Mezőkövesdi hírek - 2012. január 24.
Írta: Eleven Televízió   
2012. január 24. kedd, 16:56
Szerelmem, Erdély

Rékasi Károllyal találkozhatott a mezőkövesdi közönség január 23-án a Közösségi Házban a Magyar Kultúra Napja alkalmából. A színész rendhagyó megoldásokkal tarkított Szerelmem, Erdély című önálló estjében Wass Albert emigrálása utáni, megkapaszkodásával járó gyötrelmeit, és az íróban dúló érzéseket mutatta be.

Az összeállítás középpontjában a második világégés után imádott Erdélyéből menekülni kényszerülő, életének nagyobbik felét emigrációban élő író lelki és szellemi vívódásait, a megkapaszkodással járó gyötrelmeket igyekszik bemutatni.
Az előadóest „cselekménye” az 50-es évek elején, Amerikában kezdődik. A fő gondolati ív az író életében meghatározó szerepet játszó asszonyokhoz írott levélrészletek montázsából épül fel.
Felesége és öt gyermekének édesanyja Siemers Éva. Wass Albert 1952 tavaszán Amerikából elválik tőle, és még ugyanebben az évben házasságot köt Elizabeth McClainnel, aki korábban a tengerentúlon szeretettel fogadta. A harmadik nő – valószínüleg Wass Albert legnagyobb szerelme – az írónál tíz évvel idősebben Éltető Marianne, akit a levelekben Cikének, Cikécskének, olykor Bubának szólít. Az író 90 éves korában, 1998-ban hunyt el, és életében mindhárom asszonyt elveszítette. Felbukkantak Szeleczky Zita művésznőhöz írt sorok is, melyből kiderül, hogy a színésznő a Wass Albert versek nagy népszerűsítője volt.

Hirdetés_______________________________________________________________________
 
A levélrészleteket Wass Albert ismert versei mellett, különböző prózai műveiből vett idézetei egészítették ki. Az előadóest eszköztárát rendhagyó tartalmi és szcenikai elemek tarkították, hiszen szerepet kapott a háttérvetítés, valamint az elhangzott szövegek hangulatát fokozó, vagy éppenséggel ellensúlyozó zenei aláfestés.
A megindító est filmmontázsait a rendező Koltay Gábor készítette, a csodálatos dallamokat pedig Tóth Zoltán zenei szerkesztő varázsolta a közönség füleibe.
Az előadás végén talán mindenkiben ugyanaz a gondolat fogalmazódott meg: ezt a darabot minden magyar embernek látnia kell!

P. V.


Látványos átalakulás

Jó ütemben halad a Városi Galéria felújítása.
Az Önkormányzat „Vonzó és élhető városi környezet kialakítása Mezőkövesden” című pályázatán belül megszépül a Városi Galéria. A Galéria a Magyar Állam és az Európai Regionális Alap támogatásával új, korszerűbb, impozáns külsőt kap. A szakemberek ősszel felvonultak a beruházás helyszínére és elkezdték a felújítási munkákat. Elsőként a belső bontási munkálatokat, a válaszfalak lebontását, a liftakna helyének előkészítését végezték el. Majd megtörtént a Galéria belső udvarának új közlekedő teherhordó falazatának, koszorújának és födémének az építése, valamint megerősítették a tetőszerkezetet, amely új cserépfedést és ereszdeszkákat és ereszcsatornákat kapott. Emellett a kivitelező cég munkatársai elkezdték a lift acéltornyának építését és felújították a házasságkötő terem parkettaburkolatát. A kivitelező cég az elmúlt hat hétben sem pihent.
„Az elmúlt hat hét során elvégeztük a homlokzati burkolatjavítást, valamint megtörtént az udvari erkélyek konzolos megerősítése és díszítése. Az épületen belül elvégeztük az összes fűtési és elektromos vezetékelési munkát, az összes kőművesjavítást. Jelenleg főként az emeleten dolgoznak a kollégák, ahol a meglévő parkettákat már felújítottuk, lelakkoztuk. Most a festési, a gipszkartonkazettás álmennyezet kialakítása van folyamatban. Emellett a meglévő ajtókat is felújítjuk, lefestjük. Az elkövetkezendő hetek feladata a hideg burkolási munkák befejezése, a külső homlokzati festés, valamint az udvar tereprendezése.” – mondta el Fekete Attila építésvezető.
A meghosszabbított kivitelezői szerződés alapján cégnek február 15-ig kell befejeznie a munkát.

M. Zs.



Parkoló-oázis

Elkészült a Piaccsarnok melletti két parkoló.

Mezőkövesd Város Önkormányzatának „Vonzó és élhető városi környezet kialakítása Mezőkövesden” című pályázata a megépült új Piaccsarnok mellett két parkolósziget kialakítását, valamint a környező utak rendbetételét is tartalmazza. Az új létesítmény átadását követően a kivitelező Wiktori Kft. elkezdte a parkolók építését, amelyet az előírt határidő betartásával, december 15-ével átadott az Önkormányzatnak. A meglévő új piac melletti Rákóczi úti parkoló esetében az út jobb oldalán 6 darab merőleges beállású parkolóhely, míg a bal oldalán 22 darab, szintén merőleges beállású férőhely kapott helyet. Az úthoz csatlakozik még jobbra egy külön behajtóval rendelkező, 16 férőhelyes belső parkoló is. Ezen parkolósziget összesen 44 autó parkolására alkalmas. Az Ady Endre utca – Bercsényi utca – Tóth Árpád utcák által határolt téren a meglévő parkoló melletti üres területre épült meg a másik parkolósziget, amely 25 darab gépkocsi merőleges beállására biztosít lehetőséget. A parkolóhelyek mindkét helyszínen 5 m hosszúságúak és 2,50 m szélesek.
A kivitelező cég harmadik ütemben a piaccsarnok melletti utak rendbetételét végzi majd el. Az útjavítási munkát azonban csak azután tudják elkezdni, ha az érintett területen megtörténik a szennyvízcsatorna-hálózat kiépítése.

M. Zs.

 
(forrás: Mezőkövesdi Média KHT.)
 

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
 

A hozzászólás az Ön számára nem engedélyezett.
Kérjük regisztráljon vagy lépjen be az oldalra!