Mezőkövesdi hírek - 2011. június 14.
Írta: Eleven Televízió   
2011. június 14. kedd, 14:49
Egy egész nap az egészségért

Értékes előadásokat hallgathattak és egészséges ételeket, italokat kóstolhattak a Táncpajtába látogatók a június 11-i mezőkövesdi Egészségnapon.

A „Ép testben – ép lélek” címmel fémjelzett Egészségnapot Árvai-Simonyi Ágnes és Molnárné Csirmaz Erzsébet, a Mezőkövesdi Művelődési Alapítvány, a Népegészségügyi Intézet, az Egészség Klub Közhasznú Egyesület és a Kabócák és Manócskák Klub közreműködésével szervezte meg a pünkösdi hétvégére.
A rendezvényt Csiger Lajos, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Közgyűlés alelnöke nyitotta meg elgondolkodtató beszédével. Az előadások sorát dr. Nagygyörgy Erzsébet tisztifőorvos kezdte, aki megmutatta Magyarországot az Uniós egészségügyi statisztikák tükrében. A statisztikák értékei nem túl biztatóak, ezért is fontos a tudatosan kialakított egészséges életmód. A mozgást szerető felnőttek és gyerekek már kora délelőtt kerékpáros gyógynövénytúrán vehettek részt. A gyógyító növényekért Szomolyáig tekertek a biciklisek. Ha egészségről beszélünk, elengedhetetlen a mozgás is. A mozgáshoz pedig szervesen kapcsolódik a zene is. A zene és a tánc személyiségfejlesztő hatásáról Varró Petra mondott el laikusok számára eddig ismeretlen összefüggéseket.)

Hirdetés_______________________________________________________________________
 


De a tánc nem csak a mozgás és az alkalmazkodás területén fontos a gyermekek fejlődése szempontjából. „Fontos, hogy a gyerekek merjék egész testükkel kifejezni magukat, mert ez segíti a kommunikációt, növeli az önbizalmat. A mozgás fejlődése együtt jár a gondolkodás fejlődésével. Ez egy oda-vissza ható folyamat.A tánc és a játékok során az introvertált gyerekek kinyílnak, az extrovertált gyerekek megtanulnak együttműködni. A tánc egyfajta egészséges önbizalmat alakít ki, és szabályoz is. A tánchoz kapcsolódik az éneklés. Régen mindenki énekelt, a stressz, a bánat vagy az öröm hatására felgyülemlett feszültségek ily módon történő levezetéséről tanúskodnak az énekek szövegei is. Meggyőződésem, hogy aki énekelni, vagy valamilyen hangszeren játszani tud, és azt örömmel teszi, az boldogabb, lelkiekben egészségesebb életet élhet, mint a többiek.”emelte ki Varró Petra, néptánc pedagógus.
A mozgás és az értelmi képességek összefüggéseiről Szabó Lajosné óvodapedagógus tartott előadást, aki az úgynevezett alapozó terápiát is bemutatta a résztvevőknek.
„A legtöbb fejlesztő módszer a kisbabákat veheti célba, mert azt mondják, hogy ilyenkor még könnyebben tanul az agy és gyors eredményeket lehet elérni. Azonban sok problémára sajnos csak az iskolába derül fény, de ilyenkor sincs veszve minden, hiszen ekkor nyújt segítséget az alapozó terápia. Erre a módszerre akkor van szükség, ha a panasz gyökere a problémás mozgásfejlődésre vezethető vissza.”
Fennáll a kérdés, hogyan legyen az ember jó szülő? Az egészségre és jó szokásokra nevelés módszereiről Simonné Huszár Katalin tanácsadó szakpszichológus beszélt.
„Meggyőződésem, hogy a jó szülőség első és legfontosabb alapköve a figyelem!”
Manapság egyre nagyobb hangsúlyt kap a tehetséges gyermekek felkarolása. A kisgyermekek tehetséggondozásáról Tóth Krisztina egyetemi hallgatótól hallhattunk fontos gondolatokat. „Tehetségen azt a fajta produktivitást és képességet értjük, aminek hatására egy egyén létre tud hozni egy olyan produktumot, ami a többi ember számára is értékes”
A gyermekek fizikai és mentális egészsége mellett a felnőttekre is gondoltak a szervezők. Nyilas Nancy kineziológus mondott néhány gyakorlati fogást a stresszoldásra, illetve ismertette a kineziológia lényegét. „Azonos problémára mindenki máshogy reagál. Minden lelki megpróbáltatás valamilyen testi formában is megnyilvánul. Ez nagyon különböző formákat ölthet, hiszen mindenkinek máshol van a „gyenge pontja”. A kineziológia mindenki számára megoldást nyújthat, hiszen nem csak gyógyít, hanem megelőzésre is alkalmas. A gyógyítást pedig a probléma gyökerénél kezdi, a kiváltó okot kezeli, nem pedig a tünetet. A kineziológia a test, a lélek és a szellem egyensúlyát igyekszik harmonizálni a nyugati és a keleti orvoslás ötvözésével.” Nyilas Nancy előadása után konyhakerti gyógynövényekkel találkozhattak a kilátogatók, illetve jógabemutatón is részt vehettek. A jógás sresszoldást követte Dr. Petrik Marina belgyógyász-természetgyógyász előadása. A doktornő ősi gyógymódokkal ismertette meg közönségét, melyekkel a daganatos megbetegedéseket lehet megelőzni, valamint kezelni. Ezt követte Dr. Hegedűs Ágnes, a Pránaház Gyógyító és Megelőző Központ munkatársának Az életerő és a lélek kapcsolatáról szóló beszéde, mellyel a délután végére feltöltődhettek a vendégek.
Mivel a mozgás nagyon fontos része a tudatos és egészséges életmódnak, a szervezők ügyességi versenyeket szerveztek a gyermekeknek, a felnőtteket pedig Görög Táncház várta, hogy megmozgassák magukat az előadások után.
„A júniusi Egészségnap a Nemzeti kulturális Alap támogatásával jött létre. A pályázat lehetővé teszi, hogy többször is megismételjük, hiszen óriási az érdeklődés. A következő egészségtudatosságot népszerűsítő rendezvényünk július 2-án lesz Cserépfaluban, azt követően pedig augusztus 19-én Mezőnyárádon. Szeretettel várunk minden érdeklődőt.” – hívja fel a figyelmet Árvai-Simonyi Ágnes, kistérségi közművelődési referens.

