Mezőkövesdi hírek - 2012. április 2.
Írta: Eleven Televízió   
2012. április 02. hétfő, 14:44
Eredményes a startmunka-program

Járdát építenek, patakmedret takarítanak, földutakat tesznek rendbe azok a munkások, akik a startmunka program keretében dolgoznak Mezőkövesden. A dél-borsodi településen e lehetőség révén mintegy 115 fő jutott értékteremtő munkához.
Március 1-jével Mezőkövesden is elindult a Startmunka-program. E hónap első napján 115 fő vette fel a munkát, vett részt a munkavédelmi és balesetvédelmi oktatáson és vette át munkaruháját és a szükséges eszközöket. Azóta eltelt közel egy hónap alatt látványos, értékes eredményekről lehet beszámolni.
„Jelenleg a program résztvevői a Jegenyesoron járdát építenek, a Katonai úton és több út környékének rendbetételét, takarítását végzik, valamint a Pece-patakot takarították ki. A későbbiekben pedig a földutakat teszik majd rendbe, illetve a csapadékvíz-elvezetési munkákban is részt vesznek.” – mondta dr. Fekete Zoltán polgármester.

Hirdetés_______________________________________________________________________
 

A program nagy előnye amellett, hogy a városban 115 embernek ad értékteremtő munkalehetőséget, az az, hogy az állam most nemcsak a 115 ember bérét, hanem az ahhoz szükséges eszközöket és felszereléseket is biztosítja.
A program résztvevői az elkövetkezendő hetekben folytatják az elkezdett munkát, hozzájárulva ehhez Mezőkövesd élhetőbbé tételéhez, továbbfejlődéséhez.

N. E.

 



Kezdődhet a csatornázás

Március 29-én aláírták a szennyvízcsatorna-hálózat kiépítésének kivitelezői szerződését, így már nincs akadálya annak, hogy heteken belül elkezdődhessen a csatornázási munka az érintett területen. A beruházás révén Mezőkövesd szennyvízcsatorna ellátottsága 100%-os lesz.

Mezőkövesd Város Önkormányzata sikeres pályázatot nyújtott be szennyvíz programjának megvalósításra a Nemzeti Fejlesztési Ügynökséghez. A kétfordulós pályázat mindkét fordulóján sikeresen szerepelt városunk, így valóra válhat a mezőkövesdiek régi álma.
Az Önkormányzat évekkel ezelőtt indította el a folyamatot, amely a pályázati elbírálások, az engedélyek, a közbeszerzési eljárások lefolytatása után 2012. március 29-én teljesült be a kivitelezői, illetve a műszaki ellenőrzési, valamint a kommunikációs tevékenységre irányuló szerződések aláírásával. A Mezőkövesd város szennyvízcsatorna-hálózatának fejlesztése a lakosság életminőségének javítása és a települési környezet védelme érdekében” című, KEOP-1.2.0/2F/09-2010-0027 azonosító számú pályázat keretében az Önkormányzat mintegy 76,5 millió forintot nyert a közel 2 milliárd forint értékű korszerűsítés megvalósításához.
„2006-tól várt Mezőkövesd lakossága erre a beruházásra, és most hat év után elértünk oda, hogy 2 hónapon belül elindulhat az utolsó munkafázis, amely után 100%-os lesz a város szennyvíz-csatornázottsága.” – emelte ki dr. Fekete Zoltán.
A sikeres közbeszerzési eljárásnak köszönhetően a szennyvíz-hálózat kiépítését a budapesti Hídépítő Zrt. fogja majd kivitelezni, míg a műszaki ellenőrzés pedig a Főber Zrt. és a CREDAS Mérnöki Iroda Kft. feladata. A projekt kommunikációs teendőit pedig a Mezőkövesdi Média Nonprofit Kft. látja majd el.
„A szerződés aláírása után, a kiviteli terveknek a mérnöknek való átadása és annak jóváhagyása után tudunk felvonulni az érintett területre. Előreláthatólag 2-3 hónapon belül ténylegesen elkezdhetjük az építkezést. 15 éve ilyen típusú beruházásukat végzünk. Természetesen a lakosságot folyamatosan értesítjük, tájékoztatjuk a munka menetéről. Szeretnénk, ha a kivitelezés zökkenőmentesen történjen meg, hogy a lehető legkisebb kellemetlenséget okozzuk az érintett területen lakóknak, jól tudjunk együttműködni az üzemeltetővel, a lakossággal, az önkormányzattal. Igyekszünk úgy végezni majd a munkát, hogy minél kisebb fennakadást okozzunk a közlekedésben, illetve az ott élők mindennapjaiban.” – mondta el a kivitelező Hídépítő Zrt. projektvezetője, Csepregi András.
A projekt keretében 2 265 darab ingatlan szennyvízelvezetése valósulhat meg. A projekt a város főutcájától északra és délre fekvő, jellemzően a régi városmaghoz tartozó területeket érinti. A beruházás megvalósítása után 94 000 fm gerinccsatornát fektetnek le, és a csatornahálózatra rákötött lakások száma 7143 lesz.
A projekt megvalósítása után az érintett terület szennyvízelvezető csatornahálózattal gazdaságilag és műszakilag hatékonyan ellátható teljes területe közművesített lesz és így biztosítható lesz a területen található épületállomány régóta indokolt és igényelt korszerűsítésével együtt járó, ellenőrzött módon elvégezhető szennyvízkezelés.
A tervek szerint a beruházást két éven belül be kell fejeznie a kivitelező cégnek, így 2013. év végére az összes vezetéknek a föld alá kell kerülnie ahhoz, hogy 2014. tavaszára, áprilisára az utak rendbetételével is végezni tudjanak.

