Mezőkövesdi hírek - 2011. szeptember 6.
Írta: Eleven Televízió   
2011. szeptember 07. szerda, 12:59
Begépesítették Mezőkövesd főutcáját

Szinte már megszámlálhatatlan mezőgazdasági gép, veterán autó vett részt az idei, immár 13. alkalommal megrendezett Országos Mezőgazdasági Gépésztalálkozón.
A hagyományokhoz hűen szeptember első hétvégéjén megszervezett rendezvényre idén határainkon túlról, Ausztriából, Németországból, Szlovákiából és Szerbiából is érkeztek gépészek.

Hirdetés_______________________________________________________________________
 
A program nyitányaként a találkozón résztvevő mintegy 150 erőgép vonult fel Mezőkövesd főutcáján, amelyre több százan voltak kíváncsiak.
A Mátyás király út – Kavicsos-tó – Eötvös utca útvonalon zajló menet után a Matyóföldi Alkotók és Művészetpártolók Egyesülete által összeállított kulturális műsort tekinthették meg a látogatók. A program ünnepi köszöntőkkel folytatódott. Csirmaz István, a Mezőgazdasági Gépmúzeumért K. h. Alapítvány elnökének bevezető gondolatai után elsőként dr. Fekete Zoltán polgármester mondott beszédet. A település első embere után Tállai András, a Belügyminisztérium Önkormányzatokért Felelős Államtitkára méltatta a rendezvényt, illetve a múzeumalapító tevékenységét. A köszöntők sorát dr. Szabó Csaba, a Vidékfejlesztési Minisztérium miniszteri biztosa, majd pedig dr. Nagy László Gábor, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium múzeumi osztályának szaktanácsadója folytatta. Ezt követően a B-A-Z Megyei Közgyűlés nevében Csiger Lajos alelnök szólalt fel. A fenntartó Megyei Múzeumi Igazgatóság részéről pedig dr. Pusztai Tamás múzeumigazgató köszöntötte a jelenlévőket. A protokolláris rész lezárásaként Hajdu Ráfis János múzeumalapító és Kádár Zoltán múzeumigazgató köszönte meg a rendezvény támogatóinak segítségét.



Szakmai előadások

A délutáni szakmai program alkalmával a Gépmúzeum több, határainkon kívüli társintézménye mutatkozott be. Így a rendezvényre kilátogatók megismerkedhettek a csernátoni Haszmann Pál Néprajzi Múzeum tevékenységével, az Osztrák Történelmi és Mezőgazdasági Múzeum életével, valamint a szlovákiai Serkén élő ifj. Pohóczky Béla lelkész gyűjteményével. Emellett a Szerb Köztársaság közelmúltban Novo Milosevo-ban megnyitott múzeumával és gyűjtőtevékenységével is megismerkedhettek az érdeklődők. A szerb múzeumtulajdonos Csetomir Zeravica nem tudott eljönni a találkozóra, helyette jó barátja, Szekeres József mutatta be az erőgépek frissen megalakult tárházát.
„János bácsival 1967-ben ismerkedtem meg, amikor először itt jártam. A 1960-as évek végén született meg a szerb múzeum megalakításának a gondolata, ugyanis a jelenlegi múzeumigazgató édesapját – aki egy évvel ezelőtt elhunyt – elhívtam ide 1968-ban, Mezőkövesdre, az akkori gépgyűjteménybe. Amikor végignézte a traktorokat, eszközöket, azt mondta: »Holnaptól én is gyűjteni fogom a gépeket.« Jelenleg 3000 m2 alapterületű ez a létesítmény, ahol 110 traktor, számos mezőgazdasági eszköz és gép kap helyet. Ezt a múzeumot 2011. július 15-én nyitották meg hivatalosan.” mondta el Szekeres József.
Emellett Andrea Uhlig és férje, Peter Uhlig a németországi Lanz Bulldog Múzeumot mutatta be a jelenlévőknek.
„Németországból, a szlovák határ mellől, a Mezőkövesdtől 830 km-re lévő Burkhardtsdorf-ból érkeztünk. Ott van egy traktor- és motormúzeum. Nekünk ez a hobbink. Most a saját motorunkkal érkeztünk Mezőkövesdre. Magyar barátunk, a gyöngyösi Lévai Sándor hívott meg bennünket ide. Egy meleg levegővel hajtott motort hoztunk a találkozóra, amelyet beindítunk és bemutatunk az ide érkezőknek. Nagyon tetszik nekünk ez a múzeum, az, hogy itt ennyi régi gép megtalálható.” – emelte ki Andrea Uhlig.

Kiegészítő programok
A nap során folyamatosan megtekinthették az érdeklődők a felvonuláson résztvevő traktorokat, veterán járműket és maketteket. Emellett a szervezők kirakodó vásárral is várták a vendégeket. Az elmúlt évekhez hasonlóan mindig bemutatnak egy-egy mesterséget. Idén a szőrme és bőrkikészítés rejtelmeibe nyerhettek betekintést a látogatók Csirmaz Zsolt mezőkövesdi kisiparos jóvoltából.