P. V.
 

Hangverseny a Zeneiskolában

Több hangversenyt szervez júniusban Mezőkövesd zeneiskolája. Június 6-án Molnár Mónika zongoraművész előadását élvezhették a zenekedvelők.

Az elmúlt hónapokban elindított kezdeményezés folytatásaként ez alkalommal a miskolci Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola zongoraművész-tanára, Molnár Mónika adott koncertet.
Molnár Mónika Mezőkövesden sajátította el a zenei alapokat, itt szerette meg ezt a művészi ágat. Ma is örömmel gondol vissza az itt eltöltött időre. Majd elvégezte a miskolci Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskolát és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemet. Jelenleg zongoraművész-tanárként és korrepetitorként dolgozik az említett két intézményben.
Az egyebek mellett Bach, Beethoven darabokat megszólaltató este során magas színvonalú előadást hallgathattak meg a jelenlévők. Az műsor során fuvolán közreműködött Sallay Virág.


A Nemzeti Összetartozás Napja

Június 4-én ünnepeljük aNemzeti Összetartozás Napját. Az esemény tiszteletére megemlékezést tartottak a mezőkövesdi Szent László Gimnázium és Közgazdasági Szakközépiskolában.
A Nemzeti Összetartozás Napján az 1920. június 4-én lezajlott történelmi eseményekre emlékezünk. Mint köztudott, ezen a napon írták alá az I. világháborút lezáró békediktátumot a versailles-i Kis-Trianon palotában. A trianoni békeszerződés értelmében Magyarország területének jelentős résztét elveszítette. A trianoni határozat mind a mai napig a magyar történelem egyik legfájóbb eseménye. Az Országgyűlés 2010. május 31-én fogadta el a nemzeti összetartozás törvényét.
Az Országgyűlés a törvény elfogadásával kinyilvánította: „a több állam fennhatósága alá vetett magyarság minden tagja és közössége része az egységes magyar nemzetnek, melynek államhatárok feletti összetartozása valóság, s egyúttal a magyarok személyes és közösségi önazonosságának meghatározó eleme.” Sólyom László köztársasági elnök június 3-án írta alá a törvényt, amely egy nappal később hatályba lépett.
A Szent László Gimnáziumban méltó módon emlékeztek meg a magyar nemzetet fájdalmasan érintő döntés aláírásáról június 3-án. Az oktatási intézmény dísztermében elsőként Tállai Andrásné igazgatóhelyettes mondott beszédet, aki egyebek mellett felidézte a történelmi eseményeket és a társadalmat érintő hatásait.
A megemlékezés ezt követően kulturális programokkal folytatódott. A Matyó népi együttes két szólistája, Hajdú László és Ferenczi Judit előadásában mezőségi táncokat láthattak a jelenlévők. A néptánc előadást követően Kelemen Csaba, az egri Gárdonyi Géza Színház művészének közel félórás prózai és énekes műsorát tekinthették meg a fiatalok.
Ünnepség a Wass Albert szobornál