M. Zs.



Esküt tettek

Hatan tettek állampolgársági esküt március 27-én Mezőkövesden. A Polgármesteri Hivatalban megrendezett családi hangulatú ünnepség fontos pillanata a határainkon túl élő honfitársainknak.

Az új, az Országgyűlés által elfogadott törvény értelmében az elmúlt másfél évben csak településünkön több mint 150 fő igényelte és kapta meg magyar állampolgárságát. Ez alkalommal hatan érkeztek városunkba, hogy letegyék az esküt és átvegyék a magyar állampolgárságról szóló okmányokat.
„Nagyon meg vagyok hatva. Ez egy hatalmas érzés volt számomra és a családom számára. Székely megyei vagyok, a mezőkövesdiekhez a feleségemen keresztül kötődök, hiszen ő dólyai, és neki az ősei, szülei, nagyszülei Mezőkövesdről származnak. Amikor elindult ez a folyamat, hogy lehet kérni a magyar állampolgárságot, nagyon örültünk neki, az elejétől fogva támogattuk, mellette voltunk, hogy törvényesen is összetartsunk, törvényesen is magyarok legyünk, magyarul beszéljünk ott, ahol akarunk. Nagyon nagy élmény számomra és a családom számára és reméljük, hogy ezentúl a magyarság még inkább összefog.” - mondta könnyeivel küszködve Zima Alfréd.
Az ünnepélyes eskütétel elején dr. Fekete Zoltán polgármester köszöntötte a megjelenteket, majd előtte tette le az esküt a Romániából érkezett hat fő, akik így most már magyar állampolgárok is. A program a Himnusz közös eléneklésével zárult.

M. Zs.



Elkészült a fél milliárdos patakrekonstrukció

Március 29-én átadták az uniós forrásból megvalósuló Kánya patak középső szakaszának rekonstrukcióját. A projekt révén mintegy 500 millió forintos fejlesztés valósult meg városunkban.

