Mezőkövesdi hírek - 2011. november 4.
Írta: Eleven Televízió   
2011. november 07. hétfő, 08:40
Birtokba vették az új helyet

Október 28-án gyermeknevetéstől volt hangos a megújult mezőkövesdi Közösségi Ház harmadik emelete. A Kabócák és Manócskák Közhasznú Egyesület tagjai ugyanis ezen a napon vették birtokba a foglalkoztató helyiségüket.
A birtokba vételi ceremónia 10 órakor kezdődött, ahol elsőként Árvai-Simonyi Ágnes, az egyesület vezetője köszöntötte a megjelenteket és mutatta be a Kabócák és Manócskák munkáját. 2009. novemberében Árvai-Simonyi Ágnes és Dudásné Csillik Anikó alapította meg az akkor még klubként működő Kabócák és Manócskákat, amely azóta számos sikeres rendezvényen túl van és ez év augusztustól egyesületként szorgoskodnak azon, hogy minél színesebb és változatosabb programokat tudjanak szervezni a csemetéknek.

Hirdetés_______________________________________________________________________
 
Ezt követően pedig dr. Hajdu András alpolgármester mondott rövid beszédet, amelyben kiemelte, reméli a jövőben egyre több tagja lesz az egyesületnek és sok-sok éven keresztünk nyújtanak kulturált kikapcsolódást, szórakozást a kicsiknek.
A helyiség különlegessége, hogy maguk az anyukák festették ki, díszítették fel, amely révén még vidámabb, otthonosabb a terem a gyerekek számára.
A program ezt követően Varró Petra vezetésével táncházzal, majd pedig mazsolamuzsikával folytatódott, de volt kézműves-foglalkozás, arcfestés, vagy akár az átadott helyiségben található sok-sok játékkal töltették el az időt a gyerekek.

M. Zs.



Emléktáblát állítottak

Emléktáblát helyeztek el a Kalo család tiszteletére Mezőkövesden, az Alkotmány út 2. szám alatt lévő, jelenleg étteremként működő épület falán.
Az emléktáblát Mezőkövesd Város Önkormányzata állíttatta azon Kalo Család emlékére, amelynek számos tagja fontos szerepet töltött be a település életében. Többek között ennek a családnak a tagja volt Kalo Jenő községi jegyző, ifjabb dr. Kalo Jenő ügyvéd, dr. Kalo Péter orvos, akik mindannyian érdemben hozzájárultak Mezőkövesd fejlődéséhez.
Az emléktáblát dr. Hajdu András alpolgármester rövid beszédét követően a család legidősebb leszármazottja, Kati néni és dr. Hajdu András közösen leplezte le.
A Mezőkövesdi értelmiségi Kalo család 19-20. századi történetéről bővebben a www.mezokovesd.hu oldalon olvashatnak.

M.Zs.



Átadták a hőmegtakarítási beruházást

Átadták a mezőkövesdi Zsóry Gyógy- és Strandfürdő hőenergetikai fejlesztését. A projekt legnagyobb előnye, hogy a beruházás révén energiatakarékosabbá vált a fürdő.

A mintegy 180 millió forint összköltségű hőenergetikai fejlesztés a „Zsóry fürdő termálvíz hasznosítására épülő épületgépészeti rekonstrukció” című pályázat keretében valósult meg, melyhez 50% önerőt biztosított Mezőkövesd Önkormányzata. A projekt a Magyar Állam támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával jöhetett létre. A nagyszabású fejlesztés célja, a fürdőben elhasznált gyógyvíz újrahasznosítása volt. A vizet elsődlegesen az épület fűtésére fogják felhasználni, de ezen túlmenően padló, vagy a vízfűtésére is alkalmas lehet. A rendszer egyik fontos eleme egy nagy teljesítményű hőszivattyú beépítése volt, amely a víz forgatását fogja segíteni.
A kivitelező cég májusban kezdte el a munkálatokat, melynek első elemeként az uszoda és az élménymedence melletti területen fektették le a vezetékeket. A kábelek elhelyezése után betemették az árkokat, így rövid időn belül a látogatók újra birtokba vehették az érintett területet. A projekt révén megépült egy gépház, amelyben helyet kapott egy nagy teljesítményű hőszivattyú, valamint az azt kiszolgáló gépészeti és egyéb rendszerek. A gépház alatt található egy 100 m3-es átmeneti tartály. Az építés során 1300 m3 földet termeltek ki és helyeztek el a megfelelő helyre, illetve lefektettek 1,5 km fűtés-i, melegviz- és termálvízvezetéket, illetve ugyanennyi elektromos vezetéket. Emellett az 1/a elnevezésű termálkútban megtörtént a szivattyú és termelőcső cseréje.
A hőenergetikai fejlesztés átadó ünnepségét október 26-án rendezték meg, ahol Tállai András, a Belügyminisztérium Önkormányzatokért Felelős Államtitkára mondott beszédet. Az államtitkár kiemelte, hogy az elmúlt időszakban számos fontos fejlesztés valósult meg a településen, ez a mostani azonban nem annyira látványos, de a jövő szempontjából nagy jelentőséggel bír.
Tállai András méltató szavai után a kivitelező, DH Szerviz Kft. képviseletében ifj. György Zoltán mutatta be a projekt műszaki tartalmát. Ezt követően Tállai András államtitkár, dr. Fekete Zoltán polgármester és ifj. György Zoltán ünnepélyes szalagátvágással átadták az elkészült beruházást, majd pedig megtekintették a hőszivattyú gépházat. Az ünnepség színvonalát emelték Mozer Boglárka, a Mezőkövesdi Hang Stúdió Egyesület tagjának énekes produkciói.
A megvalósult beruházásnak köszönhetően egyebek mellett az új wellness részleg padlófűtése, a régi közlekedő rész, valamint a földszinti és az emeleti öltöző fűtése is megoldódott.