A program a Wass Albert szobornál folytatódott, ahol elsőként a Szent László Gimnázium diákjainak ünnepi műsorát tekinthették meg az érdeklődök. A tanulók előadását követően a Városi Önkormányzat képviseletében koszorút helyezett el dr. Fekete Zoltán Mezőkövesd polgármestere és dr. Hajdu András, Mezőkövesd alpolgármestere, a Mezőkövesdi Polgári Kör részéről Árvai Erzsébet és Bán Józsefné, a Fidesz-KDNP nevében Molnár Istvánné települési képviselő, valamit a Szent László Gimnázium és Közgazdasági Szakközépiskola képviseletében Juhász Jánosné igazgató. Az ünnepség és az iskolai megemlékezés az intézmény első emberének gondolataival zárult.
 

Projektzáró kiállítás a Szent Imre Tagiskolában

A család témában projektzáró kiállítás nyílt a Szent Imre Tagiskolában. A tárlat megnyitóját június 3-án tartották meg a mezőkövesdi oktatási intézményben.

A program a TÁMOP 3.1.4-es három hetet meghaladó projekt pályázatának keretében valósult meg a Szent Imre Tagiskolában. Az iskola 7. évfolyamos diákjai egy hónapon keresztül foglalkoztak a család témájának feldolgozásával. A tanulók a projekt kidolgozását elsősorban az iskolában végezték el, ahol a témához kapcsolódóan különböző feladatokat oldottak meg, továbbá beszámolókat készítettek. A diákok emellett házi feladatot is kaptak, melynek keretében családi fényképeket kellett gyűjteniük és a saját családfájukat kellett felkutatniuk, valamint felállítaniuk.
A diákok a projekt keretében egyebek mellett ellátogattak a Matyó Múzeumba, ahol az elmúlt évtizedekben, illetve évszázadokban élt matyó családok életével ismerkedhettek meg. Ezen túlmenően a diákok a szüleikkel közösen egy különleges szülői értekezleten vettek részt. A foglalkozás a kamasz a családban címet kapta, melynek keretében hasznos és érdekes információkat tudhattak meg a résztvevők a témával kapcsolatban. A diákok számára rendkívül hasznos volt a több hetes projekt.
„A gyerekek lelkesen vettek részt a projekt kidolgozásában, otthon is lelkesen végezték a családdal kapcsolatos feladatokat, valamint az iskolai programokban is nagy számban vettek részt. A projekt nagyon hasznos elfoglaltság volt a gyerekeknek, hiszen összekovácsolta a közösséget és a családjukkal is szorosabbra fűzte a kapcsolatot .”–emelte ki Demeterné Kirsch Ágnes, a Szent Imre Tagiskola szaktanára.
A zárókiállítás ünnepélyes megnyitóján az iskola vezetői és tanárai mellett jelen volt többek között Molnár Istvánné települési képviselő, valamint Földes József tagintézmény-vezető. Az eseményen elsőként a programban résztvevő diákok és tanárok rövid énekes, zenés és prózai műsorát tekinthették meg a jelenlévők. Az érdeklődők mindemellett részletesen megismerhették a projekt során elvégzett feladatokat és kivetítőn figyelemmel kísérhették a foglalkozásokon készített fotókat. A műsor befejezését követően Földes József tagintézmény-vezető mondott köszönetet a projektben résztvevőknek. A jelenlévők ezt követően megnézhették a család témában készített sokrétű és színes tárlatot, melyet az iskola folyosóján állítottak ki a projektben résztvevő tanárok és diákok.
 

