Mezőkövesdi hírek - 2011. november 15.
Írta: Eleven Televízió   
2011. november 17. csütörtök, 08:29
Széchenyi-bál

Mintegy százötvenen vettek részt az idei Széchenyi Bálon, amelyet november 12-én rendeztek meg.

A kétévente megszervezett jótékonysági est célja a jól teljesítő diákok támogatása. A bálon részt vett Tállai András, a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára is. A bált Csirmaz István, a Széchenyi István Szakképző Iskola igazgatójának, valamint. dr. Fekete Zoltán polgármester köszöntője nyitotta. Ezt követően az esemény védnöke, a Modine Hungaria Kft. igazgatója, Németh Zoltán mondott egy rövid beszédet, amely keretében egy 5 millió forint támogatásról szóló emléktáblát nyújtott át az intézmény igazgatójának, amellyel a jövőre induló szerszámkészítő szakmát szeretnék támogatni. A bevezető gondolatok után a középfokú oktatási intézmény tanulóinak nyitótáncát tekinthette meg a mintegy 150 fős közönség. A kulturális műsor keretében Nyikes Linda, a Mezőkövesdi Színészeti Egyesület két tagja is énekes produkcióval szórakoztatta a vendégeket. Mellettük a Széchenyi István Szakképző Iskola tanulóinak magas színvonalú énekes-verses műsorát is nagy elismeréssel nézték, illetve hallgatták meg a bálozók. A vacsora után a Randevú zenekar húzta a talpalávalót.

Hirdetés_______________________________________________________________________
 
EA bál bevétele 367 135 forint, amelyet a végzős tanulók támogatására, az Alapítványon keresztül az alapítvány céljainak megfelelően a kiemelkedő tanulmányi eredményt és közösségi munkát elérő tanulók megsegítésére, valamint a külföldi tanulmányi utak támogatására fordítanak.

M. Zs.



Csörsz árok – avagy a Római Birodalom határa az Alföldön

Rengeteg természeti és történelmi csoda lelhető fel hazánkban. Ezen különleges képződmények közé tartozik a Csörsz árok.
A Magyar Tudomány Napja alkalmából dr. Kulcsár Valéria régész, a Szegedi Tudományegyetem Régészeti Tanszékének docense tartott előadást november 10-én a mezőkövesdi Matyó Múzeumban. A mintegy egy órás ismertetőjében bemutatta az ún. Csörsz, más néven Ördög árok keletkezését, amely az Alföld legnagyobb védelmi rendszere volt.
A Csörsz által közrefogott területen élő, harcias nép, a szarmaták hozták létre annak idején az árkot védelmi rendszerként.
Csörsz árka néven egy körülbelül 1260 km hosszú ókori védőműrendszer maradványait ismerik Magyarországon, mely mintegy körbekeríti az Alföldet: a Dunakanyartól indul, az Alföld északi peremén halad kelet felé a Tiszáig, majd Debrecen környékén délkeletre fordulva egészen az Al-Dunáig húzódik.
Kevesen tudják, de a Csörsz árok nincs messze Mezőkövesdtől, hiszen a településtől délre Mezőkövesd és Szentistván között húzódik az árok egy szakasza.
Az árok kialakításának okát keresve, kutatva az idők során számos mendemonda, mese született, mint például Csörsz királyfi története.
Az árok két helyreállított darabkája kiállítás formájában is megtekinthető Polgárnál, az autópálya mellett, az M3 Archeoparkban, valamint a korabeli sáncnak egy kis rekonstruált része ma is látható a Debrecentől keletre, a Vámospércs felé vezető út déli oldalán, a Zsuzsi erdei kisvasút Csere-erdő megállójával szemben, az erdőben.

M.Zs.




Nyílászárócsere a Mezőben

Új nyílászárókat kap a mezőkövesdi Mező Ferenc Tagiskola. A beruházás keretében mintegy 26 millió forint összértékű fejlesztés valósulhat meg az intézményben.