M. Zs.




Balesetmentes Est a Movie-ban

Európai Balesetmentes Estet rendeztek Magyarországon október 15-én. A diszkó-balesetek visszaszorítására létrehozott nemzetközi akcióban a mezőkövesdi Movie Club is részt vett.

A debreceni Hajdúsági Hallgatókért és Civilekért Egyesület szervezésében negyedik alkalommal bonyolították le a programot hazánkban. Az Európai Bizottság által kiemelten támogatott projekt az Európai Unió 27 tagállamában egyszerre zajlott le október 15-én. Az Európai Balesetmentes Est az egyetlen olyan baleset-megelőzési, közlekedés-biztonsági program, amelyben az Európai Unió valamennyi tagállama részt vesz. A civil egyesület ebben az évben 3 régió 12 városában rendezte meg az akciót. Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a Movie Club mellett a kazincbarcikai Akropolis Disco vett részt a programban. Az akciót a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság és a megyei Baleset megelőzési Bizottság támogatta. A minden évben október harmadik szombatján zajló program legfontosabb célkitűzése az úgynevezett diszkóbalesetek megelőzése, illetve a tragédiák számának csökkentése. Az Európai Balesetmentes Est lebonyolításában a megyei rendőr-főkapitányságok és helyi ifjúsági szervezetek is segítették a program sikerességét.
„Az akció lényege, hogy a programban résztvevő autót vezető fiatalok nem ihatnak alkoholt a saját és a baráti társaságuk testi épségének érdekében. Az akció ideje alatt összesen 122 fiatal kapott karszalagot. A programban résztvevőket hazafelé megszondáztattuk és a negatív tesztet produkálókat kisebb ajándékcsomaggal jutalmaztuk. Az akció során azt tapasztaltam, hogy a fiatalok kivétel nélkül felelősségteljesen gondolkodnak és belátják, hogy az alkoholfogyasztás nagyon veszélyes. Szerencsére a statisztikák is alátámasztják, hogy a fiatalok éretten gondolkodnak, hiszen nagyon ritkán történik diszkóbaleset a városban.” – mondta Sebő Zsuzsanna, rendőrfőhadnagy, a Mezőkövesdi Rendőrkapitányság hivatalvezetője.
Az akcióhoz partnerként csatlakozott Magyar Ökumenikus Segélyszervezet munkatársai az alkoholtesztek mellett helyben elvégezhető drogtesztekkel bővítették az akciót a program helyszíneken.

Bódi K.



Újabb emlékmű vált szebbé

Felújították az I. világháború áldozatainak emlékére állított emlékművet a mezőkövesdi temetőben.
Összefogással minden könnyebb! Önzetlenül egymást segítve sok mindent el lehet érni, akár anyagi ráfordítás nélkül is. Ez történt a Mezőkövesdi temetőben is. Így újulhatott meg az I. világháború áldozatainak tiszteletére készített emlékmű.
A Gimnázium történetéről szóló filmből kiderült, hogy Mezőkövesden azért van sok I. világháborús hős eltemetve, mert a Gimnáziumban működött egy hadi kórház, és akik ott meghaltak, azokat itt a temetőben temették el. „A két világháború között élő és aktív mezőkövesdi polgárok mondták el, hogy annak idején ezeket a sírokat, sírkerteket iskolák, csoportok gondozták. Most lehetőségünk nyílt közmunkaprogram keretében munkaerőt igénybe venni, valamint akadt hozzá elegendő alapanyag is, ezért úgy gondoltuk, Mindenszentek ünnepére mindenképpen helyreállítjuk az emlékművet.”–mondta el Dr. Fekete Zoltán, Mezőkövesd polgármestere.