Művészeti Tagiskola záró vizsgakiállítása

Immár 11. alkalommal nyílt vizsgakiállítása a mezőkövesdi művészeti iskola képzős növendékeinek alkotásaiból május 25-én a Matyó Múzeumban.
Az elmúlt esztendők hagyományaihoz hűen idén is egy nagyszabású kiállításon mutathatják be a képzőművészeti tagozatra járó gyerekek az elmúlt tanévben született színvonalas, változatos technikával készült alkotásokat.
Ez alkalommal 132 diák alkotása került ki a falra. A tárlaton a pedagógusok szeretnék bemutatni, milyen ötletesek, kifejezőek, egyéniek a gyermekalkotások és ösztönözni szeretnék a tanítványaikat a további örömszerző, önismeretet adó képzőművészeti alkotó tevékenységre.
A gyerekek a tanév során adottságaikhoz, lehetőségeikhez mérten sok pályázaton szerepeltek. Az országos és megyei versenyeken elért eredményekért jutalomkönyvet vehettek át a vizsgakiállítás végén a tehetséges és szorgalmas diákok. A bizonyítványokat és az okleveleket pedig június 10-én a táncpajtában megrendezendő évzáró ünnepségen vehetik majd át a gyerekek. A Matyó Múzeumban megnyílt kiállítást június 13-ig tekinthetik meg az érdeklődők.

Versenyeredmények időrendben:
Zánkai országos képző- és iparművészeti rajzpályázaton fődíjas lett korcsoportjában Székely Eszter és korcsoportjában szintén fődíjat nyert Marcsis Réka. Felkészítő tanáruk: Murányi József.
Aranydiplomások lettek korcsoportjukban:
Pető Martina (tanára: Tóthné G. Mária)
Huszák Eszter és Loj Tünde (tanáruk Murányiné K. Judit)
Ezüst diplomát szerzett Vízi Viktor (tanára Tóthné G. Mária)
Bronz diplomás lett Nagy Alexandra (tanára Tóthné G. Mária) és Vámos Dávid (tanára Murányi József)

Város és Faluvédők Országos Szövetségének rajzpályázatán különdíjat nyert Kratochvil Szabina és Szolnoki Boglárka, II díjat nyert Kaló Georgina és Pető Martina, III. díjat kapott Nagy Szabina. Felkészítőjük: Tóthné G. Mária volt.

A megyei illusztrációs rajzpályázaton Tóth Alexandra különdíjas, Jakab Dominika 3. helyezett lett. (Felkészítőjük: Tóthné G. Mária)

A humor a költészetben című országos rajzpályázaton a harmadikosok csoportjában I. helyezett lett Galamb Daniella, II. helyezést ért el Recskó Krisztán, III: díjban részesítették Bálint Nikolettát A negyedik osztályosok között 1. helyezett lett Csomós Noémi, III. helyezést ért el Kovács Krisztina. Felkészítőjük Murányiné K. Judit volt.

Az országos lovas rajzpályázaton kiemelkedő munkájával Paczók Dorottya és Nagy Júlia lett díjazott. (Tanáraik: Murányi József és Murányiné K. Judit)

Múzeumok Majálisán Koncz Edina I., Szemán Judit II. helyezésrt ért el. (Tanár: Tóthné Gáspár Mária)



Ezüstérmes Mezőkövesd

Sporttörténelmi sikert ért el Mezőkövesd Zsóry felnőtt csapata. A kövesdi labdarúgók az előzetes várakozásokat messze felülmúlva ezüstérmet szereztek a Ness Hungary NB II. Keleti csoportjában.