Az iskola nyílászárói az Önkormányzatnak a Belügyminisztérium 7/2011-es rendelete alapján benyújtott nyertes pályázata alapján újulhatnak meg. A 26 milliós beruházásra a pályázaton összességében 21 millió forintot nyert a a város, a maradék 5 millió forintot önerőként kell biztosítania Mezőkövesd Város Önkormányzatának. A nyílászárók cseréjét a Wiktori Kft. végzi el.
A projekt keretében összesen 310 új nyílászárót kap az iskola. Jelenleg a homlokzat bontását, javítását végzik a szakemberek, valamint zajlik az ablakok legyártása. A szombaton elkezdték a nyílászárók beépítését.
A kivitelező cégnek ez év végéig kell befejeznie az ablakok, ajtók cseréjét. A beruházás révén az iskola működése energia- és költségtakarékos lesz.

M.Zs.




Építik a Piaccsarnok melletti parkolókat

Elkezdték a Piaccsarnok melletti parkolók építését. A parkolószigetek összesen 69 jármű befogadására lesznek majd alkalmasak.

Mezőkövesd Város Önkormányzatának „Vonzó és élhető városi környezet kialakítása Mezőkövesden” című pályázata keretében már megépült az új Piaccsarnok. A beruházás az épület megépítése mellett két parkolósziget kialakítását, valamint a környező utak rendbetételét is tartalmazza. Az új létesítmény átadását követően a kivitelező Wiktori Kft. elkezdte a parkolók építését.
A meglévő új Piac melletti Rákóczi úti parkoló esetében az út jobb oldalán 6 darab merőleges beállású parkolóhely, míg a bal oldalán 22 darab, szintén merőleges beállású férőhely kap majd helyet. Az úthoz csatlakozik majd még jobbra egy külön behajtóval rendelkező, 16 férőhelyes belső parkoló is. Ezen parkolósziget a munkálatok után összesen 44 autó parkolására lesz alkalmas.
Az Ady Endre utca – Bercsényi utca – Tóth Árpád/Rákóczi utcák által határolt téren a meglévő parkoló melletti üres területre épül majd meg a másik parkolósziget. Az épülő  út jobbról 12 darab-, míg balról 13 darab (6+7), azaz összesen 25 darab gépkocsi merőleges beállására biztosít lehetőséget.
A parkolóhelyek mindkét helyszínen is 5 m hosszúságúak és 2,50 m szélesek.
Jelenleg a két parkolók építése párhuzamosan zajlik. Emellett épül a kiemelt út és parkolók szegélyezése és csapadékvíz-csatornarendszer is.
Következő hetekben a Rákóczi úti parkoló térvilágítás-hálózatának kiépítése és a két parkoló útszerkezet alépítményi munkái kezdődnek majd el.
A szerződés szerint 2011. december 15-re kell a kivitelezési munkáknak elkészülnie.

M. Zs.




Zenés-dalos könyvbemutató

Csillagtánc című verses füzetét és új tűzzománcképeit mutatta be Pótáné Bartók Annamária november 4-én a mezőkövesdi könyvtárban.

Pótáné Bartók Annamária már korábban bemutatkozott a kövesdi közönség előtt, amikor egy nagyobb lélegzetvételű tárlatot rendeztek be az alkotásaiból a Közösségi Házban.
Mezőkövesd Város Önkormányzatának „A könyvtári szolgáltatások fejlesztése az élethosszig tartó tanulás szolgálatában” című nyertes pályázatának keretében megvalósuló program során ez alkalommal új verses füzetét, a Csillagtáncot mutatták be zenés-dalos formában, hiszen Pótáné Bartók Annamária versei közül néhányat a férje megzenésített, amelyeket a bemutató során előadtak.
A könyvtár előterében pedig néhány új tűzzománc alkotást is megtekinthettek az érdeklődők.
A családias hangulatú rendezvényen dr. Hajdu András alpolgármester bevezető gondolatai után Pótáné Bartók Annamária és családja, barátai közreműködésével bemutatták a megzenésített verseket lelki felfrissülést nyújtva ezzel a közönségnek.

M. Zs.




„Legyen Mezőkövesd és környéke az ország legegészségesebb térsége!”