P. V.



Halad a Galériafelújítás

A bontás mellett már az építés is elkezdődött a mezőkövesdi Városi Galériában. A kivitelező cég jó ütemben halad az épület felújításával.

Mezőkövesd Város Önkormányzatának „Vonzó és élhető városi környezet kialakítása Mezőkövesden” című pályázatán belül megszépül a Városi Galéria. A Galéria a Magyar Állam és az Európai Regionális Alap támogatásával új, korszerűbb, impozáns külsőt kap. Az épület felújítását a március 16-án megkötött kivitelezői szerződés alapján a Wiktori Kft. valósítja meg. A szakemberek a szerződés aláírását követően felvonultak a beruházás helyszínére, ahol elsőként az építés alá eső terület kerítéssel történő lezárása, valamint az épület felállványozása történt meg. Emellett elkezdték a belső bontási munkálatokat, a válaszfalak lebontását, a liftakna helyének előkészítését.
Elkezdték és az első emelet magasságáig el is készítették a belső udvari új támfal megépítését. Mindezzel párhuzamosan az épület második emeletéről lefelé elkezdték a gépészeti munkát. Emellett folyamatosan egyeztetve a postával zajlik a hátsó homlokzat rekonstrukciója. A héten már elkezdik a tetőszerkezet szakaszos, részleges felújítását is. Az elkövetkező hetekben az új homlokzati falnak a teljes megépítése, födémszerkezet elkészítése, a felvonó acélváztornyának megépítése és a gipszkartonozási munkák ellátása a fő feladat.
A kivitelező cégnek a szerződésben foglaltak alapján december 20-ig be kell fejeznie az ingatlan korszerűsítését.
M. Zs.



„Ki játszik ilyet?”

Ezzel a címmel játékhagyomány és játékdivat kiállítás nyílt október 26-án a mezőkövesdi Matyó Múzeumban.

Az egri Dobó István Vármúzeum, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Múzeumi Igazgatóság és a Matyó Múzeum összehangolt munkájának köszönhetően csodálatos kiállításnak lehetnek szemtanúi a Matyó Múzeumba látogatók.
A kiállítás megnyitóján Széchényi Orsolya, az egri Dobó István Vármúzeum megbízott megyei múzeumigazgatója köszöntötte a megjelenteket. A megnyitó színvonalát a Szent István Katolikus Általános Iskola 3. osztályosainak néptánc előadása emelte. Ezt követően Tóth Arnold etnográfus, a Herman Ottó Múzeum megyei múzeumigazgató helyettese megnyitotta a nem mindennapi látványt nyújtó tárlatot.
Az érdekfeszítő megnyitó után Császi Irén, a Dobó István Vármúzeum etnográfusa mutatta be a kiállított tárgyakat és fényképeket a közönségnek. Aki ellátogat a Matyó Múzeum kiállítására, újra átélheti milyen volt gyermekként az akkor divatos játékokkal játszani, valamint áttekintést nyer, milyen játéktrendek is követték egymást az utóbbi évtizedekben. A kiállítást 2012. március 12-ig tekinthetik meg az érdeklődők.

P. V.



Halottak napi megemlékezés

November elején ország szerte, így Mezőkövesden is fellobbantak a kegyelet lángjai. Mécsesek százai fénye világította be a temetőt. Saját halottainkon kívül a csatában elesettekre, a mi szabadságunkért harcolókra is gondolnunk kell. Emberek százai adták vérüket azért, hogy mi most meghitten és bensőségesen emlékezhessünk az elhunytakra. A november 1-jei gyertya gyújtást megelőzően a világháborúk mezőkövesdi áldozataira emlékezett a város. A háborús hősök tiszteletére a kegyelet koszorúit helyezte el a Mezőkövesdi Városszépítő Egyesület, és az Öregdiákok Baráti köre október 31-én a Hősök és Áldozatok Emlékművénél. A rövid megemlékezésen közreműködött Budai Károly, Dr. Pázmándi László Késői rekviem című versének megható soraival, valamint Mózer Attila gyönyörű trombitajátékával a Jézus Szíve Templom mellett.

