Mezőkövesdi hírek - 2011. október 12.
Írta: Eleven Televízió   
2011. október 13. csütörtök, 09:34
20 éves a Katolikus Iskola

A Szent István Katolikus Általános Iskola idén ünnepli fennállásának 20 éves évfordulóját. Ennek alkalmából jubileumi gálaműsort szerveztek október 7-én a Közösségi Házban. A város vezetése mellett Dr. Ternyák Csaba egri érsek is megtisztelte jelenlétével e jeles évforduló előtt tisztelgő rendezvényt.
Az ünnepség elején az intézmény jelenlegi igazgatója, Nyeste István köszöntötte a megjelenteket, majd az egykori igazgató, Molnár Mária emlékezett vissza az iskola alapítására, illetve az elmúlt két évtizedre. A rendezvényen az egykori diákok és tanárok adtak kulturális, zenés, énekes műsort. Az iskola jelenlegi tanulói pedig Szent István király életét, legendáját elevenítették fel.

Hirdetés_______________________________________________________________________
 
A gálaműsort követően az ünneplők átmentek a Jézus Szíve templomba, ahol 16 órától dr. Ternyák Csaba egri érsek tartott hálaadó szentmisét.
A Szent István Katolikus Általános Iskola 1991. július 1-én kezdte meg működését. Fő feladatuknak a keresztény nevelést és az ennek megfelelő életmódra szoktatást tartják. Válogatás nélkül fogadják a nevelési elveiket, célkitűzéseiket elfogadó szülők gyermekeit. Törekszenek a magas szakmai színvonalra. A kiemelkedő tehetségű gyerekekkel külön foglalkoznak: szakköröket, sportköröket működtetnek. Biztosítják az alapozást az úszásoktatáshoz. Tanulóik a pedagógusok segítségével, szülői támogatással sok kiemelkedő versenyeredményt érnek el minden tanévben. Megkülönböztetett figyelmet szentelnek a hátrányos helyzetű, tanulási nehézségekkel küzdő tanulókra - felzárkóztató pedagógusok segítségével és korrepetálással segítik előrehaladásukat. Az elmúlt 20 tanév bizonyította a katolikus iskola létjogosultságát.
M. Zs.


Idősek világnapja

Október 1-je az Idősek Világnapja, az október hónap pedig az Idősek Hónapja. Ennek alkalmából minden évben ünnepséget szerveznek a nyugdíjasok számára, amelyet ez alkalommal október 10-én tartottak meg. Október 10-én délelőtt dr. Fekete Zoltán polgármester, a Mezőkövesdi Kistérségi Szociális- és Gyermekjóléti Szolgálat részéről Zsák Terézia és Molnár Pálné felköszöntötte településünk két legidősebb polgárát, a 102 éves Bíró Pétert és a szintén 102 esztendős Pap Józsefnét. Mindkét szép korú a gyógyszer- és orvosmentes életre esküszik, hiszen semmilyen gyógykészítményt nem szednek. Őket korban a 101 éves Marczis Pálné követi. Az Idősek Világnapja alkalmából rendezett program délután a Közösségi Házban folytatódott, ahol kaláccsal és kulturális műsorral várták Mezőkövesd idős polgárait. Az ünnepség elején dr. Fekete Zoltán polgármester köszöntötte a megjelenteket, illetve virágcsokorral és tortával köszöntötte az ünnepségen résztvevő 94 éves Takács Györgyöt és a 99 éves Fűtő Istvánnét. A műsor keretében felléptek a László Károly úti Tagóvoda nagycsoportosai, akiknek Kakukné Bán Borbála és Tóthné Pap Ágnes óvónők tanították be a műsort. Mellettük színpadra lépett még Guba Viktória, valamint Vinnai Anikó kíséretében Balogh Katalin és Kis Franciska. A műsort a Matyó Nagymama Klub matyó lakodalmasa, valamint a Matyó Népi Együttes összeállítása zárta.
Az ünnepség zárásaként hálaadó szentmisén vehettek részt Mezőkövesd szép korú lakosai a Szent László templomban.
M. Zs.


