Mezőkövesdi hírek - 2012. május 4.
Írta: Eleven Televízió   
2012. május 03. csütörtök, 07:27
Átadták az új gyártócsarnokot

Átadták a mezőkövesdi Modine Hungária Kft. új 5400 m2 területű gyártócsarnokát, amely révén az 1991-ben Mezőkövesden megalapított cég újabb 140 embernek ad munkát.
A Modine Hungária Kft. tavaly, 2011. márciusában kezdte meg az 5 400 m2 területű gyártócsarnok építését, mely egy 10 millió Eurós beruházás keretein belül valósult meg. Az elkövetkezendő öt évben a forgalom megduplázásával számolnak, s a mezőkövesdi dolgozói létszámot a jelenlegi 400 főről 540 főre kívánják bővíteni. Az emissziós normák szigorodásával a Tier IV és EURO 6 szabványok követelményeit teljesítő motorok gyártását fogják az új egységben végrehajtani. A beruházás megvalósulása lehetőséget nyújt egy modern üzemben a világszínvonalú termékek sorozatgyártására. Az új termékek a kipufogógáz visszahűtését végzik majd Daimler, Deutz és MAN haszonjármű motorokban.
Az 5 kontinensen jelen lévő Modine mezőkövesdi vállalata ezzel a beruházással nemcsak a város, hanem a térség, a megye, de a régió egyik legmeghatározóbb cégévé nőheti ki magát, mindamellett, hogy újabb 140 ember számára nyújt megélhetési lehetőséget.

Hirdetés_______________________________________________________________________
 

Az elkészült, modern felszerelésekkel, eszközökkel ellátott gyártócsarnokot április 26-án adták át hivatalosan. Az ünnepségen a céget bemutató film vetítése után elsőként Németh Zoltán, a Kft. ügyvezető igazgatója köszöntötte a megjelenteket. A vállalat vezetőjének szavai után dr. Becsey Zsolt, a Miniszterelnökség Miniszterelnöki Főtanácsosa beszélt a fejlesztés fontosságáról, a gazdaságban, a munkahelyteremtésben játszott kiemelkedő szerepéről. Ezt követően Johannes Kuron, a Modine Europe GmbH európai igazgatója, valamint dr. Fekete Zoltán, Mezőkövesd polgármestere méltatta a nagy volumenű, a város életében jelentős fejlesztést.
A beszédek, köszöntők után a jelenlévő vendégek megtekintették az elkészült gyártócsarnokot, beindították a gépeket és egy jelképes kulcsátadással átadták a TIER IV és EURO 6 szabványok követelményeit teljesítő motorok gyártására alkalmas csarnokot.
M. Zs.



Civilek Hete

Immár 5. alkalommal szervezték meg a Civilek Hete programsorozatot Mezőkövesden április 22-május 1. között. Az egy hetes rendezvény során színes, változatos programokkal várták az érdeklődőket.
A Mezőkövesden működő társadalmi szervezeteket összefogó Mezőkövesdi Civil Szövetség Egyesület az elmúlt esztendőkhöz hasonlóan idén is megszervezte programsorozatát, amelynek a célja, hogy felhívja az emberek, cégek, vállalatok figyelmét arra, hogy személyi jövedelemadójuk 1%-ával támogathatják a Mezőkövesden tevékenykedő társadalmi közösségeket, szervezeteket.
A rendezvénysorozat első programjaként a civilek Mezőkövesd veteményeskertjében kertészkedhettek április 22-én a Föld Napja alkalmából. Április 23-án Boldog születésnapot, Shakespeare! címmel tartottak felolvasó estet a Közösségi Házban. Ennek keretében emlékeztek meg a nagy irodalmi alakról, Shakespeare-ről, aki 1564. április 23-án született. A jeles alkalomból a Mezőkövesdi Színészeti Egyesület és a MASZK Egyesület William Shakespeare 7 művéből 8 jelenetet olvastak fel, így tisztelegve a középkori angol drámaíró előtt.
Április 24-én az esti órákban pedig a társadalmi egyesületek képviselői felvonultak a település főutcáján, hogy ezzel is felhívják az emberek, a cégek figyelmét a rendezvény céljára. A Civil Parádé után a táncpajtában vidám vetélkedőn, görög- és matyó táncházon vehettek részt az egyesületek tagjai, illetve az érdeklődők, valamint megkóstolhatták a Matyó Nagymama Klub által elkészített, nagyon ízletes öhönt.
Április 30-án este pedig a Táncpajta volt hangos a népzenétől, hiszen az idén, fennállásuknak 65. évfordulóját ünneplő Matyó Néptáncegyüttes egykori és jelenlegi tagjai találkoztak és elevenítették fel emlékeiket. Az est egy jó hangulatú táncházzá alakult át, ahol a táncegyüttes régi és mostani tagjai együtt járták a táncot.
Az egy hetes programsorozatot május 1-jén a Zsóry Gyógy- és Strandfürdőben zárták le, ahol a fúvószenei és mazsorett bemutató, a vásári komédia, a humoros jelenetek, dalok, a Mezőkövesden vendégeskedő hollandok, a matyó nagymamák előadásai, a karate-, illetve a gépészeti bemutató mellett a kihelyezett sátrakban is sok lehetőséggel várták a fürdőbe kilátogatókat. Így volt ott óriási társasjáték, zöldségfelismerő játék, gyógytea kóstolás, könyvek és újságok, valamint a foltvarrás technikáiba is betekintést nyerhettek az érdeklődők.



