Mezőkövesdi hírek - 2011. június 21.
Írta: Eleven Televízió   
2011. június 22. szerda, 07:58
Múzeumok éjszakája

Az alsócsernátoni Haszmann Pál Néprajzi Múzeum mutatkozott be az idei Múzeumok Éjszakáján a Mezőgazdasági Gépmúzeumban.
A program egy időszaki kiállítás megnyitójával kezdődött, amely keretében az Alsócsernátonban működő, a kövesdi Gépmúzeummal szoros kapcsolatot ápoló Haszmann Pál Néprajzi Múzeum mutatkozott be. Kádár Zoltán, a Gépmúzeum igazgatójának felvezető gondolatai után Csiger Lajos, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés alelnöke mondott köszöntőt. Az alelnök szavai után dr. Fekete Zoltán, városunk polgármestere üdvözölte a rendezvény résztvevőit.

Hirdetés_______________________________________________________________________
 


A „Székely életképek – tárgyakban őrzött hagyomány” című tárlaton az érdeklődők megismerhették az erdélyi múzeum kincseit, tevékenységét. A megnyitó ünnepségen Dimény Haszmann Orsolya, a néhai múzeumalapító, idős Haszmann Pál unokája mesélt a gyűjteményről, a múzeumban folyó munkáról, így még mélyebben ismerhettük meg a fényképeken és tárgyakon keresztül bemutatott életet.
Ezt követően Tállai András, a Belügyminisztérium Önkormányzatokért Felelős Államtitkára nyitotta meg a tárlatot.
A tárlat megnyitása és megtekintése után több múzeumpedagógiai foglalkozáson vehettek részt a múzeumba ellátogatók. Így mezőkövesdi és alsócsernátoni népművészek, fafaragók közreműködésével megismerhettük a matyó és az erdélyi fafaragás egyediségét. A fa díszes megmunkálása mellett a bútorfestés rejtelmeibe vezette be a látogatókat Kovács Szabolcs népi iparművész. Az este során Csirmaz Zsolt szőrme és bőrkikészítő közreműködésével az érdeklődőknek lehetőségük nyílt betekinteni a szőrme és bőrkészítés fortélyaiba is.
Emellett a Matyó Kertbarátok Klubja jóvoltából virágfüzért fonhattak a gyerekek és a felnőttek, valamint ytong téglát faraghattak és gipszdíszeket festhettek az apróságok.
Az program során nyársalással, díszműkovács- és rendkívüli gépbemutatóval, táncházzal és nótázással is várták a látogatókat.

M.Zs.



Újra nyert a Golden Boys

A mezőkövesdi Golden Boys csapata nyerte meg a Pünkösdi Focitornát. A kispályás labdarúgótornának a Városi Sportcsarnok adott otthont június 12-én.
A Xanthi Gyros Bár szervezésében megrendezett egész napos viadalon 10 együttes mérte össze a tudását. A résztvevők két ötös csoportban küzdöttek meg egymással a továbbjutást jelentő első két helyért. Az A csoportból a 12 pontot szerző Golden Boys és a 7 pontos Jacsó Kft. csapata jutott be a torna elődöntőjébe. A B jelű kvintettben a Xanthi Gyros Bár gárdája végzett az első helyen 9 ponttal, a szintén 9 egységig jutó Fény-vill Cool-Tour FC előtt.
A Pünkösdi Focitorna első elődöntőjében a Golden Boys és a Fény-vill Cool Tour FC csapott össze a fináléba kerülésért. A mezőkövesdi fiatalok nagy küzdelemben 3-1-es győzelmet arattak az egerszóláti együttes ellen, így a Golden Boys biztosította helyét a viadal döntőjében. A Xanthi Gyros Bár - Jacsó Kft. összecsapás szintén 3-1-es végeredménnyel zárult, ennek köszönhetően a Gyros gárdája jutott be a fináléba.
A bronzmérkőzésen a Fény-vill Cool Tour FC 3-2-es sikert ért el, ezzel felállhatott a képzeletbeli dobogó harmadik fokára. A torna döntőjében a Golden Boys nagyon magabiztosan, 4-0 arányban győzte le a Xanthi Gyros Bár együttesét, így az „Aranyos Fiúk” zsinórban negyedik alkalommal diadalmaskodtak a Gyros által megszervezett viadalokon.
A díjakat, elismeréseket Béres Sándor, a Xanthi Gyros Bár üzemeltetője, a torna fő szervezője adta át a csapatoknak. A három dobogós gárda mellett különdíjban részesült a legeredményesebb góllövő, Somogyi József (Xanthi Gyros Bár), aki 10 találattal hódította el a gólkirályi címet.

