre is adtak be pályázatot. Ezek között szerepel egy korszerű gépjárműfecskendő beszerzése, míg a másik pályázatot védőruházat, védősisak, illetve védőcsizma beszerzésére nyújtották be. Az említett pályázatokhoz mintegy 20% önrész szükséges, a beadványok elbírálása folyamatban van.
B. K.


Kátyúzás, karbantartás

Út és járda karbantartási munkálatok zajlanak Mezőkövesden. A fejlesztést önerőből valósítja meg a dél-borsodi önkormányzat. A település vezetése a közúthálózat legfontosabb javítási munkálataira minden esztendőben külön forrást biztosít a költségvetésben. A szakemberek első lépésben felmérték az önkormányzati tulajdonban lévő úthálózat állapotát és elkészítették a javítási munka tervezett költségvetését. A pályázat kiírását és lefolytatását követően a képviselő-testület márciusi ülésén választotta ki a kivitelező céget, ezt követően kezdődtek meg a kátyúzási munkálatok. Az érintett utakon az önkormányzat és a kivitelező cég szakemberei közösen kijelölték azokat a területeket, illetve úthibákat, ahol a javítást el kell végezni.
„Az úthibák azon típusával tudunk ilyenkor foglalkozni, ahol az útfelület olyan mértékben sérült, amely a közlekedők számára balesetveszélyes. Az apróbb esztétikai hibák, azaz a sülyedések, illetve repedések kiküszöbölését a költségvetési lehetőségek nem teszik lehetővé. Az önkormányzat jelentős összeget, mintegy bruttó 10 millió forintot fordít közúthálózat balesetveszélyes aszfalthibáinak elhárítására. A kivitelező cég várhatóan május végén fejezi be a munkálatokat, ezt követően megkezdődik majd a balesetveszélyes járdaszakaszok felújítása is.” - mondta Vigh Henrik, a Városfejlesztési és Városüzemeltetési Iroda vezetője.
A kátyúzási és járdafelújítási munkálatokon túl az útburkolati jelek újrafestését is végre fogják hajtani, melyre a kátyúzás befejezése után kerül sor.
B. K.