Mezőkövesd Város Önkormányzata még 2010-ben nyújtott be pályázatot „Kánya-patak középső szakaszának rekonstrukciója” címmel, amelyen sikeresen szerepelt településünk. A beruházás összköltsége 536 millió forint, amelyből 482 millió forint pályázati forrás. Az összköltség 10%-át pedig az Önkormányzatnak kellett biztosítania önerő formájában, amelyhez az uniós önerős pályázaton 32 168 654 nyert a település.
A tervek elkészítése, a közbeszerzési eljárás lefolytatása után, képviselő-testület döntése értelmében a kivitelezést a Pharos 95' Kft. és a Vitép '95 Kft. konzorciuma nyerte el, akik a 2011. június 6-ai szerződés aláírás után átvették az érintett munkaterületet és a tervek alapján elkezdték a korszerűsítést.
A projekt keretében Szomolya közigazgatási területétől kezdve 9 km hosszan, egy jelentős mederkotrási munka, valamint Mezőkövesd belterületén pedig 2,5 km hosszan a régi Kánya-patak medrének előgyártott betonelemekkel történő kimélyítése történt meg. „A teljes felújított terület 14 km hosszú, ebből 2,5 km-en kapott új burkolatot a patak. Összesen 15 hidat újítottunk fel az uniós forrásból megvalósult beruházás keretében, amelyből 2 híd teljesen új. A rekonstrukció során mintegy 6000 m3 sódert használtunk fel, valamint több mint 14 ezer m2-t burkoltunk be.” – foglalta össze a kivitelezést Vigh Tibor, a Vitép '95 Kft. ügyvezető igazgató.
„Az átadó ünnepségen elsőként Tállai András, a Belügyminisztérium Önkormányzati Államtitkára mondott köszöntőt, aki kiemelte, hogy korábbi években, még polgármestersége idején, több alkalommal volt olyan, hogy azért imádkoztak egy-egy nagyobb esőzés után, hogy a víz a Kánya-patakban maradjon. „Azért jó ez a beruházás, mert 14 km hosszan kezeli a vizet, és nemcsak a városon belül, de egészen Szomolyáig kimélyítették, kiszélesítették a patakot, így a víz gyorsan tud lefolyni, és akár nagyobb mennyiségű víz esetén is biztonságot ad az itt élőknek. Ennek a beruházást ténylegesen akkor fogjuk értékelni, ha esetleg nagyobb esőzések miatt megemelkedik a patak vize, de reméljük, nem kerül rá sor. A városlakók régi igénye volt, hogy a településen átfolyó két patakot rendbe hozzuk. Most a veszélyesebb Kánya-patak rekonstrukciója megtörtént, s reméljük ezzel később lehet majd tehermentesíteni a Hoór-patakot is.” – emelte ki az államtitkár.
Tállai András gondolatai után dr. Fekete Zoltán polgármester mondott köszöntőt, aki szintén kiemelte a beruházásnak a csapadékelvezetésben betöltött fontos szerepét. fontosságát. „A fejlesztés jelentősége, hogy az önkormányzat a jövőre is figyel, az itt élők biztonságával is foglalkozik, hiszen az élő víz számos veszélyt hordoz magában. Reméljük, hogy a Hoór-patak esetében is megvalósulhat egy ehhez hasonló fejlesztés, és akkor elmondhatjuk, megnyugodhatunk, hogy nem lesz kitéve Mezőkövesd az élő víz veszélyeinek.”– tette hozzá a város első embere.
Ezt követően a Pharos 95' Kft. és a Vitép 95' Kft. alkotott kivitelezői konzorcium képviseletében Végh Gábor, a Pharos 95' Kft. ügyvezetője mutatta bbe a projektet. A rövid ismertetőt követően történt meg a beruházás rendhagyó átadása. Tállai András államtitkár, dr. Fekete Zoltán polgármester, Vigh Tibor, a Vitép '95 Kft. ügyvezetője és Végh Gábor, a Pharos 95 Kft. vezetője ez alkalommal nem szalagátvágással adták át az elkészült fejlesztést, hanem jelképesen egy vödör vizet öntöttek a patakmederbe, felavatva ezzel a kiszélesített, kibetonozott patakmedret.