Modern divat a hagyományőrzés jegyében

„A Matyó népművészet továbbélésének stratégiája” címmel nyilvános ülést szervezett a Matyó Értékközvetítők Baráti Köre. Az eseményt április 17-én rendezték meg a Népi Művészetek Házában.
A szervezet vezetői és tagjai második alkalommal rendeztek nyilvános ülést, azonban a háttérben hetek óta komoly és eredményes előkészítő munkát folytattak a Hadas városrész fejlesztésével kapcsolatban.
Matyó motívumok a ruhákon
Az összejövetelen szó esett többek között a matyó motívumok és értékek aktuális, napjainkra vonatkozó felhasználási lehetőségeiről. Első lépésként a Százrózsás divatékszereket mutatták be a Matyó Húsvét keretében, amely egyértelműen pozitív fogadtatásra talált a látogatók körében. A jelenlévők a nyilvános ülésen megismerhették Hrivnák Tünde divattervezőnek, a By Me márka tulajdonosának a matyó motívumokkal díszített ruhakollekcióját. A divatékszerek, valamint az egyedi stílusú ruhák egyaránt komoly lehetőségekkel kecsegtetnek a jövőt illetően, hiszen országszerte nagy érdeklődés mutatkozik irántuk. ”A matyó motívumokkal díszített ruhák nem csak kimondottan a népművészet számára fontosak, hanem Mezőkövesd szempontjából is nagy lehetőséget jelentenek, hiszen ez a marketing területén egy jelentős lépés és új imázs kialakulását eredményezheti. Április 23-án a Continental Hotel Budapest jóvoltából a fővárosban mutatkozott be a ruhakollekció. Miután tudjuk, hogy Budapest hazánk gazdasági, kulturális és társadalmi központja, ezért ha ott jelen van a matyó hímzés és Mezőkövesd, az egész országban felfigyelhetnek ránk.” – emelte ki Berecz Lászlóné, a Matyó Népművészeti Egyesület elnöke.
Az Egyesület többek között ezekkel a lépésekkel igyekszik megfelelni a modernkor követelményeinek, melyhez az új divatirányzat mellett a szervezet tagjai, többek között a néptáncosok, a képzőművészek, a Borsóka Hímzőkör tagjai is színesítik és bővítik a lehetőségeket. Erre azért is nagy szükség van, mert a nehéz gazdasági helyzet a civil szervezetek, többek között a Matyó Népművészeti Egyesület működését is negatívan érinti és veszélybe sodorhatja a jövőjét. Berecz Lászlóné fontosnak tartja, hogy a városi kulturális koncepció mellett egy kifejezetten a népművészetre vonatkozó koncepció is készüljön, melynek kidolgozása folyamatban van.
Az összejövetel további részében a „ Mit jelent számomra a Matyó kultúra örökösének lenni?”elnevezésű napirendi pontban a mezőkövesdi Pete Zoltán tartalmas, érzelmekben és értékekben gazdag gondolatait hallgathatták meg a jelenlévők. Az első nyílt találkozón részt vett dr. Cseri Miklós, a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum, főigazgatója, aki ingyenes belépőt ajánlott fel a baráti kör tagjainak és szimpatizánsainak, így a szentendrei kirándulás szerveznek.
A következő összejövetelt várhatóan a népművészeti koncepció elkészítése után fogják megszervezni.
B. K.