Civilek Hete

Negyedik alkalommal rendezték meg a Civilek Hete elnevezésű programsorozatot Mezőkövesden. A mezőkövesdi Civil Szövetség Egyesület szervezésében április 22-e és május 1-je között bonyolították le a nagyszabású eseményt.
A Civil Szövetség Egyesület elsősorban azért szervezi meg a rendezvényt, hogy a tagszervezetek bemutassák és felhívják a figyelmet a tevékenységükre és működésükre, illetve az adó 1%-ának felajánlására. A rendezvénysorozat megvalósítására a Nemzeti Civil Alapprogram Demokrácia- és partnerség-fejlesztési Kollégiuma által kiírt pályázatán nyert támogatást a Civil Szövetség.
A Civilek Hetének első napja egybeesett a Föld Napjával, ennek apropóján a nyitóprogram szorosan kapcsolódott a jeles eseményhez. A szövetség tagjai közül a Matyó Kertbarát Klub Egyesület, a Kabócák és Manócskák Klub, továbbá a Közösségi Ház képviselői az Iskolatörténeti Gyűjtemény udvarán egy-egy juharfát, illetve árvácskákat ültettek április 22-én. Emellett a kertbarátok révén igazi mezőkövesdi mák is helyet kapott a létesítmény udvarán kialakított veteményesben. Kiegészítő programként bábszínházat, valamint kézműves-foglalkozást tartottak a gyerekek nagy örömére. A fiatalok virágkaspókat díszíthettek, melyekbe virágmagokat ültettek. A Wass Albert szobor környékén a Mezőkövesdi Színészeti Egyesület és az Egészség Klub Egyesület tagjai ültettek el négy facsemetét a Városgazdálkodási Zrt. munkatársainak segítségével. A civilek mindezek mellett a település több pontján, játszótereken szemétszedéssel járultak hozzá a környezetünk, illetve a természet megóvásához.
A Kabócák és Manócskák Klub a legkisebbek számára nyújtott kikapcsolódási lehetőséget április 22-én délután. A Népi Művészetek Házában megrendezett Kabócás húsvéti készülődés keretében a gyermekek egyebek mellett kézműves-foglalkozásokon, tánc- és játszóházban tölthették kellemesen, illetve hasznosan az idejüket.
Mezőkövesden nagy múltra tekint vissza a húsvét ünneplésének hagyománya. A város önkormányzata, civil szervezetei, egyesületei, illetve lakói egyaránt igyekeznek méltó módon megemlékezni Jézus feltámadásáról továbbá fontosnak tartják a népi hagyományok megünneplését. A Matyó Húsvét ebben az esztendőben is egyebek mellett színes programokkal, kirakodóvásárral várta az érdeklődőket április 23. és 25-e között. A nagyszabású esemény 10. évfordulóját ünnepelte ebben az évben.
Április 27-én a Matyóföldi Foltvarró Klub rendezett nyílt napot a Városi Galériában. A Civilek Hetének kiemelkedő programja a Civil Parádé és a Civil Cuháré. A látványos rendezvény keretében a helyi civil szervezetek tagjai felvonulást szerveztek a Wass Albert szobortól a táncpajtáig április 28-án. A program a Táncpajtában vacsorával folytatódott. A Matyó Nagymama Klub Egyesület ízletes öhönt készített a jeles alkalomra. Ezt követően kisorsolták a Matyó Népművészeti Egyesület nyereményjátékának nyerteseit, majd játékos vetélkedővel és matyó, valamint görög táncházzal fejeződött be a nap.
Április 29-én és 30-án a civil szervezetek vezetői tréningen, úgynevezett coachingon vettek részt a Városi Galériában.
A Civilek Hete a Civil forgataggal zárult, melyet ötödik alkalommal rendeztek meg a Zsóry Gyógy- és Strandfürdőben május 1-jén. Az érdeklődök számos programmal találkozhattak az egész napos, nagyszabású rendezvényen. A fürdő területén felállított színpadon a civil szervezetek énekes, zenés, táncos szórakoztató programjaiból válogathattak kedvükre az érdeklődők. Fellépett többek között a Matyó Nagymama Klub Egyesület, a Mezőnagymihályi Asszonykórus, az Egészségklub Közhasznú Egyesület, a Mezőkövesdi Színészeti Egyesület, a MASZK Egyesület, valamint Mezőkövesd Város Fúvószenekara és a mazsorett csoportok.
A Szövetség tagszervezeteinek a sátraiban a Mozgássérültek Mezőkövesdi Egyesülete mellett a Jatari Indián Népművészeti Egyesület, a Matyó Népművészeti Egyesület, városunk Diákönkormányzata, a Matyó Kertbarátok Klubja és a Szabad Íjászok Rendjének tagjai egyebek mellett a kézműves-foglalkozásokkal, társasjátékokkal és íjászattal várták a fürdő látogatóit. A vendégek a színes programok mellett a szervezetek működésével és tevékenységükkel kapcsolatban is hasznos információkat kaphattak a Civil Szövetség Egyesület sátrában. Az energia-utánpótlásról ízletes, bográcsban készült ételekkel gondoskodtak a szervezetek.
B. K.


