Mezőkövesdi hírek - 2012. február 7.
Írta: Eleven Televízió   
2012. február 07. kedd, 17:28
Pulmonológiai tanácsadás

Új, rendhagyó szolgáltatást kínál a mezőkövesdi Városi Rendelőintézet az egészségügyben dolgozó kollégáknak, a betegeknek és hozzátartozóiknak.
Február 1-jével egy új kezdeményezés indult el a Rendelőintézetben működő szakrendelések keretében, amely révén az egészségügyi intézmény a lakosság, a betegek felé szeretne nyitni.
A diabetológiai szakellátás keretében már régóta jól működő tanácsadás mintájára a pulmonológiai szakrendelésen is egy hasonló tájékoztató fórumot szeretnének létrehozni a Rendelőintézetben, az egészségügyben dolgozók, valamint a betegek hozzátartozói számára. A tüdőgyógyászaton tapasztalták, hogy sokan, aki inhalatív terápiát alkalmaznak, asztmások, vagy krónikus légzőszervi megbetegedésekben szenvednek, nem tudják megfelelően használni a különböző sprayket, pipákat, így nem érik el a kívánt legjobb hatást, a leghatékonyabb kezelést. Ebből adódott az ötlet, hogy a szakrendelés munkatársai segítségképpen nyissanak a szakdolgozók és a lakosság felé, hogy alkalmanként, időközönként szükség esetén több alkalommal is tanácsadásokat szervezzenek, ahol megtanítják a betegeknek ezeket az eszközöket helyesen használni, valamint egyéb életvezetési tanácsokat, segítséget adjanak nekik az egészségmegőrzés, az állapotmegőrzés érdekében.
Az első ilyen tanácsadást február 28-án fél háromtól rendezik meg a Városi Rendelőintézet tüdőgondozó épületében. Erre és a jövőbeni találkozókra, alkalmakra a szakemberek mind a betegeket, mind a hozzátartozóikat várják, azonban kérik, hogy a helyszínek behatárolt kapacitására, a foglalkozások személyre szabottságára való tekintettel előre jelentkezzenek be ezekre a tájékoztató fórumokra. Az előadásra telefonon időpont kérhető a 49/505-304 telefonszámon hétfőtől csütörtökig 13-15 óra között.

M. Zs.

Hirdetés_______________________________________________________________________
 
Gépjavítás felajánlásokból

Támogatásokból újították fel az elromlott röntgen kiolvasó berendezést a mezőkövesdi Városi Rendelőintézetben. A készülék javítása mintegy 3 millió forintba került.

A közelmúltban elromlott a szakrendelések lebonyolításában fontos szerepet játszó röntgen kiolvasó berendezése. Az intézménynek külső forrásból, támogatásból sikerült megjavíttatni az egészségügyi eszközt.
A röntgen kiolvasó berendezés megjavítása mintegy 3 millió forintba került, amelyet részben Mezőkövesd Város Önkormányzatának támogatásából, részben felajánlásokból tudtak kifizetni. A Magneter FX Kft. 1 300 000 forintot ajánlott fel, míg a Mezőkövesdi Rendőrkapitányság, a Mezőkövesdi Mentőállomás és a Mezőkövesdi Tűzoltóság közös jótékonysági báljának bevételével, 533 575 forinttal járult hozzá az eszköz megjavításához, ezzel segítve a mezőkövesdi betegellátást.
A gyors és szakszerű intézkedésnek és a segítségnek köszönhetően a digitális röntgen kiolvasó berendezést pár napon belül újra használni tudták az orvosok.

M. Zs.



Új elnök az Egyesület élén

Új elnököt választottak, átadták az Év turizmusa-díjat a Mezőkövesden tevékenykedő Matyóföldi Idegenforgalmi Egyesület idei első, február 2-ai ülésén.