Elkezdődött az Életmódváltók által szervezett „Legyen Mezőkövesd és környéke az ország legegészségesebb térsége!” című mozgalom, valamint a „Győzd le Önmagad” akció cukorbetegeknek szóló ingyenes programja. A nemes megmozdulás hivatalos megnyitóját 2011. november 11-én rendezték meg a Közösségi Házban.
A mozgalom fővédnöke Tállai András országgyűlési képviselő, a Belügyminisztérium Önkormányzatokért felelős államtitkára. Az Életmódváltók tevékenységének védnöke pedig dr. Fekete Zoltán, Mezőkövesd polgármestere, aki egy rövid, de elgondolkodtató beszéddel köszöntötte a megnyitó résztvevőit.
Az Életmódváltók alapító tagjai néhány fontos gondolat után át is adták a szót a program mentorának, hiszen a megjelentek leginkább a gyógyulás, az életmódváltás fortélyaira voltak kíváncsiak.
Az Életmódváltók legfontosabb célja, hogy segítsen rátalálni az egészséges életmód felé vezető útra civilizációnk útvesztőjében. Ennek jegyében mozgalmat indítottak „Legyen Mezőköved és környéke az ország legegészségesebb térsége” címmel.
A mozgalom célja elősegíteni, hogy egészséges emberek éljenek, egészséges környezetben, itt a mezőkövesdi kistérségben!
„A mozgalomhoz azok csatlakozhatnak, akik az említett „Egészséges ember, egészséges környezetben” szellemben kívánnak élni és nem restek ezért tenni is!” – emelte ki Pótáné Lázár Mária, az Életmódváltók egyik alapítója.
Céljaik megvalósítását különböző programokkal és akcióinkkal tervezik.
Az egészségmegőrzés jegyében rendszeresen sport-, és szabadidős tevékenységeket, valamint egészséges életmódról, életmódváltásról szóló előadásokat szerveznek (pl. kirándulásokat, túrákat, előadás-sorozatokat, méréseket, bemutatókat, gasztro-programokat, stb.).
„Tudjuk, hogy nem csak az egészség megőrzésére kell gondolnunk! A már betegségben szenvedő embertársaink felé is segítő kezet szeretnénk nyújtani különböző akcióinkkal. Tudjuk, hogy közülük sokaknak egyedül nehéz legyőzni testi vagy lelki problémájukat, betegségüket, ezért az „együtt minden könnyebb” szellemében szakértők támogatásával aktívan segítjük őket végig az úton.
Ennek érdekében elindítottuk a „Győzd le Önmagad” akciónkat, mely félévente más-más betegségcsoportot vesz célba.”
– mondta el Papp Violetta, az Életmódváltók másik alapítója.
Elsőként a cukorbetegek jelentkezését várták és várják INGYENES programjukra!
A program mentora Sebestény Tamás, a mainzi Johannes Gutenberg Orvostudományi Egyetem Orvostovábbképző Centrumának igazgatója a táplálkozástudomány legújabb kutatási eredményei alapján egyedülálló koncepciót dolgozott ki, amit kizárólag a mezőkövesdi kistérségbe vezet be kooperációban az Életmódváltókkal.
A program magyarországi szakmai képviselője Dr. Ladányi Erzsébet, a Fresenius Medical Care Miskolci Nefrológiai Központ hálózati orvosigazgatója.
A cukorbetegség ellen az úgynevezett Sebestény-féle progresszív módszerrel veszik fel a kesztyűt, mely egy nagyon hatékony program.
Az új program résztvevői gyógyszerek nélkül jelentős állapotjavulást vagy akár tünetmentességet érhetnek el!
Ha csatlakozni szeretne vagy csak kíváncsi a mozgalom, valamint az akció részleteire látogasson el a www.eletmodvaltok.hu weblapra vagy keresse meg e-mailben az Életmódváltókat az Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. címen vagy a 06-30/9055-458-as telefonszámon.

P. V.

 
(forrás: Mezőkövesdi Média KHT.)
 

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
 

A hozzászólás az Ön számára nem engedélyezett.
Kérjük regisztráljon vagy lépjen be az oldalra!