Dr. Bagdy Emőke Mezőkövesden

Ha elég őszinték vagyunk magunkhoz, tudjuk, hogy mindannyiunkat egyetlen dolog foglalkoztat csak igazán. Egyetlen dolog hajt, ezért élünk, ebből fakadnak terveink, céljaink és cselekedeteink is. Ez pedig nem más, mint, hogy mitől, hogyan lehetnénk boldogabbak!? A következőkben arról láthatnak összeállítást, hogy hogyan vélekedik erről Prof. Dr. Bagdy Emőke klinikai szakpszichológus, pszichoterapeuta, a pszichológiatudomány kandidátusa!

Minden tettünkkel egy boldogabb életérzést, egy jobb mentális, lelki és fizikai állapotot igyekszünk elérni, még ha észre sem vesszük ez hajt tudat alatt. A boldogságot sokféleképpen definiálhatjuk. Nevezhetjük elégedettségnek, szellemi-lelki jólétnek, mentális egészségnek és még millió kifejezés él erről a fogalomról. Ami a legfontosabb, hogy ebből az érzésből merítkezünk, ezt az érzést kellene erősítenünk embertársainkban.
A boldogabb élethez vezető utat Dr. Bagdy Emőke mutatta meg a mezőkövesdieknek október 5-én a Könyvtárban. A pszichológus szaktekintélyt a közönségnek Molnár Istvánné önkormányzati képviselő, az Oktatási, Egészségügyi és Civil Kapcsolatok Bizottság Elnöke mutatta be.
Dr. Bagdy Emőke Református családban született, édesapja református lelkész volt. 1968-ban végzett pszichológia szakon, 1972-ben pedig bölcsészdoktori címet szerzett. 1982-ben lett a pszichológiai tudomány kandidátusa. 1995-ben habilitálták a debreceni Kossuth Lajos Tudományegyetemen, A hivatás-személyiség fejlesztése, pályaszocializációs modellkísérlet értekezéseivel.
Pályája elején az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézetben, majd 1985 és 1994 között a Kossuth Lajos Tudományegyetem Pszichológiai Intézetében dolgozott. 1994-től a Haynal Imre Egészségtudományi Egyetem Klinikai Pszichológiai Tanszékén, 2000-től a Károli Gáspár Református Egyetem intézetvezetője. Gyógytornászként, relaxációs terapeutaként és imaginatív-meditatív terapeutaként is ismert. Kutatási területe a párkapcsolati dinamikára, viszonyelemzésre, a hivatásszemélyiség gondozására, fejlesztése és stresszkezelő módszerek hatékonyságára terjed ki.
Dr. Bagdy Emőke előadása alapján elmondhatjuk, hogy a legfontosabb, hogy önmagunkkal békében, harmóniában legyünk és igyekezzünk erősíteni a pozitív gondolkodást magunkban és másokban egyaránt, hiszen ez vezethet csak egy egészségesebb élet felé.
A program Mezőkövesd Város Önkormányzatának „A könyvtári szolgáltatások fejlesztése az élethosszig tartó tanulás szolgálatában” című nyertes pályázatának keretében valósult meg. (TÁMOP 3.2.4/08/1)
P. V.


Elsőként bontanak

Már a bontási munkákat végzik a szakemberek a Városi Galéria épületében. A beruházást december 20-ig be kell fejeznie a kivitelező cégnek.

Az Önkormányzat „Vonzó és élhető városi környezet kialakítása Mezőkövesden” című pályázatán belül megszépül a Városi Galéria. Az épület felújítását a március 16-án megkötött kivitelezői szerződés alapján a Wiktori Kft. valósítja meg. A Galéria a Magyar Állam és az Európai Regionális Alap támogatásával új, korszerűbb, impozáns külsőt kap. Az épület teljes külső homlokzata megújul, a tetőszerkezet új lécezést és cserepeket kap, valamint új nyílászárót építenek be az ingatlanba.
Emellett belső átalakítást is végeznek majd a szakemberek, amely keretében helyiségeket nyitnak egybe. A Galéria akadálymentesítése is megtörténik a fejlesztés révén, amely során egy liftet is elhelyeznek az épületben. A beruházás során új padlóburkolatot, illetve teljes festést kap a Galéria. Ezentúl az elektronikai és gépészeti rendszer is megújul.
A szakemberek az elmúlt hetekben felvonultak a beruházás helyszínére, ahol elsőként az építés alá eső terület kerítéssel történő lezárása, valamint az épület felállványozása történt meg. Ezt követően a kivitelező cég elkezdte a bontási munkálatokat, azon belül is az egyes válaszfalak, a használaton kívül lévő kémények bontását. A következő munkafázisban a beltéri nyílászárók kibontását végzik majd el, valamint a liftakna kiépítését.
A kivitelező cégnek a szerződésben foglaltak alapján december 20-ig be kell fejeznie az ingatlan korszerűsítését.