Az ülés elején a napirendek elfogadása után a közgyűlés tagjai meghallgatták és egyhangúlag elfogadták az Egyesület Felügyelő Bizottságának 2011-es beszámolóját, valamint az Egyesület 2011-es pénzügyi és közhasznúsági tájékoztatóját.
Az összejövetel harmadik napirendi pontjaként a Matyóföldi Idegenforgalmi Egyesület TDM pályázatának elmúlt egy évét foglalták össze, valamint kitértek a Térségi TDM szervezetre is.
Tóthné Márton Gabriella a beszámolók során kiemelte, hogy az elmúlt esztendőben is aktívan működött a civil szervezet, hiszen egyebek mellett a város képviseltette magát az Utazás Kiállításon, valamint elkészült Mezőkövesd és a Zsóry Gyógy- és Strandfürdő új kiadványa. A TDM pályázat keretében beüzemelték az új elektromos órákat és touch infókat, a nyár során megrendezték a Kövesdi Korzót, voltak animációs programok, emellett az új háttériroda bútorzatát is megvásárolták, valamint az internetes kampányok, népszerűsítő PR akciók is sikeresen lezajlottak 2011-ben is.
A következő, az ülés egyik legmeghatározóbb napirendi pontjaként a személyi változásokról döntöttek az Egyesület tagjai. Tóthné Márton Gabriella lemondott elnöki posztjáról, mert azt szeretné, hogy munkáját 100%-osan tudja ellátni, azonban a hivatása és az egyesület vezetése egyre több feladatot adott számára, amelyet már nem tudott mindig maximálisan teljesíteni.
Tóthné Márton Gabriella, bár lemondott az elnöki tisztségről, továbbra is tagja marad az egyesületnek, továbbiakban annak elnökségében kap szerepet.
Az ülés zárásaként a civil szervezet megköszönte a leköszönő elnöknek eddigi, az Egyesületért és a városért végzett lelkiismeretes, kitartó munkáját. Ennek alapján a tagság idén Tóthné Márton Gabriella számára ítélte oda az „Év Turizmusa-díjat”.
„Nagyon meglepett és nagyon meghatott az elnökség döntése, az, hogy én kaptam meg ezt az elismerést. Örömteli lezárása volt az egyesületi elnöki munkám lezárásának.” – tette hozzá elérzékenyülve Tóthné Márton Gabriella.
A felterjesztett javaslat alapján a szervezet tagjai a közgyűlés keretében megválasztották a Matyóföldi Idegenforgalmi Egyesület új elnökét. A döntés értelmében ezentúl Kazárné Kalber Nikolett – a Mezőkövesdi Közkincs-Tár Nonprofit Kft. igazgatója – irányítja majd a civil szervezetet.

M. Zs.



Kör a matyóság továbbéltetéséért

Megtartotta első, nyilvános összejövetelét a Matyó Értékközvetítők Baráti Köre, röviden a „MÉRTÉK” Kör február 1-jén Mezőkövesden, a Népi Művészetek Házában.

Maga a kör nem új, csak eddig a Matyó Népművészeti Egyesület berkein belül működő zárt csoport volt, amely most kinyitotta kapuit a mezőkövesdiek, illetve a két másik matyó település, Tard és Szentistván lakói felé.
„A baráti kör célja, hogy a mezőkövesdiek együtt gondolkodva, együtt tegyenek lépéseket annak érdekében, hogy a matyó kultúra, a matyó értékek az utókor számára is ismert, sőt értékek legyenek. Nagy öröm volt számomra, hogy az első összejövetelünkre nagyon sokat jöttek el, hogy ennyien szívükön viselik a matyó kultúra, a matyóság sorsát.” – emelte ki Berecz Lászlóné.
Az összejövetel elején dr. Fekete Zoltán, Mezőkövesd polgármestere méltatta a MÉRTÉK Kör ez irányú nyitását. A város első embere az irányú reményét is kifejezte, hogy az első összejövetelen megjelenő mezőkövesdiek hosszú távon is tenni szeretnének a matyó értékek átörökítéséért, azért, hogy unokáink, dédunokáink mindennapjaiban is jelen legyen kultúránk.
A város első emberének köszöntője után dr. Cseri Miklós, a Szabadtéri Néprajzi Múzeum főigazgató mesélt a Szentendrei Skanzen működéséről, a háttérmunkáról. Az est folytatásaként a jelenlévők a Szellemi Kulturális Örökség rejtette lehetőségekről, kihívásokról, valamint a Matyóföldhöz való kötődésekről beszélgettek.
A családias hangulatú összejövetel zárásaként a Matyó Népművészeti Egyesület 100 Rózsa Divatékszer Kollekcióját tekinthették meg a Baráti Kör első fórumán résztvevők.