Kórustalálkozó Mezőkövesden

Kilencedik alkalommal rendezték meg a „Dicsérjétek az Urat” Kórustalálkozót Mezőkövesden. Az eseménynek a Szent László templom adott otthont április 14-én.
Az évente megszervezett Kórustalálkozón a mezőkövesdi esperesi kerülethez tartozó településeken működő énekkarok vesznek részt. Az első összejövetelt 2004-ben szervezték meg, ugyanis az Egri Főegyházmegye abban az évben ünnepelte az 1000 éves fennállását. Idén a találkozó házigazdáival, a Szent László Kamarakórussal együtt összesen hat énekkar vett részt a nagyszabású eseményen.
„Kettő énekkar érkezett a Jézus Szíve templomból, továbbá a Szent István Katolikus Általános Iskola énekkara és a mezőszemerei Sarlós Boldogasszony Nőikar szintén részt vett a találkozón. A hagyományokhoz híven minden alkalommal meghívunk egy olyan kórust, amely más esperesi kerülethez tartozó településről érkezik. Idén a hevesi római katolikus templom Scola Angelica gyermekkara volt a vendégünk.” - emelte ki Mozerné Horga Stefánia, a kórustalálkozó alapítója.
A találkozó végén a kórusvezetők emléktárgyakat, valamint emléklapokat vehettek át, majd a nagyszabású esemény az énekkarok közös énekével zárult.
Mezőkövesdi hangversenyek
A komolyzene mezőkövesdi rajongóinak nem kellett sokat várniuk a következő jelentős eseményre, hiszen a Mezőkövesdi Alapfokú Művészetoktatási Intézmény szervezésében megrendezték a hagyományos jótékonysági gálát, míg egy héttel később Családi Napot szerveztek a Zeneiskolában. A következő nagyszabású program a hagyományos, XXIII. Miskolci Nemzetközi Kamarakórus Fesztivál kihelyezett koncertje lesz a Szent László templomban május 12-én, ahol a Szent László Kamarakórus is fel fog lépni.
B. K.



Kezdődik a fürdőszezon

Május 1-jén hivatalosan megkezdődött a strandszezon a mezőkövesdi Zsóry Gyógy- és Strandfürdőben.
A fürdő vezetői és munkatársai intenzív területrendezéssel, egyebek mellett favágással, fűnyírással készültek a szezonkezdésre. A tereprendezés mellett újratelepítették és lefestették az információs táblákat, továbbá a szezonkezdésig szeretnék megjavítani a hátsó kerítéseket. A fejlesztési tervek között szerepel egyebek mellett az uszoda épületének rekonstrukciója, a járdalapok felújítása, valamint a biztonsági kamerarendszer fejlesztése.
A látogatók rövidesen minden medencét igénybe vehetnek majd a fürdőben. „A felújított ikermedencét május 1-jén töltöttük fel, míg a gyermekmedencét várhatóan május elejétől vehetik majd igénybe a vendégek. A látogatók igényeit és az időjárási körülményeket is figyelembe véve a kör- és a hullámmedencét június elején, vagy közepén töltjük majd fel.” – mondta Vámos Zoltán fürdővezető.
A Zsóry Gyógy- és Strandfürdő a magas színvonalú és változatos szolgáltatások mellett ebben az esztendőben is több saját és önkormányzati szervezésű programmal igyekszik tartalmas kikapcsolódást nyújtani a vendégeknek. „A hagyományoknak megfelelően ebben az esztendőben is a Zsóry Majális nyitotta meg a szezont a fürdőben. A gazdag és változatos programokról a Civilek Hete keretében a mezőkövesdi Civil Szövetség Egyesület tagszervezetei gondoskodtak. Ebben az évben két nagyszabású rendezvényt fogunk lebonyolítani. Az egyik jelentős esemény a három naposra tervezett Zsóry Fesztivál lesz július elején, míg a másik kiemelkedő programot július 21-éhez kapcsolódóan fogjuk megrendezni. Ezen felül egész nyáron animátoros programokkal, vízi tornával és az új wellness részen különleges aromaolajas szolgáltatásokkal szeretnénk kedveskedni a látogatóknak.” – emelte ki Vámos Zoltán fürdővezető. A Zsóry-fürdő a városi programok közül a Fúvós és Mazsorett fesztiválnak, valamint a Matyóföldi Folklórfesztiválnak lesz az egyik helyszíne.
A látogatók számára jó hír, hogy a belépőjegyek árai nem emelkedtek január 1-jétől. Elképzelhető, hogy a főszezonban lesz egy kismértékű, korrekciós áremelés, viszont a bérletek áraiban valószínűleg nem lesz változás. A felnőtt belépőjegyek jelenleg 1500 Ft-ba, míg a kedvezményes belépők, érvényes nyugdíjas- és diákigazolvány felmutatásával 1300 Ft-ba kerülnek. A fürdőbelépő 4 éves korig ingyenes. 14 órától délutáni jegy vásárlására van lehetőség 1000 Ft-ért. A mezőkövesdi állandó lakosok lakcímkártya felmutatása ellenében 800 Ft-ért látogathatnak el a létesítménybe. A további jegy és bérlet árakról, valamint egyéb információkról a fürdő internetes honlapján, a www.zsory-furdo.hu oldalon, vagy a 49/ 412-844-es telefonszámon tájékozódhatnak.
B. Kr.

(forrás: Mezőkövesdi Média KHT.)
 

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
 

A hozzászólás az Ön számára nem engedélyezett.
Kérjük regisztráljon vagy lépjen be az oldalra!