Mezőkövesd Zsóry – Bőcs KSC 4-1 (3-1)
A pontvadászat zárófordulójában a sereghajtó Bőcs látogatott a dél-borsodi településre június 11-én. A találkozón lényegében két hazai pályán szereplő gárda mérte össze a tudását, hiszen mint köztudott a bőcsiek tavasszal Mezőkövesden játszották le a hazai bajnoki összecsapásaikat. A mérkőzés kísértetiesen hasonló forgatókönyv szerint alakult mint ősszel Tiszaújvárosban, ugyanis Sipos találatával a hernádpartiak szerezték meg a vezetést a 6. percben. Vámosiék a bekapott gól után magukhoz ragadták a kezdeményezést és Robson találatával kiegyenlítettek a 22. percben. Alig három perccel később Bogdány remek helyzetfelismerésének köszönhetően a vezetést is megszerezte a kövesdi együttes, majd a csatár a 40. percben újra góllal örvendeztette meg a szurkolókat.
A második játékrész igazi örömfocit hozott. A Mezőkövesd Zsóry gárdája nagy kedvvel játszva egymás után dolgozta ki a gólhelyzeteket, melyek közül Hegedüs révén még egyet sikerült értékesíteni az 57. percben.
A Nyíregyháza gárdája nagy meglepetésre 2-1-re kikapott Kazincbarcikán, így a lefújás után megkezdődhetett a fieszta, hiszen a kövesdi együttes az egész éves bravúros szereplésével megszerezte a 2. helyet a bajnokságban 62 ponttal. A bajnok DVTK 68 egységet gyűjtött, míg a bronzérmes Nyíregyháza 60 ponttal fejezte be szereplését.

Megkapták az érmeket

A mérkőzés lefújása után rendezték meg az éremátadó ünnepséget. Az ezüstérmeket, és a második helyezettnek járó serleget Dankó Béla, az MLSZ elnökségi tagja, valamint Király Gábor, az MLSZ Futsal Bizottságának a titkára adta át a csapat, illetve a szakmai stáb tagjainak. A mezőkövesdi együttes az Ametyst Hotelben megtartott évzáró banketten ünnepelte meg a kiemelkedő eredményt, mellyel a felnőtt labdarúgók a város történetének eddigi legnagyobb sikerét érték el.



Országos SM Nap városunkban

Mezőkövesd adott otthont a 23. Országos Sclerosis Multiplex Napnak június 3-án és 4-én. A nagyszabású esemény egyben a 3. SM világnap volt városunkban. A kétnapos rendezvénynek a Zsóry Zsibongó adott otthont.
A sclerosis multiplex (SM) a központi idegrendszer gyulladásos megbetegedése. A rosszul működő immunrendszer az idegsejtek nyúlványait körülölelő velős hüvelyt támadja meg, feloldja, roncsolja, emiatt az idegszál rosszul működik, az ingerületet lassabban vezeti és/vagy blokkolja. A betegség elsősorban a fiatalabb korosztályokat és ezen belül főként a nőknél fordul elő. Hazánkban, mintegy 15-20 ezer SM-es beteg él.
A nagyszabású SM napot 23. alkalommal rendezték meg hazánkban. A jeles alkalomból az ország számos pontjáról, továbbá a határon túlról is érkeztek szervezetek Mezőkövesdre.
A program pénteken városnézéssel kezdődött, melynek keretében egyebek mellett a Matyó Múzeumot és a Hadas városrészt is megtekinthették az érdeklődök. Azok a résztvevők, akik a szálláson maradtak kézműves foglalkozáson vehettek részt, majd a közös vacsorát követően, vidám zenés ismerkedéssel zárult az első nap.