B. K.

 

Elindul a Kánya-patak rekonstrukciója

Aláírták a Kánya patak rekonstrukciójára vonatkozó kivitelezői szerződést. A megállapodást június 6-án ünnepélyes keretek között kötötték meg a projekt nyitórendezvényén.
Mezőkövesd Város Önkormányzata még 2010-ben nyújtott be pályázatot „Kánya-patak középső szakaszának rekonstrukciója” címmel, amelyen sikeresen szerepelt településünk. A projekt a Magyar Állam és az Európai Unió támogatásával jöhetett létre. A beruházás összköltsége 536 millió forint, amelyből 482 millió forint pályázati forrás. Az összköltség 10%-át pedig az Önkormányzatnak kell biztosítania önerő formájában.
A tervek elkészítése, a közbeszerzési eljárás lefolytatása után kerülhetett sor június 6-án a beruházás sajtótájékoztatóval egybekötött nyitórendezvényére a Polgármesteri Hivatalban. A képviselő-testület döntése értelmében a kivitelezést a Pharos 95' Kft. nyerte el. A kivitelezői szerződést az Önkormányzat nevében dr. Fekete Zoltán polgármester, a kivitelező cég képviseletében pedig Végh Gábor ügyvezető igazgató írta alá.
A cég a szerződés aláírást követően átveszi az érintett munkaterületet és a tervek alapján elkezdi a beruházást. A projekt keretében Szomolya közigazgatási területétől kezdve 9 km hosszan, egy jelentős mederkotrási munka, valamint Mezőkövesd belterületén pedig 2,5 km hosszan a régi Kánya patak medrének előgyártott betonelemekkel történő kimélyítése történik majd meg. Az első lépésként a szükséges elemeket gyártják le, valamint az érintett területen található mintegy 10 darab műtárgy, híd felújítását végzik el. Ezt követően pedig a fák, bokrok kiirtása történik majd meg.
A tervek szerint 2012 májusában fejeződik be a Kánya-patak rekonstrukciója, mely nagy előrelépést jelent majd a csapadékvíz-elvezetés terén.

M.Zs.



Közel az átadás napja

Végéhez közeledik a Kavicsos-tó szabadidőpark kialakítása. A parkolók, a játszótér és a sétányok már elkészültek.
Az Önkormányzat „Vonzó és élhető városi környezet kialakítása Mezőkövesden” című, a Magyar Állam és az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásában megvalósuló pályázat révén látványos és gyors változáson ment keresztül a Kavicsos-tó környéke az elmúlt hónapok alatt. Az érintett területen már elkészült a Jézus Szíve templom, a Mentőállomás melletti, valamint a Sportcsarnokkal szemközti parkoló. A park sétányainak térkövezése, a játszótér kialakítása, valamint a sétányvilágítás kihelyezése is befejeződött. Emellett gyorsan halad a sportlétesítmények, a nyilvános illemhelyiség, a stég és az öntözőrendszer kiépítése.
A beruházás része a park füvesítése és parkosítása, amely a faültetés szakmai követelményei miatt csak később, az ősz során valósul majd meg. A projekt többi részének hivatalos átadóját június 25-én 12 óra 30 perckor rendezik meg a Matyó Expó Fesztivál keretében.

M.Zs.



(forrás: Mezőkövesdi Média KHT.)

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
 

A hozzászólás az Ön számára nem engedélyezett.
Kérjük regisztráljon vagy lépjen be az oldalra!