Átadták a felújított Tornácos Házat Bükkábrányban
Helyi Hírek (2011.) - Bükkábrány

Befejeződött a Tornácos Ház felújítása, amely az Integrált Közösségi Szolgáltató Tér funkció ellátását szolgálja a jövőben a településen.  Az átadásra július 1-én, pénteken 16 órakor került sor, az I. Bükkábrányi Ősfa Fesztivál nyitányaként.
Az ünnepélyes megnyitó előtt a Polgármesteri Hivataltól fúvós zenekari kísérettel, a gyermek néptánccsoporttal és a Bükkábrányi Népdalkörrel közösen sétálhattak végig a település főutcáján a vendégek.
A felújított Tornácos Házhoz érve elsőként a gyermek néptánccsoport körjátékát tekinthették meg az érdeklődők, majd
Tállai András önkormányzatokért felelős államtitkár, a térség országgyűlési képviselője mondott ünnepi beszédet.

Hirdetés_______________________________________________________________________
 

Tállai András köszöntőjében kiemelte, hogy azok a települések maradnak igazán életképesek, amelyek a megvalósított beruházásokat a közösségépítésre is fel tudják használni. Az államtitkár úr gratulált az IKSZT sikeres megvalósításához, kiemelve, hogy az épületet a helyi közösségek, az itt élők igényeihez igazodva igyekeztek kialakítani a tervezésben és a megvalósításban résztvevők.Ezt követően a történelmi egyházak képviseletében Hajdú Ferencné nagytiszteletű asszony és Pálfi János plébános úr áldotta meg illetve szentelte fel az épületet.
A Bükkábrányi Népdalkör előadását követően Szalai Szabolcs polgármester adta át az épület jelképes kulcsát a civil szervezetek képviselőinek, majd Tállai András, Szalai Szabolcs, és a kivitelező cég tulajdonosa, Szilvási András közösen vágták át a nemzeti színű szalagot, átadva ezzel az épületet a település lakosságának.
A jelen lévő vendégek ezt követően megtekinthették a Tornácos Házat, illetve az iskolatörténeti gyűjteményt. Közben a népdalkör tagjai krumpli lángossal kínálták a vendégeket, amit az épület udvarán frissen készítettek el egy masinán.

Bükkábrány Község Önkormányzata az IKSZT kialakítására és működtetésére a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivataltól az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program keretein belül nyerte el a pályázati támogatást, bruttó 30.567.714 Ft értékben.
Ez év március 28-án történt meg a szerződéskötés a kivitelezővel, a munkálatok pedig már április elején megkezdődtek.
Ezek során megvalósult többek között a teljes tetőszerkezet cseréje, az épület új padlóburkolatokat kapott, felújításra kerültek a vizesblokkok, új nyílászárók kerültek beépítésre.
A belső munkák mellett sor került az udvar rendezésére és egy új, kisebb rendezvények megtartására is alkalmas pavilon megépítésére is.
A közösségi térben elhelyezett szolgáltatások informatikai eszközei, valamint a teljes bútorzat elkészítése is elemei az elnyert támogatásnak.
Az épületben kapott helyet a helytörténeti és iskolatörténeti gyűjtemény, illetve külön helység áll a helyi polgárőrség rendelkezésére, melyet szolgálati központként használhatnak.
Ugyancsak külön szobában tarthatják itt különböző összejöveteleiket, próbáikat a civil szervezetek, amelyek a település életében aktívan részt vesznek: a Bükkábrányi Népdalkör, a Főnix Életmód Egyesület, az Ábrányi Ifjúságért Közalapítvány és a Magyar Vöröskereszt Bükkábrányi Alapszervezet otthona is lesz ezentúl a Tornácos Ház.
A kialakított teakonyhában étkezési és vendéglátási lehetőség várja a használókat, illetve az épület alatti pince különböző gasztronómiai események helyszíneként, a tájegység borainak bemutató helyeként szolgál.
Az épület és környezete mind a tervezésében, mind pedig a kivitelezés során úgy lett kialakítva, hogy maradéktalanul kielégítse a használók széles körű igényeit.        

 
 

 

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
 

A hozzászólás az Ön számára nem engedélyezett.
Kérjük regisztráljon vagy lépjen be az oldalra!