Citroën és Mini Cooper találkozó
Szeptember 3-án nemcsak a gépészek, hanem a Citroën és Mini Cooper tulajdonosok is találkoztak városunkban, akik 40-40 darab különleges „Kacsa” autókkal és Minikkel vonultak fel délelőtt a Gépésztalálkozóra érkezett traktorokkal, veterán járművekkel együtt. A főként Louis de Funès filmekből ismert gépcsodákat később a Hősök terén lehetett közelebbről is szemrevételezni. A Citroën találkozó szervezői, az egyik autó csomagtartó karosszériáját átadták a mezőkövesdi Bollók Istvánnénak, aki azt matyó mintával díszítette. A matyó népművészetre oly jellemző motívumokkal feldíszített járgány részt vesz majd a jövő évi, Magyarországon megrendezendő Citroën világtalálkozón.
M. Zs.



Guiness rekord az autópályán

Különleges autós Guinness Rekordot állított fel a mezőkövesdi Korpás Károly és Zubor Lajos.
A vállalkozókedvű páros nem mindennapi tettet hajtott végre azzal, hogy Magyarország teljes fizetős autópálya hálózatát és összekötő útjait beautózták augusztus 10-én. Az összesen 1614 km-es távot 18 óra 37 perc alatt teljesítették. Korpás Károly sokoldalú és széles érdeklődési körrel rendelkezik, hiszen egyebek mellett nagy rajongója a fotózás művészetének, de a technikai sportok iránt is már gyermekkorától komoly érdeklődést tanúsít. A személyautók iránti szeretetét bizonyítja, hogy a rekord ötlete az autóvezetéshez kötődik.
A rekordkísérlet két hónapos előkészületet igényelt, hiszen az útvonal megtervezése, valamint a részletek kidolgozása és pontosítása mellett a Guiness számos kritériumának is meg kellett felelni. A hitelesítés feltételei közé tartozott, hogy a kísérletet egy kamerával végig rögzíteni kellett, továbbá a közlekedési szabályokat szigorúan be kellett tartani. Ezen felül a sikeres kísérlethez két óránként 10 perces szünetet írtak elő.
A több mint másfél ezer kilométeres zarándoklat első szakasza Debrecenből Nyíregyházára vezetett. A túra útvonala: Debrecen M35– Nyíregyháza M3 – Miskolc M30 – Mezőkövesd M3 – Budapest M0 – Kecskemét M5– Szeged – Makó M43 – Mórahalom 55-ös főút – Bátaszék M6– Bóly - Pécs M60 – vissza az M6-on - M8-as – Dunaújváros M6 (tankolás) – Bp M0 – Balaton M7– Nagykanizsa M7- Lenti M70 - Szombathely 86-os főút - Csorna – Mosonmagyaróvár - Hegyeshalom M1 – Tatabánya – Bp.
A rekordkísérletet önerőből nem tudta volna teljesíteni a lelkes páros, de a támogatóknak köszönhetően megvalósulhatott a különleges rekord. „A Fiat Autó Magyarország egy 1600 cm3-es motorral ellátott Fiat Bravo-t bocsájtott a rendelkezésünkre, míg a mezőkövesdi Főnix Med Computer 2 db szünetmentes tápegységgel támogatott bennünket, mellyel a gépkocsiba helyezett kamera, laptop és hitelesítő energiaellátását tudtuk megoldani.” - mondta Korpás Károly.
A rekordkísérlet nemcsak érdekes és különleges kaland volt, hiszen a Közlekedés Tudományi Intézettől kölcsönkapott kamerával az úthálózatot, valamint az autópályán autózók szabályos közlekedését is megfigyelték, így a közlekedésbiztonsággal kapcsolatban rengeteg hasznos adatot sikerült szerezniük. A „rekorderek” fontos információkra tettek szert továbbá az úthálózattal, a közlekedési morállal, a szabályok betartásával és az adott autótípusok tulajdonosainak szabálytisztelő magatartásával kapcsolatban is.
A Guinness Rekordot igazoló oklevelet hazánk egyik legnagyobb gasztronómiai és kulturális rendezvényén, a „SzeptEmber Feszt”-en adták át Budapesten szeptember első hétvégéjén.
Korpás Károly az elkövetkezendő hónapokban nem tervez hasonló méretű kalandot, de elképzelhető, hogy a későbbiekben hallani fogunk még a vállalkozókedvű mezőkövesdi guiness rekorder újabb merész terveiről.
B.K.

 
(forrás: Mezőkövesdi Média KHT.)
 

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
 

A hozzászólás az Ön számára nem engedélyezett.
Kérjük regisztráljon vagy lépjen be az oldalra!