Ünnepélyes megnyitó
A második nap programja az ünnepélyes megnyitóval kezdődött. Az SM nap fővédnökeként vett részt az eseményen Tállai András a Belügyminisztérium Önkormányzatokért Felelős Államtitkára, Dr. Fekete Zoltán polgármester, Erőss Zsolt alpinista, valamint a Mozgássérültek Mezőkövesdi Egyesületének SM Klubjának tagjai.
A megnyitó keretében elsőként Dr. Guseio András, a Magyar SM Társaság elnöke köszöntötte a résztvevőket. Az országos szervezet első embere után Tállai András, a Belügyminisztérium Önkormányzatokért Felelős államtitkára, majd Dr. Fekete Zoltán polgármestere köszöntötte a résztvevőket. A megnyitó zárásaként Gáspár László, a Magyar SM Társaság alelnöke, a Mezőkövesdi SM klub vezetője, a rendezvény főszervezője köszöntötte a résztvevőket és meg nyitotta az SM napot.
A megnyitót követően Vámos Margó, a mezőkövesdi SM klub vezetőségi tagja szalagot kötött fel az SM Társaság zászlajára, ezután díjak, elismerések átadására került sor. Dr. Guseio András elnök SM emlékérmet adott át Gáspár Lászlónak, az SM nap főszervezőjének, továbbá oklevelet kapott a Mezőkövesdi Mozgássérültek Egyesülete, melyet Bukta László elnök vett át a szervezet nevében. A szerbiai Magyarkanizsáról érkezett delegáció tagjai ajándékkal kedveskedtek a Magyar SM Társaság vezetőinek a két fél között kialakított együttműködés tiszteletére.



Az akaraterő sikere
A megnyitót követően Erőss Zsolt alpinista és kísérője a Kilimandzsáró expedícióról szóló színes, képekkel és videóval illusztrált beszámolóját hallgathatták meg a jelenlévők. Erőss Zsolt kivételes akaraterővel rendelkező sportember, aki a súlyos lábsérülését követően mozgásában korlátozva is a világ legmagasabb csúcsait ostromolja. Erőss Zsolt a 14 legmagasabb, azaz 8000 méter feletti hegycsúcsból 11-et sikeresen meghódított és határozott célja, hogy a további három csúcsot is elérje az elkövetkező néhány évben.
Erőss Zsolt hölgy kísérője szintén részt vett a Kilimandzsáró expedícióban és ő a világon a második olyan személy, aki SM betegségként hódította meg a csúcsot. Az útra magával vitte az SM Társaság zászlaját, melyet a beszámoló után ünnepélyesen felajánlott a szervezet számára. Az előadás után egy mezőkövesdi találmánnyal ismerkedhettek meg a jelenlévők, amely nagyban elősegíti a betegség kezelését, a betegek gyógyulást. A mágnesesség elvén működő orvosi gyógykezelésre alkalmas szerkezet a közelmúltban világszabadalmat kapott. Az eszközt a mezőkövesdi Pólik Pál mutatta be a jelenlévőknek, aki támogatóként is részt vett az esemény lebonyolításában.


Értékes és színes programok
A nagyszabású, családias hangulatú rendezvény ezt követően interaktív játékkal, majd azután „A csodálatos javulás és ami mögötte van- a gondolat határozza meg hogylétemet”- címmel kerekasztal beszélgetéssel folytatódott. Az előadás keretében a betegek kötetlen formában cseréltek eszmét, illetve megosztották egymással a tapasztalataikat és hasznos tanácsokkal látták el a jelenlévőket.
A beszélgetést követően rövid meditációt tartottak a résztvevők a Zsóry Zsibongó udvarán, majd héliummal töltött lufikat engedtek a magasba, mellyel jelképesen a szabadba engedték az őket körülvevő negatív hullámokat.
A program ezután küldött gyűléssel folytatódott, majd zárásként színvonalas kulturális műsorokat tekinthettek meg a résztvevők. Az eseményen felléptek többek között a Napsugár Anna Zenei Jeltánc Társulat tagjai. A fővárosi szervezet mellett fellépett a Mezőkövesdi Fúvószenekar, a Mezőnagymihályi Hagyományőrző Asszonykórus, továbbá ízelítőt adtak a népi hagyományokból a Matyó Nagymama Klub, valamint a Matyó Népművészeti Egyesület táncosai.
Az SM napon a betegek által készített kézműves alkotásokból kiállítás nyílt a Zsóry Zsibongóban. A tárlaton kiállított tárgyakra a jelenlévők szavazhattak és a voksok összesítése alapján legjobbnak ítélt alkotások készítői értékes jutalmat vehettek át.