M. Zs.



Harmadik helyen a gimisek

Harmadik helyen végzett a Szent László Gimnázium és Közgazdasági Szakközépiskola csapata a Hancsók Kálmán Megyei Matematikaversenyen.

A 41 éves hagyományra visszatekintő eseményt március 23-án és 24-én rendezték meg a mezőkövesdi oktatási intézményben. A matematikaverseny rendhagyó módon kiállítás megnyitóval kezdődött. A „Fák és Madarak” címmel megrendezett tárlaton Szlovák Sándorné fotóiból nyílt kiállítás az iskolában.
Az eseményen elsőként Tállai Andrásné igazgatóhelyettes köszöntötte a jelenlévőket, majd Laczkó Pető Mihály művésztanár nyitotta meg a fotókiállítást, aki egyebek mellett kiemelte a képek elkészítésének precízitását és azt, hogy a kiállított fotók a természet szépségeit tökéletesen visszaadják. Szlovák Sándorné mintegy 80 alkotása látható a Szent László Gimnáziumban, ahol az alkotó korábban tanárként dolgozott.
„Mindig nagyon jó érzéssel és örömmel jövök vissza az iskolába, akár a matematikaverseny miatt, akár most a fotókiállítás alkalmából. Örülök annak, hogy a 100 éves iskola falai között nyílhatott meg a tárlat.” – mondta Szlovák Sándorné.
Az érdeklődök április 25-éig tekinthetik meg a gyönyörű tájképekből összállított tárlatot. A megnyitót a Szent László Gimnázium diákjainak verses, hangszeres és humoros műsora színesítette.
A kiállítás megnyitója után dr. Fekete Zoltán polgármester köszöntötte a verseny résztvevőit. Az eseményen tiszteletét tette Professzor Dr. Páles Zsolt, a Debreceni Egyetem tudományos rektorhelyettese, aki „Fraktálok mindenütt” című előadásával színesítette a rangos eseményt. Professzor Dr. Páles Zsolt, gimnáziumi tanulóként részt vett a megyei matematikaversenyen.
„Ha jól emlékszem az első megyei versenyre 1972-ben került sor és ekkor már részt vettem rajta, csak úgy mint az azt követő két évben. Természetesen nagy örömmel jöttem vissza az iskolába, hiszen jó érzés feleleveníteni a diákkori emlékeket, ráadásul jó eredményeket értem el a versenyeken.” – mondta Prof. Dr. Páles Zsolt, a Debreceni Egyetem tudományos rektorhelyettese.
A Hancsók Kálmán Megyei Matematikaversenyen összesen nyolc középfokú intézmény vett részt. A Borsod megyei oktatási intézmények mellett (Herman Ottó Gimnázium, Földes Ferenc Gimnázium, Diósgyőri Gimnázium, Fráter György Katolikus Gimnázium és Kollégium, Árpád Vezér Gimnázium és Kollégium, Eötvös József Gimnázium, Szakképző Iskola és Kollégium) egy fővárosi iskola (Szent László Gimnázium), valamint a házigazda Szent László Gimnázium és Közgazdasági Szakközépiskola képviseltette magát a rangos versenyen. A csapatok minden évfolyamon két tanulót indítottak, így iskolánként nyolc diák szerepelt a viadalon.
A verseny a hagyományokhoz híven ebben az évben is két részből állt. A diákok a viadal első napján írásban, míg a második napon szóban adtak számot a megszerzett tudásukról. A feladatsort az előző évekhez hasonlóan Szlovák Sándorné állította össze. Az írásbeli dolgozatban hat feladatot kellett megoldaniuk a tanulóknak, amelyből két-két 6, 9 és 12 pontot értő feladat várt a fiatalokra.
A Hancsók Kálmán Megyei Matematikaversenyen a Herman Ottó Gimnázium szerezte meg az első helyet. A miskolci középfokú oktatási intézmény zsinórban a harmadik győzelmét érte el. A verseny ezüstérmese a szintén miskolci Földes Ferenc Gimnázium lett, míg a 3. helyen a házigazda Szent László Gimnázium és Közgazdasági Szakközépiskola végzett.
„A mezőkövesdi diákok közül Gaál Bence nyújtott kiemelkedő teljesítményt, aki a második helyezést érte el és mindössze 2 ponttal maradt el a győztestől. Szeretném megemlíteni, hogy Gaál Bence mellett még két tanulónk az 5., míg egy diákunk a 6. helyen végzett, ami szintén nagyon szép eredmény.” – emelte ki Fehérvári Dénes, a Szent László Gimnázium és Közgazdasági Szakközépiskola szaktanára.
A kiemelkedően szereplő diákok könyvjutalomban részesültek, emelleltt a három legeredményesebb tanuló az Eszterházy Károly Tanárképző Főiskola ösztöndíját kapta meg, amit a zsűri egyik tagja, Radványi Tibor ajánlott fel. A diákok- köztük a mezőkövesdi Gaál Bence -, a felajánlásnak köszönhetően 7000 Ft-ot vehettek át az ünnepélyes eredményhirdetésen.