M. Zs.



Szólótáncok bajnokai

A mezőkövesdi Matyó Néptáncegyüttes két táncosa kiemelkedő eredményt ért el az idei Országos Ifjúsági Szólótáncversenyen. Bíró Éva a Gyöngygalléros táncos, Paczók Csaba Ezüstpitykés táncos címet kapott.

Idén immár hetedik alkalommal érkezett a néptáncosok 15–18 éves korosztálya az országos megmérettetésre, ahol a lányok a „Gyöngygalléros táncos”, a fiúk az „Ezüstpitykés táncos” címért versengtek. Pénteken a kötelező, szombaton a szabadon választott táncok versenyét rendezték meg.
A Matyó Néptáncegyüttest Bíró Éva és Paczók Csaba képviselte, akik már 2010-ben is részt vettek ezen a megmérettetésen, akkor különdíjat kaptak, idén viszont a kitartó, szorgalmas munkájuknak köszönhetően nagy sikert értek el, hiszen a 79 döntőbe jutott versenyző közül mind a ketten elnyerték a legjobb szólótáncosnak szóló címet. Így Bíró Éva Gyöngygalléros táncos, Paczók Csaba pedig Ezüstpitykés táncos címet kapott.
Bíró Éva 1999 óta, Paczók Csaba pedig 2001 óta táncol a Matyó Néptáncegyüttesben. Mindketten nagy lelkesedéssel, szívből járnak a heti próbákra, a fellépésekre, hiszen mindkettőjüknek örömet okoz a tánc, a mozgás, az, hogy egy nagy baráti körben, egy kis családban tölthetik el szabadidejüket.
„Az országos szólótáncverseny novemberi elődöntőjén mintegy háromszázan léptünk színpadra, amelyből a szakmai zsűri 79 versenyzőt juttatott a januári döntőbe, de csupán 17 lány és 19 fiú kapta meg a Gyöngygalléros, illetve Ezüstpitykés táncos minősítést. Egy kötelező és egy szabadon választott táncot kellett bemutatnunk. A kötelezőként kalotaszegi mérai táncot, szabadon választottként pedig egy zempléni szlovák táncot mutattunk be. Ezek nem előre betanult koreográfiák, hanem a színpadon, a megszólaló zenére kellett 2-3 perces improvizációt bemutatnunk.” – emelte ki Bíró Éva.
„Nagy élmény volt számunkra, hogy idén is részt vehettünk ezen az eseményen, illetve, hogy ilyen szép eredményt értünk el.” – fűzte hozzá Paczók Csaba.
A Bíró Évát - Paczók Csabát a versenyre Ágfalvi György és Lévay Andrea néptáncművészek, a Matyó Néptáncegyüttes művészeti vezetői készítették fel.