Hősökre emlékeztek

A Magyar Hősök Emlékünnepe alkalmából megható megemlékezésen vehettek részt a mezőkövesdiek május 29-én vasárnap az esti szentmisét követően.
Az I. és II. világháború elesettjeinek és áldozatainak emlékére állított Emlékműnél az emlékezés koszorúit helyezte el Mezőkövesd Város Önkormányzata, a Fidesz-KDNP Nemzeti Fórum, a Mezőkövesdi Polgári Kör, a Matyóföldi Alkotók és Művészetpártolók Egyesülete, valamint a Hoór-völgye Horgászegyesület. A koszorúzás alatt gyönyörű egyházi énekeket hallhattak a résztvevők a Jézus Szíve Templom kórusaitól Török László karnagy vezetésével. Az ünnepélyen elgondolkodtató beszédet mondott városunk polgármestere Dr. Fekete Zoltán. „Sajnos az emberek többsége nem is tud erről a napról. Kik a hősök? Hogyan lesz valakiből hős? Miért hajtunk fejet előttük? Hőssé lenni nem elhatározás kérdése. Senki nem akar hős lenni, hanem azzá válik az arra érdemes. Évezredes történelmünk megszámlálhatatlan példát nyújt arra, hogy válik valaki hőssé. Hőssé az utókor teszi az embert. Itt a mezőkövesdi háborús hősök emlékművén több száz név áll. Vajon hányan akartak közülük hősök lenni?! Mégis hősök lettek, azért mert meghaltak ártatlanul, nem keresve a halált, de vállalva azt, mert tudták a kötelességüket. Nem vitatkozva, nem emberi jogaikról ordítozva, hanem fegyelmezetten és rendíthetetlenül, úgy ahogy ment nagyapjuk, dédapjuk , ahogy ment több száz éve minden ősük. Mentek, mert szólította őket a haza. Világpolitikai összefüggésekkel nem voltak tisztában, hatalmi játszmákról nem tudtak semmit, de azt tudták, hogy a haza iránti kötelességüknek eleget kell tenni. Nem bújdostak el, mert tiszta lelkű magyar emberek voltak. Szívükbe volt írva, mint ahogyan őseiknek is: Ha szólít a haza, ne késlekedj, hanem menj! Ők mentek és ezzel rátértek a hőssé vezető útra, hisz tudták, hogy nem jön haza mindenki. Több száz, több ezer kilométerre az otthonuktól véget ért fiatal életük, csatlakoztak az égi hősök seregéhez. Hősök nélkül nincs nemzet, nincs ország, nincs haza! Napjainkban vannak-e hősök? Adjunk hálát az Istennek, hogy olyan hősök most nincsenek és nincs rá szükség, mint akikre ez az emlékmű emlékeztet. De szükségünk van példamutatásra most is. Legyen nekünk példa nemzetünk történelmének számtalan hőse. Legyen példa az ő életük, a kötelességtudatuk és az, hogy mindenek felett szerették a hazát. A Hősök napja emlékeztessen arra, hogy nem hiába haltak meg hőseink és legyünk méltók hozzájuk. Szeressük e hazát és úgy adjuk át a Kárpát-medencét utódainknak, ahogy azt őseink ránk hagyták. Éljünk szeretetben, összefogva, közösen megoldva gondjainkat azért, hogy soha ne vesszen ki a magyar szó a Duna és az Olt partjáról.” A szívhez szóló beszéd után Magyar Gyula ata elő tárogatón a „Fölmegyek a doberdói nagy hegyre” című háborús dalt. Ezt követően Szántó József apát, plébános imádkozott a magyar hősökért, majd Gordos Attila református lelkész szavait hallhatták a jelenlévők. Az ünnepélyen közreműködtek Bodzán László, Ökrös Ilona és Tóth Mariann, a Mezőkövesdi Színészeti Egyesület tagjai egyebek között a Kormorán együttes dalainak eléneklésével.

P.V.



(forrás: Mezőkövesdi Média KHT.)

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
 

A hozzászólás az Ön számára nem engedélyezett.
Kérjük regisztráljon vagy lépjen be az oldalra!