M. Zs.


November közepére elkészül

Végéhez közeledik a Kánya-patak középső szakaszának rekonstrukciója. A kivitelező cég november 20-ig befejezi a munkát az érintett területen.

Településünk önkormányzatának a „Kánya-patak középső szakaszának rekonstrukciója” című nyertes pályázata révén valósul meg a patakmeder kikotrása, betonozása, valamint betonelemekkel való ellátása. A Magyar Állam és az Európai Regionális Fejlesztési Alap támogatásával létrejött beruházás gyors lépésekkel halad. A kivitelező a patak külterületi részén már majdnem teljesen végzett a munkával, míg a belterületi részen a meder mintegy 80%-ával már befejezte a fejlesztést.
A külterületi szakaszon a műtárgyak, hidak alatti terület burkolása folyik, illetve a föld és tuskók, gallyak elszállítása zajlik. A belterületen is a hidak alatti szakasz betonozása történik jelenleg. Még a Mátyás irály út és a 3-as főút közötti szakaszon tart még a betonelemek beemelése, elhelyezése.
Emellett folyamatosan zajlik a földelszállítás és a tereprendezés is az érintett területen. Várhatóan a kivitelező november közepére teljesen elkészül a rekonstrukcióval.

M.Zs.


Elindult a szociális földmunkaprogram

Sikeresen szerepelt városunk Önkormányzata a Wekerle Sándor Alapkezelő által kiírt pályázaton. 3,5 millió forintot nyert településünk a szociális földmunkaprogram megvalósítására.

A képviselő-testület július 28-ai rendkívüli ülésén döntött a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium megbízásából, a Wekerle Sándor Alapkezelő által kiírt pályázaton való részvételről. 4 millió forintra pályázott az Önkormányzat, azonban ténylegesen 3,5 millió forintot nyertek a szociális földmunkaprogram megvalósítására. Az önkormányzat által kidolgozott helyi programnak két fő pillére van. Az egyik, hogy szeretnék megalapozni a város önellátását, legalábbis ami a zöldség és gyümölcs beszerzéseket illeti. Ez azt jelenti, hogy a konyhakerti növényeket ezen túl itt termesztenék meg. A második pillérében földterületet kívánnak biztosítani azoknak az alacsony jövedelmű embereknek, akik saját és családjuk fenntartáshoz ezt igénylik. A sikeres pályázat révén már október 1-jével megkezdték a munkát az érintett 4,5 hektáros területen. Az önkormányzati földterületen közfoglalkoztatottak dolgoznak, akik nem csak a városi, de saját szükségleteikre is termelhetnének.
Jelenleg az előkészítési szakaszban tart a program. Az ősz folyamán megtörténik a szükséges eszközök beszerzése, valamint a tapasztalatgyűjtés olyan településeken, ahol már eredményesen működik a program.
A zöldségtermesztésre kijelölt területet már előkészítették, feltárcsázták, így készen áll a tavaszi zöldségek ültetésére, vetésére.
Az idei feladatokhoz tartozik még a vízutánpótlás biztosítása, megoldása, amelyet kúttal oldanak meg. A kútfúráshoz szükséges hatósági engedélyek beszerzése, a fúrás előkészítése már folyamatban van.
A program másik elemének, a virágtermesztésnek az előkészülete már elkezdődött, amely a Zsóry fürdő egyik, a látogatóktól elzárt területén történik. Itt azokat a virágokat termesztik meg, amelyek később a város külterületére, köztereire kerülnek. Emellett itt termesztik meg a tavasszal az önkormányzati földterületen elültetendő zöldségpalántákat.
Az őszi előkészületi munkák után tavasszal, márciusban elkezdődhet a növények tényleges termesztése.

M.Zs.

 
(forrás: Mezőkövesdi Média KHT.)
 

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
 

A hozzászólás az Ön számára nem engedélyezett.
Kérjük regisztráljon vagy lépjen be az oldalra!