550 éves évforduló - Máté napi vásár Bükkábrányban
Írta: Eleven Televízió   
2011. szeptember 21. szerda, 11:17
1461-ben kelt Mátyás királynak az a rendelete, mely szerint Abram településen, vagyis a későbbi Alsóábrányban, minden évben Máté napján országos vásárt lehetett tartani. Ez jelentette a település mintegy száz évig tartó mezővárosi rangját.
Nem csak az emlékezés, hanem a hagyományteremtés is célja volt annak a rendezvénynek, amely szeptember 17-én a régi vásárok hangulatát idézte a községben. A kimondottan hagyományos népi termékeket kínáló árusok kirakodása már kora délután megkezdődött.
Hirdetés_______________________________________________________________________
 
Fél 4-kor indult az iskola udvaráról az a menet, melynek az élén a vásári komédiások haladtak gólyalábon, mögöttük a vásári sokadalommal.
A Polgármesteri Hivatal előtti téren pedig kezdetét vette a vásári komédia, amely századokkal ezelőtt is és most is különösen jó hangulatba hozta a sokadalmat. A színpadot hamarosan a meghívott népdalkörök foglalták el, akik a helyiek mellett Kácsról, Bogácsról és Mezőnagymihályról érkeztek. Mindeközben a község vezetése koszorút helyezett el az első írásos említésnek és a világháborúk áldozatainak emlékművénél. A parókia udvarán a Varga lovasiskola biztosított lovaglási lehetőséget a gyerekek számára, a hivatal mögötti téren pedig a lovagkor középkori fegyvereit és harci technikáit bemutató előadás szórakoztatta a közönséget.
A napot este 7 órakor a Sályi Kamarakórus zárta reneszánsz dalokból összeállított műsorral.
 
 

Szerkesztő


Kovács Gyula
szerkesztő, operatőr

Telefon: +36 (30) 395 4289

Operatőr


Kovács Gyula
szerkesztő, operatőr

Telefon: +36 (30) 395 4289

Vágó


Kovács Gyula
szerkesztő, operatőr

Telefon: +36 (30) 395 4289

 
 
Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
 

A hozzászólás az Ön számára nem engedélyezett.
Kérjük regisztráljon vagy lépjen be az oldalra!