P. V.



Dr. Réti Balázs Kövesden

Liszt Ferenc emlékestet rendezett a mezőkövesdi zeneiskola és a Városi Könyvtár október 26-án.
A Liszt Ferenc emlékére rendezett zongorahangverseny nem mindennapi élményt nyújtott a közönségnek. Dr. Réti Balázs zongoraművész, tanszékvezető főiskolai docens előadásában csodálatos Liszt műveket hallhattak a zenekedvelők.
A csodás hangokban bővelkedő estét megfűszerezte Dr. Kovács Sándor tanszékvezető egyetemi tanár, zenetörténész, zenetudós humorral átszőtt narrációja, zenetörténeti előadása.
A zenei program Mezőkövesd Város Önkormányzata a TÁMOP 3.2.4/08/1-2009-0048 számú, „Könyvtári szolgáltatások fejlesztése az élethosszig tartó tanulás szolgálatában” című pályázatának keretében, az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósult meg.

P. V.



Nyílászárócsere a Mezőben

Új nyílászárókat kap a mezőkövesdi Mező Ferenc Tagiskola. A beruházás keretében mintegy 26 millió forint összértékű fejlesztés valósulhat meg az intézményben.

Az iskola nyílászárói az Önkormányzatnak a Belügyminisztérium 7/2011-es rendelete alapján benyújtott nyertes pályázata alapján újulhatnak meg. A 26 milliós beruházásra a pályázaton összességében 21 millió forintot nyert a a város, a maradék 5 millió forintot önerőként kell biztosítania az Önkormányzatnak. A nyílászárók cseréjét a Wiktori Kft. végzi el.
A projekt keretében összesen 310 új nyílászárót kap az iskola. Jelenleg a homlokzat bontását, javítását végzik a szakemberek, valamint zajlik az ablakok legyártása. A tervek szerint szombaton kezdik el a nyílászárók beépítését.
A kivitelező cégnek november 25-ig kell befejeznie az ablakok, ajtók cseréjét. A beruházás révén az iskola működése energia- és költségtakarékos lesz.

M. Zs.



Rendőrség akadálymentesítés

Mintegy 10 millió Forint értékben akadálymentesítették a Mezőkövesdi Rendőrkapitányság épületét. A nagyszabású beruházás Európai Uniós forrásból készült el. A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség által kiírt TIOP 3.3.1-es „A közszolgáltatásokhoz való egyenlő esélyű hozzáférés feltételeinek megteremtése: akadálymentesítés támogatása” című pályázat kertében valósult meg. A projektet 2010 júniusában nyújtotta be a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Rendőr-főkapitányság, mint gazdálkodó szervezet.
„A pályázaton több mint 10 millió forintot sikerült elnyernünk. A munkálatok kivitelezését augusztus 18-án kezdtük meg, míg a műszaki átadás-átvételre október 4-én került sor". -emelte ki Sebő Zsuzsanna, rendőrfőhadnagy, a Mezőkövesdi Rendőrkapitányság hivatalvezetője.
Az akadálymentesítés két részből állt. A kivitelező cég az épület mellett mozgássérült parkolóhelyet és egy rámpával ellátott járdát épített. A bejárati ajtót szintén átalakították, ennek köszönhetően az egyik szárny gombnyomásra önműködően nyílik, valamint záródik. A Rendőrkapitányság épületében egy mozgássérültek számára is könnyen megközelíthető irodahelyiséget és egy akadálymentes mellékhelyiséget alakítottak ki.
A beruházás ünnepélyes átadó ünnepségét október 27-én rendezték meg. Az eseményen Szerencsi Árpád rendőr alezredes, a Mezőkövesdi Rendőrkapitányság vezetője köszöntötte a jelenlévőket, míg a beruházás részleteiről Berki Béla, rendőr-alezredes, az ORFK Észak-Magyarországi Gazdasági Ellátó Igazgatóság építésze számolt be a jelenlévőknek. A megvalósult projekt jelentőségét Tállai András, a Belügyminisztérium Önkormányzatokért Felelős Államtitkára, valamint dr. Fekete Zoltán, városunk polgármestere méltatta. A köszöntőket követően az ünnepség résztvevői megnézték, illetve megismerkedtek a projekt keretében elvégzett munkálatokkal. Az átadó ünnepség zárásaként dr. Vereckei Csaba, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Rendőr-főkapitányság vezetője mondott pohárköszöntőt.

B. K.

 
(forrás: Mezőkövesdi Média KHT.)
 

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
 

A hozzászólás az Ön számára nem engedélyezett.
Kérjük regisztráljon vagy lépjen be az oldalra!