M. Zs



Milliós fejlesztés a Rendőrségen

Egymillió forint értékben új technikai eszközöket szerzett be a Mezőkövesdi Rendőrkapitányság. A rendvédelmi szervezet ünnepélyes állománygyűlés keretében vette át az eszközöket január 31-én. A rendőrök munkáját jelentős mértékben elősegítő tárgyak beszerzésére a törvényi lehetőségeket kihasználva a Mezőkövesd Város Önkormányzata biztosított pénzt a költségvetéséből a külön erre a célra elkülönített forrásból.
A Rendőrkapitányság beszerzett egyebek mellett egy aggregátort, keresőlámpákat, valamint a kapitányság épületének karbantartásához szükséges eszközöket, szerszámgépeket, továbbá megvásároltak egy kis kamerát, amely a rendőri intézkedések során nyújthat majd nagy segítséget. A speciális kamera egy olyan új technikai eszköz, amelyet napjainkban még csak nagyon kevés helyen használnak a világon.
„Az MD80-as mini kamera kis mérete miatt könnyen használható, autóban is jól alkalmazható és a ruhára is felhelyezhető. Az eszköz segítségével a rendőri intézkedések jogbiztonságát kívánjuk megteremteni. A kis kamerát elsősorban az intézkedések során felmerülő vitatott helyzetek elkerülésére, illetve a fennálló vitatott esetek eldöntésénél fogjuk használni.” –mondta Varga Zoltán rendőrszázados, a Mezőkövesdi Rendőrkapitányság közrendvédelmi osztályvezető-helyettese. Az eszköz ezenfelül a jogsértő cselekmények rögzítésére, de oktatási célokra is felhasználható.
A kamera használatához komoly jogi háttér szükséges. A rendvédelmi szervezet munkatársai megkezdték az alkalmazáshoz elengedhetetlenül fontos jogi háttér megteremtését.
„A rendőrségi törvény felhatalmazást nyújt a rendőröknek arra, hogy az intézkedésekről kép és hangfelvételt készítsenek, viszont ehhez az adatvédelmi szabályok maradéktalan betartása szükséges. Mi megtettünk mindent azért, hogy az eszköz használata az előírt normáknak megfeleljen.” – emelte ki Varga Zoltán. A kis kamerát a tervek szerint a közeljövőben már használni fogják a rendvédelmi szervezet munkatársai. A beszerzett eszközök a tapasztalatok alapján nagy segítséget fognak nyújtani a rendőrség munkájában.
Az ünnepélyes állománygyűlésen részt vett többek között dr. Fekete Zoltán polgármester, Malatinszky Károly települési képviselő és Szerencsi Árpád, a Mezőkövesdi Rendőrkapitányság vezetője. A gyűlésen elsőként Szerencsi Árpád köszöntötte a résztvevőket, aki többek között kiemelte, az eszközbeszerzés jelentőségét. A kapitányság vezetője kiemelkedő jelentőségűnek tartja a tárgyak megvásárlását. Szerencsi Árpád reményét fejezte ki, hogy az önkormányzat támogatása, a rendvédelmi szervezet munkájának elismerését is jelenti egyben és bízik benne, hogy a jövőben még hatékonyabban tudják majd ellátni a feladataikat. dr. Fekete Zoltán polgármester egyebek mellett elismerően beszélt a szervezet munkájáról és reményét fejezte ki, hogy a jövőben is segíteni tudják majd a rendőrség munkáját. Az állománygyűlés végén Szerencsi Árpád mutatta be a megvásárolt eszközöket.

B.K.



Egykori diákok kiállítása

Kiállítás nyílt a mezőkövesdi Szent László Gimnázium és Közgazdasági Szakközépiskola egykori növendékeinek alkotásaiból. A tárlat ünnepélyes megnyitóját február 2-án rendezték meg az oktatási intézményben.
Az ünnepségen elsőként Juhász Jánosné igazgató köszöntötte a jelenlévőket. Az intézmény első embere többek között kiemelte, az iskola vezetői mindig nagyon fontosnak tartották, hogy a tanuláson túl olyan lehetőségeket is teremtsenek a diákoknak, akár a sport, a képzőművészet, vagy egyéb területen, melyek segítségével kiteljesedhetnek. A lehetőségek megteremtésének elsődleges célja, hogy minél több értékes és hasznos tapasztalattal léphessenek ki az intézményből a középiskolai tanulmányaik befejezése után. Juhász Jánosné hozzátette, az iskola számára nagyon fontos azoknak a tanulóknak a felkarolása, illetve támogatása, akik a képzőművészet valamely ágában próbálták, valamint próbálják meg kamatoztatni tudásukat.
A kiállítást Laczkó Pető Mihály művész-tanár nyitotta meg, aki többek között szakmai szempontok alapján elemezte a kiállítók művészetét. A tárlat anyagát Csató József, Bartók Annamária, Fehér Tibor, Kósa Nikolett, Erdei Ferenc, Kis Tamás, valamint Lakatos József alkotásaiból állították össze a dr. Papp Zoltán teremben. A tárlaton különböző technikával készült, igényesen kidolgozott képzőművészeti alkotásokat, egyebek mellett rajzokat, festményeket, faragott szobrokat, kerámiából készült tárgyakat, illetve használati eszközöket láthatnak azz érdeklődök. Laczkó Pető Mihály az alkotók tevékenységét összegezve elmondta, hogy a kiállítók a képzőművészet különböző területein elvégzett munkájukkal nemcsak a szűkebb környezetüknek okoztak örömet, alkotásaikkal jelentős mértékben gazdagították a képzőművészet palettáját.
Lakatos József embereket, embercsoportokat ábrázoló fafaragásokkal készült a kiállításra. A képzőművész szeretettel emlékszik vissza az intézményben töltött évekre. “Nagyon szép emlékeket őrzök az iskoláról, mert sok barátot szereztem és olyan osztálytársaim voltak többek között, mint Fehér Tibor, valamint Laczkó Pető Mihály. Nagyon sokat köszönhetek az iskolának és osztálytársaimnak, mert mindig mindenben számíthattam rájuk, illetve segítettük egymást és nem csak az iskola falain belül, hanem azon kívül is.”– mondta Lakatos József.
Az érdeklődők március 9-ig nézhetik meg a kiállítást minden tanítási napon 8-16 óráig.