Szép eredmények a duatlon OB-n

Nagyszerűen szerepeltek a Mezőkövesdi Triatlon Egyesület sportolói az első alkalommal Mezőkövesden megrendezett Zsóry Duatlon Országos Bajnokságon.
Az elmúlt években négy alkalommal rendeztek duatlon országos versenyt Mezőkövesden, azonban az Országos Bajnokság küzdelmeinek első alkalommal adott otthont a település május 7-én. A nagyszabású sporteseményt a város önkormányzata és a Mezőkövesdi Triatlon Egyesület szervezte meg. A viadalra az ország minden tájáról érkeztek sportolók. A verseny küzdelmeiben mintegy 60 egyesület közel 600 sportolója vett részt a gyermek kategóriától egészen a veteránokig bezárólag. A verseny az újonc gyermekek korosztályos futamával kezdődött reggel 9 órakor és egészen késő délutánig zajlottak az OB küzdelmei.
A Mezőkövesdi Triatlon Egyesületet összesen 7 versenyző képviselte a rangos versenyen. Újonc női kategóriában Guba Hanna állt a rajtvonalra, aki a 37. helyen végzett a futásból és kerékpározásból álló viadalon. Gyermek férfi futamban Csörgő Péter a 33. helyen ért célba. A legnépesebb kövesdi korosztály a serdülőké volt, ahol három tehetséges sportoló képviselte a dél-borsodi települést. Sebők Klaudia bravúros teljesítményt nyújtva a 7. helyet szerezte meg a női abszolút kategóriában és ezzel a legeredményesebb kövesdi lett. Pető Katalin a 15., míg Juhász Benjámin a 36. helyen zárt a férfiak mezőnyében. A junior nők versenyében Pap Csilla ért el kiemelkedő eredményt, hiszen kategóriájában felállhatott a dobogó 3. fokára, míg összetettben a 10. legjobb idővel teljesítette a távot. A senior 1-es kategóriában versenyző Takács András a 10. helyen haladt át a célvonalon, abszolútban pedig a 60. helyen végzett a junior, felnőtt, senior, veterán összetett mezőnyében.
Ami a Zsóry Duatlon Országos Bajnokság végeredményét illeti, az újonc férfi futamot a Martfűi ÚTK színeiben induló Németh Csaba nyerte meg, míg a nők között a Balatoni TTSE csapatát erősítő Csák Virág diadalmaskodott. A gyermek férfi futamban a Győri VSE-ben szereplő Lendvai András, a nők mezőnyében a Balatoni TTSE sportolója Csák Panna szerezte meg a magyar bajnoki címet. A serdülő férfi futamot a Triatlon Villám versenyzője, Böröcz Bence, a női kategória küzdelmeit a Budaörsi TK-tól Fuchs Dóra fejezte be az első helyen. A férfiak ifi kategóriáját a Triatlon Villám ifjú tehetsége, Pap Dávid nyerte meg. A sprint felnőtt női futamban a budaörsi Fucks Renáta szerezte meg az aranyérmet, aki a közelmúltban rövid távú duatlon Európa Bajnokságot nyert Írországban. A sprint junior, felnőtt, senior és veterán kategória abszolút győztese Csortos Imre, a Uniqa Team-Újbuda sportolója lett.
A gyermek csapatversenyben a szegedi Titán TC, a nőknél a Veresegyház VSK szerzett magyar bajnoki címet. A serdülő nők és férfiak csapatversenye egyaránt a Mogyi SE Baja-Pécs sikerével zárult, sőt a klub sportolói a női sprint futamban sem találtak legyőzőre. A sprint férfi versenyben a Uniqa Team Újbuda SE gárdája állhatott fel a dobogó tetejére.
A díjakat, elismeréseket dr. Fekete Zoltán polgármester, Kropkó Péter, a Magyar Triatlonszövetség alelnöke, Lehmann Tibor, a TVK-Mali Triatlon Klub vezetőedzője, valamint Barczi Albert, a Mezőkövesdi Triatlon Egyesület elnöke adta át a helyezetteknek.

A METRI versenyzőinek eredményei:
újonc abszolút: 37. Guba Hanna 0:21:08
gyermek abszolút: 33. Csörgő Péter 0:30:18
serdülő abszolút (női): 7. Sebők Klaudia 0:41:08; 15. Pető Katalin 0:42:56
serdülő abszolút (férfi): 36. Juhász Benjámin 0:40:04
női felnőtt abszolút: 10. Pap Csilla 1:09:19 (junior 3. hely)
férfi abszolút: 60. Takács András 1:09:23 (senior 1 10. hely)
B. K.


(forrás: Mezőkövesdi Média KHT.)

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
 

A hozzászólás az Ön számára nem engedélyezett.
Kérjük regisztráljon vagy lépjen be az oldalra!