Less Nándor emléktúra a Bükkben
Írta: Eleven Televízió   
2011. október 10. hétfő, 14:36
Október 8-án reggel a diákönkormányzat vezetésével, egy lelkes csapat indult útnak Cserépfaluba, hogy 12 kilométeres túrát teljesítsen.
Az előző éjszaka viharos szele és a hirtelen hőmérséklet csökkenés néhány jelentkezőt eltántorított a természetjárástól, de a legelszántabbak nem mondtak le az őszi erdő látványáról.
A társaságot alsós diákok, szüleik és két pedagógus alkotta. A gyülekezőt, névsorolvasás követte, majd elindult a kocsikaraván, a 22 km-re lévő település felé. A falu iskolájába érkezve leadták a nevezésüket, amiért cserébe egy túrafüzetet kaptak, melyen az út során érintett állomásokon pecséttel örökítették meg az addigi szakaszok teljesítését. Itt megkapták az útvonal térképét is, melyen minden segítség jelölve volt a sikeres útvonal bejárásához.
A program célja az öt állomás elérésével 275 méter szintkülönbség leküzdése, majd visszatérni Cserépfalu központjába.
Hirdetés_______________________________________________________________________
 
A túrát rendhagyó módon debreceni hallgatók előadásai színesítették, amelyek geológiai, kőzettani, növénytani ismeretekkel gazdagították a figyelmes turistákat. Sokat tanulhattak a Bükk felszínéről és képződményeiről is. A vállalkozó szelleműek még kőzetmintákat is fejthettek a sziklafalból, és alkotórészeik parányi darabjait vizsgálhatták a kölcsön kapott eszközökkel.
Láthattak jurta formára kivájt borospincét és kóstolhattak vajas kenyeret csalamádéval. A második állomás jutalmaként mindenki egy csokoládéval pótolhatta elégetett kalóriáit, miközben az Ördögtorony csúcsáról az őszi erdő színpompás panorámájában.
Tovább haladva az oszlai vadászháznál már jóval nagyobb csapat gyűlt össze, mert más túrák ellenőrzőpontja is ide vezetett. Itt a jókedvű szervezők vidám érdeklődése mellett üdítő is várt a résztvevőkre, amit a fák tövében leheveredve a tájat mélázva fogyaszthattak el.
A nyárádi csapat számára az ezt követő állomás bejáratának megközelítése és az ősemberekről illetve azok leleteiről hallott történet vált a legemlékezetesebbé a Subalyuknál.
Az érdekes és látnivalókban bővelkedő túra végeztével meleg ételt fogyaszthattak a kimerült erdőjárók. A 12 km teljesítésének bizonyítékául emléklappal és kitűzővel térhetett haza mindenki.
 
 

Szerkesztő


Bodzán Gábor
szerkesztő, operatőr

Telefon: +36 (30) 557 5479
 
Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
 

A hozzászólás az Ön számára nem engedélyezett.
Kérjük regisztráljon vagy lépjen be az oldalra!