B.K.



Bemutatkozik Kács

„Bemutatkozik Kács és az ott rendezett művészeti alkotótábor” címmel nyílt kiállítás Mezőkövesden, a Közösségi Házban. A tárlatot ünnepélyes keretek között nyitották meg január 27-én.
A Mezőkövesdi Közkincs-Tár Nonprofit Kft. és a Kaptárkövek térségi folyóirat szervezésében megrendezett tárlaton több mint 100 alkotás kapott helyet a kácsi művészeti alkotótáborban készült anyagokból. A kiállítást Ostorházi István, Kács polgármestere nyitotta meg. „Az alkotótábor létrehozásának a gondolata az időszakonként Kácson tevékenykedő képzőművészek fejében fogalmazódott meg. A kiállítással az a célunk, hogy a művészeten keresztül Kácsra irányítsuk az emberek figyelmét és megmutassuk azokat az értékeket, amelyek nálunk fellelhetők.” – emelte ki Ostorházi István, Kács első embere.
Ostorházi István megnyitóját követően Pázmándi Antal művész-tanár osztotta meg gondolatait a jelenlévőkkel. Pázmándi Antal nevéhez fűződik a művésztábor megszervezése. „2010-ben felkérést kaptam arra, hogy szervezzek egy művésztelepet. Természetesen nagyon örültünk, hiszen az alkotótábornak nagy hagyományai vannak Kácson, ugyanis 1962-ben működött ott egy művésztelep, ahol a Képzős Iparművészeti Gimnázium szervezésében egy hónapot tölthettünk el a településen és nagyon jó emlékeket őrzünk erről az időszakról. Ez az első alkalom, hogy bemutatjuk a Kácson készült alkotásokat, de ha felkérést kapunk, természetesen más településeken is örömmel mutatjuk be az alkotótáborban készült anyagot.”– mondta Pázmándi Antal, művész-tanár.
A kiállításon látható művészi alkotások különböző technikával készültek. A tárlaton egyebek mellett, grafitrajzokat, festményeket, rézkarcokat, szőtteseket, fazekas és szobrász alkotásokat, valamint faragott tárgyakat, bútorokat is láthatnak az érdeklődők. A megnyitó ünnepséget Barna György, dr. Kapusi Imre, Tomsics József, valamint a Kácsi Hársfavirág Népdalkör színvonalas előadása színesítette. A tárlatot március 5-éig tekinthetik meg az érdeklődök a Közösségi Ház emeleti kiállítótermében.

Bódi K.

 
(forrás: Mezőkövesdi Média KHT.)
 

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
 

A hozzászólás az Ön számára nem engedélyezett.
Kérjük regisztráljon vagy lépjen be az oldalra!