B.K.



Ismerkedés Mezőkövesddel

Lezárult az „Ismerd meg Mezőkövesdet” című három hetet meghaladó projekt a Mező Ferenc Tagiskolában március 28-án.

A TÁMOP 3.1.4-es, három hetet meghaladó pályázat nyitórendezvényét március 5-én rendezték meg az oktatási intézményben, amikor is Laboda Kálmán, Pap János és Pázmándy László tartott rendkívüli irodalomórát a projektben résztvevő 7. osztályos tanulóknak.
A különleges tanóra után a diákok többek között ellátogattak a mezőkövesdi Modine Hungaria Kft. és a Bakai Kft. telephelyére, ahol megismerkedhettek a két vállalat tevékenységével. A lányok ezután a hímzés fortélyait tanulmányozhatták részletesen a Népi Művészetek Házában, míg a fiúk táncpróbán vehettek részt. A két osztály tanulói több helyi múzeumot is meglátogattak, többek között az Iskolatörténeti Gyűjteményt, a Matyó Múzeumot, valamint a Mezőgazdasági Gépmúzeumot. A diákok a projekt kertében interjút készítettek dr. Fekete Zoltánnal, Mezőkövesd polgármesterével, akit egyebek mellett az oktatásról és a városban megvalósuló fejlesztésekről faggattak, majd ezt követően dr. Hajdu András alpolgármester tájékoztatta a fiatalokat az önkormányzat működéséről március 21-én.
A tanulók számára két kirándulás is szerepelt a programban. A diákok elsőként a Kácsi-forrásnál töltöttek néhány órát március 22-én, míg öt nappal később a Zsóry Gyógy-és Strandfürdő technikai működéséről kaptak széleskörű tájékoztatást.
A három hetet meghaladó projekt zárórendezvényén a tanulók tablókat készítettek és előadásokat tartottak a három hét alatt megszerzett ismeretekből, továbbá helyismereti vetélkedőt rendeztek. „Úgy gondolom, hogy a gyerekek és a kollégák szempontjából egyaránt nagyon hasznos volt az elmúlt három hét, hiszen az iskolán kívül is sok időt foglalkoztunk a projekttel és láthatóan sok információval gyarapodott a tudásuk. A gyerekek nagyon lelkesen végezték a feladatokat és a szülők is nagy segítséget nyújtottak a program sikeres lebonyolításában. Tóthné Vámos Katalin kolléganőm nevében is szeretném megköszönni mindenkinek a segítségét, aki részt vett a projektben.” – mondta Papné Pázmándi Borbála pedagógus.

Bódi K.

(forrás: Mezőkövesdi Média KHT.)
 

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
 

A hozzászólás az Ön számára nem engedélyezett.
Kérjük regisztráljon vagy lépjen be az oldalra!